Смекни!
smekni.com

Витрати як керована економічна категорія, їх види і функції (стр. 1 из 12)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки підприємства і підприємництва

КУРСОВА РОБОТА

з курсу “ Економіка підприємства” на тему

ВИТРАТИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЧИННИКИ,

ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЇХ ФОРМУВАННЯ

КРЕП. 8594

Студентки групи ЕП(з)-3 _____________ _____________ Маркова Ю. С.

(Підпис, дата)

Керевник роботи _____________ _____________ Бакай В. Й.

(Підпис, дата)

2010

ЗМІСТ
ВСТУП 3
1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ 5
1.1 Витрати як керована економічна категорія, їх види і функції 5
1.2 Концептуальні основи управління витратами підприємства 8
1.3 Методичний інструментарій управління витратами в сучасній вітчизняній практиці 11
2 АНАЛІЗ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА ЗАТ «ТЕРМО» 14
2.1 Загальна характеристика Закритого Акціонерного Товариства «Термо» 14
2.2 Персонал ЗАТ «Термо» 15
2.3 Майно і власність ЗАТ «Термо» 17
2.4 Економічне обґрунтування виробничої програми ЗАТ «Термо» 21
2.5 Управління фінансами та витратами ЗАТ «Термо» 24
2.6 Податки та обов’язкові платежі 28
2.7 Економічна оцінка діяльності 31
3 УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ НА КРУПНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В СУЧАСНИХ УМОВАХ 35
3.1 Управління витратами при використовуванні центрів відповідальності 35
3.2 Інформаційне забезпечення та документообіг в управлінні витратами 42
3.3 Економічне обґрунтування нововведень на ЗАТ «Термо» 54
ВИСНОВКИ 57
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 59

ВСТУП

Суспільство ніколи не було байдужим до витрат на досягнення того або іншого успіху. В основі прогресу лежить підвищення ефективності виробництва. Тут розуміється економічна і соціальна результативність господарської діяльності. При знаходженні ефективності потрібно порівнювати очікувану цінність того, що буде отримано, з очікуваною цінністю того, що буде загублено. В практичних розрахунках цей показник знаходиться відношенням результатів виробництва до витрат.

За умов ринкової економіки, самостійність підприємств, їхньої відповідальності за результати діяльності виникає об’єктивна необхідність визначення тенденцій розвитку фінансового стану та перспективних фінансових можливостей. На вирішення таких питань і спрямована система управління витратами підприємства. Розробка системи управління витратами – це галузь фінансового планування, яка є складовою частиною загальної стратегії економічного розвитку, вона узгоджується з цілями та напрямками останньої. У свою чергу, система управління витратами справляє суттєвий вплив на загальну економічну стратегію підприємства. Зміна ситуації на макрорівні та на фінансовому ринку спричиняє коригування як фінансової так і загальної стратегії розвитку підприємства.

Ринкова економіка істотно змінила методологію системи управління витратами, місце і роль витрат в господарському механізмі управління підприємством. Посилилася їх стимулююча роль в підвищенні ефективності виробничо-господарської діяльності. Процеси формування, розподілу і використання фондів грошових ресурсів стали винятковою прерогативою самих підприємств.

Ринкова концепція управління підприємствами викликала справжній інтерес керівників і фахівців до зарубіжних моделей системи управління витратами. Володіння цими моделями, коштами і методами планування витратами увійшло в число основних професійних вимог, що пред'являються до керівників і фахівців підприємств і об'єднань.

Метою курсової роботи є оволодіння сучасними методами аналізу діяльності підприємства, формами організації та розгляд і аналіз системи управління затратами на підприємстві.

Об'єктом курсової роботи є система управління витратами на підприємстві в сучасних умовах.

Предметом роботи є принципи і методи формування системи управління затратами підприємства.

Актуальність дослідження складається в необхідності об'єднання окремих елементів у загальну систему управляння витратами підприємства в сучасних умовах.

Виходячи із мети дослідження в роботі було поставлено і вирішено наступні задачі:

дослідити теоретичні основи управління витратами;

- виявити проблемні питання, що виникають при побудуванні системи управління витратами;

- вивчення організаційно-правової бази функціонування ЗАТ ТЕРМО;

- вивчення організаційної, розпорядчої та довідково-інформаційної документації на засадах якої ЗАТ ТЕРМО проводить свою діяльність;

- дослідження організації економічної діяльності ЗАТ ТЕРМО;

- розгляд практичних аспектів управління витратами на сучасному підприємстві;

- аналіз методики оцінки ефективності управління витратами на підприємстві;

- розробити практичні рекомендації, щодо вдосконалення системи управління витратами.


1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ

1.1 Витрати як керована економічна категорія, їх види і функції

У діяльності підприємства можна виділити декілька найважливіших об'єктів управління, від стану яких значною мірою залежать фінансові результати підприємства і можливість його подальшого розвитку.

Поняття «витрати» більш ємке, ніж поняття «витрати виробництва і обігу». При характеристиці останніх в їх склад не включають витрати, пов'язані з упущеннями в господарській діяльності, і витрати майбутніх періодів.

Витрати є засобами, витраченими в цілях забезпечення реалізації продукції, отриманнями доходів і прибутками. У собівартості продукції, як синтетичному показнику, знаходять віддзеркалення різні сторони виробничо-господарської діяльності підприємства.

Витрати обігу – сумарні витрати живої і минулої праці, виражені в грошовій формі, виникаючі в процесі обігу матеріальних цінностей, включаючи транспортування, зберігання і т.п.

Витрати виробництва – сукупні витрати живої праці і праці, здійсненої в засобах виробництва, використовувані при виготовленні товарів. Під управлінням витратами, в даному випадку, розуміють їх планування, облік і аналіз.

Підприємства в процесі господарської діяльності здійснюють досить складний комплекс грошових витрат. Виходячи з економічного змісту і цільового призначення їх можна об'єднати в декілька самостійних груп:

- витрати на відтворення виробничих фондів;

- витрати на соціально-культурні заходи;

- операційні витрати;

- витрати на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг).

Витрати на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг) займають найбільшу питому вагу у всіх витратах підприємства. Ці витрати групують по наступних елементах витрат: сировина і основні матеріали, паливо, енергія, заробітна платня основна і додаткова, різні відрахування, амортизація основних фондів, інші витрати. Докладний перелік витрат на виробництво і реалізацію продукції встановлений Положенням про склад витрат по виробництву і реалізації продукції, включених в собівартість продукції, і про порядок формування фінансових результатів, що враховуються при оподаткуванні прибутку.

В даний час в класифікації витрат підприємства виділяють більше 18 критеріїв. Вони використовуються в плануванні і обліку витрат, проте, на жаль, не завжди одночасно. У зв'язку з цим в практиці управління витратами нерідкі ситуації, коли критерії класифікації витрат використовуються в плануванні, але не знаходять застосування в обліку і навпаки. Найбільш затребувані в практиці управління витратами критерії класифікації і відповідні їм види витрат представлені у таблиці 1.2 [23].

Таблиця 1.2

Класифікація витрат підприємства

Ознака класифікації Види витрат
1 2
Однорідність затрат Одноелементні та комплексні
Відношення до об’єкту обліку Прямі та непрямі
Відношення до технологічного процесу Основні та накладні
Відношення до основної функції підприємства Виробничі і невиробничі
Вплив на фінансовий результат Поступаючи та вибуваючі
Визнання витрат та їх перехід в наступні облікові періоди Витрати на продукцію і витрати періоду
Залежність від об’єму виробництва продукції Постійні, напівпостійні, напівперервні, перервні, прогресивні, пропорціональні, дегресивні, регресивні.
Значимість витрат для прийняття рішень Наявні та можливі, релевантні і не релевантні, зворотні та незворотні.
Можливість зниження витрат у залежності від приймаємих рішень Обов’язкові та дискреційні
Величина додаткових витрат у разі прийняття рішення Маржинальні і інкрементні
Доцільність витрат Виробничі і невиробничі
Ступень значимості для діяльності підприємства Значимі та незначимі
Ступень критичного вплив Припустимі та неприпустимі

Продовження табл.1.2

1 2
Відношення к функціям діяльності підприємства Витрати на виробництво, обслуговування виробництва і управління
Характеристика ресурсу, з яким пов’язані витрати (по елементам) Матеріальні витрати, витрати на оплату праці, витрати на соціальні відрахування, амортизація, інші витрати
Характеристика складу витрат та їх зв’язку з функціями і видами діяльності Собівартість продукції, загальновиробничі витрати, адміністративні витрати, витрати на збут, фінансові витрати, інші витрати
Можливість контролю витрат Контролюємі та неконтролюємі
Можливість регулювання витрат Регулюємі та нерегулюємі

Аналіз критеріїв класифікації витрат дає підставу стверджувати, що деякі критерії перекликаються один з одним, як мінімум, знаходяться в кореляційній логічно обґрунтованій залежності. Представлена класифікація витрат не є повною: зокрема, не розглянуті трансакційні і трасформаційні витрати, що замикають витрати і витрати зворотного зв'язку, усунені і неусувні витрати, відшкодовані і невідшкодовані витрати. Відсутність уваги до цих витрат викликана їх обмеженим застосуванням. Ці види витрат тільки починають вивчати у вітчизняній економічній літературі. Трансакційні витрати – це витрати підприємства, пов'язані з передачею права власності на товар. Трасформаційні витрати – це витрати підприємства на трансформацію матеріальних ресурсів в кінцевий продукт. Відшкодовані витрати слід розглядати як витрати, які вже привели до формування відповідного їм валового дохід, покриваючого ці витрати. Невідшкодовані витрати – це витрати що вже трапилися, відповідний підхід для яких ще не розроблен [14].