Смекни!
smekni.com

Отчет по переддипломної практике в СВ Кліматтехніка (стр. 1 из 9)

Межрегиональная академия управления персоналом

Кафедра “Облік і аудит”

ЗВІТ

про виконання програми переддипломної практики

студента______________________________________________________

групи_________________________________________________________

Спеціальність__________________________________________________

Кваліфікаційний рівень__________________________________________

База практики__________________________________________________

Керівник практики Керівник практики від

від бази практики випускної кафедри

головний бухгалтер

___________________________ ____________________________

(посада, прізвище, ініціали) (посада, прізвище, ініціали)

Звіт захищений

"_____" ____________ 2008 р.

_________________________

(підпис)

Херсон 2008


ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

1. Аналіз бухгалтерського обліку та облікова політика………………………….4

2. Облік витрат на виробництво в умовах використання

інформаційних систем………………………………………………………..……6

3. Внутрішньогосподарський облік і аудит виробничо-

фінансової діяльності………………………………………………………….….10

4. Звітність підприємства…………………………………………………..…….11

5. Аналіз діяльності підприємства……………………………………………….12

6. Податковий облік та податкова звітність………………………………….….21

7. Підбір і систематизація матеріалів для написання дипломної роботи……..25

Додатки…………………………………………………………………………….35


ВСТУП

Дана робота являє собою звіт по переддипломної практиці, в якому відображеніпредставлені до опису пункти робочої програми проходження практики на підприємстві. Звіт містить дані про виробниче-господарську діяльність підприємства, його організаційну структуру, принципи ведення обліку і статус головного бухгалтера.

У звіті приведені результати практичної діяльності під керівництвом головного бухгалтера підприємства протягом терміну проходження виробничої практики. Вони стосуються осмислення і переробок теоретичних знань в практичні навичкироботи, а також результатів роботи з джерелами літератури, що використовуються для написання звіту.

Звіт відображає результати проведеної на підприємстві роботи. Всінижчеприведені дані приводяться в наближенні до реальних.


1. АНАЛІЗ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "СВ Кліматтехніка" створено згідно з Законом України про господарські товариства від 19 вересня 1991 року № 1576-XII (із змінами і доповненнями).

Засновниками і учасниками товариства є громадяни України.

ТОВ "СВ Кліматтехніка" створено і діє на основі засновницького договору і статуту. Статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається засновницькими документами.

На підприємстві працює 126 чоловік, з них керівний склад і ІТП (інженерно-технічні працівники) складають 34 чоловіка, допоміжних працівників 12 чоловік, інші - основні виробничі робітники.

Підприємство засноване 22 червня 1992 року і спеціалізується на продажу, проектуванні, монтажу та сервісному обслуговуванні систем вентиляції, кондиціювання та опалення.

Адреса підприємства: вул. Паризької Комуни, 108, м. Миколаїв, Миколаївська обл., 55211, Україна.

Директор – Коваль Євген Михайлович

Основні організаційні показники підприємства наведені у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Організаційні показники ТОВ "СВ Кліматехніка"

Показники Характеристика
Дата створення підприємства - 22 червня 1992року
Організаційно-правова форма господарювання - товариство з обмеженою відповідальністю
Статутний фонд підприємства - 56400 гривень
Засновники товариства (акціонери) - фізичні особи
Підпорядкованість підприємства - самостійне
Рід діяльності підприємства - продаж, проектування, монтаж та сервісне обслуговування систем вентиляції, кондиціювання та опалення.
Система оподаткування - загальна

Організаційна структура підприємства наведена на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Організаційна структура ТОВ "СВ Кліматехніка"

Товариство є самостійним при здійснюванні своєї господарської діяльності, розпорядженні виробленої продукції, прибутком, який залишається після сплати податків та інших обов'язкових платежів.

Бухгалтерія на підприємстві є органом контролю і аналізу виробниче-господарської діяльності. У ній зосереджені основні дані, що стосуються управління ТОВ "СВ Кліматехніка".

Структура бухгалтерії на підприємстві така:

- головний бухгалтер;

- бухгалтер-касир.

Порядок і об'єм роботи для кожного з працівників бухгалтерії визначається посадовими інструкціями і доводяться до відома працівника при прийомі на роботу.

Основною роботу по веденню бухгалтерського обліку виконує головний бухгалтер. Він приймає первинні документи, складає регістри обліку, головну книгу, заповнює іншу подібну документацію і складає звітність. Так само за рішенням директора головний бухгалтер надає йому повідомлення, довідки, аналіз певних ним показників і т.п. документацію, що регламентується внутрішніми положеннями.

На бухгалтера-касира покладена відповідальність за ведення каси і касової документації. Бухгалтер-касир оформляє отримані грошові кошти в касу підприємства і їх вибуття. Ці операції він відображає в первинних документах (прибутковий і витратний касовий ордери). Ці документи завіряються підписом як головного бухгалтера, так і бухгалтера-касира. Він також стежить, щоб не був перевищений залишок грошових коштів в касі, встановлений банком для даного підприємства. Первинні касові документи повинні бути зафіксовані бухгалтером-касиром в журналі реєстрації прибуткових і витратних касових ордерів, бухгалтер-касир зобов'язаний вести касову книгу і стежити за вимогами, представленими до оформлення касової книги. Він зобов'язаний стежити за збереженням грошових коштів в касі підприємства і дотримання термінів збереження в касі сум, що перевищують встановлений ліміт. У веденні бухгалтера-касира також нарахування заробітної плати.

2. ОБЛІК ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО В УМОВАХ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

ТОВ "СВ Кліматтехніка" веде облік витрат на виробництво по елементах матеріальних цінностей і інших витрат, що впливають на формування собівартості продукції на рахунках класу №8, у кореспонденції з рахунком №20 «Виробничі запаси» і №23 «Виробництво».

Собівартість промислової продукції (робіт, послуг) відповідно до Типового положення №473 - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво і збут.

Метою обліку собівартості продукції є своєчасне, повне і достовірне визначення фактичних витрат, зв'язаних з виробництвом і збутом продукції, а також контроль за використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів. Дані обліку витрат використовуються для визначення результатів діяльності як структурних підрозділів, так і підприємства в цілому.

На підприємстві ТОВ "СВ Кліматтехніка" складаються планові калькуляції по випуску кожного виду запчастин. Коли йде випуск те підраховується кількість матеріалів і додаткових витрат (електроенергії, зарплата, відрахування і т.д.), що пішли на продукцію, яка випускається.

Набираються виробничі відомості по витратах, що наприкінці місяця закриваються і порівнюються з плановими калькуляціями, готова продукція здається на склад, виводяться залишки по незавершеному виробництву.

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), реалізованої протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат і наднормативних виробничих витрат.

Синтетичний облік витрат виробництва ТОВ "СВ Кліматтехніка" ведеться в журналі ордері № 10.

ТОВ "СВ Кліматтехніка" облік витрат на виробництво проводиться за допомогою програмного комплексу "1С:Підприємство".

Типова конфігурація дозволяє автоматизувати облік руху виробничих запасів підприємства і його готової продукції у відповідності з наступними етапами.

Перший етап - списання матеріалів у виробництво, розрахунок попередньої собівартості на підставі вартості списаних матеріалів і приблизної вартості інших витрат (зарплата, електроенергія і т.д.) і прибуткування продукції по попередній собівартості. На цьому етапі можна також виконати розрахунок відпускної ціни з урахуванням податків, що будуть сплачені при продажі, і нормою рентабельності, яку потрібно одержати. Операції першого етапу реалізує документ «Калькуляція» у режимі «попередня».

Другий етап - це внесення інформації про незавершене виробництво. На цьому етапі вказується суми витрат, що повинні бути віднесені на собівартість продукції в наступних періодах. Для цих цілей у типовій конфігурації передбачений документ «Незавершене виробництво».

Третій етап - розрахунок остаточної собівартості продукції на підставі реальних даних про суми витрат і про незавершене виробництво. На цьому етапі формується остаточна собівартість продукції і коригувальні бухгалтерські проводки.

Третій етап виконується за допомогою документа «Калькуляція» у режимі «остаточна». Кожну попередню калькуляцію необхідно «закрити» остаточної. Для цього можна скористатися або механізмом «уведення на підставі» - «Остаточна калькуляція» уводиться на підставі «Попередньої калькуляції», або обробкою «Створення остаточних калькуляцій», у результаті виконання якої на підставі всіх незакритих попередніх калькуляцій будуть створені остаточні калькуляції.