Смекни!
smekni.com

Характеристика проекту реконструкції з метою організації виробництва автомобільного листа (стр. 5 из 6)

Заплановані обсяги продажів складають 25 тис. тонн на місяць, 300 тис. тонн у рік. Термін досягнення обсягів продажів планується до кінця 2001 року.

Понад 90% обсягу продажів передбачено здійснювати на внутрішньому ринку. До 10% продукції ВАТ «Запорожсталь» має намір направляти в країни ближнього зарубіжжя. З цією метою, уже зараз, підприємство веде переговори з Горьковским заводом «Автогаз» і його філією – «Кримавтосервис». Приблизні обсяги продажів, що фігурують у переговорах – 15-20 тис. тонн у рік.

Зниження обсягів продажів можливо в результаті втрати конкурентноздатності автомобільного листа з появою на ринку продукції, що цілком відповідає сучасним вимогам виробників автомобілів.

КАНАЛИ ЗБУТУ

ОБСЯГ РЕАЛІЗАЦІЇ

(у % до загального обсягу виробництва)

Торгові організації -
Власні фірмові магазини -
Власні відділи в магазинах -
Підприємства понад 90%
Закордонний ринок (ближнє зарубіжжя) до 10%
Інші -

У цілому, як видно з приведеного аналізу, конкурентне середовище загострюється.

ВАТ «Запорожсталь» може зштовхнутися з впливом конкуренції не тільки на експортних ринках, а і на внутрішніх у зв'язку з:

- організацією виробництва автомобільного листа на Маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча;

- погрозою імпорту з країн СНД і Східної Європи;

- збільшенням впливу нецінової конкуренції – підвищенням вимог до якості продукції, гнучких графіків постачань і ін.

4.5. Умови фінансування і розрахунок платежів по кредиту

Організація виробництва автолиста передбачається за рахунок залучення позикових валютних засобів.

Орієнтована вартість придбання по імпорті стану 1700 холодної прокатки і колпакових термічних печей, на підставі проведених переговорів, визначена в 56.5 $ млн.

Вартість робіт, що забезпечують нормальне функціонування устаткування, що здобуваються, (будівельно-монтажні роботи, інженерні мережі, системи вентиляції й ін.), визначені в 22.3 $ млн.

Таким чином, загальна вартість робіт, зв'язаних з організацією виробництва автолиста, складає:

56.5 + 22.3 = 78.8 $ млн.

Фінансування валютних платежів проекту передбачено на кредитно-компенсаційній основі на наступних умовах кредитування:

- в рахунок авансу – 15%;

- обслуговування кредиту (страховий збір, операційні витрати) – 3.5%;

- частина, що залишилася, у плині 3-х років реконструкції, пропорційно вартості виконаних робіт.

Кредит використовується на початку кожного розрахункового періоду. Погашення кредиту здійснюється рівними частками після завершення реконструкції. Відсоток за кредит прийнятий у розмірі 10% річних.

Для погашення заборгованості за валютний кредит намічається продаж на світовому ринку продукції комбінату (рулонів і аркушів холоднокатаних) за вільно-конвертуєму валюту.

4.6. Визначення внутрішньої норми рентабельності

Розрахунок внутрішньої норми рентабельності проекту виконаний методом дисконтування різночасних чистих доходів, отриманих за період життєдіяльності продукту, за умови, що сумарний приведений чистий доход буде дорівнювати нулю. При цьому, як період життєдіяльності продукту приймається:

- період будівництва – 3 роки;

- період експлуатації – 10 років.

Загальна тривалість розрахункового періоду – 13 років.

Розрахунок норми внутрішньої рентабельності

(млн. долл. США)

Періоди Приріст чистого прибутку з амортизацією Термінові щорічні платежі Чистий доход Коефіцієнт дисконтирования Приведений чистий доход
Роки будівництва
1 - 15.8 -15.8 1.000 -15.8
2 - 4.0 -4.0 0.700 -2.8
3 - 6.7 -6.7 0.490 -3.3
Періоди Приріст чистого прибутку з амортизацією Термінові щорічні платежі Чистий доход Коефіцієнт дисконтирования Приведений чистий доход
Роки погашення кредиту
4 35.4 20.1 15.3 0.343 5.3
5 35.4 18.8 16.6 0.240 4.0
6 35.4 17.4 18 0.168 3.0
7 35.4 16.1 19.3 0.118 2.3
8 35.4 14.7 20.7 0.083 1.7
Роки нормальної експлуатації
9 35.4 - 35.4 0.058 2.0
10 35.4 - 35.4 0.040 1.4
11 35.4 - 35.4 0.028 1.0
12 35.4 - 35.4 0.020 0.7
13 35.4 - 35.4 0.014 0.5
Разом сумарний приведений чистий доход 0.0

Сумарний приведений чистий доход прийняв нульове значення за період життєвого циклу товару при нормі дисконту – 0.428.

Таким чином, внутрішня норма рентабельності капітальних вкладень складає 42.8%, що говорить про високу ефективність інвестицій.

Коефіцієнт рентабельності продажів (відношення чистого прибутку до обсягу продажів у %) складає: 33.0%, проти 23.5% до реалізації проекту.

Коефіцієнт загальної рентабельності (відношення балансового прибутку до собівартості продукції в %) складає 89.2%, проти 50.7% до реалізації проекту.

4.7. Можливі ризики і форми страхування

Можливі ризики Можливі втрати Форми страхування
Політичні ризики
1. Нестабільність законодавства може привести до росту ставок оподатковування

Зазначений ризик може привести до росту собівартості і ціни на внутрішньому ринку

на 20 –25%

Неможливість запобігання наслідків цього ризику
Фінансово-економічні ризики
1. Нестійкість збуту. Основним споживачем автолиста є ВАТ «АвтоЗАЗ» (37% обсягу продажів). В даний час АвтоЗАЗ використовує словацькі і російські аркуші. Існує ризик подальшого їхнього використання Частина продукції може виявитися не заявленої ринком, що приведе до зменшення прибутку (на 37 – 40%)

Організація довгострокового співробітництва з АвтоЗАЗ.

Пошуки потенційних партнерів

2. Поява альтернативної продукції Маріупольського меткомбината ім.Ілліча, з якісними показниками, вище продукції ВАТ «Запорожсталь» Утрата частини ринку (25%) Поліпшення показників листа: якості поверхні і пластичності
3. Зниження цін конкурентом Приведе до змушеного зниження ціни і втраті прибутку (5%) Реалізація проекту дозволить одержати економію палива, сталі й електроенергії. Можливе зниження ціни, за рахунок зниження собівартості – 5%
4. Ріст цін на сировину, матеріали, тарифів на перевезення Ріст цін повинний відповідати темпам інфляції і не робити значного впливу на економічні показники, обчисленние у валюті Ріст цін буде рівною мірою впливати на українських конкурентів і в значній мірі на російських
Організаційні ризики
1. Низька якість менеджменту підприємства Імовірність цього ризику мала через достатній рівень компетентності і відповідальності Формування моделі корпоративного керування

ВИСНОВКИ

Основною метою виробничого плану є надання інформації з забезпеченості з виробничої сторони випуску продукції і розробка заходів для підтримки і розвитку виробництва. У цей розділ необхідно включити такі зведення, як місце розташування підприємства, види необхідних виробничих потужностей, необхідні виробничі приміщення, потреба в основних виробничих фондах і робочій силі.

У фінансовому плані розглядаються питання фінансового забезпечення діяльності фірми і найбільш ефективного використання наявних коштів на основі аналізу поточної фінансової інформації і прогнозу обсягів реалізації продукції на ринках у наступні періоди. Ціль фінансового плану – сформулювати і представити всеосяжну систему формулювань і проектировок, що відбивають фінансові результати діяльності компанії. Цей розділ є найбільш важливим для інвестора, тому що саме з нього він довідається, на який прибуток він може розраховувати.

У фінансовий план обов'язково включається оперативний план, звіт про доходи, звіт про грошові потоки і балансовий звіт.

Коротко охарактеризуємо їх. Оперативний план (звіт) відбиває результати взаємодії фірми і її цільових ринків по кожнім товарі і ринку за визначений період. На фірмі цей документ розробляється службою маркетингу. Сукупність показників, надана в оперативному плані, дозволяє продемонструвати керівництву компанії, яка частка ринку зайнята фірмою по кожнім товарі і яку передбачається завоювати в перспективі. Показники визначаються по кожнім виді чи товару послуги, що дозволяє порівнювати їх між собою по економічній ефективності. Такий прогноз звичайно складається на три роки вперед, причому дані для перший і другий роки варто приводити поквартально, тому що для початкового періоду часу точно відомі майбутні покупці продукції. На кожен звітний період розглянута сукупність показників розраховується на основі спеціального ринкового дослідження. Це важливо для наступного планування закупівель устаткування, витрат на рекламу і наймання працівників.

Таким чином, розглянувши цілі і сутність планування, а також різні аспекти практики складання бізнес-планів, можна зробити висновок, що бізнес-план є невід'ємною частиною внутріфірмового планування, одним з найважливіших документів, розроблювальних на підприємстві.