Смекни!
smekni.com

Наукові методи аналізу розміщення прод сил (стр. 1 из 3)

Київський торговельно-економічний інститут

Кафедра економіки підприємства

КУРСОВА РОБОТА

з предмету РПС

на тему:

“НАУКОВІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ РОЗМІЩЕННЯ І

ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА”

Виконала:

ст. гр. Еп-33

Запалашна Оксана Дм.

Науковий керівник:

Гогулан І.Д.

Київ - 2001

Зміст

1. Сутність наукових методів.

2. Традиційні і нові методи вивчення розміщення продук­тивних сил.

3. Зарубіжні теорії розміщення виробництва.

1. СУТНІСТЬ НАУКОВИХ МЕТОДІВ

На сучасному етапі розвитку народного господарст­ва забезпечення раціонального розміщення продуктив­них сил стало однією з найважливіших економічних і екологічних проблем у кожній країні. Надмірна кон­центрація промисловості з сильнозабруднюючими при­родне середовище технологічними процесами вступила в протиріччя з обумовленою нею надмірною концент­рацією населення в містах та середовищем його про­живання. Територіальна організація продуктивних сил вимагає обгрунтування наукових основ розміщення ви­робництва і підприємств з урахуванням їх економічної ефективності та можливої екологічної шкідливості.

Наукові основи розміщення продуктивних сил ви­значаються насамперед методами цієї науки. Методи науки — це способи пізнання дійсності, планомірний шлях встановлення істини. Сукупність методів дослі­дження, які використовуються в науці, формують її ме­тодологію. Методи вивчення об'єктів і явищ можна вва­жати науковими, якщо вони забезпечують розкриття сутності дійсних процесів у їх розвитку.

Найбільш загальним, визначальним для всіх наук є діалектичний метод. Спираючись на нього, в кожній галузі знань розробляється своя галузева методологія і методика досліджень.

2. ТРАДИЦІЙНІ І НОВІ МЕТОДИ

ВИВЧЕННЯ РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ

До числа специфічних методів науки про розміщен­ня продуктивних сил і територіальної організації народного господарства належать як традиційні, так і нові. До основ­них з них слід віднести:

• вивчення конкретного підприємства і аналіз його господар­ської діяльності, виробничого потенціалу, технологічних особли­востей, складності виробничого процесу, зв'язків по поставках сировини і реалізації готової продукції, енергетичної і кадрової забезпеченості, можливостей збільшення потужностей, перспек­тивності розвитку тощо;

• вивчення елементарної системи виробництва, до складу якої входить підприємство;

• вивчення галузевого розміщення продуктивних сил і галу­зевої структури господарства міста, району, області, країни. Для цього галузі диференціюються на добувні і обробні. Галузі обробної промисловості поділяються на: 1/ галузі, що тяжіють до джерел де­шевого палива і електроенергії; 2/ галузі, що розвиваються голов­ним чином біля джерел сировини; 3/ галузі, підприємства яких тя­жіють до населених пунктів і районів зосередження резервів тру­дових ресурсів або наявності кваліфікованих кадрів; 4/ галузі, під­приємства яких тяжіють до районів споживання їх продукції;

• виявлення і вивчення промвузлів, ТВК і АПК як основ те­риторіальної організації виробництва;

• картографування територіальних аспектів розвитку і роз­міщення продуктивних сил, формування економічних районів. За допомогою тематичних економічних карт розкриваються особли­вості розміщення промислових підприємств, центрів, галузей, промислових районів, їх взаємозв'язки щодо сировини і поставок продукції; покриття території країни або району мережею транс­портних шляхів, лініями електропередачі та ін. Карта може бути використана як логічна образно-знакова модель території з сучас­ним розміщенням виробництва, транспорту, невиробничої сфери, розселенням людей та ін.;

• економічне районування як найважливіший метод науки про розміщення продуктивних сил, систематизацію складної інфор­мації, удосконалення територіальної організації народного гос­подарства і його управління. Науково обгрунтована мережа еко­номічних районів дає змогу визначити основні напрями найбільш раціонального використання ресурсів в кожному з них шляхом утворення територіально-виробничих комплексів, визначення га­лузей їх спеціалізації в народному господарстві країни і перспек­тив розвитку;

• порівняльний метод, за допомогою якого на основі аналізу статистичних даних і основних економічних показників визначаєть­ся місце галузі серед інших галузей району чи серед інших районів;

• статистичні методи, зокрема такі, як: групування статистич­них показників, розрахунки середніх величин, розрахунки відпо­відних показників на 100 або на 1000 чол., розрахунки динаміч­них рядів у натуральних числах та в процентах і визначення на їх основі темпів зростання, приросту тощо;

• вивчення і визначення територіально-виробничих комплек­сів регіонів за допомогою методу енерговиробничих циклів, який розкриває ланцюговий зв'язок підприємств від видобутку сиро­вини до виробництва готової продукції, включаючи і обслугову­ючі цю групу підприємства та наукові установи;

• балансовий метод, що широко використовується при аналізі розвитку і розміщення продуктивних сил.

Особливо слід підкреслити значення балансового методу. На його основі визначають обсяги виробництва по галузях, рівень розвитку окремих галузей, співвідношення між ними, зміни в їх розміщенні. На основі балансових розрахунків у розрізі економіч­них районів по масових видах продукції, яка є предметом міжра­йонного вантажообігу, визначається необхідність розвитку того чи іншого виду транспорту, а також удосконалення мережі шля­хів сполучення. Для уточнення економічно доцільних масштабів розвитку виробництва в регіонах потрібна розробка балансів ра­йонних ресурсів, оцінка можливостей районів по трудових, палив­но-енергетичних, земельних, водних ресурсах. Територіальні баланси розробляються і по продукції, яка випускається і спожи­вається на даній території усіма підприємствами незалежно від їх галузевої приналежності і відомчої підпорядкованості.

Для вирішення питань раціонального розміщення продуктив­них сил в межах країни та міжрайонного обміну потрібні балан­сові розрахунки у розрізі економічних районів по паливу, чорних металах, будівельних матеріалах та інших масових видах промис­лової і сільськогосподарської продукції. На основі балансового методу визначаються пропорції у виробництві та розподілі різ­номанітних ресурсів. Він є одним з основних методів планування розвитку і розміщення продуктивних сил. Велике значення ма­ють орієнтовні балансові розрахунки, які широко використовую­ться при розробці довгострокових галузевих схем розміщення виробництва і генеральних схем розвитку і розміщення продук­тивних сил країни і регіонів.

На особливу увагу заслуговує використання методу територі­альних пропорцій у розміщенні виробництва. Пропорції — це пев­на відповідність частин між собою і цілим, співвідношення між складовими частинами. Для великої за територією держави життєво важливе значення має територіальна структура виробництва, співвідношення галузевих і територіальних пропорцій у процесі комплексного розвитку і розміщення народного господарства. Метод територіальних пропорцій застосовується у виробничій і в невиробничій сфері народного господарства як для забезпечення ефективності використання сприятливих умов і факторів розвит­ку регіонів, так і для оцінки їх участі у розподілі і споживанні створених матеріальних благ.

Міжгалузеві і територіальні пропорції в розвиткові і розмі­щенні продуктивних сил нерозривно пов'язані між собою. Зміни в галузевих пропорціях народного господарства тягнуть за собою відповідні зміни в територіальній структурі.

Визначення науково обгрунтованих пропорцій і темпів розвит­ку господарства включає ряд важливих питань, які впливають на особливості розміщення продуктивних сил. До них відносять: співвідношення першого і другого підрозділів суспільного вироб­ництва, співвідношення промисловості, сільського господарства і транспорту, співвідношення між галузями промисловості тощо.

Вивчення територіальних пропорцій і особливостей розмі­щення виробництва пов'язано перш за все з розмірами території країни та з різноманітністю природних і економічних умов в різ­них її частинах.

Так, на території України основна частка енергетичних, руд­них ресурсів і виробничого потенціалу знаходиться в лівобереж­ній частині, а правобережна і південна частини є менш індустрі­альне розвинуті. В таких умовах особливе значення має визначення раціональних пропорцій у подальшому промисловому розвитку східних, західних і південних регіонів України. Від цього великою мірою залежить економічна ефективність використання природ­них і трудових ресурсів та ефективність капітальних вкладень.

Неабияке значення для раціонального розміщення продуктив­них сил і територіальної організації народного господарства має системний аналіз. Під системним аналізом розуміють сукупність засобів і методів для вивчення складних об'єктів — узагальнених динамічних систем, їх дослідження здійснюється поетапно. На першому етапі після постановки задачі пізнається об'єкт дослі­дження як територіальна соціально-економічна система, визнача­ється мета і робиться підбір критеріїв для вивчення об'єкта як сис­теми. На другому етапі окреслюються межі системи, яка вивча­ється, визначається її структура — складові частини (підсисте­ми), багатство елементів і зв'язків між ними. На третьому етапі складається математична модель системи, визначається ступінь її сформованості. Пізнання об'єкта як системи дає змогу найбільш правильно визначити шляхи його розвитку.