Смекни!
smekni.com

Транснаціональна корпорація Motorola (стр. 1 из 2)

Реферат

на тему:

Транснаціональна корпорація Motorola.


Motorola - світовий лідер у виробництві інтегрованих комунікаційних систем та вбудованих електронних рішень.

Головний напрямок їхньої діяльності - Програмне забезпечення та обладнання для бездротової телефонії та передачі повідомлень, обладнання та системи двостороннього радіозв'язку, а також продукти для інтернету та мереж, споживачів, операторів, а також комерційних, державних та промислових структур. Комплексні системи для передачі інтерактивного цифрового відео, голосового зв'язку и швидкісні рішення передачі даних для операторів широкополосних мереж Вбудовані напівпроводникові рішення для клієнтів телекомунікаційної, мережевої та транспортної галузей Інтегровані електронні системи для автобудівельної галузі, телематики, промисловості, телекомунікацій, для ринків обчислювальної техніки та портативнич джерел енергії.

Історія розвитку корпорації Моторола доволі цікава. Пол Галвін (1895 - 1959) та його брат Джозеф Галвін (1899 - 1944) 25 вересня 1928 року засновують компанію Галвін Маньюфекчурінг Корпорейшен у Чікаго, штат Ілінойс. Тут працюють лише п'ять співробцтників. Сума першого платіжного рахунку складала 63 долари. До активів компанії належать 565 доларів готівкою, обладнання на суму 750 доларів та конструкція випрямляча - першої продукції фірми

В 30-х роках:

· компанія впроваджує перший радіоприймач для автомобіля. Пол Галвін пропонує для нього назву МОТОРОЛА, що обe'єднує поняття рух та радіо. Обіг реалізації становить 287 256 доларів.

· Поліс Крузер I новий радіоприймач, налаштований на єдину частоту, аби приймати повідомлення для поліцейських - перша спроба Мотороли знайти нову сферу застосування для своєї продукції

· Моторола створює нову серію радіоприймачів для побутового використання. На цей час половина сімей в США має радіоприймачі. Компанія має на меті забезпечити цими пристроями іншу половину Америки.

В 40-х:

· Моторола вперше розробляє і впроваджує першу радіостацію для прийому та передачі, яку можна просто носити в руці. Портативна радіостанція з амплітудною модуляцією хенді-токі стає одним із символів Другої Cвітової війни. Чистий об'єм реалізації становить 9 936 588 доларів. Кількість співробітників сягає однієї тисячі

· В Боулінг-Грін, Кентукі, встановлено першу комплексну поліцейську радіосистему Моторола з амплітудною модуляцією. Однак, радіосистеми з частотною модуляцією мають переваги у радіусі дії та знижених шумових ефектах. Тож, Моторола впроваджує першу комерційну серію радіопристроїв з частотною модуляцією.

· Перша портативна радіостанція з частотною модуляцією вокі-токі ( її можна ностити у рюкзаку) створена на Моторолі Деном Ноублом. Разом з хенді-токі вона відіграє надзвичайно важливу роль під час Другої Cвітової війни у Європі та у тихо-океанському регіоні. Здійснюється перший випуск акцій Мотороли у публічний обіг. Пол Галвін закликає своїх спіробітників придбати акції компанії.

· Товарний знак Моторола стає настільки широко відомим, що засновники компанії приймають рішення назву Галвін Маньюфекчурінг Корпорейшн змінити на Моторола Енкорпорейтед.

· З'являється телевізор Голден вью - перша продукція Мотороли у телевізійному бізнесі. Ця модель коштує 178 доларів, тобто на 200 доларів дешевше, ніж інші марки. Моторола починає поставки авторадіоприймачів на автомобільні заводи Форд та Крайслер. Згодом ці радіприймачі встановлює також Дженерал Моторс. Зазнала поразки спроба створити автоматичний бензиновий нагрівач для автомашин. Віднині Моторола займатиметься виключно електронікою, - проголошує Пол Галвін.

· Розширення діапазону часот, котрі звільняються для швидко зростаючих комерційних та промислових користувачів, Моторола застосовує у серії радіосистем "Диспетчер". Ден Ноубл очолює наукво-виробниче підприємство Мотороли у Феніксі, Арізона. Передбачаючи величезні можливості щойно винайдених транзисторів, підприємство виводить компанію на передові позиції у виробництві напівпровідників.

в50-х, 60-х:

· Група розробки напівпровідників починає виробництво потужніх транзисторів на 3 ампери. Компанія готує плани масового виробництва радіочастотних транзисторів та кремнієвих випрямувачів.

· Першою продукцією Мотороли для споживачів з використанням транзисторів став автомобільний радіоприймач. Він набагато менший за розміром від своїх попередників та більш тривалий у використанні. До того ж споживає менше енергії від автомобільного акумулятора. Ще один пристрій радіозв'язку - компактний радіоприймач під назвою "пейджер" - надає можливість передавати радіо повідомлення вибірково конкретній особі, що носить його при собі. Першими на ці пристрої звертають увагу лікарі. Якщо раніше Моторола виробляла напівпровідники виключно для використання у власних радіоприймачах, телевізорах та іншій власній продукціі, то віднині компанія стає комерційним постачальником напівпровідників для інших виробників. Створюється підрозділ продукції напівпровідників

· Моторола впроваджує "Мотрак" - першу двосторонню радіостанцію з блоком споживання та приймачем виключно на транзисторах. Низьке енергоспоживання дозволяє використовувати її навіть без вмикання двигуна автомобілю. Хоча "Мотрак" коштує вдвічі дорожче, ніж попередні моделі, його дуже швидко купують. Портативний кишеньковій радіприймач розміру Х-11 - перший виключно транзистроний радіоприймач Мотороли.

· Підрозділ автомобільної продукції починає виробництво синхронних генераторів, завдяки чому компанія утверджується як постачальник "підкапотної" електорніки

· Ретротранслятор Мотороли забезпечує радіозв'язок на відстані 54 мільйонів миль (87 мільйонів кілометрів) під час польоту до Венери космічного апарату Марінер-2. Моторола впроваджує виключно тразисторну портативну радіостанцію (для прийому-передачі) Хенді-Токіe НТ-200 FM. Рація вагою 33 унції (936 грамів) отримує назву "цеглина", що характеризує її форму та надійніну конструкцію.

· Спільно з "Нешнл Відео" Моторола створює першу прямокутну електронно-променеву трубку для кольорового телевізора. Саме ця трубка стає стандартом галузі. Роберта Галвіна обрано Головою Ради компанії Моторола інкорпорейтед. Президентом стає Елмер Уейверінг.

· Моторола впроваджує серію кольорових телевізорів "Квазар" - перших в Америці кольорових телеприймачів, створених виключно на транзистрах. Їх конструкція забезпечує простоту ремонту - особливість, яку підреслював товарний знак "Works in a Drawer" (завод у ящику). До логотипу компанії додається коло

· Перші слова космонавта Нейла Армстронга пердаються на Землю з Місяця за допомогою ретраслятора, створенного Підрозділом електронної продукції для державних замовлень. Нова поративна рація з частотною модуляцією, вдвічі менша і легша попередньої НТ-200 Хенді-Токіe, заснована на використанні двох інтегральних схем, що замінили 51 самостійну деталь.

В 70-х, 80-х:

· Радіоприймач Мотороли встановлено на Луноході "Ровер" для забезпечення голосового зв'язку на відстані 240 тисяч миль (386 тисяч кілометрів) між Землею та Місяцем. Цей приймач у сто разів чуттєвіший, ніж звичайний приймач у автомобілі, а вага його лише півтора фунти (680 грамів).

· Моторола починає виробництво першого мікропроцесора - 6800. Серед перших покупців - компанії-виробники автомобілів, засобів звeязку, оргтехніки. Моторола продає підприємства , що воробляють побутові телевізори, у тому числі знаменитий "Квазар".

· Детальні кольорові знімки поверхні Марса, зроблені космічним апаратом Вікінг-2, передаються на землю за допомогою обладнання Мотороли. Головний міжнародний офіс Мотороли розташовується на 325 акрах у передмісті Чікаго, Шамбург, штат Іллінойс.

· Розроблена і впроваджена Моторолою радіотелефонна система високої ємкості з викоритстанням методу повторного використання частоти на близьких відстанях отримує ліцензію Федеральної комісії зв'язку.

· Моторола впроваджує серію керованих компeютером радіосистем та окремого обладнання, побудованих на використанні методу групоутворення. Опертари радіосистем прийняття-передача мають можливість ранжирувати пріоритетність, створювати та змінювати конфігурацію груп користувачів за їх проханням.

· Моторола впроваджує перший 16-бітовий мікропроцесор I 68000. Володіючи швидкістю 2 мільйони операцій за секунду, він може викорстовуватися для виконання та написання програм для наукових розробок, обробки даних та у сфері бізнесу. Якість продукції та виробничої діяльності Мотороли детально розглядається нарадою високих посадових осіб компанії. У середині 80-х розгортається кампанія - Програма підвищення якості.

· Фотознімки Сатурну, зроблені "Вояджером-1", надсилаються на Землю з відстані одного мільярду миль (1,6 мільярдів кілометрів). Головним засобом зв'язку з Землею Вояджер-1 і Вояджер-2 є обладнаня Мотороли. Надані компанії "Форд Мотор" модулі електронного управління двигуном, призначені контролювати витрати пального та вихлопи. Аналогічні пристрої розробляються для Дженерал Моторс та Крайслер. Ринок електронних компонентів у автомобілебудівної промисловості стає першим широким ринком збуту для мікропроцесорів Мотороли.

· Результатом багаторічних розробок стало призначене на 1983 рік введення в експлуатацію системи стільникового зв'язку "Дайна-ТАК". Понад 43 тисячі пейджерів "Покет Белл" були поставлені японським компаніям "Ніппон-Телеграф" та Телефон оф Джапан.

· Кількість пейджерів Мотороли, що використовуються у Японії сягло 200 тисяч. Підрозділ пейджінгу розташовується на новому заводі в місті Бойнтон-Біч, Флорида. Моторола пропонує перший 32-бітовий мікропроцесор МС68020. Його двісті тисяч транзисторів забезпучують доступ до 4 мільярдів байт пам'яті. Впроваджується також МС68НС11, удосконалений мікрокомпeютер. Пристосований для конкретних прикладних завдань.