Смекни!
smekni.com

Процес репродукції

Тема: Процес репродукції

ПЛАН

1. Значення процесу репродукції.

2. Будова органів, що їх здійснюють.

3. Етапи процесу репродукції.

4. Формування статевої мотивації.

5. Форсування

6.Статева поведінка.

7.Статевий акт.

8. Запліднення.

9. Вагітність.

10. Пологи.

11.Лактація.

12. Вирощування потомства.


Процес репродукції має дуже важливе значення для людини. Слово репродукція походить із французької мови, що означає самовідтворення. З погляду біології найважливішою функцією організму людини є самовідвтоерня, а також статевий і материнський інстинкт, які найбільше впливають на людську поведінку запліднення приходить на допомогу.

Будова жіночих та чоловічих статевих органів поділяється на зовнішню і внутрішню.

Зовнішня будова жіночих статевих органів. До них належать лобок, великі і малі статеві губи, клітор, притінок піхви і дівоча плівка.

Доскладувнутршінхстатевих органів(жіночих)належить: піхва,матка,матковітруби та яєчники.

Піхва складається із шарів це навколо піхвова клітковина, м’язовий шар і слизова оболонка.

Функції піхви.

1.Починаючи з періоду статевого дозрівання, через піхву на зовні виводяться менструальна кров.

2. Участь у здійсненні статевої функції жінки в процесі запліднення.

3.Підчас пологів піхва утворює родовий канал.

4. Бар’єрна функція.

Матка. Розрізняють такі відділи матки: тіло, перешийок і шийка. Матка складається із трьох шарів: слизова, м’язова, та серозна оболонки.

Функції матки.

1.Протягомперіодустатевоїзрілостіматкавиконуєметрструальну функції.

2.Вродовжвагітностіматкаєплодовмістиміщием і створює оптимальні умови для функціонування феноплацентраного комплексу.

3.Під час пологівматка виконує функцію згашення.

Маткові труби. Виділяють такі частини труби: інтеретеціальна, перешийкова, омпулярна.

Функції маткових труб.

1.В омпкумерній частина маткової труби відбувається запліднення.

2.По маткових трубах запліднення яйцеклітина потрапляє в матку яєчники. Шари яєчників: кубічний епітелій, білкова оболонка, кірковий і мозковий шари.

Функціїя єчника:

1.Ендокринна - виробляє жіночі статеві гормони.

2.Генеративна.

3.Упродовж перших місяців штації в ячнику функціонує жовте тіло вагітності.

Чоловічі зовнішні статеві органи. До них відносять статевий член та мошону. Основу будову статевого члена складається із 3 повздовжно розміщені тільце 2 печери і губчасте тіло.

ДО внутрішніх статевих органів відносять яєчко з придатком, сім’явиносна протока сім’яний міхурець, передміхурова залоза та цибулино-сечівникова залоза.

Етапи процесу репродукції це: статеве дозрівання, статева мотивація, статева поведінка і статевий акт, запліднення, вагітність, пологи, лактація.

Статеве дозрівання триває від 10-16 років. У дівчаток воно починається приблизно у віці 10-11 років а хлопчиків 12-13 р. В обох статей статеве дозрівання супроводжується бурхливим ростом, збільшенням маси тіла, емоційними та психологічними змінами. У хлопців такий розвиток завершується пізніше ніж у дівчат.

Вікові зміни у хлопців це: статеві органи збільшуються, з’являється лобкове та під пахове волосся, збільшується зріст волосся на обличчі та тілі, зростає об’єм мускулатури. Знижується голос за рахунок збільшення гортані.

Вікові зміни у дівчат це: збільшення грудей, поява менструації, ріст волосся на лобку і під пахвами та розширення стегон.

Формування статевої мотивації.

Усі об’єктивно доцільні дії спрямовані на задоволення різних потреб. Поняття “потреба” тісно пов’язана із процесом мотивації. У психології під мотивацією розрізнюю причини, що лежать в основі прийняття рішення тієї чи іншої поведінкової реакції. З погляду фізіології, мотивація – це фізіологічний механізм – це фізіологічний механізм активації в пам’яті тих проявів поведінки, які здатні задовольнити потребу організму.

Статеве поведінка.

У підлітків підвищена секреція статевих гормонів, які зумовлює у підлітків підвищені емоційність, неусвідомлений неспокій і тривогу. Погано виховані підлітки в цей період вступають із батьками у конфлікт. У цей час закладається багато рис характеру, також формуються моральні якості. У період статевого дозрівання виникають певні зміни у стосунках між підлітками: з’являється інтерес однієї статі до іншої, прагнення сподобатися одне одному.

Статевий акт – це процес в результатів якого сперматозоїди потрапляють до піхви жіночих статевих органів.

Запліднення.

Запліднення є початковим етапом індивідуального розвитку організму. Під час запліднення відбувається процес злиття чоловічої і жіночої статевої клітини. Ядра обох статевих клітин зливаються в одне і утворюють, запліднення яйце зиготу. Діставши від кожної статевої клітини по 23 хромосоми, зигота містить у собі 46 хромосом, тобто повний їхній побір, характерний для соматичних клітин людини. Одну половину хромосом запліднення яйце дістало від батьківського, а другу від материнського організму. Таким чином, запліднене яйце містить інформацію про спадкові ознаки обох батьків.

Вагітність

Вагітність – це період розвитку зародка в матці. Приватність вагітності у жінки становить 270-280 днів. Утворення зародка. Запліднена в матковій трубі яйцеклітина пересувається по матковій трубі і водночас ділиться і перетворюється на багатоклітинний зародок який через чотири-п’ять днів потрапляє до порожнини матки. Протягом двох днів зародок залишається у матці вільним, а потім занурюється в її оболонку й прикріплюється до неї (імплантація зародка). З частини клітин зародка формуються зародкові оболонки. Зовнішня оболонка зародка має ворсинки, що проростають у кровоносні судини слизової оболонки матки. Через ворсинки зародок живиться й дихає. Внутрішня оболонка утворює навколо зародка міхур, порожнина якого заповнила плодною водою, що захищає зародка від механічних пошкоджень, і проникнення шкідливих речовин. Зовнішня і середня оболонка беруть участь в утворенні плаценти, а середня – ще й в утворенні пупкового канатика. Із третього місяця вагітності організм матеріал зв’язаний з плодом пуповиною через плаценту.

У треті два місяці внутрішнього утробного розвитку організм називається зародком, або ембріоном, аз дев’ятого тижня до моменту народження – плодом.

Полоси.

Полоси пов’язані з виділенням гормону гіпофіза, що діє на м’язи матки, які починаються скорочуватися, виштовхуючи плід до шийки матки і далі у піхву. З першим криком новонародженої дитини починається її легеневе дихання, і відтоді кров починає збагачуватися киснем атмосферного повітря. Після припинення пульсації судин пуповини останню перерізають і відділяють дитину від матері.

Лактація.

У тертій половині вагітності клітини молочних залоз жінки починають виробляти в невеликій кількості молоко. Після народження дитини молока стає більше. Вигодовування дитини грудним молоком має багато переваги над штучним вигодовуванням. Годування груддю допомагає матері відновити здоров’я після пологів. Коли дитина ссе груди, м’язи матки рефлекторно скорочуються і її розміри повертаються до попередніх. Важливе годування груддю і дня самої дитини. У материнському молоці є всі речовини, необхідні для її росту й розвитку в перші п’ять місяців життя. З рудним молоком дитина одержує готові антитіла, які захищають її організм від хвороб. Годування груддю має й велике значення ля розвитку почуття прив’язаності між матір’ю і дитиною.

ПИТАННЯ.

1. Які є зовнішні статеві органи жінки?

2. Функції матки?

3. Які є внутрішні статеві органи чоловіка?

4. У скільки років починається статеве дозрівання?

5. Що таке мотивація?

6. Що таке статевий акт?

7. Що таке запліднення?

8. Що таке зигота?

9. Що таке вагітність?

10. Скільки триває вагітність?

11. Що таке пологи?

12. Що таке лактація.

ТЕСТИ:

Годування дитини грудня це:

1. Лактація.

2. Мотивація.

3. Популяція.

2. Тривалість вагітності (днів):

1. 150-200

2. 250-260

3. 270-280

3.Організм називається зародком або ембріоном.

1. Перші 2 дні.

2. Перші 2 місяці.

3. Чи останні два тижні.

4. Запліднення це:

1. Потрапляння сперматозоїдів до піхви жіночих статевих органів.

2. Занурення зародка в слизову оболонку матки.

3. Процес злиття чоловічої та жіночої клітин.

5. Зустріч сперматозоїда та яйцеклітини відбувається:

1. Матковій трубі.

2. Шийці матки.

3. Матці.

6. Набір хромосом заплідненого яйця:

1. 46

2. 23

3. 48

7. Води плодового міхура захищають плід від:

1. Від шкідливих факторів зовнішнього середовища.

2. Від механічних ушкоджень у проникнення шкідливих речовин.

3. Від важких інфекційних захворювань матері.

8. Репродукція із французької мови означає:

1. Відтворення.

2. Народження.

3. Турбота про потомство.