Смекни!
smekni.com

Робота з файлами і папками у Windows 98 (стр. 1 из 2)

Реферат

на тему:

Робота з файлами і папками

у Windows 98.

Вступ

Операційна система (ОС) – програма, що здійснює діалог із користувачем, керує комп'ютером, його ресурсами, запускає інші програми. ОС завантажується при вмиканні комп'ютера.

Windows 98 – багатозадачна операційна система: дозволяє працювати з декількома програмами одночасно. Windows 98 створена для персональних комп’ютерів IBM PC. Дружній, інтуїтивний інтерфейс програми сприяє її швидкому опануванню. Працювати з Windows 98 значно приємніше і зручніше ніж з її попередниками. Для роботи в середовищі Windows необхідно на екрані вибирати з запропонованого набору потрібну операцію за допомогою миші.

Інтерфейс користувача

Керування Windows

Windows розрахована на роботу в першу чергу з мишею; альтернативним засобом керування є клавіатура. На екрані покажчик миші перебуває частіше за все у вигляді широкої стрілки, направленої ліворуч, що пересувається на екрані при русі миші.

Основні дії з використанням миші:

Натискання мишею – короткочасне натискання на кнопку миші (за замовчанням – ліву);

Подвійне натискання – подвійне короткочасне натискання лівої кнопки миші з малим інтервалом між натисканнями;

Переміщення – пересування миші при натиснутій лівій кнопці.

Файлова система

Уся інформація (програми, документи, таблиці, малюнки та ін.) зберігається в файлах. Файл – найменоване місце на диску для зберігання інформації. Кожний файл має ім'я і розширення. Розширення указує на тип файлу. Ім'я файлу може мати до 255 символів. Розширення відокремлюється від імені крапкою.

Наприклад: Статут малого підприємства.doc

В імені файлу не можна використовувати такі символи:

* ? &bsol; / | : < > "

Перед ім’ям файлу стоїть його значок, що указує на розширення (тип) файлу:

– файли з розширенням com, exe, містять програми готові до виконання;

– файли з розширенням bat – пакетні файли;

– файли з розширенням doc – документи, створені у текстовому редакторі Microsoft Word;

– файли з розширенням xls – таблиці, створені у табличному процесорі Microsoft Excel.

– файли з розширенням bmp – малюнки, створені у графічному редакторі Paint.

– файли з розширенням wbk – копії документів (Microsoft Word), зроблені перед їх модифікацією.

Папка (каталог) – найменоване місце на диску для зберігання файлів. Ім'я папки може мати до 255 символів. Кожна папка може містити в собі інші папки, документи, таблиці, малюнки та ін. Сукупність папок утворює деревоподібну структуру (мал.7). Якщо папка X входить до папки Y, то папка Х називається укладеною папкою папки Y. Значок звичайної папки зображено на мал.6. Для відкриття будь-якої папки необхідно двічі натиснути на її значку. Після цього відкриється вікно, в якому буде подано вміст цієї папки.

У разі звертання до файлу необхідно вказати його шлях. Шлях – це послідовність з імен логічного диску, папок та укладених папок, розділених символом «&bsol;». Наприклад, звертання до файлу Статут.doc, що знаходиться на диску С: у папці Договори, яка входить до папки Мои документы (мал.7):

С:&bsol;Мои документы&bsol;Договори&bsol;Статут.doc

Папка, з якою в даний час працює користувач, називаються відкритою (поточною) папкою. Якщо потрібний файл знаходиться у відкритій папці, то повний шлях до файлу можна не вказувати.

С:
Anty
Авторський договір.doc
Program Files
Доручення.doc
Windows
Договір на обслуговування.doc
Мои документы
Орендa.doc
Договори
Статут.doc
Установчій договір.doc
Звіти
Звіт за І квартал.xls
Листи Звіт за ІІ квартал.xls
Звіт за І півріччя.xls
Словники
Звіт за ІІІ квартал.xls
Rump
Звіт за ІV квартал.xls
Ruta
Stylus
Autoexec.bat
Command.com

Мал.2. Приклад розташування файлів і папок на диску

Спеціальні папки Робочого стола

Мой компьютер – спеціальна папка, що дозволяє проглядати вміст дисків комп'ютера й виконувати різноманітні операції з файлами й папками (запуск програм, копіювання, переміщення й видалення файлів і папок та ін.).

Корзина – спеціальна папка, що містить перелік усіх видалених файлів і папок.

Портфель – системна папка, що використовується для погодження копій документів, які обробляються в різних комп'ютерах.

Сетевое окружение – спеціальна папка, що дозволяє проглядати вміст дисків комп'ютерів, які підключені до локальної мережі й виконувати різноманітні операції на них.

Панель задач

Панель задач призначена для запуску додатків і переходу поміж ними. За замовчанням вона знаходиться в нижній частині екрану. Панель задач містить кнопку Пуск, кнопки з ярликами активних додатків та індикатори. Активним додатком вважається програма, яку запущено на виконання. При натисканні на кнопці Пуск з'являється Головне меню. Якщо пункт меню позначений стрілкою 4, то при наведенні на нього покажчика миші відкриється підменю. Для запуску додатку необхідно натиснути на його імені. Після цього відкриється вікно додатку, а на панелі задач з'явиться кнопка з його значком. Для переходу між активними додатками слід натискати відповідні кнопки на панелі задач.

Також для переходу між активними додатками використовується комбінація клавіш Alt+Tab. Натиснувши й утримуючи клавішу Alt, натиснути клавішу Tab. По центру екрану з'явиться вікно з ярликами активних додатків. Продовжуючи утримувати клавішу Alt, необхідно натискати Tab поки потрібний ярлик не буде виділено рамкою, потім відпустити Alt.

Діалогові вікна

Діалогові вікна (мал.8) з'являються в тому випадку, коли Windows необхідна додаткова інформація для виконання будь-яких дій. Вони містять:

– кнопка закриття вікна зі збереження усіх змінених параметрів;

– кнопка закриття вікна без збереження змінених параметрів;

– кнопка збереження усіх змінених параметрів без закриття вікна;

– кнопка закриття вікна, коли змінені параметри уже збережені;

– поля уведення – обмежені прямокутною рамкою області, в які користувач може уводити з клавiатури текст; щоб увести дані в поле необхідно з початку натиснути у ньому мишею ;

– лічильники – поля з двома кнопками праворуч; можна натиснути у нього мишею і набрати значення параметру на клавіатурі або натискати на кнопках: для збільшення параметру – t, для зменшення – u;

– поля переліку – містять перелік об'єктів, доступних для вибору; якщо вміст переліку не уміщується у видиму частину, то з’являються смуги прокручування для перегляду довгих переліків; щоб вибрати об’єкт слід натиснути на ньому мишею;

– поля прихованому переліку у видимій частині мають тільки значення поточного параметру, для їх відкриття необхідно зафіксувати покажчик миші на 6 праворуч від поля переліку;

– перемикачі – коло з чорною крапкою або без неї, призначені для вибору одного з взаємовиключаючих режимів;

– прапорці – прямокутне поле індикатора з позначкою a всередині або без неї: використовується для вмикання/ вимикання режиму (його ім'я написане поруч), що може знаходитися в увімкнутому або вимкнутому стані

– кнопки контекстної довідки, для виклику контекстної довідки слід натиснути її, а потім невідомий елемент.

Контекстне меню

Контекстне меню містить основні команди по керуванню об'єктом. Для виклику контекстного меню потрібно натиснути на об'єкті правою клавішею миші. Наприклад, якщо натиснути правою клавішею миші на панелі задач, з’явиться контекстне меню панелі задач (мал.9), яке містить команди для керування вікнами активних додатків. Пункти меню вибираються, як звичайно, натисканням лівої кнопки миші.

Панели инструментов – після вибору цього пункту відкриється підменю, за допомогою якого можна викликати і забирати панелі інструментів. Якщо поруч з іменем панелі стоїть позначка a , то панель увімкнена.

Окна каскадом – упорядкування вікон активних додатків каскадом, за винятком згорнутих на панель задач.

Окна сверху вниз – упорядкування вікон активних додатків горизонтальними смугами.

Окна слева направо – упорядкування вікон активних додатків вертикальними смугами.

Свернуть все окна – згортання усіх активних додатків на панель задач.

Свойства – виклик діалогового вікна для настроювання панелі задач.

Довідкова система

Викликати довідку можна декількома способами:

- натиснути кнопку s праворуч заголовку вікна і потім невідомий елемент;