Смекни!
smekni.com

Аналіз сучасного стану розвитку системи споживчої кооперації (стр. 6 из 7)

Ми не маємо жодних підстав для втрати цієї соціальне значущої та прибуткової галузі. Вона має перспективу і можливості для подальшого розвитку. Тому правлін­ням кооперативних організацій усіх рівнів необхідно спрямувати зусилля працівни­ків системи на максимальне використан­ня потужностей закладів громадського харчування, створення конкурентоздатної мережі кооперативного ресторанного гос­подарства для забезпечення якісного об­слуговування населення.

Кооперативна сфера побутових та інших платних послуг. Значна частина сільських жителів мають можливість безпосередньо в місцях проживання відремонтувати одяг, взуття і побутові при­лади, зробити зачіску, скористатися пун­ктами хімчистки, фотопослуг і прокату то­варів, а також отримати ритуальні та ряд інших видів послуг.

Для цього в системі за останні чоти­ри роки створено понад 3,5 тисячі об'єктів побутового обслуговування, що майже на 600 більше від завдання, виз­наченого відповідною Програмою. За­галом послуги надають 5,5 тисяч коо­перативних підприємств, оборот яких в 2004 р. досяг 300 млн. гривень, що на 16% більше, ніж у 2003 році.

Предметно працюють над розвитком побутового обслуговування сільських жи­телів в Криму, Полтавській, Дніпропетров­ській, Харківській, Луганській та Чернігів­ській областях, де кожна районна коопе­ративна організація вже має від 10 до 20 об'єктів побуту. В результаті споживспілки зазначених регіонів щорічно надають населенню побутових послуг на півтора-два мільйона гривень кожна.

Практично не займаються відродженням сфери побуту в Рівненській, Тернопіль­ській, Кіровоградській, Івано-Франківській облспоживспілках. Тут при наявності віль­них приміщень в багатьох районах коопе­ратори не мають жодного об'єкта з ре­монту одягу, взуття, побутових приладів, виконання фоторобіт та перукарень.

Прикро, що для надання платних послуг належно не використовується наявна ма­теріальна база системи. Так, всього третина кооперативних виробничих підпри­ємств здійснюють переробку давальниць­кої сировини, забою тварин. Не отриму­ють належного розвитку додаткові платні послуги і при торговельному обслуговуванні населення. Нині лише в окремих - і магазинах здійснюється сувенірне офор­млення подарунків, нарізка скла, прокат і доставка товарів, приймання замовлень на виконання фоторобіт, хімічної чистки одягу тощо.

Не кращі справи з організацією дозвіл­ля сільських жителів за рахунок створен­ня більярдних, проведення дискотек, вста­новлення ігрових автоматів. Нині такі по­слуги надаються лише в 200 кооператив­них об'єктах, хоча ефективність їх роботи висока. Торік без особливих витрат вони дали більше 650 тис. гри. доходів.

Для подальшого розвитку сфери послуг і поліпшення обслуговування населення правлінням споживчих товариств і споживспілок слід всебічно проаналізувати стан справ у цій важливій соціальній га­лузі та прийняти відповідні рішення. На­самперед, задіяти для цього наявні в сис­темі резерви і можливості. Налагодити виїзні форми обслуговування в сільській місцевості. Розширити співробітництво із суб'єктами підприємницької діяльності, що надають побутові послуги. Підвищити кон­курентоспроможність кооперативних об'єктів на ринку послуг, забезпечити їх ефективну роботу.

Творчого використання потребує набу­тий досвід роботи об'єктів сфери побуту. Зокрема переведення їх на спрощену сис­тему оподаткування та організацію діяль­ності за договорами співпраці з суб'єкта­ми малого підприємництва. Нині в цілому по системі за таких умов працює понад 40 відсотків побутової мережі, а у Вінниць­кій, Одеській і Харківській споживспілках 75—95 відсотків. Вигода від цього зрозу­міла.

Кооперативні ринки. Пересуди і тривалі тяжби щодо права власності на кооперативні ринки вичер­пані конституційним визнанням власності на них споживчої кооперації. Це вимагаєвід правлінь кооперативних організацій зосередити роботу на модернізації та трансформації ринків у сучасні торгово-сервісні центри з широким спектром по­слуг. Для цього важливо творчо, викорис­тати грунтовно підготовлені Рекомендації щодо базових моделей ринків з продажу продовольчих і непродовольчих товарів, які в липні минулого року затверджені Мі­ністерством економіки України.

Необхідно максимально задіяти наяв­ний потенціал ринків для поліпшення об­слуговування населення. Щонайперше за рахунок збільшення привозу та peaлізації сільськогосподарської продукції як в роздріб, так і оптом. Забезпечити широке представництво на ринках товарів заготовлених і вироблених підприємствами споживчої кооперації.

Заготівлі сільськогосподарської продукції і сировини. В 2004 році забезпечили приріст обсягів заготівельного обороту Кримспоживспілка, Вінницька, Дніпропетровська, Жи­томирська, Миколаївська, Рівненська, Харківська та Черкаська облспоживспілки. Незважаючи на всі негаразди з опо­даткуванням забезпечили значні обсяги заготівель м'яса і молока Вінницька, Лу­ганська, Миколаївська, Харківська та Чер­каська облспоживспілки. Тут в основно­му збережена мережа приймально-заго­тівельних і скотозабійних пунктів, чисель­ність заготовачів.

Безпосередньо товаровиробникам, пайовикам, виплачено дотацій за рахунок коштів ПДВ Вінницькими коопе­раторами 3,3 млн. гривень, Черкаськи­ми — 2 млн. гривень. Аналогічно побудо­вана робота кооперативними організаці­ями Миколаївської області. Вони виплатили здавальникам майже півтора міль­йона гривень дотацій, збільшили заготівлі м'яса в 1 ,7 разу і довели його обсяги за­купівель до 1,3 тис. тонн. Водночас су­сідня, Херсонська облспоживспілка спро­моглася закупити м'яса лише 360 тонн і виплатила здавальникам всього 600 гри­вень дотацій.

Ефективність комплексного вирішення питань розвитку галузі заготівель підтвер­джується також роботою багатьох коопзаготпромів. Так, Первомайський райкоопзаготпром Миколаївської областіминулогороку закупив сільськогосподарської про­дукції і сировини майже на 3 млн. гривень, що на 11 відсотків більше, ніж у по­передньому році. Крім цього підприємство обробляє 2 тис. гектарів орендованої у населення землі, з яких отримано 3 тися­чі тонн зернових, півтори тисячі тонн цук­рового буряка, 300 тонн соняшнику та 50 тонн маку.

Підприємство переробляє овочі, виго­товляє крупи, займається відгодівлею ве­ликої рогатої худоби і свиней. Наявний парк сільськогосподарської техніки, крім виробничих потреб використовується для надання послуг селянам з обробки землі та збору врожаю. За останні два роки на модернізацію матеріально-технічної бази використано близько 0,5 млн. гривень власних коштів.

На цьому підприємстві вирішено питання збуту заготовленої переробленої влас­ними цехами продукції, яка централізова­но доставляється в кооперативну роздріб­ну мережу Сарнівського і Рокитнянського районів, відпускається місцевим бюджет­ним організаціям та одержувачам Мін­оборони України.

На жаль, далеко не всі кооперативні організації мають чітку програму дій за­готівельної галузі. Ними не визначені пріо­ритети закупівель джерела надходження та ринки збуту сільгосппродукції і сиро­вини. Нині у третині районів споживча кооперація не має коопзаготпромів, про­довжують скорочуватися кількість прий­мально-заготівельних пунктів та заготі­вельників. У першу чергу, це стосується Івано-Франківської, Волинської, Львів­ської, Полтавської, Чернігівської облспоживспілок, у яких допущено значний спад обороту та обсяги закупівель більшості основних видів сільгосппродукції і сиро­вини.

З метою виправлення становища, Ідо склалося в заготівлях, правлінням споживспілок і споживчих товариств, керівникам заготівельних підприємств слід в першу чергу провести детальне маркетингове дослідження, зокрема визначитися з асортиментом, обсягами і джерелами за­купівель сільськогосподарської продукції. Опрацювати з товаровиробниками стро­ки здачі продукції та обумовити можливі ціни на неї.

Повсюдно з'ясувати можливості збутузаготовленої сільськогосподарської про­дукції, врахувавши при цьому потреби кооперативної торгівлі, громадського харчування, виробництва, реалізацію продукції на ринках, поставку на ек­спорт. Повністю використати можливості обслуговування бюджетних організацій І спецспоживачів та постачання лікар­сько-технічної, тваринницької і вторин­ної сировини підприємствам переробної промисловості.

Водночас нам потрібно здійснити пре­вентивні заходи щодо реформування ор­ганізаційної структури заготівельної галузі, визначення напрямів діяльності та ство­рення об'єктів оптової торгівлі сільсько­господарською продукцією і сировиною. Чітко окреслити роль та максимально за­лучити до заготівель підприємства роз­дрібної торгівлі, громадського харчуван­ня, виробництва.

Для успішного розв'язання цих завдань необхідно вирішити питання укомплек­тування кваліфікованим та відповідаль­ним персоналом усіх лана;; галузі від за­готівельника до керівника кооператив­ного підприємства. Від споживчого то­вариства до Укоопспілки встановити обов'язкову практику розробки і захис­ту бізнес-планів діяльності заготівельної галузі та забезпечити дієвий контроль за їх виконанням.

Промисловість. Відповідно до рішень XIX з'їзду споживчої кооперації Ук­раїни в кооперативних організаціях роз­роблені та впроваджуються Програми модернізації виробничих підприємств. Про переваги концентрації зусиль і фінан­сових ресурсів, комплексного і вдумли­вого створення конкурентоспроможних базових підприємств переконливо свід­чать підсумки роботи багатьох коопера­тивних об'єктів з виробництва товарів.

Завдяки реформуванню, структурній перебудові, залученню коштів пайовиків комбінат кооперативної промисловості Могилів-Подільського районного споживчого товариства за 2004 рік наростив обсяги виробництва товарів народного споживання на 20 відсотків. Річний обсяг їх випуску становить нині понад півтора мільйона гривень. Підпри­ємство випікає 1100 тонн хліба та хлібо­булочних виробів. Це більше ніж випече­но Волинською і Дніпропетровською облспоживспілками разом взятих.