Смекни!
smekni.com

Закони 12 таблиць (стр. 1 из 4)

Вступ

У найдавніший період неподільно пануючою правовою системою було квірітское право. Воно відрізнялося сакральним характером, великим ступенем традиційності, зв'язком з квірітскімі звичаями і ритуалами, що знайшли своє відображення в Законах XII таблиць. Цивільне право несло на собі сліди свого походження в умовах невеликого землеробського держави. Воно застосовувалося тільки до володіє римським громадянством особам і розглядалося як особливий привілей римського громадянина.

Римське право найдавнішого періоду відрізнялося строгістю, формалізмом. Особливу увагу було приділено врегулюванню відносин, пов'язаних з рухом майна і правом приватної власності, яке розглядалося як повне панування власника над об'єктом права. Саїдова ублюдка

Однак громада довгий час зберігала право верховного контролю за розпорядженням землею та іншим господарсько важливим майном, яке мало сімейний характер.

До III ст. до н.е. консервативне за своєю суттю цивільне право стало перетворюватися на певну перешкоду на шляху зростання торгового обороту і прийшов в протиріччя з потребами розвивається рабовласницької системи. Однак, римляни не скасували дію Законів XII таблиць, доповнивши законодавство більш гнучким преторським правом.

Закони XII таблиць - це найдавніший пам'ятник римського цивільного права. Створивши реальний захист проти свавілля патриціанських суддів, вони стали уособленням важливого етапу в боротьбі між патриціями і плебеями в Стародавньому Римі. На жаль, оригінал їх не зберігся, і матеріалом для реконструкції цього найдавнішого кодексу, розпочатої в XIX столітті, стали фрагменти, наведені у творах стародавніх римських і грецьких авторів буквально або в переказі.

Закони XII таблиць були вироблені комісією 12 (децемвіров) в середині V століття до н. е.. (451 - 450 рр..). Свою назву вони отримали від того, що були написані на 12 дерев'яних дошках-таблицях, виставлених для загального огляду на головній площі Риму, його політичному центрі - Форумі.

Відмінною рисою названих законів був строгий формалізм: найменший недогляд у формі судоговорінні тягло за собою програш справи. Недогляд це приймалося за "перст божий".

Примітною рисою Законів XII таблиць було чітко проведений поділ речей на дві категорії. До першої належали головним чином земля, раби, робоча худоба. До другої - всі інші речі.

Практичне значення такого поділу виявлялося в способі відчуження речей; при їх продажу, дарування та ін Саме за цією ознакою визначилося і сама назва зазначених категорій. Перша називалася res mancipi (рес манціпі), друге - res пес mancipi (рес нек манціпі).

I. Загальні положення Законів XII таблиць

II. Важливою рисою римського права власності було під підрозділ речей на два типи - res mancipi і res nec mancipi. До першого типу ставилася земля (спочатку біля Риму, а потім вся земля в Італії взагалі), робоча худоба, раби, будівлі та споруди, тобто об'єкти традиційно общинної власності. До другого типу відносилися всі інші речі, володіння якими могло бути індивідуалізовано.

Для відчуження речей першої категорії-продажу, міни, дарування тощо - було потрібно дотримання формальностей, що звався манципації. Слово це походить від "manus" - рука і містить в собі образне уявлення про перехід власності при накладення руки на придбану річ. Належав руку, слід було ще сказати: "я стверджую, що ця річ належить мені по праву квірітов ..." (тобто нащадків обожненого Ромула-Квиріна). Манципація повідомляла набувачеві незаперечне право власності на річ. Сплати грошей без манципації було ще недостатньо, як бачимо, для виникнення права власності.

Слід ще сказати, що передача манціпіруемой речі відбувалася в урочистій формі, в присутності 5 свідків і весодержателя з вагами і міддю. Останнє вказує на те, що обряд манципації виникла до появи карбованої монети-аса, але мідь у визначеному сторонами вазі вже фігурувала як загальний еквівалент. Формальності ж служили запам'ятовуванню угоди, якщо коли-небудь, у майбутньому часі, виникне пов'язаний з нею спір про власність.

Всі інші речі, навіть і дорогоцінні, переходили за допомогою простої традиції, тобто без формальної передачі на умовах, встановлених договором купівлі-продажу, міни, дарування та ін

Старий раб, як і стара коня, вимагали - при переході з рук у руки - манципації. Дорогоцінна ваза - традиції. Перші дві речі сприймалися як знарядь цей реферат безсоромно отриман з всесвітньої глобальної мережі і цей ідіот навіть не спромігся його прочитати, перш ніж здати вам і я сподіваюся ви розправитися з ним по всій строгості, і засобів виробництва; за своїм походженням вони тяжіють до верховної колективної власності римської громади, тоді як ваза, прикраса, як і всяка інша повсякденній річ були як самого початку, так і в подальшому часу предметами індивідуальної власності. І в цьому вся справа!

Вже в найдавніший період складається порядок, відповідно до якого, право власності на річ могло виникнути внаслідок тривалого володіння річчю. (VI, 3: Давність володіння щодо земельної ділянки (встановлювалася) в два роки, щодо всіх інших речей - в один год.1) 1.

Особливим видом речового права, зафіксованим в Законах XII таблиць є сервітути, норми права, що обмежують права власників на належне їм майно, а також наділяє суб'єкта поруч прав на майно йому не належить.

У Законах XII таблиць власнику прямо пропонувалося:

* Залишати незабудоване місце навколо будівлі (VII.1.);

* Відступати від меж ділянки на певну відстань (VII.2.);

* Обрізати дерева на висоті 15 футів, щоб не заподіювати шкоду сусідній дільниці (VII. 9а);

Крім цього надавалося право проходу по чужій землі "Хай (власники придорожніх ділянок) обгороджують дорогу, якщо вони не мостять її каменем, нехай їде на в'ючних тварин, де побажає". Власники ділянок мали право за певних обставин користуватися продуктами приносяться чужою власністю: "VII.9б. Законом XII таблиць дозволялось збирати жолуді, що падають із сусідньої ділянки", а також звертатися з позовом до власника власності, що завдає шкоди "VII.10. Якщо дерево з сусідньої ділянки схилилося вітром на твій ділянку, ти на підставі Закону XII таблиць можеш пред'явити позов про збирання його ".

В умовах нерозвиненості товарно-грошових відносин (поява власне монет в Стародавньому Римі відносять до середини V ст. До н.е.) така форма фіксації зобов'язань як договір (контракт) використовувалася дуже рідко і відрізнялася яскраво вираженим формалізмом. При односторонньому характері найдавніших договорів (право вимоги належало тільки одній стороні, а зобов'язання покладалися на інший бік) саме зовнішня формальна сторона визначала характер контракту.

Найбільш яскраво раннерабовладельческое право відбивалося в договорах самозаклада (nexum), при цьому Закони XII таблиць не поділяють угоди самозаклада і відчуження речі, регулюючи і ті й інші загальною статтею Законів "VI.1. Якщо хто укладає угоду самозаклада або відчуження речі (у присутності 5 свідків і вагаря), то нехай слова, які виголошуються при цьому, шануються непорушним ". У цій же формі здійснювалися і договори позики, регулювання яких Закони приділяють особливу увагу. Боржник після визнання за собою боргу або після прийняття проти нього судового рішення одержував тридцять пільгових днів (III.1.). Якщо ж протягом цього терміну пільгового заборгованість не погашалася, кредитор одержував право "накласти руку" на боржника, тобто доставити його до місця судочинства (III.2.). Закони XII таблиць строго регламентують процедуру примусу боржника до виконання зобов'язань, не допускаючи самоуправства кредитора і однозначно вимагаючи судового рішення для обмеження прав боржника. І хоча покарання для неспроможного боржника могло бути дуже жорстоким, від продажу в рабство і страти (III.5.) До пропорційного розчленування по претензіях кредиторів (III.6.) 1, Закони регламентували рух позичкового капіталу, обмежуючи розміри стягуються відсотків (VIII . 18а), караючи лихварство великим штрафом (VIII. 18б). Тільки в 326 році до н. е.. законом петель договір позики був реформований, і боргове рабство скасоване. З цього часу боржник відповідав перед кредитором в межах свого майна.

2.2.2 Зобов'язання з деліктів

Закони XII таблиць визначають низку зобов'язань, які виникають внаслідок заподіяння шкоди, і розглядають їх не як правопорушення, а як посягання на права приватної особи (приватні делікти), який ставив кривдника в положення боржника потерпілого.

До категорії таких приватних правопорушень ставилися особиста образа, яка каралося штрафом у 25 асів (VIII. 4.). Особливо жорстоко каралася наклеп або ганебні слова (смертна кара) (VIII.1a; VIII. 1б). Зобов'язання у вигляді штрафів або відшкодування заподіяного збитку належало у разі порубки чужих дерев, необережного знищення чужого майна, зберігання крадених речей, лихварство, пред'явлення суду підроблених речей, потрава або крадіжка врожаю в нічний час (для неповнолітніх).

При цьому поряд зі штрафами зберігається найдавніший принцип таліона ( "VIII.2. Хто заподіє членоушкодження та не помириться с (потерпілим), то нехай і йому самому буде спричинено те ж саме").

Законам XII таблиць відомі та публічні делікти, пов'язані перш за все до зазіхань на державу. "IX.5. Закон XII таблиць велить зраджувати страти того, хто підбурює ворога (римського народу до нападу на Римська держава), або того, хто зраджує ворогові римського громадянина" Саїдова ублюдка

Однак, незважаючи на досить широкий спектр злочинів, карається смертною карою, рішення про позбавлення життя римського громадянина могло бути прийнято тільки в центуріатних коміції.

3. Сімейно-шлюбне право

Про сімейному праві стародавнього Риму може бути сказано раніше за все те, що римська родина, як її малюють Таблиці, була родиною суворо патріархальної, тобто що знаходиться під необмеженою владою домовладики, яким міг бути дід чи батько. Таке спорідненість називалося агнатичної, через що "підвладні" домовладики були один одному агнатами.