Смекни!
smekni.com

Послуги перукарських салонів з манікюру, педикюру, забарвленню брів і вій (стр. 1 из 7)

Вступ

Український уряд завжди надавав велику увагу сфері побуту. Розвиток всіх видів послуг розглядається як неодмінна умова підйому життєвого рівня населення на якісний новий ступінь.

Кожній людині властиво природне прагнення бути зовні красивим. Питання краси хвилювали і хвилюють людей всіх віків і у всі часи. Людина, яка задоволена своїм зовнішнім виглядом, впевненіше відчуває себе в суспільстві, у нього завжди гарний настрій і велика працездатність.

Перукарські салони, що роблять сучасні зачіски, макіяж здійснюють догляд за волоссям, руками, ногами, представляють будь-якій людині хороші можливості для поліпшення своєї зовнішності.

Велике значення для краси має гігієнічний догляд за руками і ногами і естетичного вигляду. Руки і ноги – головні робочі органи людини. Вони завжди навантажені, постійно піддаються зовнішнім фізичним метеорологічним і хімічним діям. Кисті рук завжди відкриті завжди на вигляді. В літній час стопи і гомілки також відкриті. Зміст їх у хорошому стані підтримується за допомогою періодичних процедур манікюру і педикюру. В поєднанні із загальним естетичним доглядом за типом манікюр і педикюр покращує стан організму, попереджає захворювання кисті рук стоп.

Доглянуті красиві руки з манікюром повинні бути у кожної людини незалежно від характеру його трудової діяльності.

Не менш важливий догляд за ногами. Здорові, красиві і без мозолів, натоптишів, врослих нігтів і надмірно ороговіння шкіри стоп – застава хорошого самопочуття людини, його високої активності і настрою.

1. Будова нігтя

Нігті вважаються придатками шкіри. Вони утворюються з рогових клітин і з'являються на третьому місяці внутрішньоутробного життя плоду у вигляді плоского потовщення на тильній поверхні кінцевих фаланг пальців. Поступово з боків і позаду цього потовщення утворюються нігтьові вали у вигляді невеликого підняття шкіри, а потім розвивається матриця нігтя, з епітеліальних клітин якої, що розмножуються, зростає і поступово отвердіває нігтьова пластинка.

Анатомічне поняття «ніготь» включає (мал. 1) нігтьову пластинку 1, матрицю нігтя 4, нігтьове ложе 5, нігтьові вали (задній 3 і бічні), нігтьову шкірку 2, піднігтьову щілину.

Нігтьова пластинка складається з напівпрозорих клітин, що ороговіли, має опуклу форму, міцно сполучена з нігтьовим ложем. Вона захищає м'яку тканину кінчика пальця, оберігає нігтьове ложе від механічних пошкоджень, стійка проти дії на неї слабких кислот і лугів. Нігтьова пластинка заднім і бічними краями втоплена в нігтьові вали, що є невеликими шкірними складками.

Мал. 1. Будова нігтя: 1 – нігтьова пластинка, 2 – нігтьова кожіця, 3 – задній нігтьовий вал, 4 – матриця нігтя, 5 – нігтьове ложе, 6 – піднігтьова щілина


Мал. 2. Будова нігтьової пластинки: 1 – тіло нігтя, 2 – вільний край, 3 – луночка, 4 – нігтьові вали

Здорова нігтьова пластинка має блискучу поверхню. Рожеве забарвлення їй додають ті, що просвічують капіляри нігтьового ложа. Нижня сторона пластинки покрита подовжніми гребінцями, що чергують з подовжніми борозенками. Гребінці втоплені в поверхню нігтьового ложа. У деяких людей з тонкими нігтями гребінці просвічують у вигляді світлих подовжніх смуг.

У нігтьової пластинки (мал. 2) розрізняють тіло нігтя (центральна частина) 1, вільний край 2 (виступає над кінчиком пальця), луночку 3 (задня ділянка нігтя матово-білого кольору). Луночка добре видна на великих пальцях, менша або зовсім не видна на решті пальців.

Під вільним краєм нігтьової пластинки сірувато-білого кольору знаходиться піднігтьова щілина.

Коренева частина нігтя складається з кореня нігтя і матриці. Корінь має зубчатий край, прихований під шкірою.

Нігтьові пластинки на правій руці трохи ширше, ніж на лівій. Довжина нігтя 10–15 мм, ширина 10–17 мм, товщина 0,3–0,4 мм Зростання нігтя йде безперервно з клітин матриці за участю клітин нігтьового ложа. В доба ніготь дорослої людини подовжується на 0,11 мм, у дитини – на 0,04–0,06 мм Повне оновлення нігтьової пластинки відбувається за 105 днів. На ногах нігті ростуть повільніше, ніж на руках, і на різних пальцях темп зростання неоднаковий. В теплу пору року нігті ростуть швидше. Нігтьова пластинка з трьох сторін прикрита шкірними складками – нігтьовими валами. Задній вал прикриває корінь нігтя, край валу утворює вузьку і тонку нігтьову шкірку, щільно прилеглу до поверхні нігтя.

Пошкодження нігтьової шкірки при манікюрі може привести до проникнення інфекції під нігтьовий вал і захворювання нігтя.

Матриця і нігтьове ложе за допомогою густої мережі капілярів добре забезпечуються кров'ю. В ложі і нігтьових валах знаходяться лімфатичні судини і нервові закінчення.

В хімічний склад нігтьової пластинки входять білкова речовина кератин, багатий амінокислотами, вода (біля 14%), ліпіди, що додають еластичність нігтю (при недоліку ліпідів пластинка стає ломкою), кальцій, фосфор, цинк і ін.

2. Захворювання нігтів і нігтьового ложа

На стані нігтів відображаються не тільки захворювання і пошкодження самих нігтів, але і загальний стан організму.

Хвороби нігтів ділять на шість груп:

I. Інфекційні захворювання апарату нігтя.

П. Онихії (різні поразки нігтів) і паронихії (поразка нігтьових валів) при шкірних хворобах.

III. Поразки апарату нігтя при внутрішніх інфекційних, нервових, ендокринних і інших хворобах систем організму.

IV. Травматичні і професійні поразки нігтів.

V. Новоутворення апарату нігтя.

VI. Природжені і спадкові поразки нігтів.

Найбільш поширені різні типи дистрофії нігтів, що виражаються в зміні нігтьової пластинки, ложа нігтя і нігтьових валів.

Дистрофія нігтя може бути проявом захворювання організму, результатом травми нігтя (механічної, хімічної), мацерації шкіри пальців (розбухання і відшаровування шкіри при пранні, митті посуду, роботі у воді), грибкових поразок, що часто повторюється.

2.1 Дистрофія нігтя

Атрофія нігтьової пластинки – порушення нормального розвитку нігтя (зміна форми, кольору, еластичності, поверхні нігтя і його вільного краю, поява тріщин, борозен, западин, стоншування і руйнування нігтьової пластинки).

Поперечна борозна нігтя – дугоподібна борозна упоперек нігтьової пластинки між бічними валами. Утворюється унаслідок травми заднього нігтьового валу, пошкодження нігтьової шкірки при манікюрі або як результат перенесеного панариція, або запалення. Борозни можуть з'явитися на всіх пальцях відразу через один – два тижні після перенесених інфекційних, нервових і інших хвороб.

Борозна буває поверхневою і глибокою – на всю товщину нігтя. У міру зростання нігтя вона просувається вперед.

Попередити появу борозен можна, уникаючи травм нігтьового ложа, валів, нігтьової шкірки, зокрема при манікюрі.

Подовжні борозенки (лінії на поверхні нігтів бувають і у здорових людей. Глибина і число їх з віком збільшуються. При травмах матриці глибина борозен сильно зростає. Іноді подовжні борозни відповідають гребінцям на нижній поверхні нігтя.

Відділення нігтя від ложа (часткове або повне) – результат частих травм при манікюрі, вживання лаків для покриття нігтів, професійної поразки, прання білизни, миття посуду. Відділення нігтя може відбутися при деяких шкірних хворобах (псоріаз), при порушеннях серцево-судинної і інших систем, при ендокринних і грибкових захворюваннях.

Увігнуті (що втиснули) чашоподібні нігті – результат анемії, спадковості, грибкових поразок.

Розщеплювання нігтьової пластинки (ламкість) в подовжньому напрямі від вільного краю вщент виникає при травмах, шкірних захворюваннях.

Розщеплювання нігтя в поперечному напрямі від вільного краю. При цьому ніготь росте нормально, а вільний край його розщеплюється на 2–3 шари. Це результат частих травм, особливо у жінок, надмірно часто що користуються манікюром, лаками, ацетоном або перучих білизну із застосуванням синтетичних лужних засобів.

Щоб уникнути розшарування, слід коротко підстригати нігті, не допускати мацерації шкіри пальців і травм.

Ломкість вільного краю нігтьових пластинок виникає при зловживанні манікюром, лаками, ацетоном, спиртом, перекисом водню, а також при митті посуду або пранні гарячою водою. Як засіб профілактики корисний щоденний масаж пальців на ніч.

Старі нігті. З віком нігті втрачають прозорість, еластичність, стають тьмяними, сіруватого або жовтуватого кольору. На них з'являються подовжні гребінці і борозенки.

Викривлений (заломлений) ніготь частіше зустрічається на великих пальцях ніг. Він може бути заломлений вниз, убік або мати форму спіралі. Ніготь стає дуже щільним, його неможливо обстригти ножицями. З'являється в результаті травми (удар по пальцю), носіння вузького взуття, обмороження, плоскостопості.

Розлади пігментації нігтів. Нормальне рожеве забарвлення нігтів може змінюватися: бліднути при анемії, червоніти при еритремії, синіти при порушенні кровообігу. Жовте забарвлення з'являється при каротинемії, при порушенні лімфообігу.

При грибкових захворюваннях забарвлення нігтів може бути самим різним. Зміна пігментації відбувається і під дією лікарських засобів.

Білі плямочки і смужки на нігті (лейконіхія) не є симптомом захворювання. Це результат слабких пошкоджень нігтьової шкірки при манікюрі, ударів пальців. Зникають після припинення манікюру.

2.2 Піднігтьове скупчення крові (гематома)

Гематома нігтя – цей крововилив під нігтьовою пластинкою в результаті удару по пальцю, затискання його. Маленький крововилив поступово просувається до вільного краю нігтя і через якийсь час сходить. Великий крововилив в області матриці може викликати відторгнення нігтьової пластинки.

2.3 Пошкодження (травми) апарату нігтя при манікюрі і педикюрі

Пошкодження шкіри нігтьових валів зустрічаються досить часто. При цьому утворюються тріщини, задирки, через які мікроби потрапляють в шкіру, і розвивається панарицій або інші види запалень, що викликають дистрофічні зміни нігтьової пластинки.