Смекни!
smekni.com

Валютное регулирование на Украине (стр. 3 из 4)

Кредитні рахунки в іноземній валютй відкриваються уповноваженим банком у встановленому чинним законодавством України порядку на договірній основі юридичним особам-резидентам, фізичним особам-резидентам, які займаються підпрпемницькою діяльністю, та юридичним особам-нерезидентам —банківським установам (вони відкриваються незалежно від наявності поточного рахунку). Кредитнірахунки призначені для обліку кредитів, які надані шляхом оплати розрахункових документів чи шляхом перерахування кредитних коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди.

Юридичним та фізичним особам (резидентам i нерези­дентам) уповноваженими банками відкриваються депозитані (вкладні) рахунки в іноземній валютій на підставі укладеногодепозитного договору між власником рахунку та банком на визначений у договорі строк. Це дозволяє концентрувати кошти, що можуть бути інвестовані в економіку України, зокрема, згідно з постановою Правління Національного банку від 23.09.1996 р. № 245, якою затверджений «Порядок купівлі фізичними особами-резидентами іноземно'ї валюта на міжбанківському валютному ринку України».

Режимами рахунків фізичних осіб-іноземців передбачено також право, як i для резидентів, купувати на міжбанківському валютному ринку України іноземну валюту, яка може бути перерахована за межі України, на суму коштів на розрахункових рахунках, включаючи відсотки з них.Умови купівлііноземної валюти для резидентів та нерезидентів однакові.Для нерезидентів знято обмеження на можливість конвертувати гривню в іноземну валюту з рахунків типу «Лоро» за умовіпіддтвердження, то ці кошти отримані юридичною особою-нерезидентом внаслідок здійснення експортно-імпортних операцій.Нерезиденти мають також право купувати валюту на суму нарахованих відсотків за розміщеними депозитами та за залишками коштів на цьому рахунку.

Представництва нерезидентів, шо існують в Україні й мають розрахункові рахунки в гривнях в уповноважених банках України куди надходять кошти від здійснення підприємницької діяльності в Україні та від проданої іноземноі валюти з власного валютного рахунка для утримання Представництва сьогодні мають право:

- отримувати відсотки за залишками коштів на них рахунках;

- купувати іноземну валюту на міжбанківському ватютному ринку України для її подальшого перерахування на рахунок юридичної особи-нерезидента, яку вони представляють

Перахування валюти за межі Украіни громадянами-іноземцями можливе ще і у випадках. коли це:

отримані спадкоемні кошти та кошти від реалізації спадщини та майна, яке належить нерезидентові в Україні;

прибутки, одержані внаслідок здійснення іноземних інвстицій в Україну;

- кошти, отримані у вигляді оплати праці, премій, пенсій, гонорарів, нарахованих відсотків на залишок коштів на рахунку, відкритому в українському банку;

- їноземна валюта, ввезена (переказана) в Україну у встановленому чинним законодавством порядку.

§ 3. Валютний контроль

Основними функціями валютного контролю, які випливають з Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", є:

контроль за відповідністю валютних операцій чинному законодавству наявністю необхідних ліцензій;

перевірка обгрунтованості платежів в іноземншй валюті резидентами i нерезидентами;

перевірка повноти i об'єктивності обліку i звітності за операціями резидентів i нерезидентів".

Валютний контроль в Україні здійснюється Кабінетом Міністрів України i Національним банком України, який спираеться на уповноважені банки, та іншими органами.

Головним органом, шо здійснює контроль за виконанням правил регулювання валютних операцй на території України, є Національний банк України. Контроль за валютними операціями резидентів i нерезидентів, здійснюваних через уповноважені банки, проводять ці банки.

Фінансовий контроль за валютними операціями, які проводяться резидентами i нерезидентами на території України, здійснює податкова інспекція.

Контроль за додержанням правил поштових переказів та пересилання валютних цінностей через митний кордон Украіни здійснює Міністерство зв:язку України, а за додержанням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон - Державний митний комітет України.

Валютному контролю підлягають onepaцii за участю резидентів i нерезидентів, а також зобов'язання шодо декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, яке перебувае за межами України. Органи, що здійснюють валютний контроль, наділені повноваженнями вимагати i одержувати від резидентів i нерезидентів повну інформацію про здійснення ними валютних операцій, стан банківських рахунків в іноземній валюті у межах своїх прав, а також про майно, що підлягає декларуванню.

Лібералізація валютного ринку в Україні, зняття валютних обмежень на операції, що зв'язані з рухом капіталу, можливістю нерезидентів виходити на валютний ринок України, вимагає посиленого контролю за дотриманням приписів, які містяться в Декреті Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", в Указах Президента Украіни "Про вдосконалення валютного регулювання" від 22.08.1994р. № 457/94 із змінами i доповненнями від 03.08.1995 р., "Про припинення здійснення роздрібної торгівлі та надання послуг на території України за готівкову іноземну валюту" та нормативних актах Національного банку Украіни.

Виконуючи програму економічних реформ Президента України, Національний банк України здійснює курс на забезпечення поступової лібералізації i децентралізації валютного ринку України. В листопаді 1994 року в Україні резидента отримали доступ на біржу для закупівлі валюти з метою переказу за кордон прибутку, отриманого іноземними інвесторами від іноземних інвестицій в Україну. В першому кварталі 1995 року уповноважені банки одержали право здійснювати на міжбанківському валютному ринку України операції з купівлі-продажу доларів США, німецької марки, російських та білоруських рублів.

В 1995 poцi уповноважені банки одержали дозвіл купувати безготівкову іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку під реалізапцію готівки в обмінних пунктах.

3 1 серпня 1995 р. Національний банк України заборонив використання готівкової іноземної валюти як засобу платежу за товари та послуги. В Україні оплата праці резидентів здійснюється тільки у національній валюті або безготівковій формі.

Здійснюючи валютний контроль, Національний банк України проводить перереєстрацію раніше виданих ліцензій на право торгівлі та надання послуг за іноземну валюту. Разом з іншими контролюючими органами країни Національний банк України систематично перевіряє установи торгівлі та послуги з іноземною готівкою.

Національний банк поглибив валютний контроль під час проведення грошової реформи. Перевіряючи роботу пунктів обміну іноземної валюти, Національний банк розірвав агентські угоди та анулював дозволи на право здійснення валютно-обмінних операцій у багатьох юридичних осіб, відкликав ліцензії на право здійснення операцій з валютними цінностями у кількох банківських установ, наклав штрафи на уповноважені банки, які не виконати функцій агентів валютного контролю на суму понад 200 тисяч гривень.

Націонаіьний банк постійно інформує державні органи для того, щоб вони посилювали контроль шляхом узагальнення та аналізу стану розрахунків за зовнішньо-економічними операціями резидентів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів та Національного банку України від 26.12.95 р. "Про заходи щодо забезпечення валютного контролю".

Національний банк інформує Міністерство зовнішніх економічних зв'язків i торгівлі шодо обсягів надходження валютних коштів, одержавних від здійснення експорту товарів та обсягів перерахованих коштів за імпортними операціями, повернених з порушенням встановлених законодавством термінів обсягів інвестицій у грошовій формі за межі України, які декларуватися в Національному банку.

Головна Державна Податкова адміністрація інформується шодо порушень резидентами встановлених законодавством термінів розрахунків у іноземній валюті під час здійснення експортних операцій та термінів надходження продукції т за імпортними операціями після здійснення платежів та переліку підприємств які отримали дозвіл на відкриття рахунків у іноземних банках.

§ 4. Відповідальність за порушення валютного законодавства

Порушення норм валютного законодавства може потягнути за собою цивільно-правову, адміністративну i кримінальну відповідатьність у відповідності до законодавства України. Однак ряд порушень визначений в Декреті Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" i за своїм змістом вказані в ньому санкції є заходами фінансового впливу на порушників правил валютних операцій.

Фінансові правопорушення банків, інших кредитно-фінансових уставов, резидентов i нерезидентів передбачені валютним законодавством. До них, зокрема, належать:

- пропуск термінів розрахунків у валютних операціях, при виконанні зобов'язань за угодами тошо;

- здійснення валютних операцій без генеральної чи індивідуальної ліцензії Національного банку України;

- незаконне приховування в інших державах валютних цінностей, що належать резидентам;

- невиконання уповноваженими банками доручень резидентів щодо купівлі i продажу іноземної валюти;

- невиконання резидентами встановлених вимог до продажу валютних коштів, що надійшли на їх рахунки;

- невиконання уповноваженими банками функції валютного контролю;

- несвоечасне подання, приховування або перекручення звітності про валютні операції та iн.

За вказані више порушення передбачені такі санкції: