Смекни!
smekni.com

Основні напрями реалізації науково-методичної роботи в навчальних закладах (стр. 3 из 12)

Чітко спланована робота старостату, студпрофкому, ради гуртожитку, ради профоргів. Проводяться засідання, вирішуються разом із старшими товаришами, викладачами, питання, які мають позитивний вплив на навчально-виховний процес.

Особливої уваги заслуговує Рада профілактики правопорушень.

Рада профілактики працює як орган самоврядування студентів, у тісній співпраці з педагогічним колективом, адміністрацією навчального закладу, студентським профкомом, радою гуртожитку та міським відділом кримінальної міліції.

Засідання проводяться один раз на два місяці.

На основі засідань ради профілактики правопорушень оформляються накази по дотриманню правил внутрішнього розпорядку навчального закладу студентами груп.

Рішення Ради профілактики висвітлюються в училищній пресі, зокрема сатиричній листівці “Шприц”.

Ефективною формою виховання є інформаційна година, яка проводиться у формі “круглого стола”, телемоста, прес-конференції, “живої газети”, рекламного бюро, заочної подорожі. В нашому навчальному закладі працює група політінформаторів, з якими постійно займаються викла­дачі суспільних дисциплін.

Враховуючи загальноосвітній рівень студентів, викладач продумає підготовку інформаційної години, рекомендує матеріал для використання, радить, про що і як розповісти, допомагає порадами, як вибрати основне з великого потоку інформації, ілюструвати матеріал. Така підготовка до виступів привчає до самоосвіти, систематич­ного ознайомлення з періодичною пресою. Це один із методів формування громадської активності студента.


Найпоширенішою формою виховної роботи є просвітницько-виховні години. Це важливий засіб формування національного світогляду і моральних якостей майбутніх спеціалістів. Теми виховних годин повідомляються керівникам академгрупи заздалегідь, розподіляються завдання щодо збирання матеріалу.

Особливої уваги заслуговують проведення відкритих виховних годин: до Дня вчителя; утворення УПА; святкування утворення ЗУНРу; Святого Миколая Чудотворця, Святого Андрія; Дня Збройних Сил України; Битви під Крутами, Дня Матері, Великодних свят, Вечір романсу, Дня медичного працівника та ін.

Одна з ефективних форм виховної роботи є читацька конференція. Одночасно вона - важливий засіб пропаганди науково-популярної, історичної та художньої літератури серед студентів.

Цікаво пройшли науково-теоретичні конференції, науково-читацькі конференції, присвячені видатним подіям в історії Української держави та рідного краю.

Студенти під керівництвом викладача суспільних дисциплін Явдошняка С.В. приймали активну участь у заочних обласних конкурсах з історії України, а саме:

1.“Богдан Хмельницький і сучасність” - присвячений 400-річчю з дня народження Б. Хмельницького.

2.“Що Ви знаєте про життєвий шлях, громадсько-політичну, державну та наукову діяльність Михайла Грушевського”. (До 130-річчя від дня народження).

3.“Історія конституційного права України”.

4.“Чи знаєте Ви історію УПА та ОУН?”

5.“Чи знаєте історію Галича?”, присвяченого 1100-річчю Галича.

В цих конкурсах наші студенти були переможцями та призерами. Так в останньому конкурсі II -місце посіла студентка II курсу гр. ІІ-Ф-І - Марійка Напора, а ІІІ-є студентка II курсу гр. 1-П-9 Наталя Корсан. Ще дві роботи відзначені грошовими преміями. 14 жовтня відбулася конференція з нагоди 56-річниц і УПА, в якій брали участь переможці і призери обласних конкурсів, а також члени історичного гуртка.


Особливе місце в організації виховної роботи займають тематичні вечори. Такі вечори у нас проводяться на різноманітні теми і присвячені історичним, пам'ятним датам у житті українського народу; військовим діячам українського війська різних народів; визвольних змагань; жертвам голодомору, науковим, технічним, економічним проблемам; питанням літератури, мистецтва та ін. Практикуються і цикли тематичних вечорів. “Воскресні вірші Івана Франка” - присвячено вшануванню пам'яті Великого Поета. “Вічна Шевченкова весна” – присвячена святкуванню дня народження Т.Шевченка. “Схиливши голову перед героями Крут” – до вшанування пам'яті загиблих під Крутами.

Одна з ефективних форм організації виховної роботи – вечори запитань і відповідей. Ця форма зарекомендувала себе цікавим і дієвим засобом роз'яснення студентам різно­манітних питань.

Творчі зустрічі з представниками старшої генерації Коломийської інтелігенції: Ксенією Світлик, Зіновією Гоянюк, Марією Білинкевич. Особливо цікавими для студентів є організації екскурсій та походів. Всі групи нашого навчального закладу – постійні відвідувачі музею “Гуцульщина”, музею історії міста Коломиї, кімнати - музею І. Франка. Здійснили походи на Воскресінецьку Гору, в м.Яремче.

Уміла організація роботи гуртків сприяє підвищенню інтересів до навчальних предметів, поглиблює знання з обраної спеціальності. Традиційно проводиться училищний конкурс "Кращий за професією". Олімпіади з клінічних дисциплін з метою виявлення кращих знавців хірургії, педіатрії, акушерства, терапії, сестринської справи, інфекційних хвороб.

Членами гуртків були проведені:

¨ конференція з патології “Актуальні проблеми патології щитовидної залози” за участю доктора медичних наук п.Панькова (керівник Чеботарьова Л.І., Олексюк Б.Р.);

¨ наукова конференція з хірургії “Проблеми онкології молочної залози” (керівник Данилюк І.М., Перцович М.П.);

¨ науково-теоретична конференція “Профілактика СНІДу” (керівник Саприкіна Ю.І., Козлюк Т.А.);

¨ студентська конференція “Попередження вагітності” (керівник Давиденко Л.В.);

¨ бесіда за “круглим столом” “Правові аспекти медицини” (керівник Біліца В.І.).

Важливе місце в естетичному вихованні й пропаганді пісенного і музичного мистецтв українського народу займають гуртки художньої самодіяльності. Тут студенти глибше пізнають усну народну творчість, історії написання пісень. Мистецтво зближує їх на сцені, пробуджує відчуття відповідальності, колективне переживання за творчі успіхи. В нашому навчальному закладі працюють вокальні ансамблі дівчат, хлопців, своїми силами створюємо вокально-інструментальний ансамбль.

З точки зору християнської філософії людина складається з тіла взятого із землі, та душі, яку вдихнув у неї Бог. Душа є частиною Божого єства, в людині; чим тісніший, надійніший зв'язок людини з Богом, тим багатшою є її душа. Педагоги всіх часів слідом за філософами, постійно стукали в двері тієї невидимої половини людини. У розумінні того, що приховується за цими дверима, часто вбачали ключ до успіху в вихованні. Традиційно поняття “виховання” включає елемент влади над людиною. На думку вихователя, якщо студент відмовляється прийняти його “найправильніші” вимоги і накази, то його треба змусити зробити це, вдаючись до різних засобів підкорення – окрику, тиску, покарання. Сучасні батьки рідко вдаються, до крайніх заходів, але від цього суть не змінюється: йде боротьба за владу над дитиною. Між тим очевидно: якщо вихователь є носієм влади, то студент стає носієм слухняності, виконавцем чужої волі.

Отож, чи зуміє така молода людина, звільнившись з-під опіки батьків і вчителів правильно користуватися власною волею?


А, може, використає несподівану і незнайому їй свободу для вияву бунтарства, “реваншу”, чого підсвідомо прагнула досі підневільна душа? Врешті-решт чи не тра­питься так, що невміння користуватися свободою приведе людину до злочину?

Свобода молодої людини втілюється у її рівності й гідності в правах якими користу­ються в сім'ї. Дуже часто батьки трактують дитину як власність, певну річ.

В молодій незалежній державі розпочинаємо будувати життя на засадах свободи. Нові умови життя передбачають таке виховання, котре забезпечувало б формування в людини механізмів самоконтролю, самокорекції, самообмеження, самоорієнтації, і не під впливом страху, а на основі власного погляду на життя, особистої волі та розуму. Сучасне національне виховання повинно забезпечити становлення людини самовідповідальної.

Наше завдання організувати процес самовиховання, який би став спонукаючим мотивом самоосвіти і самовдосконалення.

Адміністрація, педагогічний колектив допомагають кожному студенту так організувати своє життя, навчання, поведінку, багатогранну діяльність, щоб він проймався патріотизмом, формував у собі гуманістичну спрямованість, моральну зрілість, громадську позицію.

Системою організації виховної роботи адміністрація нашого навчального закладу створює і забезпечує найсприятливіші психолого-педагогічні умови для вільного самовизначення і самоутверд­ження кожного студента, для самореалізації ним своїх задатків, нахилів, здібностей і можливостей.

Тож, виховуймо Франкових нащадків, які гідно пронесуть наші національні ідеали в майбутнє, в ІІІ-є тисячоліття.

Довганюк Л.І.,

заступник директора з

практичного навчання

Комплексний підхід до оцінки якості практичної підготовки спеціалістів

Говорячи про критерії оцінки якості професійної підготовки спеціалістів середньої ланки, необхідно наголосити на тому, що кінцевим критерієм педагогічної праці є результати навчального процесу, рівень професійних знань і вмінь студентів. Тому не випадково нас турбує питання, як підвищити якість підготовки спеціалістів, як відпрацювати до дрібниць з кожним студентом основні практичні навики, щоб наші випускники, йдучи на роботу в лікувальні установи, почували себе впевнено, змогли реалізувати набуті знання в щоденній роботі.