Смекни!
smekni.com

Аналіз економічних показників діяльності підприємства ТОВ Скандинавія (стр. 1 из 12)

ЗМІСТ

ВСТУП

1. ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА «ТОВ «СКАНДИНАВІЯ» І АНАЛІЗ РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА

1.1 Загальні відомості про підприємство

1.2 Особливості діяльності підприємства

1.3 Риба як продукт харчування і позиціонування товару на ринку рибної продукції

1.4 Аналіз макро-і мікромаркетінгового середовища підприємства

1.5 Мотивації споживачів і конкурентні позиції фірми

2. АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА«ТОВ«СКАНДИНАВІЯ»

2.1 Показники виконання плану виробничої програми та їх аналіз

2.2 Показники трудових ресурсів та іх аналіз

2.3 Показники виконання основних фондів та їх аналіз

2.4 Показники обігових коштів

2.5 Показники витрат, собівартості і рентабельності виробництва та їх аналіз

3. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВІ «ТОВ «СКАНДИНАВІЯ»

3.1 Пропозиції щодо модернізації обладнання

3.2 Пропозиці щодо виробництва лінії приготування суміші морозива

3.3 Економічна експертиза інвестиційного проекту з виробництва та реалізації морозива

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ВСТУП

За оперативною звітності за січень-грудень 2009 року організації рибогосподарського комплексу України здобули 3178,44 тис. тонн риби і морепродуктів, виробили товарної харчової рибної продукції, включаючи консерви, 2988,65 тис. тонн, рибних консервів - в обсязі 579,75 тис.тонн, борошна кормової рибної - 58,85 тис. тонн, що вище відповідного періоду 2008 року на 9,1%, 12,7%, 2,4% і 2,3% відповідно.

За вказаний період вироблено кормової продукції з риби 15,87 тис. тонн, що нижче за аналогічний період 2008 року на 67,9%.

Розвиток рибогосподарського комплексу України в 2009 році здійснювалося в рамках затверджених постановами Уряду України цільових програм. Даними програмами передбачається рішення наступних основних задач:

- організаційно-правові заходи щодо забезпечення розвитку рибогосподарського комплексу;

-удосконалення системи охорони та відтворення водних біологічних ресурсів і зміцнення її матеріально-технічної бази;

- підвищення інвестиційної активності у рибогосподарських комплексі;

- розвиток аквакультури;

- розвиток прибережного рибальства;

- розвиток вітчизняного рибальства у виняткових економічних зонах іноземних держав та відкритій частині Світового океану за межами національної юрисдикції;

- підвищення конкурентоспроможності вітчизняних рибних товарів і ефективності експортних операцій з ними, збільшення поставок рибних товарів на внутрішній ринок;

- розробка механізмів, що стимулюють якісне оновлення і модернізацію основних фондів галузі, перш за все флоту.

1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА «ТОВ «СКАНДИНАВІЇ» І РИНКОВА СТРАТЕГІЯ КОМПАНІЇ

1.1 Загальні відомості про підприємство

Підприємство ТОВ "Скандинавыя" існує і функціонує 12 років (з 1997 року). Має філію в місті Бердянську БФ «Айсберг». Юридична адреса підприємства: Київська область, м. Київ, Столичне шосе, 100.

Компанія "Скандинавія" володіє двома власними логістичними холодильними центрами у Києві та Бердянську загальною місткістю 36000 тонн.

У Києві на 18000 тонн, спроектований та побудований фінською компанією "Хуарі" в 2007 р., та в Бердянську на 18000 тонн, що включає сучасний високотехнологічний холодильний комплекс на 8000 тонн, будівництво якого завершено в грудні 2008 р.

Підприємство "Скандинавія" відноситься до розряду великих підприємств. Компанія є одним з лідерів на ринку України з імпорту та оптової продажу свіжомороженої риби і морепродуктів. Організаційна форма підприємства - товариство з обмеженою відповідальністю. Учасники його несуть відповідальність за боргами у межах своїх вкладів.

Установчими документами товариства обумовлено, що воно має право займатися підприємницькою, комерційною, посередницькою та торговельною діяльністю.

У даний момент на підприємстві "Скандинавія" зареєстровано 11 провідних фахівців: Генеральний директор, комерційний директор, 5 менеджерів з продажу, начальник відділу роздрібної торгівлі, 2 менеджера ЗЕД, директор департаменту закупівель.

Установчими документами також обумовлено розподіл прибутку між працівниками цеху. У перший рік роботи підприємства робітники мали заробітну плату 80 гривень, у той час як засновникам фірми нарахувань заробітної плати не проводилося. Таке рішення було прийнято на установчих зборах фірми. Усі вільні грошові кошти йшли на розвиток підприємства: вдосконалення технологічного процесу виробництва продукції, обладнання, ремонт виробничих і невиробничих приміщень, облаштування території фірми. В даний час, при нормальній роботі підприємства, прибуток розподіляється між засновниками фірми відповідно до внесених частками, робітники одержують заробітну плату в розмірі 5000 гривень.

1.2 Особливості діяльності підприємства

Компанія «Скандинавія» займається продажем свіжомороженої риби і морепродуктів. Технологічний процес продажу свіжомороженої риби та морепродуктів включає наступні стадії.

Імпорт риби до України

Імпорт океанічної та морської риби здійснюється з багатьох країн світу, включаючи Норвегію, Ісландію, США, Канаду та інші.

Обслуговування експортно-імпортних операцій включає:

- розміщення транспортних засобів (автомобільних та залізничних) під такі операції як зняття з контролю доставки імпортних вантажів, митний огляд транспортних засобів, вивантаження чи навантаження вантажів;

- розміщення вантажів на зберігання до трьох місяців на складі тимчасового зберігання без сплати ПДВ та мита і до трьох років на Митний ліцензійний склад;

- декларування вантажів і транспортних засобів;

- експедиція експортно - імпортних вантажів;

- митне оформлення експортно- імпортних операцій.

Логістичний центр «Скандинавія»

Логістика є одним із найважливіших видів господарських операцій, саме при проведенні цієї операції надзвичайно важливі точність і швидкість.

Щоб провести операцію точно і швидко необхідно мати під рукою широкий набір якісних інструментів.

Наш логістичний центр підприємства надає наступний набір інструментів для проведення логістичних операцій:

1.Грузовой митний комплекс.

2.Автомобільний термінал.

3.Склади тимчасового зберігання.

4.Таможенно-ліцензійні склади.

5.Холодільние склади.

6.Офісний центр.

7.Битовой комплекс.

1. Вантажний митний комплекс згідно статті 71 Митного Кодексу України визначено як ділянка території з комплексом будівель, споруд, інженерно-технічних засобів і комунікацій необхідну для здійснення митного контролю та оформлення товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

Власник вантажного митного комплексу:

- надає приміщення для розміщення підрозділів митних органів, посадових осіб державних органів для здійснення ними інших видів контролю, підприємств, що здійснюють декларування товарів і транспортних засобів, Забезпечує функціонування складу тимчасового зберігання товарів відкритого типу;

- забезпечує виключення можливості несанкціонованого доступу сторонніх осіб на територію вантажного митного комплексу, здійснення вантажно-розвантажувальних операцій, наявність вантажно-розвантажувальної техніки, рамп, Боксу для поглибленого огляду митних вантажів;

- забезпечує можливість для логістики широкого асортименту товарів;

-забезпечена можливість для логістики як залізничного, так і автомобільного транспорту, так як є закрита залізнична рампа для одночасної обробки шести залізничних вагонів і закриті автомобільні рампи на 17 доків;

- забезпечена можливість накопичення на складах автомобільних партій товарів до розміру залізничної партії, з подальшим оформленням експорту товару залізничним транспортом.

2. Автомобільний термінал включений Митною Службою України до перелікумісць доставки транспортних засобів та вантажів, які переміщуються через митний кордон України.

Автомобільний термінал знаходиться у двох кілометрах від окружної дороги на півдні Києва, в місці в'їзду до Києва з боку Дніпропетровська. Знаходиться на вулиці Столичне шосе, 100 - однієї з вулиць, включених у вузький перелік вулиць у місті Києві за якими дозволено рух великовантажного автомобільного транспорту без обмежень. На Автомобільному терміналі може одночасно розміститися 100 великовантажних автомашин.

3. На складі тимчасового зберігання, згідно зі ст. 99 Митного Кодексу України товар може зберігатися під митним контролем з моменту пред'явлення митному органу до моменту випуску у вільний обіг без сплати ПДВ та мита.

Термін зберігання товару на складі тимчасового зберігання не може перевищувати трьох місяців. На складі тимчасового зберігання дозволено проводити наступні операції:

- відбір проб / зразків для досліджень;

- огляд товару і його вимір.

Відповідальність за втрату або пошкодження товару несе власник складу тимчасового зберігання. Склад Тимчасового Зберігання забезпечує можливість для зберігання широкого асортименту товарів.

4. На митних ліцензійних складах крім відбору проб / зразків для досліджень та огляду товару, його вимірювання дозволено так само проводити операції для підготовки товару до продажу:

- дроблення транспортних партій;

- формування нових транспортних партій для відправлення споживачам;

- перепакування;

- маркування.

Товари ввезені на митну територію України на митних ліцензійних складах можуть зберігатись без сплати ПДВ та мита до трьох років.

5. Холодильні склади це склади, в яких підтримуються температури від плюс 4 градусів до мінус 25 градусів Цельсія, тобто той діапазон температур, який забезпечує збереження продукції.

Але в рамках цього діапазону для різних видів продукції і для різних видів запасів однієї і тієї ж продукції потрібні різні температури зберігання.