Смекни!
smekni.com

Міжнародна торгівля послугами та тенденції її розвитку (стр. 1 из 2)

Реферат

на тему:

Міжнародна торгівля послугами та тенденції її розвитку


План

1. Вступ

2. Сутністьта класифікація послуг в міжнародній торгівлі

3. Способи здійснення міжнародних операцій у сфері послуг

4. Особливості міжнародних транспортних послуг та міжнародних поїздок

5. Тенденції сучасної міжнародної торгівлі послугами

6. Висновок

7. Додаток

8. Список літератури

ВСТУП

У загальному виді міжнародна торгівля є засобом, за допомогою якого країни можуть розвивати спеціалізацію, підвищувати продуктивність своїх ресурсів і в такий спосіб збільшувати загальний обсяг виробництва. Суверенні держави, як і окремі особи і регіони країни, можуть виграти за рахунок спеціалізації на виробах та послугах, що вони можуть робити з найбільшою відносною ефективністю, і наступного обміну на товари та послуги, що вони не в змозі самі ефективно робити.

Дана робота присвячена традиційній та найбільш розвинутій формі міжнародних економічних зв’язків — зовнішній торгівлі а саме торгівлі послугами. По вартісним масштабам в загальному комплексі світогосподарчих зв’язків зовнішньоторговельний обмін не тільки послугами, а й товарами продовжує зберігати ведучі позиції. При цьому все більш динамічно в останні два десятиріччя розширюється обмін між країнами в науково-технічної сфері, росте торгівля традиційними (транспорт, страхування, туризм тощо) та новими (збір, збереження та передача інформації, довгострокова оренда обладнання, консультаційні послуги тощо) послугами, які складають, в свою чергу, сферу ”невидимої” торгівлі, що швидко розвивається. Ця сфера потребує оновлення торгівельно-політичного інструментарію, тому що митні засоби регулювання стають все менш ефективними, уступаючи місце постійно системі нетарифних бар’єрів.

Мета роботи – дослідити сутність міжнародної торгівлі послугами та її концепції, етапи розвитку міжнародної торгівлі послугами, систему показників розвитку міжнародної торгівлі послугами, розглянути форми міжнародної торгівлі послугами.

Об’єктом роботи є міжнародна торгівля послугами.

Суб’єктом - процес купівлі і продажі, здійснюваний між покупцями, продавцями і посередниками в різних країнах.

Метод роботи — пошуковий, описовий та порівняльний аналіз.

Сутністьта класифікація послуг в міжнародній торгівлі

Світовий ринок послуг являє собою сферу обміну послуг між країнами. Поряд із світовими товарними ринками він є невід’ємною частиною міжнародних економічних відносин.

Предметом обміну на цьому ринку є послуги. Вони є результатом функціонування найважливіших сфер людської діяльності: науки, техніки, виробництва, керування.

Під послугами розуміють зміну в положенні інституціональної одиниці, що сталося внаслідок дій і на основі взаємної угоди з іншою інституціональною одиницею.

Послуги і торгівля ними якісно відрізняються від товарів і торгівлі товарами.

Головними характеристиками послуг є те, що їх не можна, на відміну від товарів, побачити і відчути на дотик; вони не піддаються збереженню; торгівля послугами пов’язана з їх виробництвом; експорт послуг означає надання послуги іноземцю, тобто не резиденту, навіть якщо він знаходиться на митній території країни. Однак вищенаведений опис характеристик має обмеження . Деякі послуги можна побачити (наприклад, звіт консультанта на дискеті), деякі з них зберігаються (наприклад, система телефонного автовідповідача).

Різниця між товарами і послугами полягає в тому, як, яким чином уряд надає захист власному виробнику. Якщо виробничі галузі промисловості відгороджуються через встановлення тарифів, кількісних обмежень тощо, то сфера послуг відгороджується головним чином національними нормативами і правилами відносно прямих іноземних інвестицій і участі іноземних постачальників послуг в діяльності національних підприємств.

Захист сфери послуг не можна забезпечити заходами на кордонах через не матеріальний характер послуг, а також тому, що небагато операцій з послугами пов’язані з перетинанням кордонів.

Міжнародні організації систематизують і класифікують послуги, які є предметом міжнародної торгівлі.

Міжнародним валютним фондом розроблений посібник зі складання платіжного балансу, в якому представлений склад послуг, що входять у рахунок поточних операцій. Цим посібником користуються практично всі країни світу.

Класифікація послуг, яка прийнята МВФ, показує платежі між резидентами і нерезидентами і містить 11 секторів:

a) Пасажирські перевезення (Міжнародні перевезення пасажирів всіма видами транспорту і надання супутніх послуг);

b) Вантажні перевезення (Міжнародні перевезення вантажів всіма видами транспорту і надання супутніх послуг);

a) Послуги пов’язанні з діловими поїздками ( Товари і послуги, придбані не резидентами, які подорожують у справах);

b) Послуги пов’язанні з особистими поїздками ( Товари і послуги, придбані не резидентами, які подорожують вособистими справах);

ІІІ. Послуги зв’язку;

VIII. Рояльні та ліцензійні платежі;

a) Посередницькі послуги;

b) Лізинг;

c) Інші ділові, професійні та технічні послуги;

a) Аудіовізуальні послуги;

b) Інші послуги;

Світовий банк класифікує послуги за укрупненими групуваннями, при цьому до числа послуг включається рух доходу. Послуги поділяються на дві групи:

І група – факторні послуги, до яких відносяться платежі, що виникають у зв’язку з міжнародним рухом факторів виробництва – капіталу, робочої сили.

ІІ група – не факторні послуги, до яких відносяться інші види послуг, не пов’язані з факторами виробництва. (2, с.265).

Світовою організацією торгівлі в Генеральній угоді про торгівлю послугами запропонована класифікація послуг по 12 секторам і 155 під секторам. (див. додаток 1).

Способи здійснення міжнародних операцій у сфері послуг

Різні характеристики послуг впливають на спосіб, яким здійснюються міжнародні операції. Якщо міжнародні операції з товарами передбачають їх фізичне переміщення з однієї країни до іншої, то тільки деякі операції з послугами передбачають рух через закордон. Однак для більшості послуг час і місце споживання не можна відокремити, що вимагає наближення постачальника послуг до споживача.

Послуги на міжнародному рівні надаються із застосуванням чотирьох способів, зокрема:

1. транскордонне постачання, тобто надання послуг через кордон. Постачальник і споживач послуги не переміщаються через кордон, його перетинає тільки послуга. Прикладами транскордонних операцій можуть бути послуги, що передаються через засоби телекомунікації чи послуги, вкладені в товар, транспортні послуги.

2. споживання за кордоном, тобто переміщення споживача до країни експортеру.

3. комерційна присутність, тобто створення комерційної присутності в країні, у якій повинні надаватися послуги.

4. присутність фізичних осіб, тобто тимчасовий переїзд фізичних осіб до іншої країни заради надання там послуг. [4, c. 204-211].

Загальна кількість послуг, якими торгують останніми двома способами, значно вища від тих, котрими торгують у випадку застосування перших двох. Однак новітні досягнення комунікаційних технологій і розвиток електронної торгівлі створюють дедалі більше можливостей для компанії надавати послуги в режимі транс кордонного переміщення, не створюючи комерційної присутності в країні-імпортера.

Можливі випадки, коли для надання послуги може використовуватися не один спосіб постачання. Наприклад, певна консультаційна послуга може бути надана засобами телекомунікації і безпосередньо присутніми фізичними особами.

Особливості міжнародних транспортних послуг та міжнародних поїздок

Міжнародний транспорт – це послуги всіх видів транспорту з переміщення предмета транспортної операції, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни

Спектр транспортних послуг широкий. Послуги класифікуються в залежності від:

-виду транспорту: водний, наземний, повітряний, космічний, трубопровідний;

-предмета транспортної операції;

-транспортної характеристики товару: сухий, насипний, штучний;

-періодичності перевезення;

-порядку проходження кордону;

-виду транспортно-технологічної системи;

-виду повідомлення;

-географічних районів перевезення [5, c. 387;3, c. 255].

Наразі широко використовуються так звані транспортні кордони, що поєднують на визначених напрямках одразу кілька видів транспорту для перевезення через територію ряду країн з відповідним фінансовим і правовим забезпеченням.

Транспортні послуги розрізняються за наступними категоріями:

- пасажирські перевезення;

- вантажні перевезення;

- послуги з оренду суден, наземного транспорту з командою та оператором;

- послуги з лагодження та ремонту транспорту;

- маневрові послуги;

- послуги щодо спуску на воду, буксирування;

- допоміжні послуши.

На обсяги міжнародної торгівлі можуть істотно впливати транспортні витрати. Транспортні витрати бувають на стільки великими, що роблять експорт і імпорт товарів не вигідними. Це призводить до зниження обсягів торгівлі, рівня спеціалізації країни, розмірів виграшу від торгівлі.

Транспортні витрати можуть впливати на територіальний поділ праці. Так, у видобувних галузях транспортні витрати на перевезення готових виробів є вищими, ніж на перевезення сировини, з якої вони виготовлені. Оскільки кінцева продукція цих галузей значно легше і дорожче сировини, переробні підприємства намагаються розташуватися поблизу джерела видобутку сировини. В обробних галузях транспортні витрати на перевезення готової продукції вищі, ніж на перевезення складових частин, з яких вона виготовлена. Тому складні підприємства розташовують поблизу ринків збуту