Смекни!
smekni.com

Біржові індекси як основні індикатори стану фондового ринку (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

Вступ

1. Основні світові біржові індекси, види та суть

2. Еволюція та сучасні тенденції фондових індексів в Україні

3. Сучасні стан та фактори, які впливають на котирування світових фондових індексів

Висновок

Список використаних джерел та літератури


Вступ

При зіставленні будь-яких даних, що характеризують економічні явища чи процес у часі й у просторі, широко використовуються відносні статистичні показники - індекси. Вони дозволяють розрахувати і порівняти складні соціально-економічні явища, які складаються з безпосередньо непорівнянних елементів. Індекси засновані на звітних і базисних даних у залежності від відношення показників до змісту дослідження.

При аналізі своєї діяльності фірма проводить дослідження і фіксує висновок про фактори, які впливають на її роботу. Використання індексів дозволяє установити кількісні взаємозв'язки між значимими для фірми показниками, що приводяться до деякого загального знаменника, який робить їх порівнянними. Для аналізу загального руху курсів цінних паперів у динаміці застосовують біржові індикатори та індекси.

Інвестори часто порівнюють середні індикатори або індекси на певну дату з метою визначення відносної сили або слабкості ринку. Серед показників найвідомішими є індекс Доу Джонса, який розраховують спеціалісти видавничого дому «Доу Джонс», індекс «Ніккей» Токійської фондової біржі, ФАЦ Франкфуртської фондової біржі, індекси «Файненшл Таймс» і «Рейтер» — Лондонської. Найвідоміший індикатор — це середня Доу Джонса для промислових акцій (DowJonesIndustrialAverage — DJIA). Його часто називають промисловим індексом Доу Джонса, який складається з курсів 30 випусків акцій. Вони відібрані на підставі високої оцінки ринком і поширення серед широкого кола власників. Ця група складається з першокласних промислових акцій. Якприкладможнанавеститакікомпанії, як General Electric Co., Texas Co., General Motors Corp., Exxon Corp., Procter & Gamble Co., Dupont Co., Shevron Corp., Coca-Cola Co., Boeing Co., Walt Disney Co., McDonald’s Corp., Philip Morris Corp., Alcoa.


1. Основні світові біржові індекси, види та суть

Індекси DowJones. 26 травня 1898 один із засновників американської DowJonesCompany і перший редактор WallStreetJournal Чарльз Доу (CharlesH. Dow) придумав чергове нововведення. Крім введеного ним раніше біржового індексу - "залізничний середній" (Dow Jones Railroad Average) він запропонував використовувати ще один - "промисловий" (Dow Jones Industrial Average, DJIA).

Сьогодні акції є повсякденним інвестиційним інструментом у руках навіть самих консервативних інвесторів. Коло любителів біржової гри розширився з жменьки кланових груп з Уолл-Стріт до мільйонів представників середнього класу. А завдяки мережевим технологіям в "біржову рулетку" залучається все більше число гравців. Свіжа й достовірна інформація про стан ринку стала доступною практично кожному. А як швидко оцінити загальний напрямок ринку? У першу чергу дивляться на біржові індекси та їх динаміку. Сучасний фондовий ринок з його незліченними індикаторами (Dow Jones Averages, Nasdaq, NYSE Index, S & P 500, Wilshire 5000, Nikkei, DAX ...) і їх різновидами став буденністю. Але тоді, в кінці XIX століття, індекс Доу Джонса сприймався як промінь світла в темному царстві. Сто з гаком років тому навіть пропаленим ділкам з Уолл-стріта було не під силу розібратися у щоденній плутанині курсів і визначити тенденцію ринку - чи рухається він вгору, вниз або просто топчеться на місці.

З того часу одним з найпопулярніших біржових індикаторів у США залишається "промисловий середній" (DowJonesIndustrialAverage) з сімейства індексів DowJonesAverages (DJA). Акції хоча б однієї із тридцяти його промислових компаній, як правило, знаходяться в портфелі, який себе поважає індивідуального або інституційного інвестора. І не просто так - адже всі акції цієї тридцятки складають приблизно п'яту частину восьмітрілліонной вартості акцій всіх американських компаній і близько чверті всіх акцій, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Прагнучи створити порядок з хаосу, 3 липня 1884 Чарльз Доу доповів громадськості про перший з сімейства своїх ринкових індикаторів у журналі "Customer" s Afternoon Letter "- попередника" The Wall Street Journal ". Оскільки група складових індекс акцій включала в себе дев'ять залізничних і дві промислові компанії, то перший індекс Доу був названий "залізничним" (Dow Jones Railroad Average). Спочатку індекс розраховувався як середнє арифметичне всіх вхідних у нього акцій. Наприклад, у той далекий день він склав 69.93 пункту - результат ділення сукупної вартості всіх акцій (769.23) на кількість компаній (11). Аналогічно визначався і "промисловий середній" (Dow Jones Industrial Average, DJIA), введену навесні 1896 З тих пір ця шкільна арифметика практично не змінилася. Але сама ідея, що індекс можна використовувати для розрізнення довгострокових трендів фондового ринку від короткострокових флуктуацій, заслуговує на повагу. "Для того, щоб розрізнити морський приплив і відлив, - говорив Доу, - можна встромляти палички в пісок, що на тому місці, де закінчує свій біг хвиля. Аналогічно, за максимумів і мінімумів індикаторів можна розрізняти" межвежьі "і" бичачі "тенденції ринку". Індекс Доу виявився простою і зручною точкою відліку для порівняння окремих акцій з курсом ринку. В інвестора з'явилася можливість зіставляти ринок з іншими індикаторами стану економіки. З'явилася нова тема для розмови.

З 7 жовтня 1896 WallStreetJournal став щодня публікувати промислового значення індексу, що містить у той час акції дюжини компаній, і практика нерегулярної біржової статистики була успішно завершена. У 1916 р. DJIA доповнився акціями ще восьми компаній, а 12 років по тому вже налічував 30 компаній, що ми й маємо сьогодні. У тому ж 1928-го індекс став розраховуватися з використанням спеціального множника. Введення останнього повинно було припинити перекручування, викликані дробленням акцій компаній або заміною одних акцій на інші. Але за звичкою цей індекс до цих пір називають "середнім" (average). Індикатор, що складається з акцій комунальних компаній, Dow Jones Utility Average, був придуманий в 1929 р. вже через понад чверть століття після смерті Чарльза Доу. Спочатку цей індекс включав акції 20 компаній, потім був урізаний до 15, і до цих пір його більше не чіпали. Оскільки "залізничний" індекс став містити акції авіакомпаній і автомобільних вантажоперевізників, то в 1970 р. його було вирішеноперейменувати в "індекс транспортних компаній" (20 Transportations Average). Отже, нині розклад такий: показник 30 Industrials або DJIA вважається найбільш важливим, 20 Transportations і 15 Utilities - всі разом вони складають четвертий індекс під назвою 65 Dow Jones Composite Average. Протягом більш ніж вікову історію складу Dow Jones Industrial Average значно змінювався - різні компанії то потрапляли в нього, то зникали геть. Тільки General Electric незмінно залишався на місці. До оновленого складу DJIA 1 листопада 1999 крім Home Depot і SBC Communications увійшли Intel і Microsoft, що котируються також і на ринку NASDAQ. Урезультатісьогоднімимаємонаступнийсписок "тридцятки": Alcoa, American Express, AT & T, Boeing, Caterpillar, Citigroup, Coca-Cola, DuPont, Eastman Kodak, Exxon Mobil, General Electric, General Motors, Home Depot, Honeywell International, Hewlett-Packard, IBM, Intel, International Paper, JP Morgan, Johnson & Johnson, McDonald's, Merck, Microsoft, Minnesota Mining & Manufacturing, Philip Morris, Procter & Gamble, SBC Communications, United Technologies, Wal-Mart Stores, Walt Disney. Промисловийіндекс (Industrial Average) - цеусередненіціниперерахованихвищеакцій. Алеякщоякасьізцихкомпанійоголошуєдробленняакцій (stock split) абовиплатудивідендів, тотакзванийпоточнийдільник - current divisor - зменшується.

З 1997 рокуна індекс Dow Jones з'явилися ф'ючерсні контракти в Чікаго. Часто DJIA критикують за те, що дорогі акції (наприклад, IBM) надають більший вплив на індекс, ніж дешеві (наприклад, USX). До того ж деякі інвестори віддають перевагу більш широкий вибір акцій, ніж складений з акцій 30 або 65 компаній. Але їм є з чого вибирати - у біржових індексах не бракує. Індекс "Standard & Poor's" (S & P). Цей індекс публікується незалежною компанією Standard & Poor's. Він зазвичай складається у двох варіантах - по акціях 500 корпорацій і по акціях 100 корпорацій. S & P 500 являє собою зважений за ринковою вартістю індекс акцій 500 корпорацій, які представлені в ньому в наступній пропорції: 400 промислових корпорацій, 20 транспортних, 40 фінансових і 40 комунальних компаній. У нього включені в основному акції компаній, зареєстрованих на Нью-йоркській фондовій біржі, однак присутні також акції деяких корпорацій, які котируються на Американській фондовій біржі й у позабіржовому обороті. Індекс представляє близько 80% ринкової вартості всіх випусків, що котируються на Нью-йоркській фондовій біржі. Цей індекс більш складний у порівнянні з індексом Доу-Джонса, але він вважається також більш точним в силу того, що в ньому представлені акції більшого числа корпорацій та акції кожної корпорації зважуються на величину вартості всіх акцій, що знаходяться в руках акціонерів. Ф'ючерси і опціони по ньому продаються на Чиказької товарної біржі. S & P 100 обчислюється на тій же основі, що й індекс по акціях 500 корпорацій, але складається з акцій корпорацій, по яких існує зареєстровані опціони на Чиказької біржі опціонів. В основному це промислові корпорації.

Існують також інші індекси сімейства Standard & Poor's: S & PEurope 350, S & P Latin America 40, S & P Asia Pacific 100, S & P MidCap 400, S & P SmallCap 600, S & P REIT Composite, S & P / BARRA Growth & Value, S & P / TOPIX 150, S & P / TSE 60, S & P / TSE Canadian MidCap, S & P / TSE Canadian SmallCap.

NASDAQ індекси.Історія NASDAQ веде відлік з 8 лютого 1971 р., з дня її перших офіційних торгів. NASDAQ - це автоматизована система роздрібної торгівлі цінними паперами, буквальний переклад назви "автоматизоване котирування Національної асоціації торговців цінними паперами" - National Association of Securities Dealers Automated Quotation - "NASDAQ". У 1994 р. NASDAQ за середньорічним обсягом торгів обійшла найбільшу і престижну Нью-йоркську фондову біржу. А злиття NASD і AMEX, що сталося 4 роки по тому, ще більше зміцнило позиції освіченої Nasdaq Amex Market Group. Для оцінки стану ринку наздаковци придумали цілу серію індексів:

1. NasdaqComposite - узагальнюючий індекс, який враховує акції всіх майже 5 тис. компаній (як американських, так і закордонних), включених у лістинг NASDAQ. Акції будь-якої з них впливають на індекс пропорційно своєї ринкової вартості. Остання розраховується дуже просто: загальна кількість акцій компанії XYZ множиться на поточну ринкову вартість однієї акції XYZ.