Смекни!
smekni.com

Перша світова війна 3 (стр. 5 из 6)

І всетаки наступ на Верден німецького командування не змінив планів Антанти, її керівники, як і раніше, хотіли почати 1 липня 1916 р. свій основний наступ, зосередившись на р. Соммі.

Плани не змінилися. Бої кожного дня ставали чимраз за­пеклішими. У вересні на полі бою з'явилися англійські танки. Слід урахувати, що технічно вони були ще не зовсім доскона­лими, їх кількість ще була невеликою, щоб реально забезпечи­ти перемогу Антанти. І хоча частковий усжіх був забезпечений англофранцузьким військам, але загалом вони не зуміли про­рвати фронт. До листопада соммські бої почали вщухати. Ре­зультати соммської операції для Антанти були непоганими: Антанта захопила територію в 200 кв. км, 105 тис. німецьких полонених, 1500 кулеметів і 350 знарядь. Але обидві сторони зазнали великих втрат — загалом більше 1 млн 300 тис. чоло­вік було вбито, поранено й узято в полон.

Російське командування суворо дотримувалося затвер­дженого в грудні 1915 р. рішення щодо головного наступу на Західному фронті. Дата залишилася тією ж — 15 червня 1916 р. Війська повинні були рухатися в напрямку Барановичів з од­ночасним допоміжним ударом армій ПівденноЗахідного фро­нту під командуванням генерала Брусилова в галицькобуко­винському напрямку. Але й тут утрутилися союзники. Через затяжні бої біля Вердена французький уряд знову звернувся до Росії по допомогу. Вони хотіли, щоб російські війська по­чали наступ на Східному фронті.

Російська армія змушена була відгукнутися на заклик про допомогу. На початку березня Росія почала наступ у районі Двінська й озера Навоч. Безперебійні атаки не принесли вели­кого успіху, хіба що до тактичного, але вони допомогли союз­никам згрупувати свої війська, відтягнувши від них значну кількість німецьких резервів.

Ця операція заважала російському командуванню почати підготовку до генерального наступу на російськонімецькому фронті, запланованого на 15 червня. До того ж Антанта знову звернулася з проханням до російського уряду. Тепер допомо­га була потрібна італійцям. З історичних джерел відомо, що в травні 1916 р. 400тисячна австроугорська армія перейшла в наступ у Трентіно, чим завдала важкої поразки італійській ар­мії. Російське командування, вирішивши допомогти італійсь­ким й англофранцузьким військам, перенесло термін наступу на Південнозахідному напрямку на 4 червня. Командував росіянами генерал Брусилов. Російські війська, зламали обо­рону ворога вздовж усього фронту завширшки 280 км, поча­ли просуватися в Східну Галичину й Буковину (Брусиловський прорив). Під час цього наступу Брусилову необхідні були свіжі сили, військовий резерв і боєприпаси, але верховне ко­мандування російської армії вирішило не відповідати на про­хання генерала й розпочало, відповідно до назначеного рані­ше терміну, наступ у західному напрямку.

Здійснивши кілька слабких ударів убік Барановичів, ко­мандуючий Північнозахідним напрямком генерал Еверт від­клав загальний наступ на початок липня.

Війська генерала Брусилова знайшли в собі сили проти­стояти натиску ворога й продовжували наступати. До кінця липня їм удалося просунутися далеко вглиб Галичини й Буко­вини. А 3 липня генерал Еверт знову зробив спробу атакувати Барановичі, але й вона виявляється невдалою. Переконавшись у повному провалі наступу російських військ під керівницт­вом генерала Еверта, російське командування нарешті визнає ПівденноЗахідний фронт найважливішим. Але було втраче­но. Австрійці встигли перегрупуватися, підтягти свої резерви, до того ж на допомогу австрійцям були кинуті шість дивізій з Австроіталійського фронту, одинадцять дивізій перекинули німці. Росіяни не мали можливості наступати далі.

Просуваючись у глиб Буковини та Східної Галичини, ро­сійським військам удалося захопити близько 25 тис. кв. км території. Ними було взято в полон 9 тис. офіцерів і понад 400 тис. солдат. Але ці успіхи не принесли жодних результа­тів. Занадто бездарним було верховне командування, занадто відсталим — транспорт, до того ж відчувалася постійна неста­ча озброєння й боєприпасів.

І всетаки не можна назвати наступ російських військ без­результатним. Він значно полегшив стан союзників. Спільні дії союзників на Соммі перекреслили плани німецького коман­дування, змусивши їх надалі до стратегічної оборони. Одно­часно австроугорська армія не змогла отямитися після Брусиловського удару 1916 р., у результаті чого була не здатна до серйозних наступальних операцій.

Побачивши, що російські війська під командуванням ге­нерала Брусилова після могутнього наступу розгромили австроугорців на ПівденноЗахідному фронті, Румунія виріши­ла вступити у війну на боці переможців. Вона знала, що Анг­лія й Франція зацікавлені в ЇЇ військовій підтримці, хоча Росія й відмовлялася її прийняти.

17 серпня Румунія самостійно почала війну в Трансільва­нії. Спочатку її воєнні дії приносили успіх, але після загасання соммських боїв австронімецькі армії без особливих зусиль розтрощили румунське військо й окупували практично всю Румунію, одержавши дуже важливе джерело продовольства й нафти. Російське командування передбачало такий хід подій. Відразу в Румунію було перекинуто 35 піхотних і 11 кавале­рійських дивізій, щоб зміцнити фронт по лінії Нижній Дунай — Браїла — Фокшани — Дорна — Ватра.

16 лютого 1916 р. російські війська в результаті наступу на Кавказькому фронті захопили Ерзурум, а 18 квітня зайня­ли Трабзон (Трапезунд). Успішні операції були проведені ро­сіянами на Урмійському напрямку, де був зайнятий Рувандиз, і біля озера Ван, де російські війська влітку вступили в Муш і Бітліс.

1917 рік. Наростанняреволюційноїактивності й«мирні»маневривоюючихкраїн

Перевага Антанти стала чітко помітною до кінця 1916 р. Вона перевершувала супротивника як у чисельності збройних сил, так і у військовій техніці, особливо в артилерії, авіації й танках. На новий 1917 р. в Антанти була значна перевага: 425 дивізій проти 331 дивізії супротивника. Але дуже часто розбіжності у військовому керівництві й прагнення тільки власної користі зводили їхні зусилля нанівець. У результаті цих дій командування союзних армій були неузгодженим і затягувало війну. Тим більше що постаралася й австронімецька коаліція, якій не вдалося, як хотілося, виграти війну шви­дко. Кожен день приносив усе нові й нові жертви. До кінця 1916 р. обидві сторони втратили вбитими близько 6 млн чоло­вік і близько 10 млн чоловік пораненими й покаліченими. Тому чимраз сильніше зростав антивоєнний рух.

Затяжний характер війни незмінне позначався на мораль­ному стані російських солдатів. У ході постійних військових дій був утрачений дух патріотизму, розповіді про жорстокості німців не могли його підняти, тому що солдати вважали їх брехнею. Чимраз більше позначалася втома від війни. Солда­ти не могли зносити постійного сидіння в окопах, відсутності елементарних людських умов. Тому часто спалахували сол­датські заворушення, зростав протест проти кийової дисцип­ліни, зловживань начальників, казнокрадства тилових служб, чимраз частіше солдати не виконували накази. Під час хвилі страйків у серпнівересні 1915 р. солдати столичного гарнізо­ну висловили свою солідарність із робітниками, на деяких ко­раблях Балтійського флоту також пройшли виступи. У 1916 р. повстали солдати на розподільному пункті в Кременчуці, у Гомелі. Трохи пізніше два сибірські полки не виконали наказ про наступ. Чимраз частіше виникали випадки братання із сол­датами ворога. До осені 1916 р. значну частину 10мільйонної армії охопили заворушення.

Стало зрозуміло, що перемозі заважає вже не брак озбро­єння, техніки або живої сили, а стан суспільства. Суспільство охоплювала криза. Чимраз більше загострювалися протиріч­чя, особливо між царськомонархічним табором і двома інши­ми — ліберальнобуржуазним І революційнодемократичним. Цар і його поплічники намагалися будьщобудь зберегти свої привілеї. Одночасно ліберальна буржуазія прагнула одержати доступ до влади. Революційні демократи на чолі з більшови­ками намагалися скинути монархію.

Серед простого люду теж спостерігалося велике шуму­вання. Робітники й селяни вимагали припинення війни, висту­пали проти нещадної експлуатації, збагачення верхівки суспіль­ства, браку продовольства, одягу, палива. Але правлячі кола аж ніяк не збиралися потурати вимогам трудящих: виступи робітників вони придушували силою. Трудящі зрозуміли, що необхідно боротися проти військової диктатури та всього іс­нуючого ладу, тому антивоєнні виступи поступово перероста­ли в революційний рух.

Бачачи таке положення, правлячі кола ворогуючих коа­ліцій починають турбуватися: їх лякає агресивність народних мас, які не хочуть продовжувати війну, прагнуть скинути вла­ду. Тому були здійснені спроби запропонувати «мир» ворогу­ючим сторонам у надії на те, що ці пропозиції будуть відкину­ті. У такому випадку провину за продовження війни можна було б перекласти на пЛечі супротивника.

12 грудня 1916 р. кайзерівський уряд Німеччини запро­понував країнам Антанти почати «мирні» переговори. Німе­цький уряд розраховував на розкол у таборі Антанти й на підтримку деяких прошарків усередині кожної з країн, що належали до цього блоку. Ці прошарки сподівалися домог­тися миру з Німеччиною без утручання армій. Мирна пропо­зиція німецької сторони не містила абсолютно ніяких кон­кретних умов, питання про долю окупованих австронімецькими військами територій Росії, Бельгії, Франції, Сербії, Ру­мунії замовчувалося. Це дало привід Антанті вимагати від Німеччини звільнення всіх захоплених територій, а також розділу Туреччини, «реорганізації» Європи на основі «націо­нального принципу». Останнє фактично означало, що Антан­та не має наміру починати мирні переговори з Німеччиною та її союзниками.