Смекни!
smekni.com

Моделювання однофазної системи (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти та науки України

Хмельницький національний університет

Кафедра комп’ютерних систем

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

Тема: "МОДЕЛЮВАННЯ ОДНОФАЗНОЇ СИСТЕМИ

З ПРІОРІТЕТОМ ОБСЛУГОВУВАННЯ"

Виконав: ст.гр.КС-02-1

Чимишук В. І.

Перевірили:

Хмельницький 2004


Зміст

Анотація .................................................................................................3

Вступ........................................................................................................4

Умова завдання на курсову роботу.......................................................5

1.Моделювання та основні його задачі.................................................6

2.Системи масового обслуговування....................................................9

3.Імітаційне моделювання......................................................................12

4.Побудова структурної моделі..............................................................18

5.Побудова функціональної моделі........................................................18

6.Побудова концептуальної моделі........................................................19

7.Математичне та програмне забезпечення...........................................21

8.Блок-схеми.............................................................................................24

9.Технічні характеристики .....................................................................27

10.Результати моделювання....................................................................28

11.Висновки...............................................................................................33

Список використаної літератури

Додаток 1.


Анотація

В даній курсовій роботі змодельовано роботу системи масового обслуговування. В даній СМО є один обслуговуючий пристрій на якому відбувається обслуговування клієнтів. Поступають заявки на обслуговування, вони мають два рівня пріорітетів. Заявки з першим типом пріорітету мають більш високий пріорітет, і тому вони обслуговуються в першу чергу. Дана курсова робота моделює таку систему по обслуговуванню 1000 клієнтів.

Далі докладніше формулюється сама задача по моделюванню, приводиться текс програми на мові С++, наводяться результати моделювання, опис потрібного програмного та апаратного забезпечення необхідного для поставлення експерименту на ЕОМ. Додаються графіки що характеризують роботу системи.

Вступ

Аналітичні методи дослідження операцій здаються на перший погляд універсальними засобами для моделювання різноманітних явищ і процесів, які існують в житті. Але це не так, оскільки вони є надзвичайно динамічними, складнимим різноманітними. Виходом з такого положення може здатися застосування математичних моделей, але задопомогою них не завжди можна вирішувати усі завдання які постають перед нами. Математичні моделі які можуть бути реалізовані за допомогою ефективних обчислювальних методів, є надто спрощені, а отже не адекватні реальним процесам. Що ж до адекватних математичних моделей то їх здебільшого не можна реалізувати через труднощі обчислювального характеру. У такому разі є сенс застосувати машинну імітацію, що полягає в моделюванні на ЕОМ реальної виробничої чи економічної системи.

Машинна імітація дає змогу користувачеві проводити такі експеременти , які з існуючими реальними системами були б не можливі. Такий метод набуває сьогодні особливої ваги, насамперед як інструмент удосконалення управління економікою та її галузями в межах усієї України. Є всі підстави стверджувати, що машинна імітація – один з найзагальніших та найпотужніших методів прикладного системного аналізу. Адже з допомогою імітаційних моделей системи розкривається сутність відповідних явищ і процесів за умови, що натуральні досліди в реальному середовищі на реальних об’єктах виключаються.

Умова завдання на курсову роботу:

Опис завдання:

Усистему масового обслуговування надходять два типи клієнтів. Клієнти типу 1 мають більш високий пріорітет, тому клієнти типу 2 не обслуговуються доти, доки не будуть обслуговані всі клієнти першого типу. У той же час, обслуговування клієнта типу 2, яке вже почалося, не може бути перервано. Обслуговування клієнтів здійснюється по експотенційному закону, із середнім часом 3 і 2 хв. відповідно. Проміжки часу, між надходженнями клієнтів розподілені експотенційно із середнім часом 1.5 і 3 хв. відповідно. Система починає працювати при порожній черзі.

Завдання по моделюванню:

1. Змоделювати систему по обслуговуванню 1000 вимог з дисципліною обслуговування FIFO.

2. Обчислити середню кількість клієнтів кожного типу, що очікують, а також загальне середнє.

3. Знайти оцінку середнього часу чекання клієнтів кожного типу, а також загальне середнє значення.

4. Знайти оцінку загального середнього довжини черги в залежності від кількості вимог, що обслуговуються.

5. Визначити ймовірність простою системи.

6. Скласти можливу аналітичну модель.

7. Провести розрахунок можливих операційних характеристик з аналітичної моделі.

1.Моделювання, основні його задачі.

Моделювання – як процес полягає у відтворенні властивостей тих чи інших об’єктів , предметів і явищ за допомогою абстрактних об’єктів та описів у вигляді зображень , планів , систем рівнянь , алгоритмів або програм .

Модель – це умовний образ об’єкта або системи , який служить для відображення співвідношень між людськими знаннями про об’єкт і безпосередньо цим об’єктом .

У процесі моделювання відбувається заміщення об’єкта – оригінала його моделлю і вивчення властивостей об’єкта шляхом дослідження властивостей моделі Об’єктом може бути природна або штучна система . Під впливом зовнішніх дій проявляються властивості об’єкта . Характеристики У0 – кількісна міра властивості об’єкта . Кожен параметр має певну структуру і принципи , які його відображають . Параметр має підмножину параметрів .

Дослідника цікавлять тільки певні характеристики об’єкта при конкретних зовнішніх діях .Заміщення одного об’єкта іншим правомірне , якщо ті характеристики оригіналу і моделі , які цікавлять дослідника , визначають однотипними множинами параметрів і пов’язані однотипними залежностями між параметрами .

Модель , за допомогою якої описують систему, може містити у собі тільки основні характеристики системи, інші, які не чинять суттєвого впливу на функціонування системи, відкидаються, щоб не ускладнювати процес моделювання. У більшості випадків вважається, що модель складається з трьох основних блоків: вхід, система, вихід. Для того щоб успішно моделювати роботу системи необхідно знати два з цих блоків .

Загалом, модель є абстрактним або формально описаним об’єктом або системою, відображає співвідношення між людськими знаннями про об’єкт і безпосередньо сам об’єкт. Модель , за допомогою якої описують систему, може містити у собі тільки основні характеристики системи, інші, які не чинять суттєвого впливу на функціонування системи, відкидаються, щоб не ускладнювати процес моделювання. У більшості випадків вважається, що модель складається з трьох основних блоків: вхід, система, вихід. Для того щоб успішно моделювати роботу системи необхідно знати два з цих блоків. Для проведення моделювання можуть використовуватися різні методи:

Аналітичні методи – передбачають існування у дослідника деякої аналітичної моделі, яка дасть змогу зменшити затрати на дослідження.

Чисельні методи – їх використання предбачається у тих випадках, коли є неможливим застосування аналітичних моделей. Передбачають застосуваня статистичних методів.

Якісні методи – з допомогою цих методів можна оцінювати асимтотичні значення величин, які визначаються в процесі моделювання і дозволяють оцінити поведінку системи в цілому.

Найбільш ефективним із них є аналітичний метод, тому йго можна розглянути більш детально.

Аналітичний метод моделювання полягає у визначенні формул, які з певною точністю описують роботу системи. Для визначення необхідніх нам даних про систему відбувається підстановка значень аргументу під кожен з випадків. Даний метод може застосуватись до відносно нескладних систем. Але більшість моделей,які описують реальні системи, є занадто складними і тому за допомогою цього методу можна тільки попередньо оцінити різноманітні варіанти, попередньо значно ідеалізувавши систему.

Існує декілька видів моделювання. Серед них за різними показниками можна виділити наступні:

В залежності від характеру досліджуваних процесів у системі усі види моделювання можуть бути розділені на детерміновані і стохастичні, статичні і динамічні, дискретні, безперервні і дискретно-безперервні.

Детерміноване моделювання відображає детерміновані процеси, тобто процеси, у яких передбачається відсутність усяких випадкових впливів;

Стохастичне моделювання відображає ймовірністні процеси і події.У цьому випадку аналізується ряд реалізацій випадкового процесу й оцінюються середні характеристики, тобто набір однорідних реалізацій;

Статичне моделювання служить для опису поводження об'єкта в який-небудь момент часу;

Динамічне моделювання відбиває поводження об'єкта в часі;

Дискретне моделювання служить для опису процесів, що передбачаються дискретними, відповідно безперервне моделювання дозволяє відбити безупинні процеси в системах, а дискретно- безперервне моделювання використовується для випадків, коли хочуть виділити наявність як дискретних, так і безупинних процесів.

У залежності від форми представлення об'єкта можна виділити уявне і реальне моделювання:

Уявне моделювання часто є єдиним способом моделювання об'єктів, які або практично не можливо реалізувати в заданому інтервалі часу, або які існують поза умовами, можливими для їхнього фізичного створення.Наприклад, на базі уявного моделювання можуть бути проаналізовані багато ситуацій мікросвіту, що не піддаються фізичному експерименту.