Смекни!
smekni.com

Розвиток ринку мобільного зв язку Світові тенденції Перспективи України

Реферат на тему:

Розвиток ринку мобільного зв’язку. Світові тенденції. Перспективи України


Головним результатом перших двох місяців розвитку ринку мобільного зв’язку в Україні стали темпи зростання, які випереджають усі прогнози, а також подальше збільшення того невеличкого розриву в абонентській базі і фінансових показниках, що намітився між двома провідними операторами наприкінці минулого року. У лютому користувачами мобільного зв’язку стали 197 тис. осіб. Для порівняння: у лютому 2003-го ця цифра становила 95 тис. — удвічі менше. Темпи приросту абонентської бази в лютому сягнули 2,72%. А загалом на початок березня в Україні налічувалося 7,035 млн. мобільних абонентів (рівень проникнення — 14,7%). При цьому абонентська база UMC становила 3,65 млн. чол., а «Київстару» — 3,17 млн. чол.

Трохи збільшилася абонентська база «Голден Телеком» — до 47,4 тис. чол. (великою мірою за рахунок продажу стартових пакетів Uni як карток поповнення рахунку). Абонентська база DCC, як і раніше, оцінюється в межах 85 тис. чол., WellCOM — 40 тис. чол. Нові абоненти не поспішають підключатися до їхніх мереж, очікуючи, хто з них першим розпочне експлуатацію нової національної GSM-мережі. За оцінками агентства Mforum, ще приблизно 40 тис. абонентів користуються послугами інших операторів, які надають послуги рухомого зв’язку, приміром, у стандартах CDMA та «Алтай».

Як бачимо, на сьогодні UMC демонструє активнішу й агресивнішу маркетингову політику й міцно утримує понад половину ринку (на початок березня — 51,9%; для порівняння, у цей самий період минулого року— 45,6%). При цьому 1,5% ринку UMC відібрала у свого основного конкурента — компанії «Київстар» (та скоротила частку ринку з 49,9% у березні торік до 45,1% на сьогодні). З інших операторів найпомітніша частка ринку DCC — 1,2%.

При цьому розподіл часток основних операторів у найприбутковішому підсегменті ринку — обслуговуванні контрактних абонентів — ще асиметричніший. Із загальної їх кількості UMC на кінець лютого обслуговувала 50,43%, «Київстар» — 38,8%.

У цілому частка UMC у прирості нових абонентів у лютому дорівнювала 82,8% (163 тис. нових клієнтів, включно з «Джинс»). Частка «Київстару» — 15,1% (майже 30 тис. абонентів). Частка інших операторів — 2,1%.

Сьогодні на реальне зниження тарифів поки що пішла тільки UMC. Нові тарифи компанії, що базуються на знижці залежно від кількості придбаних послуг, передбачають зниження вартості хвилини дзвінка на зовнішні мережі (найдорожчого) до значень від 40 до 20 центів. При цьому в тарифах компанії нарешті з’явилися пільгові внутрішньомережеві розцінки, збереглися популярні низькі тарифи на місцеві дзвінки й на дзвінки в обраних абонентських групах. Ще одним популярним кроком UMC стало запровадження гранично простого тарифного плану «Супер-Джинс» з однаковою вартістю дзвінка на всі напрямки на рівні 27 центів і відсутністю терміну дії.

«Київстар» активно рекламує послуги «Коло друзів» із вартістю хвилини 9 центів усередині групи із семи осіб (майже стільки ж коштує хвилина розмови між собою для всіх абонентів «Джинс»). Крім того, «Київстар» запровадила послуги «Старпейдж» для абонентів попередньо оплаченого сервісу, що спрямоване на залучення зокрема тих, хто мало розмовляє (послуга невитратна для того, хто телефонує з міських мереж на мережу «КС»).

Отже, за збереження наявних темпів зростання десятимільйонний мобільний абонент (який відповідає проникненню 20%) з’явиться в Україні вже до осені. І плани компаній досягти перевищення кількості мобільних телефонів над кількістю стаціонарних (близько 11 млн.) реалізуються навіть раніше, ніж на кінець року

Щодо ринку мобільного зв’язку у світі, то компанія “Іntel” планує вийти на ринок мобільного зв'язку, у зв’язку з чим розпочато виробництво процесорів для мобільних телефонів. Контракти про співробітництво “Іntel” уже підписала з низкою великих виробників мобільних телефонів в Азії.

"Якщо ви оціните обсяг ринку мобільного зв'язку, то зрозумієте, що мова йде про десятки мільярдів доларів. Ми маємо намір стати значними гравцями на цьому ринку", - заявив директор продажів компанії “Іntel” Джо Ла Валле.

Представники “Іntel” офіційно оголосили про початок серійного виробництва процесора PXA800F, що буде використовуватися в мобільних телефонах.

Процесори призначені для нового покоління апаратів, які будуть обладнані пристроями для високошвидкісної передачі даних і дозволять власнику грати в онлайнові ігри та брати участь у відеоконференціях.

Новинки з високошвидкісною передачею даних з'являться вже наприкінці цього року, а у 2004 році планується їх масовий продаж.

Як повідомляє Lenta.Ru, азіатськими партнерами “Іntel” на ринку мобільного зв'язку стали тайванські компанії “MіTAC” і “Wіstron”, південнокорейська “Maxon” і китайські “Nіngbo Bіrd”, TCL і “Legend Group”.

Також стало відомо, що “Іntel” веде переговори про співробітництво з компаніями “Nokіa”, “Motorola”, “Samsung”, “Sіemens” і “Sony Erіcsson”.

Ринок мобільного зв‘язку Центральної та Східної Європи зріс на 30%

У країнах Центральної та Східної Європи знаходиться понад 100 млн. користувачів мобільним зв‘язком, з них половина – у Росії та Польщі. За оцінками аналітиків, ця частина „старого континенту” є найбільш динамічним ринком мобільного зв‘язку. Найбільша кількість мобільних телефонів зареєстровано у Китаї.

З початку 2003 року кількість користувачів мобільних телефонів у центрально-східноєвропейському регіоні зросла на 30%, повідомляє Eastern Europe Wireless Analyst. У результаті на цей регіон припадає 7,7% чисельності „мобільного” населення світу. У Західній Європі проживає 27%, a в Азії – 39%.

Найбільшим ринком мобільної комунікації є Китай - 259,6 млн. користувачів. Натомість у Росії (32,3 млн. „мобілок”) спостерігаються вражаючі темпи поширення мобільного зв‘язку – щомісяця кількість користувачів зростає в середньому на 1 млн. осіб. На другому місці – Польща (16,3 млн. „мобілок”).

За прогнозами Eastern Europe Wireless Analyst у 2005 році у центрально-східноєвропейському регіоні буде 139 млн. користувачів мобільного зв‘язку, a в 2008 році - 174 млн.