Смекни!
smekni.com

Управлінський облік і бухгалтер (стр. 2 из 2)

Також бухгалтер може визначити сезонність отримання валового доходу від продажу товарів. Наприклад, на більшості роздрібних підприємств продаж товарів активізується перед Новим роком, отже, саме на IVквартал доцільно планувати операції, що зумовлюватимуть визнання валових витрат (наприклад, придбання товарів, які активно продаватимуться, запрошення аудитора, формування передплати періодичних видань тощо). Визначення сезонних коливань обсягів діяльності дасть змогу заздалегідь передбачити потребу в отриманні банківських кредитів.

Увага!

Крім зазначених, у керівництва виникає дуже багато інших запитань. Задовольняючи інформаційні потреби керівництва, бухгалтерові слід пам'ятати таке:

· відповіді на більшість запитань залежать від співвідношення доходів та витрат, що їх здійснено для отримання таких доходів. Стосовно руху грошей те ж саме: співвідношення надходження та витрачання;

· дані управлінського обліку, як правило, мають похибки, тим більше, якщо йдеться про прогнозування; тут головне — правильно визначити тенденції розвитку явища;

· вибудовуючи управлінський облік, завжди треба пам'ятати про його ефективність, яка полягає в тому, що доходи від впровадження такого обліку мають перевищувати відповідні витрати.

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ

Реакція багатьох головних бухгалтерів на слова про управлінський облік приблизно однакова — це зайвий клопіт, а штрафуватимуть за податковий облік. Вони, звісно, мають рацію. Проте не слід забувати, що найманий працівник, зацікавлений у збереженні свого робочого місця, намагатиметься зміцнити стабільність підприємства. А один із факторів, який може позитивно вплинути на рентабельність діяльності підприємства, — це раціонально побудований управлінський облік. У цьому переконані 80% опитаних з 3019 респондентів дослідження (серед них комерційні організації, аудиторські компанії, викладачі та студенти), проведеного в рамках проекту «Реформа бухгалтерского учета и отчетности - II», проведеного в Росії[6]. Більше того, стільки ж респондентів не сумніваються в тому, що управлінський облік має бути обов'язковим, а не добровільним. У цьому переконані 52 відсотки опитаних аудиторів, які вважають, що для 90% їхніх клієнтів застосування управлінського обліку було б корисним.

Автор вважає, що така тенденція свідчить про зменшення рівня тінізації економіки. Сподіваємося, що найближчим часом і в Україні відбуватимуться аналогічні явища, а це, на думку автора, прямо залежить від виваженої податкової політики держави.


[1] Див.: Кваліфікаційний довідник (публікується на crop.V вкладки. - Прим. ред).

[2] Наприклад, бухгалтер з обліку касових операцій може акумулювати дані про виручку за відділами магазину.

[3]Див.: Бакун Ю. «Почем опиум для народа», або Як розрахувати оптимальну ціну реалізації товарів // Все для бухгалтера в торгівлі — 2004- N° 17- С26 (прим. ред).

[4]Див.: Костюк В. Любиш торгувати — люби й витрати рахувати // Все для бухгалтера в торгівлі- 2004.- N 42- С.17.

[5]Див.: Костюк В. Особливості аналізу роздрібного товарообороту // Все для бухгалтера в торгівлі. - 2004.- N 28.— С.14.

[6] За даними сайту www.accountinareform.ru.