Смекни!
smekni.com

Аналіз сучасного стану розвитку системи споживчої кооперації (стр. 5 из 7)

Під впливом національного кооперативного руху та внутрішньої кооперативної політики, яку проводить Укоопспілка, значно посилилось кооперативне співробітництво, зміцнилась організаційна єдність споживчої кооперації.

За ініціативою та активною участю Укоопспілки суттєво оновлена правова база: прийнято Закон України "Про кооперацію'', підготовлені зміїні й доповнення до Закону України "Про споживчу кооперацію", вдосконалю­ється нормативна база, вносяться зміни й доповнення до статутів коопе­ративних підприємств і організацій. У цілому правовий захист споживчої кооперації значно покращився.

Напрями формування і розвитку соціально-орієнтованої кооперативної системи та підвищення її економічної ефективності визначені ХІХ з’їздом споживчої кооперації України, який відбувся у березні 2004 року.

Основні показни­ки діяльності споживчої кооперації в 2004 році підтверджують подальше поступове закріплення позитивних тенденцій у роз­витку системи. В цілому по Укоопспілці досягнуто приросту роздрібного товаро­обороту, обсягів заготівель сільськогос­подарської продукції, виробництва това­рів народного споживання та надання на­селенню платних послуг. Кримспоживспілка і всі облспоживспілки закінчили рік без збитків.

Проте реально оцінюючи ситуацію, слід визнати, що далеко не всі суб'єкти гос­подарювання системи використовують наявні резерви і можливості для збільшен­ня обсягів діяльності та підвищення ефек­тивності господарювання. В окремих ко­оперативних організаціях приріст оборо­тів значною мірою пов'язаний з інфляці­єю, зростанням цін на товари і послуги, а прибутки отримані не за рахунок основ­ної діяльності.

Стан справ у системі, динаміка політичних, економічних і соціальних процесів, щовідбуваються нині в державі, вимагають впровадження нових підходів до організації роботи, диверсифікації госпо­дарської діяльності на базі прогресивних технологій, ринкових методів та конкурент­них механізмів господарювання.

Розглянемо більш детально на основних результатах роботи основних галузей споживчої кооперації.

Торгівля. В 2004 році в цілому по системуроздрібний товарооборот зріс на 6% і становив майже„2,2 мільярда гривень. Зростання обсягів продажу то­варів народного споживання у порівняних них цінах забезпечили усі споживспілки, за винятком Миколаївської, Сумської та Чернігівської. Лише Вінницька, Жито­мирська і Кіровоградська облспожив­спілки досягли вищих темпів приросту товарообороту порівняно із загальнообласними показниками, інші споживспілки дещо втрачають свої позиції на спо­живчому ринку регіонів.

Для зміни становища на краще необхід­но домогтися суттєвого підвищення кон­курентоспроможності торговельної мережі, забезпечити безумовне виконан­ня рішень XIX з'їзду споживчої кооперації України та програм розвитку галузі тор­гівлі, розроблених кооперативними орга­нізаціями у регіонах.

З урахуванням загострення конкуренції, поглиблення ринкових процесів та по­дальшої глобалізації економіки мам потріб­но своєчасно приймати виважені рішен­ня та сповна реалізовувати упереджувальні заходи.

Мова йде, перш за все, про прискорену модернізацію об'єктів торгівлі, оновлен­ня їх внутрішнього і зовнішньо вигляду, технічне переоснащення та забезпечен­ня широким асортиментом товарів, тобто створення розгалуженої мережі конкурен­тоспроможних магазинів. Досвід органі­зації такої мережі в системі уже напрацьо­вано. Нині діє дві тисячі сучасних роздріб­них торгових об'єктів, в тому числі 200 кооперативних маркетів, з яких майже половина відкриті минулого року. Актив­но працюють у цьому напрямку коопера­тори Тернопільської, Рівненської, Львів­ської, Черкаської, Чернігівської та ряду інших областей.

Так, у місті Теребовля на Тернопільщині вже півтора роки працює супермаркет, місячний товарооборот якого сягає півмільйона гривень. Нещодавно в примі­щенні колишнього універмагу відкрито супермаркет у селищі Царичанка Дніпро­петровської області, який щомісяця реа­лізує товари народного споживання май­же на 600 тис. гривень.

У цих об'єктах торгівлі запроваджено прогресивну технологію обслуговування, сучасне холодильне і торговельне облад­нання. Налагоджено комп'ютерний облік руху товарів і готівки. Споживачам що­денно пропонується до 10 тис. наймену­вань товарів.

Заслуговує на увагу практика відкриття сучасних об'єктів торгівлі у невеликих сільських поселеннях. Вже більше рокупрацює маркет в селі Лемеші на Черні­гівщині, в якому проживає шістсот осіб. Оборот цього об'єкту зріс з 10 до 60 тис. гривень на місяць. Аналогічні сучасні об'­єкти торгівлі створені та успішно працю­ють у невеликих селах Житомирської, Львівської, Миколаївської, Рівненської, Харківської, Чернівецької областей.

Водночас не можутьзадовольнити темпи модернізації роздрібної мережі в Закарпатській, Волинській,Івано-Франківській, Сумській та деякихінших споживспілках. Враховуючи вимоги сьогодення перед системою, правлін­нями споживспілок і споживчих товариств стоїть нагальне завдання — у найближчі п'ять років запровадити сучасні техноло­гії обслуговування споживачів в усій коо­перативній торговій мережі.

Для ефективного функціонування сучас­них магазинів слід докорінно перебуду­вати роботу торгового апарату. Спряму­вати його зусилля на забезпечення пов­ного циклу комерційних і торгово-технологічних процесів. Йдеться про щоденну копітку роботу з питань вивчення попиту, формування асортименту і організації за­возу товарів, ціноутворення, впроваджен­ня прийнятних методів обслуговування покупців, тобто здійснення комплексу маркетингових операцій.

Ефективна діяльність тор­гової мережі як маркетів, так і звичайних сільських магазинів, неможлива без діє­здатної власної оптової ланки. Це підтвер­джується результатами роботи галузі тор­гівлі в Житомирській", Кіровоградській і Рівненській облспоживспілках. За остан­ні роки тут частка оптового обороту в роз­дрібному зросла в 5—10 разів і переви­щує 30 відсотків. У цих регіонах стабіль­но нарощуються обсяги роздрібного то­варообороту, галузь торгівлі працює з прибутками. Проте відродження роботи кооперативного опту в цілому по системі відбувається ще повільно.

Питома вага опту в загальному роздріб­ному товарообороті споживчої коопера­ції складає лише 14 відсотків. Значна кількість кооперативних організацій і під­приємств продовжують здійснювати за­купівлю товарів у позасистемних посе­редників. Це суттєво знижує рівень тор­гових надбавок, а в кінцевому підсумку й доходи системи.

Надалі цього допускати не можна. Фор­мування ресурсів та централізовану дос­тавку, щонайперше, продовольчих това­рів необхідно здійснювати з оптових баз райспоживспілок і районних споживчих товариств, філій та складів-магазинів між­районних баз. Централізовано повинна надходити до наших магазинів також про­дукція кооперативних заготівельних і виробничих підприємств. Це повинно статинепорушним правилом для всіх працівників системи.

З урахуванням підвищення купівельної спроможності сільського населення сер­йозної уваги заслуговує організація поста­чання і торгівлі непродовольчими товара­ми. Нині їх питома вага в загальному то­варообороті надто низька І становить лише 13 відсотків, а в Кіровоградській, Івано-Франківській, Полтавській, Рівнен­ській і Чернігівській облспоживспілках — від 5 до 9 відсотків.

Це вимагає від правлінь Кримспоживспілки та облспоживспілок спрямувати роботу універсальних і міжрайонних баз, кооперативних організацій на розвитокторгівлі товарами складно-технічного асортименту, будівельними матеріалами і меблями, господарськими, канцеляр­ськими і шкільно-письмовими товарами, друкованою продукцією, культспорттоварами, мийними засобами та іншими ви­робами, що користуються попитом насе­лення.

Постає завдання повною мірою викорис­тати можливості для розширення прямих зв'язків безпосередньо з товаровиробни­ками, укладення угод з промисловими під­приємствами на виконання оптовими ба­зами дилерських функцій з реалізації ви­робленої ними продукції. Водночас роз­ширити мережу магазинів з торгівлі не­продовольчими товарами, визначити дляних асортимент та забезпечити його дот­римання, організувати торгівлю за замов­леннями населення, в кредит, доставку товарів споживачам.

Громадське харчувань. В 2004 році в його розвитку відбулися певні позитивні зрушення. Так, досягнуто зростання обсягу товарообороту, випус­ку власної продукції, питома вага якої ста­новить майже 60 відсотків загального товарообороту галузі. Здійснена рекон­струкція та переоснащення майже 250 закладів громадського харчування. Актив­но працювали у цьому напрямку Львівська і Черкаська облспоживспілки, які за рік модернізували відповідно 40 і 30 об'єк­тів, використавши для цього 2 і півтора ;v мільйона гривень. Аналогічна робота здійснюється в Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій та деяких інших споживспілках.

Проте наявні можливості галузі викорис­товуються незадовільно. Нині лише 10 від­сотків діючої мережі відповідає сучасним вимогам. За минулий рік кількість об'єк­тів харчування скоротилася на 400 оди­ниць, у тому числі по 30-40 об'єктів в Кримспоживспілці, Івано-Франківській, Сумській і Чернігівській облспоживспілках. Не вирішена доля 500 зачинених закла­дів харчування, найбільша кількість яких знаходиться в Житомирській, Кіровоград­ській, Львівській та Одеській облспожив­спілках.

Незадовільно використовується для ре­алізації кулінарних і кондитерських виро­бів та напівфабрикатів роздрібна мережа. Знизили продаж цієї продукції в об'єктах торгівлі Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Луганська, Львівська і Чер­нігівська облспоживспілки.

Дійшло до того, що половина районів не мають спеціалістів для складання техно­логічних карток, меню, здійснення конт­ролю за якістю продукції та організації об­слуговування відвідувачів. Внаслідок сис­тема безпідставно втрачає свої позиції як в селах, так і районних центрах.