Смекни!
smekni.com

Керівництво малим бізнесом і підприємництво (стр. 1 из 4)

Університет Аляски Анкоридж

Коледж бізнесу і суспільної політики

Керівництво малим бізнесом

і підприємництво

конспект лекцій

Автор: професор Гарі Селк

Даний матеріал був розроблений у рамках Проекту по розвитку інституційних партнерств, фінансуємого Агентством міжнародного розвитку США (USAІ). Контроль за виконанням проекту здійснював Раду по міжнародних дослідженнях і обмінам (ІREX).

ТІЛЬКИ ДЛЯ НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПОШИРЕННЯ

Переклад українською:Холявко Олексій ukrsot@rambler.ru

(для „Волинських рефератів” www.referaty.com.ua)

Анкоридж


Підприємництво і керівництво малим бізнесом

Тепер більше чим коли-небудь, існує потреба забезпечити навчання і підвищити утворення власників малого бізнесу.

Дана інформація дозволяє окреслити основне коло необхідних знань, що повинні бути отримані при вивченні курсу по керівництву малим бізнесом. Ця інформація була підготовлена для забезпечення кращого розуміння тих інструментальних засобів, що необхідні для підготовки потенційного підприємця з відповідною кваліфікацією.

Ця інформація була підготовлена з використанням різних публікацій і практичних прикладів і включила в себе досвід викладання курсу по керівництву малим бізнесом, що читається в Університеті Аляска Анкоридж. Необхідно розуміти, що дана інформація не призначена для відповіді на всі питання по всіх проблемах у тих складних умовах, з якими зіштовхується підприємець малого бізнесу. Але вона може виступати як путівник для потенційних власників малого бізнесу і допомогти виявити ті області, що їм необхідно проробити надалі більш детально.

Цей матеріал не розроблений для публікації. Єдина мета, що ставилася, він може бути використаний як конспект лекцій для їхнього читання на короткострокових курсах по керівництву малого бізнесу. Також необхідно підкреслити, що цей матеріал не адресований для розкриття всіх ключових елементів керування малим бізнесом.


Підприємець

Одним із ключових елементів реалізації будь-якої ділової угоди є підприємець як такий. Не кожний може вижити у світі бізнесу. Мрія про організацію власної справи універсальна, особливо в умовах високого безробіття.

Варто відзначити, що приблизно 75% усіх підприємців, що починають малий бізнес у США, розоряються протягом перших 18 місяців активності. Відомо, що з цих 75%, що розоряються, приблизно 90% приходиться на погане керування участі партнерів у справі. І далі з цих 90% невдало керованих партнерств приблизно 50% зв'язано з загальною не компетенцією власників підприємств.

Але навіть з цією статистикою число нових підприємницьких починань росте з кожним роком. Тут явно відчувається, що з відповідним навчанням і утворенням підприємців число невдач скорочується, і усе більше і більше число підприємців починає вивчати інструменти, необхідні для ведення бізнесу і виживання в діловому житті.

Є дві основні причини, чому люди не вибирають для себе шлях самостійного бізнесу, а воліють працювати на інші.

Перша - побоювання невдачі. Одним типом таких підприємців, що не зважуються використовувати свої можливості процвітати, є ті, хто бояться невдачі. Багато хто стримані у використанні їхнього повного потенціалу тому, що вони зневірилися у своїх здібностях домогтися успіху. У деяких підприємців перешкоди зв'язані з тим, що вони претендують на досить високий успіх, але перспектива невдачі змушує їх стримувати себе, тому що вони бояться упустити себе в очах суспільної думки. Коли їх запитують, чому вони не почали власного бізнесу, що планували, вони знаходять різні види виправдань і скарг щодо тих труднощів і перешкод, що підстерігають їх на цьому шляху: дуже мало часу, інші невідкладні задачі, недолік ресурсів, і так далі. Проведіть ваше опитування студентів і підготуйте їх для обговорення й аналізу даного матеріалу.

Друга - побоювання успіху - деякі підприємці випробують двоїсте почуття щодо успіху: вони хочуть і не хочуть процвітати. У той час як люди, що бояться невдач, воліють відступати перед ситуаціями конкуренції і перед тим ризиком, що зв'язаний зі спробами поліпшити ці ситуації, люди, що бояться успіху, у загальному схвально відносяться до дій, орієнтованим на досягнення успіху. Багато цих людей надзвичайно честолюбні, і вони в принципі хотіли б реалізувати себе для досягнення своїх цілей. Але як тільки вони домагаються будь-якого значного прогресу на шляху до бажаної цілі, вони почувають потребу загальмувати цей успіх, тому що бояться стрімко зростаючої відповідальності за результати їхньої справи.

Проведіть ваше опитування по даній темі, і підготовте студентів для відповідей і відкритої дискусії по порушених питаннях.


Чому люди активно шукають самостійну роботу ?

Є дві основні причини, чому люди активно шукають самостійної роботи:

1) забезпечити базовий доход для їхнього власного виживання (тобто на продовольство, одяг, соціальний захист, забезпечення в екстремальних випадках і т.д.)

2) спробувати самореалізуватися в підприємництві на відміну від роботи, що не приносить достатнього психологічного задоволення.

Успішні підприємці

Дослідження показали, що успішні підприємці мають багато схожих характеристик і професійних якостей. Наступне є прикладами характеристик і професійних якостей, що повинні бути єдиними для всіх успішно діючих підприємців.

Здоровий глузд - наприклад: ви не розгорнули б ваш малий бізнес, якби ви спочатку не дослідили потенційний ринок. Ви не почали б ваш бізнес, якби ви не визначили необхідний обсяг стартових інвестицій, оперативного капіталу для забезпечення працездатності до того часу, як реалізація вашої продукції чи послуг не покриє ваші первинні витрати, тобто забезпечить вам беззбитковість (приведіть приклад з реального життя).

Прийняття на себе ризику - успішне підприємництво сполучене з прийняттям на себе розрахованого ризику. Після необхідного дослідження й аналізу підприємець зважується інвестувати час, гроші й енергію в задуману справу. Ключ тут - розрахунок ризику. Успішний підприємець планує свій успіх. Як сказав одна людина : "Відмовлення від планування це запланований провал" (дайте приклад з реального життя).

Здатності в комунікації - успішні підприємці звичайно озброєні гарними здібностями до комунікацій з іншими людьми. Здатності як до усних, так і до письмових комунікацій помагають підприємцям досягати намічений цілей (дайте приклад з реального життя).

Завзятість - успішні підприємці легко не здаються. Якщо вони зазнають невдачі, вони продовжують шукати способи гарантувати свій успіх. Наприклад: якщо підприємець одержав відмову у фінансуванні свого задуманого підприємства, він / вона буде мати досвід зі своєї невдачі. (примітка: було б корисне використання місцевого приклада ).

Уміння міркувати - успішні підприємці мають здібності міркувати обома півкулями людського мозку. Вони використовують можливості як логічного, так і творчого мислення. Навіть там, де це здається неможливо, багато власників малого бізнесу вміють знаходити можливість партнерства зі складними особистостями, нейтралізуючи їхні індивідуальні недоліки (приведіть приклад з реального життя).

Уміння самоорганізуватися - успішні підприємці мають тенденцію бути самоорганізованими. Якщо план дій почав перетворюватися в життя, підприємець уміє бути гранично зосередженим і направляти всі дії до досягнення наміченої кінцевої мети (приведіть приклад з реального життя).

Розробка успішного бізнес плану

Вісімнадцять основних принципів.

Ефективний бізнес план є детальним, фактично підкріпленим документом, що містить цілеспрямовані пророблення, щоб допомогти вам у досягненні цілей, поставлених у вашому бізнес плані. Це як би забезпечення вас картою-схемою автомобільних доріг, щоб випливати до досягнення майбутнього успіху.

Адресуйтеся до вашого читача - не використовуйте термінологію чи жаргон, зрозумілий і близький тільки вам. Пам’ятайте про інтерес читача, і про те, що б він хотів знайти у вашому плані.

Вгадайте питання - відповідайте на питання: хто, що, де, коли, як і чому.

Пам’ятайте, що докладні пояснення дуже важливі. Приділіть час глибоким поясненням ваших мотивувань.

Завжди намагайтеся включати авторитетні і фактичні джерела. Використовуйте специфіку, не прибігайте до голослівних тверджень, заснованим на вашій думці, а використовуйте поточну ринкову інформацію, що підтверджує що дане виробництво має гарний потенціал росту.

Визначте вашу об'єктивно оцінену частку в даній ринковій ніші, валовий прибуток, ріст збуту, чистий прибуток і т.д.

Використовуйте візуальні наочні діаграми чи графіки , що можуть спростити сприйняття і прояснити вашу аргументацію.

Будьте послідовні, пам’ятайте, що суперечлива інформація створює проблему довіри до вас.

Майте ясну і чітку стратегію наслідків для ваших інвесторів.

Хоча бізнес план пишеться для досягнення багатьох цілей, ви є основною персоною, хто одержить від нього користь. Процес планування бізнесу змушує вас перевірити ваші пропозиції, досліджувати ваш ринок, аналізувати ваше конкурентне середовище й оцінити повну життєздатність вашого плану.

Ефектне "резюме для виконання" буде тим гаком для читача, що втягне його у ваш план.

Якість керування є дуже важливим елементом досягнення успіху будь-якої бізнесу-документації. Характеризуйте склад майбутньої управлінської команди з ілюстрацією їхній відповідного досвіду, досягнень і життєвого шляху.

Виділите особливості вашої чи продукції послуг, що відрізняють їх від аналогічної продукції ваших конкурентів.