Смекни!
smekni.com

по устойчиво развитие „генно модифицирани организми” (стр. 1 из 4)

РЕФЕРАТ

ПО УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ

„ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ”

УВОД

Докато се ровех в Интернет, за да търся информация по устойчиво развитие, попаднах на такава за генно модифицираните организми. В главата ми изплува споменът за книгата на Александър Беляев „Човекът амфибия”. В нея авторът разказва за доктор Салватор, който желаейки да помогне на човечеството, създава на един остров „чудна градина”. В нея той сътворява и събира необикновени зверове – змия с две глави, прасе с едно око, голо розово куче, врабче с глава на папагал, овен с тяло на пума, жаба с тяло на гущер и дори човек с люспеста кожа и хриле. Когато четях тази книга ми беше и забавно и страшно. Забавно, защото се възхищавах на фантазията на автора и се учудвах как може да измисли такива странни същества. Страшно, защото си ги представях и в ума ми изникваха образи, които бяха нереални и ужасяващи и си мислех как бих се чувствала, ако попадна в такава „чудна градина”. Реших да пиша за генно модифицираните организми, защото след като прочетох намерените от мен статии, разбрах, че това, което бях прочела преди време е започнало да се превръща в реалност. И има опасност, ако не аз, то поколенията след мен да попаднат в „ чудната градина".

Направих за себе си едно мини проучване. Попитах хората около себе си дали знаят какво представляват генно модифицираните организми. От дванадесет човек само един ми отговори, че са свързани с генното инженерство. Никой друг не знаеше нещо по въпроса. Желанието ми е да предоставя информация на колегите си за генно модифицираните организми, както и мненията по този въпрос, които са на двата полюса – от пълно отричане до тотална подкрепа. Факт е обаче, че противниците на генно модифицираните организми стават все повече. Смятам, че е добре всеки да бъде информиран, за да прецени какви са заплахите и последиците за обществото, за човека и живота на планетата.

За да напиша този реферат съм използвала информация от Интернет:

www.zazemiata.org – от този сайт съм взела информация какво представляват ГМО

www.bg.yosif.net – използвала съм глава 17 от книгата на д-р Атанас Гълъбов „Световната конспирация срещу здравето”

www.yogainside.info – Мнения на независими български учени; Открито писмо до президента на БАН от ст.н.с. д-р Десислава Дуриданова по проблема за ГМО и ГМ храни от гледна точка опасностите за човешкото здраве

www.agrolink.org - Генно инженерство

www.fitness-cska.com – ГМО- д-р Диди Баев, научен сътрудник по микробиология и генетика в университета на щата Ню Йорк в град Бъфало, САЩ; д-р Ева Чернева от Център за трансгенни технологии по ветиринарна медицина, Пенсилвания, САЩ

www.spidersport.com -„ ГМО може да крият риск за здравето” – Джефри Смит

Гените на организмите, от бактерията до човека, представляват „плана”, по който са устроени тези организми и всяка една част от тях. В лабораторни условия генното инженерство позволява изследване на фундаментални процеси, протичащи в организмите и изкуствено преобразуване на генетичния „ план”. Но генетичното манипулиране на различни организми крие опасности, защото живите организми, дори и едноклетъчните бактерии, са сложно устроени и учените не могат да предвидят всички последици при намесата в гените им. От тук следва, че не могат да се предвидят дългосрочните последствия за околната среда и за организма на този, който консумира храни, получени от такива генно модифицирани организми. Съществува опасност от появата във вече достатъчно замърсената екосистема на Земята на хиляди генно променени бактерии, вируси, растения, животни. И защо да спираме до тук? Може да се появи и генно изменения човек. Технологичният напредък изпреварва духовния и човечеството е напълно неподготвено за новите възможности, предизвикателства и рискове, които се появиха с развитието на науката през 20 век. Това прави някои постиженията на науката опасни и застрашителни.

ГМО имат гени и качества, напълно нови за целия вид. Докато традиционното отглеждане и селекция на животни и растения може да пренася гени между родствени видове, генното инженерство позволява движение между коренно различни видове. Нито една традиционна селекция не е способна да кръстоса шаран с картоф или бактерия с царевично растение. Няма такава еволюция или селекция през хилядолетията, която да промени качествата на бактериалния ген и да го направи част от царевичната популация.

Смятам, че трябва да се постави забрана за масовото производството на ГМО и продуктите, направени от тях, докато не се докаже след дълготрайни проучвания, че са безопасни. Но тъй като тази забрана е в сферата на мечтите, поради икономическите интереси на производителите на ГМО, всички храни, които съдържат ГМО трябва да са снабдени с етикет, на който това да е отбелязано.Така поне ще се даде избор на хората да изберат дали да консумират такива храни или не.

ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

Синонимите на думата модифицирам са изменям, променям, преобразявам, видоизменям. Генно модифицирани организми означава организми, гените на които са били променени. Всеки запознат с компютърната команда cut-and-paste лесно ще схване процеса на генетична модификация. Казано най-просто, всичко започва в клетката, в чиито ядро се намират хромозомите, които се състоят от ДНК, която пък се състоят от гени. Тези гени определят характеристиките на всеки организъм. По своята същност технологията на генно модифициране представлява прехвърляне на точно определен ген от един организъм в друг, като двата организма може да не са от един и същ биологичен вид (напримергени от бактерии се прехвърлят гени в растения, от растения в животни и обтатно). Като резултат се получават организми с нови качества, които не могат да бъдат получени чрез естествено размножаване и стандартните техники за селекция. Или това би отнело много време. Тази технология се нарича още съвременна биотехнология или рекомбинтна ДНК2-технология. Джордж Уолд, професор по биология в университета „Харвард”, нобелов лауреад за медицина за 1967 година казва: „Рекомбинираната ДНК технология изправя нашето общество пред безпрецедентни проблеми не само в развитието на науката, но и на живота на Земята. Нашият морал досега беше да научим за природата колкото се може повече. Реструктурирането на природата не беше част от тази сделка. Такава посока е не само неразумна, но и опасна. Потенциално могат да бъдат провокирани нови заболявания по растенията и животните, нови източници на туморни образувания, нови епидемии.”

На село т.нар. традиционна генетика се практикува от векове – фермерите подбират семената от тези растения, които са дали най-успешна реколта или заплождат кравите си със специално подбрани бикове. Само че по този начин изобщо не е сигурно, че гените които искаме, ще се предадат на следващото поколение. Генетичното инженерство от своя страна позволява учените да изберат един ген, отговарящ на една единствена характеристика и да прехвърлят този ген от един организъм в друг. Пример за това е доматът FlavrSavr, разработен от Calgene. В природата, когато доматите узреят се активира ген, произвеждащ химикал, който кара доматът да омекне и след време да се развали. Учените успели да модифицират ген, който да спре производството на този химикал. Така доматът омеква по-бавно, което означава, че може да остане на полето да узрява по-дълго и евнтуално да стане по-вкусен. Генетичната модификация в земеделието се използва главно в три посоки: създаване на устойчиви на болести, на насекоми и на пестициди и хербициди растения. Тези растения притежават характеристики, с които се цели намаляване на производствените разходи, понижаване цената на получените продукти и увеличаване на добивите. Дали това става на практика? Данните за това са доста противоречиви.

Първото трансгенно растение, тютюн устойчив на антибиотици, е било създадено през 1983 година. След 10 години първото генно модифицирано растение – бавно развалящ се домат - се появява на пазара В САЩ. След още 2 години, през 1996 г., генетично модифицирано доматено пюре започва да се продава и във Великобритания. Също през 1996 г. ЕС одобрява вноса и употребата на ГМ соя „Монсанто” в храни за хора и животни. Тази соя е била модифицирана да бъде устойчива на хербицид, който се използва по полетата срещу плевелите. Същата соя, заедно с генно модифицирана царевица се използва при производсвото на най-различни храни – от чипс до спагети. Генетично модифицирана версия на ензима кимозин, който прави каймака на млякото, пък се използва при производството на сирене. Напоследък се създават ГМ растения, чиито нови характеристики са насочени към подобряване на вкусовите качества, хранителната стойност, удължаване срока на годност, създаване на храни ваксини и на нискоалергични храни. Пример за продукт с висока хранителна стойност е т.нар. „Златен ориз”, разработен от международен екип от учени, който има повишено съдържание на вит. А и на желязо.

За разлика от растенията опитите с ГМ животни са по-малко. От края на 80-те г. „Монсанто” предлага говеждия соматотропин (хормон), като средство за повишаване на млечността на кравите. Методът прави фермерите по-конкурентноспособни, но среща и съпротива от професионалните асоциации и движения за опазване на околната среда, както в САЩ, така и в Европа. Добивите от мляко се увеличават до 30%, но страничните ефекти у кравите са хранителни разстройства, треска, намаление на хемоглобина, мастити, намаляване на забременяванията, по-малки телета, заболявания на коленете и стъпалата, възпаления на вимето. До 52 остатъчни антибиотика- алергени, човешки и животински хормони са открити в млякото. През 2001 г в Нова Зеландия се правят изследвания за създаване на мляко при кравите, с разрушен ген , отговорен за бета-глуболина, който предизвиква алергии към млякото, или към въвеждане на човешки ген за белтък, които изолиран от млякото може да се използва за лекуване на множествена склероза. По-малко са опитите с овце, свине и птици. В САЩ има одобрена за отглеждане в контролирани водоеми ГМ риба, в която е въведен растежен хормон, за да се увеличи големината и. „Роял уоманс хоспитал” в Мелбърн се опитва да произведе мишки, които да продуцират човешка сперма, чрез трансплантация на тестикулярни клетки. В Япония Rottori Uniwersity вече постигна известни резултати в оплождането на човешка яйцеклетка с произведена от мишки сперма. Друго постижение на генното инженерство е прасета с кожа на крава и светещ заек. Сред научните среди се говори, че преди три години американски специалисти са правили опити с хора в Африка, но за сега те са прекратени и случаят е потулен. Британски лекари изказват мнение, че генното модифициране може да се превърне в смъртоносно оръжие, което да се насочи към унищожаване на определени етнически групи.