Смекни!
smekni.com

Новонароджена дитина рефлекси стани режим годування проблеми (стр. 1 из 3)

Пошукова робота:

на тему:

“Новонароджена дитина: рефлекси, стани, режим, годування, проблеми”

Виконала:

Платановська

План

• Я - немовля!

• Як виглядає немовля

• Рефлекси

• Світ почуттів дитини

• шість станів немовляти

• дитина сама вибере потрібний режим

• основне правило годування немовляти

• універсальне харчування

• чим відрізняються хлопчики та дівчатка

• форма спілкування з дорослими

• проблеми немовляти

В утробі матері дитина одержувала все необхідне, її організм був біологічно зв'язаний з нею через плаценту. Відразу після народження все різко міняється: розвер­таються і починають функціонувати легені, перебудовується система кровообігу, травлен­ня та інші. Адаптація людини до внеутробного стану продовжується кілька тижнів і нази­вається періодом новонародженості.

Відразу після народження стан немовляти оцінюється по 10-бальній шкалі Апгар. Апгартест названий на честь його творця амери­канського лікаря Вірджинії Апгар. В даний час він застосовується в усьому світі. Дитина одер­жує оцінки від 0 до 2 балів із наступних п'ятьох показників: серцева діяльність, подих, м'язо­вий тонус, рефлекторні рухи і колір шкіри. Су­марна оцінка 9—10 балів — оптимальна, 7—8 — норма, 5-6 — невеликі відхилення, 4-0 — сильні відхилення в стані дитини.

ЯК ВИГЛЯДАЄ НЕМОВЛЯ

Пропорції тіла немовляти істотно відрізняють­ся від пропорцій дорослої лю­дини. Голова немовляти здається дуже великою і важ­кою для його крихітного тіль­ця. До моменту народження вона складає четверту части­ну тулуба, до 2-х років — п'яту, до 18 років — наближається до 1/8.

Пропорції частин тіла. Спочатку тулуб дити­ни довший, ніж кінцівки, а руки довші, ніж но­ги. Стопи маляти здаються непомірне велики­ми, живіт видається вперед, виглядає надутим. У дитини ще слабко розвинений підшкірний жировий прошарок, тому вона може здаватися худою. Згодом співвідношення частин тіла зміниться, жировий прошарок збільшиться.

Голова. У немовляти рідко буває ідеально кругла голова. Здавлювання голови під час по­логів і зсув кісток черепа для захисту мозку зви­чайно призводять до зміни її форми. Часто голова

буває овальної форми для того, щоб дитина легше проходила по родових шляхах. Вона може бути набряклою, здавленою в деяких місцях чи витя­гнутої в довжину. Деформації виникають через сильний стиск м'язами матки під час схваток. Але навіть, якщо голова і здається злегка шиш­куватою чи припухлою, мозку шкода не за­подіяна. Вже на першому тижні життя дитини деформація форми голови помітно зменшується.

Зуби. Немовля звичайно народжується без зубів. Перші зуби прорізаються на 4-8-му місяці життя. Дуже рідко трапляється, що ди­тина народжується з зубами чи вони з'являють­ся раніше встановленого терміну. Це заважає грудному годуванню, тому що зуби можуть ра­нити сосок.

Шкіра. Шкіра немовляти рідко виглядає іде­ально чистою. Нерідко зустрічаються червоні і блакитнуваті плями, червоні чи білі прищики з жовтою серединою. Шкіра дитини, якщо її внутрішньоутробний період супроводжувався недостатнім харчуванням, майже завжди змор­щена. Блакитні плями, що виглядають як синці, насправді пов'язані з тимчасовою зміною шкірного пігменту, вони частіше зустрічаються в дітей з темним кольором шкіри, зовсім нешкідливі і згодом зникають. До кінця першо­го місяця шкіра звичайно очищується.

Змащення. При народженні шкіра дитини покрита білою жировидною речовиною, яку на­зивають первородним змащенням. Вона є при­родним захистом шкіри. Після пологів її можна залишити, щоб вона всмокталася.

Висипання. У деяких дітей з'являються пля­мисто-червонуваті висипання з маленькими білими крапками. Це триває кілька днів і про­ходить без лікування.

Прищики. У немовляти бувають різні прищи­ки. Більшість з них викликано недостатньо гар­ним функціонуванням шкіри і її пір. Червоні чи білі прищики з жовтою серединою на кінчику і крилах носа зникнуть самі через кілька днів.

Лущення шкіри. Деякі діти народжуються із сухою шкірою, що лупиться, на долонях і підо­швах, що не є ознакою екземи і зникає через кілька днів.

Тім'ячко. Тім'ячко — це м'яка ділянка на го­лові дитини, місце з'єднання 4-х кісток, що ут­ворять верхню частину черепа. Поступово кістки зростуться і тім'ячко зникне. Тім'ячко закривається в період між дев'ятим і вісімнад­цятим місяцем життя, звичайно до року. При спостеріганні видно, як тім'ячко пульсує в ритмі пульсації серця. Тім'ячко захищене ду­же щільною плівкою, тому зашкодити йому при звичайних маніпуляціях з дитиною практично неможливо.

Волосся. Багато дітей народжуються відразу з волоссям. Це волосся може залишитися, а може стертися. У дитини може бути волосистий пушок (лануго) по всьому тілу, на плічках, вушках, скронях, обличчі. Не хвилюйтеся, це зовсім нор­мальне явище, пушок стирається 1-2 тижня.

Нігті. Доношена новонароджена дитина відразу має нігті трохи довші за кінчики пальців. Вони ростуть дуже швидко. Кожні три дні рекомендується зрізати нігті, щоб дитина не подряпалася. Нігті потрібно обрізати в міру їхнього росту, тоді вони будуть правильно рос­ти, не загинатися, не ламатися і не вростати в шкіру пальчика дитини. На ручках нігті потрібно обрізати відразу після народження, а потім — приблизно, кожні чотири дні. їх потрібно обрізати маленькими манікюрними ножничками з закругленими кінцями. Бажано це робити, коли дитина спокійна, спить чи роз­слаблено лежить. Перший і другий рази з не­звички може бути важко, а потім ви звикнете і ніяких складностей з цим виникати не буде.

Очі. У всіх немовлят спочатку блакитні або сіро-блакитні очі. Це зумовлено тим, що в рай­дужній оболонці відсутні пігменти. Природні пігменти почнуть утворюватися через кілька тижнів після народження, і очі дитини почнуть здобувати колір. Але тільки в рік чи два в дити­ни сформується визначений колір очей. Відразу після народження очі злегка набрякли. Це відбувається внаслідок сильного стиску під час пологів. Набряклість проходить сама через кілька днів. Дитина спочатку косить очима, і це нормально, тому що умінню бачити дитина буде ще вчитися. Якщо ж дитина продовжує косити в два місяці, покажіть її лікарю.

Новонароджена дитина звичайно плаче без сліз, а приблизно до місяця в неї з'являються перші сльозинки. Слізні протоки в багатьох не­мовлят закупорені чи звужені, тому сльози не можуть випливати, і в куточках очей утворять­ся білі виділення. Це звуження проходить саме в перші місяці життя.

Родові плями. У немовляти можуть бути ро­жеві цятки на переніссі, століттях, на підборідді і вгорі на шейку біля голівки. Мова йде про збільшені кровоносні судини, що зменшаться через кілька місяців. Вони називаються геман-гиомой. Гемангиома — червоного кольору, іноді небагато припухла, і може досягати розміру пя-тикопійочної монети. Вона не доставляє незруч­ності дитині і часто проходить згодом сама по собі. Через місяць-два вона буде менш помітна, а до року чи до трьох не буде відрізнятися від інших ділянок шкіри.

Кефалогематома. Кефалогематома — пухли­на, що виникає під час пологів. Під шкірою в ди­тини збирається кров. Невеликі кефалогематоми розсмоктуються в перші години чи дні після

пологів. Якщо після 2-х тижнів у дитини ще є кефалогематома, обов'язково покажіть її хірур­гу. При необхідності лікар видалить цю кров шприцем. Якщо ж ви упустите час і покажете дитину після місяця, то пухлина може ущільни­тися і її прийдеться зіскрібати.

Дихання дитини. Новонароджені діти диха­ють неритмічно. Часом їхнє дихання стає слаб­ким, ледь чутним. Іноді дитина хропе уві сні. Це нормально. Якщо дитина постійно видає подібні звуки уві сні, Вас це не повинно турбувати. З іншого боку, якщо ускладнене дихання виникає раптово і має зовсім інший звук, ніж постійне дихання — це може бути викликано крупом, ас­тмою чи іншим захворюванням. У цьому випад­ку, не відкладаючи, порадьтеся з лікарем.

Здригування. Немовлята здригаються від го­лосних звуків і несподіваних змін положення тіла. Деякі діти більш чуттєві, інші менш.

Тремтіння. У деяких немовлят часом буває тремтіння підборіддя, рук і ніг. Це ознака того, що нервова система ще не досконала. Згодом ці явища проходять. Посмикування уві сні також бувають у багатьох маленьких дітей. Якщо по­смикування здобувають характер повторюва­них і переходять у тремтіння і посмикування всього тіла, у цьому випадку потрібно обов'язко­во порадитися з лікарем.

Жовтяниця немовлят. Фізіологічна жовтя­ниця зумовлена розпадом зайвих червоних кров'яних тілець. На ранніх стадіях життя печінка багатьох немовлят не в змозі справити­ся з величезною кількістю жовто-червоного пігменту, білірубіна, і не може цілком вивести його через нирки. Білірубін фарбує шкіру дити­ни в жовтий колір. Звичайно жовтяниця нарос­тає з 2-го по 5-й день. До 2-х тижнів вона прохо­дить. Якщо жовтяниця тримається довго, дити­ну потрібно показати лікарю для визначення концентрації білірубіна в крові. Якщо виявить­ся, що рівень білірубіна великим, дитині буде потрібно лікування.

Ікання. Це рефлекторний рух діафрагми — плоского м'яза, що відокремлює живіт від грудної клітки. Ікання з'являється після їжі і триває кілька хвилин. Воно зовсім безпечне і не турбує дитину. Це — знак того, що їжа потрапила в шлу­нок. Дитина звичайно спокійно переносить ікан­ня, але можна її приголубити в цей момент.

Чхання. Якщо дитина в перший місяць чхає сухо чи в неї є окремі скоринки в носі — це зовсім нормальне явище. Відбувається післяпологове очищення організму. Сухі покахикування, почихування зовсім не означають, що дитина застуди­лася. Якщо ж з носа дитини течуть рідкі виділен­ня — це нежить і її потрібно лікувати.

Сеча дитини. Відразу після народження до появи в мами молока дитина мочиться рідко, а з 3-го дня, після того, як одержує вже достатнє

харчування, починає мочитися часто — до 20 разів на добу. У перші дні сеча має інтенсивно жовтий і навіть коричневий колір, у наступні дні стане абсолютно прозорою і не буде залиша­ти плям. Використовуйте підгузники, особливо під час сну.