Смекни!
smekni.com

Організаційно економічний механізм санації підприємств машинобудування (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАРВАЦКА НАТАЛІЯ СТАНІСЛАВІВНА

УДК 658.167:338.45

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

САНАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління

підприємствами (машинобудування)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький – 2008


Дисертацією є рукопис

Роботу виконано у Хмельницькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Хмельницький).

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент

Тюріна Ніла Марківна,

Хмельницький національний університет Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки та менеджменту промислових підприємств.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Ситник Людмила Степанівна,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України;

професор кафедри менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Квасницька Раїса Степанівна,

Хмельницький національний університет Міністерства освіти і науки України, заступник деканафакультету бізнесу.

Захист відбудеться 15 травня 2008 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 11, зал засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 110.

Автореферат розісланий 10 квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.В. Скринник


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Інтеграція України до світових політичних та економічних структур вимагає інтенсифікації трансформаційних процесів. Одним із найголовніших завдань на цьому шляху стає відновлення ефективної діяльності та підвищення конкурентоспроможності базової ланки економіки – промислових підприємств. Понад 40 % усього промислово-виробничого потенціалу України складає машинобудівний комплекс. Криза перехідного періоду виявила, що він є найбільш вразливим до негативних змін економічної ситуації. Галузь машинобудування – базова в економіці будь-якої країни, і забезпечення її ефективного розвитку є пріоритетним завданням. Тому існує реальна потреба в розробці дійового організаційно-економічного механізму санації для відновлення економічного потенціалу підприємств машинобудівного комплексу.

Базові теоретичні основи антикризового управління підприємством висвітлено в наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених, а саме: С.Г. Бєляєва, І.О. Бланка, О.П. Градова, В.М. Гриньової, А.Г. Грязнової, Е.М. Короткова, В.І. Кошкіна, Л.О. Лігоненко, Е.С. Мінаєва, В.П. Панагушина, Л.С. Ситник, О.О. Терещенко, Н.М. Тюріної, Д.А. Уткіна, А.Д. Чернявского та інших.

Суттєвий вклад у висвітлення питань банкрутства та санації підприємств було зроблено у роботах вітчизняних науковців: О.І. Дацій, А.І. Дмитренко, Р.С. Квасницької,Т.С. Клебанової, Л.О. Лігоненко, О.В. Мозенкова, Н.В. Несторенко, С.Я. Салила, Л.С. Ситник, О.О. Терещенко, А.М. Штангрета.

Правові питання неспроможності (банкрутства) були предметом досліджень таких вчених як: О.М. Бірюков, В.В. Джунь, Ю.І. Мартинюк, Б.М. Поляков, В.В. Радзивілюк, М.І. Тітов, О.Г. Тарасенко.

Питання діагностики та основи управління підприємством в умовах кризи розглянуті в працях західних економістів, таких як: Е. Альтман, І. Ансофф, Дж. Аргенті, У. Бівер, Є. Брігхем, Дж. К. Ван Хорн, П.Ф. Друкер, Р. Лис, Р. Таффлер, А.А. Томпсон, Дж. Фулмер.

Незважаючи на значний обсяг накопичених у цій сфері знань, бракує системного теоретико-методологічного підґрунтя для ефективної організації санаційного процесута контролю за його реалізацією. Актуальність і необхідність дослідження теорії й практики у сфері попередження банкрутства та відновлення діяльності підприємств зумовили вибір теми, мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Хмельницького національного університету на 2004–2006 рр. за темою “Стратегія розвитку міста Хмельницького на 2006–2015 роки та механізми її реалізації” (номер державної реєстрації ДР 0105U007229), особистий внесок автора полягає у дослідженні стану неплатоспроможності підприємств м. Хмельницького; матеріали дисертації є складовою досліджень на тему “Організаційно-економічний механізм санації підприємств” (договір від 18.01.2006 р.), особисто автором розроблено механізм санації машинобудівних підприємств.

Мета і завдання. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методичних положень банкрутства та відновлення діяльності промислових підприємств, розробка організаційно-економічного механізму санації для підприємств машинобудівного комплексу.

Для досягнення сформульованої мети були поставлені такі завдання:

- визначити теоретичні, методичні та практичні аспекти здійснення санації підприємств; уточнити зміст, мету, завдання процесу оздоровлення;

- виявити існуючі у науковій економічній літературі вітчизняні та зарубіжні методики проведення аналізу діяльності неплатоспроможного підприємства, розробити рекомендації зі здійснення санаційного аудиту;

- встановити особливості економічного функціонування підприємств машинобудівного комплексу, проаналізувати умови проведення санації підприємств галузі;

- виявити, узагальнити та доповнити методи оздоровлення підприємства і на цій основі розробити організаційно-економічний механізм санації для підприємств машинобудування;

- розробити науково обґрунтовані рекомендації для прийняття раціональних рішень щодо управління кредиторською заборгованістю в умовах фінансової кризи;

- удосконалити теоретичні та методичні аспекти здійснення санації балансу підприємств;

- дослідити існуючі, обґрунтувати та розробити нові підходи здійснення контролю за виконанням санаційної процедури.

Об’єктом дослідження є процес відновлення діяльності суб’єктів господарювання за допомогою санаційних процедур.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні засади здійснення санації машинобудівних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи є наукові концепції, теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених.

Для досягнення поставленої мети в роботі використано сукупність методів і прийомів наукового пізнання. Для узагальнення теоретико-методологічних положень та уточнення ключових понять дисертаційної роботи застосовано такі загальнонаукові методи як: абстрактно-теоретичний, індукції та дедукції, аналізу й синтезу. Метод логічного узагальнення використано для обґрунтування необхідності виділення та застосування нового понятійного апарату досліджуваного об’єкта. При дослідженні тенденцій розвитку машинобудівного комплексу, окремих підприємств – методи економіко-статистичного аналізу, порівняння. При розробці моделі моніторингу – методи економіко-математичного моделювання. Графічний метод використано для наочного подання статистичного матеріалу та схематичного відображення ряду теоретичних і практичних положень дисертаційної роботи.

Інформаційною базою дослідження стали закони України, нормативні документи, накази та методичні рекомендації Міністерства економіки України, державної госпрозрахункової установи “Агентство з питань банкрутства”, роз’яснення Вищого господарського суду України у справах про банкрутство, дані Держкомстату України, матеріали первинної звітності машинобудівних підприємств, монографії, матеріали періодичних наукових видань.

Обробка даних і розрахунки здійснено за допомогою персонального комп’ютера з використанням програми Excel.

Наукова новизна дослідження полягає в розвитку та поглибленні теоретичних та методичних положень механізму санації підприємств машинобудування:

вперше:

- розроблено комплексну систему результативної санації підприємства, представлену у вигляді організаційно-економічного механізму. На відміну від існуючих підходів, реалізація запропонованого механізму передбачає узгодження пріоритетних інтересів підприємства з інтересами суб’єктів зовнішнього середовища, внутрішню гармонізацію діяльності, відновлення економічного потенціалу та створення передумов для сталого розвитку підприємства у довгостроковій перспективі;

- розроблено модель моніторингу виконання санації, що базується на фіксації відмінностей фактичних тенденцій зміни економічних показників діяльності підприємств від сформованої еталонної системи. Обґрунтовано доцільність введення такого показника як “результативність виконання плану санації” для оцінки якості виконання санаційних заходів. Використання такого підходу дозволяє контролювати та ефективно координувати процес виконання санації. Модель моніторингу здійснення санації представлено у вигляді автоматизованої системи, яку розроблено за допомогою програмних засобів Microsoft Excel;

удосконалено:

- теоретичні аспекти визначення економічної сутності та змісту санації: уточнено й доповнено поняття “санація підприємства”, яке розглядається як складова антикризового управління; визначено завдання санації; сформульовано та аргументовано загальні принципи здійснення санації підприємства;

- процес реалізації санації шляхом оцінки чинних методів відновлення діяльності та доповнення їх новими, аналітичного узагальнення та виділення відповідних етапів оздоровлення підприємств, а саме: виживання, забезпечення прибутковості, економічного зростання. Для кожного етапу сформульовано кінцеву мету, розроблено систему оздоровчих заходів для її досягнення;