Смекни!
smekni.com

Політико-правове вчення Ф Ніцше (стр. 1 из 2)

Політико-правове вчення Ф. Ніцше

Фрідріх Вільгельм Ніцше (1844 1900) - однаіз значних фігур в історії філософської і політико-правової думки. Питання політики, держави і права освітлюються, зокрема, в таких його роботах, як «Грецька держава», «Воля до влади», «Так говорив Заратустра», «По той бік добра і зла», «Походження моралі» і інш.

Держава, право, законодавство, політика являють собою, по концепції Ніцше, службові знаряддя, засоби, інструментарій культури, яка, в свою чергу, є прояв, виявлення і утворення космічної за своїми масштабами боротьби сил. «Поняття … «сила», за допомогою якого наші фізики створили Бога і мир, - писав він, - вимагає, однак, доповнення: в нього повинна бути внесена деяка внутрішня воля, яку я називаю «волею до влади», тобто ненаситне прагнення до вияву влади або застосування влади, користування владою як творчий інстинкт і т.д.»

Воля до накопичення сили і збільшення влади трактується їм як специфічна властивість всіх явищ, в тому числі соціальних і політико-правових. Причому воля до влади - це повсюдно сама примітивна форма афекту, а саме - «афект команди». У світлі цього все вчення Ніцше з'являється як морфологія волі до влади.

Перелічуючи свої «принципові нововведення», Ніцше, зокрема, відмічав: «На місце «моральних цінностей» - виключно натуралістичні цінності. Натуралізація моралі. Замість «соціології» - вчення про форми і зразки панування. Замість «суспільства» - культурний комплекс - як предмет мого головного інтересу (як би деяке ціле, співвідносне в своїх частинах). Замість «теорії пізнання» - перспективне вчення про афекти (для чого необхідна ієрархія афектів...). Замість «метафізики» і релігії - вчення про вічне повернення (як засіб виховання і відбору)».

Уявлення про прогресивний характер розвитку він вважав помилковими.

Цінність, згідно з Ніцше, - це найвища кількість влади, яку людина спроможна собі засвоїти. Людство ж лише засіб, але не мета. Саме нечисленні великі особистості (типу Цезаря, Наполеона), незважаючи на короткочасність їх існування і неможливість передачі їх якостей по спадщині, і є, по Ніцше, єдиним значенням, метою і виправданням що відбувається і всієї боротьби різних воль за владу.

Всю соціально-політичну історію Ніцше характеризує як боротьбу двох воль до влади - волі сильних (вищих видів, аристократичних добродіїв) і волі слабких (маси, рабів, натовпу, стада).

Аристократична воля до влади, по Ніцше, це інстинкт підйому, воля до життя; рабська воля до влади - інстинкт занепаду, воля до смерті, до нічого. Висока культура аристократична, панування ж «натовпу» веде до виродження культури, до декадансу. Мораль - знаряддя рабів проти добродіїв, етичні думки і встановлення слабких проти сильних, виправдання панування стада над вищими видами. Історія людства декількох останніх тисячоліть (від панування древньої аристократії до сучасності) розцінюється Ніцше як процес поступового виродження здорових життєвих начал, як зрештою перемога численної маси слабих і пригноблених над нечисленною аристократією сильних.

Але те, що вже раз було в минулому, можливо і в майбутньому - така ідея вічного повернення. І в пошуках зразка для ладу нової аристократії Ніцше звертається до історії панування древньої аристократії (в Індії, Греції і т.д.), перетворюючи своє трактування минулого в соціально-політичну програму вічного повернення, що планується ним.

З різними варіаціями Ніцше повторювавпровідну ідею своєї аристократичної концепції: висока культура і розвиток вищих видів людей потребують рабства, в підневільній праці величезної більшості для звільнення нечисленного привілейованого класу від фізичної праці і потреб боротьби за існування.

Відкидаючи різні концепції походження і ролі держави, Ніцше вважав, що держава є засобом виникнення і продовження того насильного соціального процесу, в ході якого відбувається народження привілейованої культурної людини, пануючої над іншою масою. «Яким би не було сильним в окремій людині прагнення до спілкування, - писав він, - тільки залізні лещата держави можуть згуртувати один з одним велику масу настільки, щоб могло початися те хімічне розкладання суспільства і утворення його нової пірамідальної надбудови».

Дотримуючись глобальної перспективи аристократичного естетизму, Ніцше дає принципову перевагу культурі і генієві перед державою і політикою - там, де таке розрізнення, розходження і зіткнення має, на його думку, місце. Він - переконаний прихильник аристократичної культури, можливої лише в умовах панування трохи і рабства інших, він - елітист, але не державник, не етатист. Він позитивно відгукується про державу і політику і навіть вихваляє їх лише остільки, оскільки вони належно виконують свою роль як відповідні знаряддя і засоби на службі у аристократичної культури і генія.

Мета людства, по Ніцше, складається в його найбільш досконалих представниках, виникнення яких можливе в обстановці високої культури, але ніяк не в довершеній державі і поглинанні політикою - останні ослабляють людство і перешкоджають появі генія. Геній, борючись за збереження свого типу, повинен перешкоджати установі довершеної держави, яка могла б забезпечити загальне благополуччя лише ціною втрати насильного характеру життя і продукування млявихособистостей. «Держава, - писав Ніцше, - є мудра організація для взаємного захисту особистостей; якщопонадміру удосконалити його, то під кінець особистість буде ним ослаблена і навіть знищена, т. е. буде в корені зруйнована первинна мета держави».

Антагонізму між культурою і державою Ніцше надає принципове значення. Саме в такому контексті аристократичного естетизму і потрібно сприймати досить часті у Ніцше критичні випади проти держави і політики, проти їх збиткових для високої культури надмірностей і згубних крайнощів.

Вихваляючи аристократичний кастовий лад часів законів Ману, Ніцше прагнув до біологічного обгрунтування кастових ідеалів. У кожному «здоровому» суспільстві, вважав він, є три різних, але взаємопритягаючих фізіологічних типи зі своєю власною «гігієною» і сферою додатку:

геніальні люди - небагато які;

виконавці ідей геніїв, їх права рука і кращі учні - вартові права, порядку і безпеки (цар, воїни, судді і інші охоронці закону);

інша маса посередніх людей. «Порядок каст, ранговий порядок, - затверджував він, - лише формулює вищий закон самого життя; роз'єднання трьох типів потрібне для підтримки суспільства, для того, щоб зробити можливими вищі і найвищі типи».

Стійкість високої культури і сприяючого їй типу держави, за твердженням Ніцше, цінніше за свободу.

Ніцше розрізнює два основних типи державності - аристократичний і демократичний. Аристократичні держави він називає теплицями для високої культури і сильної породи людей. Демократія характеризується їм як занепадницька форма держави. Як «самої велична форма організації» характеризує Ніцше Римську імперію. Високо оцінює він і імператорську Росію. Лише при наявності антиліберальних, антидемократичних інстинктів і імперативів, аристократичної волі до авторитету, до традиції, до відповідальності на сторіччяуперед, до солідарності ланцюга поколінь можливо існування, справжніх державних утворень типу Римської імперії або Росії - «єдиної держави, яка нині є міцною, яка може чекати, яка ще може щось обіцяти, - Росії, протипоняттю жалюгідному європейському мілковолодінню і нервозності, що вступили в критичний період з основою німецької імперії».

Ніцше - непримиренний противник ідей народного суверенітету, реалізація яких веде, за його оцінкою, до потрясіння основ і падіння держави, усуненню протилежності між «приватним» і «публічним».

Відмічаючи тенденцію падіння ролі держави і допускаючи в принципі зникнення держави у віддаленій історичній перспективі, Ніцше вважав, що «менш усього наступить хаос, а швидше ще більш доцільна установа, ніж держава, отримає перемогу над державою». Разом з тим Ніцше відкидав активне сприяння падінню держави і сподівався, що держава устоїть ще на довгий час.

Проповідь Ніцшевського Заратустри про надлюдину, що зовні часом має анархічне звучання, по суті направлена проти ліберальних і демократичних концепцій моралі, культури, суспільства і держав. Сучасність, по представленнях Ніцше, належить черні, тому всебічна критика сучасності (в тому числі - сучасного йому держави і право, влада і політики), перегляд всіх цінностей, що існували, нове виховання людства розглядалися їм як необхідний момент рушення до грядущого ладу нової аристократії. Критика Ніцше, таким чином, велася з радикально аристократичних позицій.

Все неаристократичне в політичному житті сучасності виявляється в оцінці Ніцше занепадницьким, ліберально-демократичним. Навіть німецьку імперію Бісмаркової конструкції він розцінював як ліберально-демократична державність. Вустами Заратустри Ніцше відкидав сучасне йому держава - цей «новий кумир» натовпу. «Державою, - повчав він, - називається саме холодне з всіх холодних чудовиськ. Воно холодно бреше, і брехня повзе з вуст його. Змішання добра і зла на всіх мовах - це знамення даю я вам як знамення держави. Справді волю до смерті означає його знамення!»

Характеризуючи державу як «смерть народів», установу тільки для «зайвих людей», Ніцшевський Заратустра закликає своїх слухачів звільнитися від ідолопоклонства «зайвих людей» - шанування держави. «Там, де закінчується держава, починаєтьсяперша людина, яка не є зайвою: там починаєтьсягімн тих, хто необхідний, мелодія одноразовоіснуюча і неповоротна. Туди, де закінчується держава, туди дивіться, брати мої! Хіба ви не бачите райдужненебо і міст, ведучий до надлюдини?» - так говорив Заратустра».

Значення цього Заратустровського антиетатизму, очевидно, складається у втраті надій на сучасну державу як на союзника нової аристократичної культури, оскільки воно, за оцінкою Ніцше, виявилося в руках гірших, плебейської більшості.