Смекни!
smekni.com

LINUX 10 (стр. 1 из 2)

Міністерство науки і освіти України

Реферат

на тему:

LINUX

Виконала Свістяк А.С

Перевірила Красничук В.В

Зміст

1. Історія Linux .

2. Системні характеристики .

3. Настройте свій BIOS .

4. Створення загрузочної дискети .

5. Що не підтримується .

6. Модеми .

7. Диски і розділи .

8. Настройка принтера .

9. Боротьба з проблемами системи .

9.1. Проблема загрузки засобів інсталяції .

9.2. Проблеми входу в систему .

1. Історія Linux

Linux - багатозадачнаі широко користувальна операційна система для бізнесу ,науки і індивідуального програмування . Linuxналежить до сімейства UNIX-подібних операційних систем, яка можепрацювати на комп’ютерах Intel 80386, 80486 і Pentium. Рекомендовані конфігурації комп’ютерів:

мінімально - Intel 80386 DX 40MHz/4Mb(RAM)/80Mb(HDD);

рекомендовано - Pentium 100MHz/16Mb/540Mb;

оптимально- Pentium 133MHz/32Mb/1Gb.

Linuxможелюбийвищеназванийперсональний комп’ютер перетворити в робочустанцію. Бізнесмени інсталюютьLinux в сітях машин, які використовуютьопераційну систему для обробкиданих в сфері фінансів, медицини , в теленомунікаціях і т.д.

UNIX - одна із самих популярних в світі операційних систем завдяки тому , що її супроводжує і розповсюджуєвелике число компаній.

Linux - вільнорозповсюджуванаверсія UNIX, спочатку була розроблена Лінусом Торвальдсом (LinusTorvalds). Linux був створений задопомогою багатьох UNIX-програмістів і інтузіастів із Internet, тих, хтомає достатньопрактики і здатності розвивати систему. Ядро Linux не використовує коди AT&T або якого небуть другого частного істочника, і більшість програмLinuxрозроблені в рамках проекта GNU із FreeSoftwareFoundation в Cambridge, Massachusetts. Але в нього внесли свою частку такожпрограмісти всього світу .

Відносно появиLinux версії 0.01 ніколи не робилось ніяких офіційних заяв . Початкові тексти 0.01 не давали навіть нормального виконуваного кода: вони фактичноскладалишь із наборузаготовок для ядра і мовчки пропонували , щовимаєте доступ до Minix-машини , щоб мати можливість компілювати їх і удосконалювати .

5-го жовтня 1991 року Лінус об’явив першу " офіційну " версію Linux, версія 0.02. Знову церозглядалосьяк створення якоїсь хакерської системи . Основнаувага - створення ядра. Ніякіпитання підтримкироботиз користувачем , документування , тиражування і т. д. навіть не обговорювались. Здається , що і сьогодні група Linux-систів рахує ці питання другорядними по порівнянню з " справжнім програмуванням " – розвитком ядра .

Після версії 0.03 Лінус ривком перейшовдо нумерації версії 0.10, так як над проектом стало працювати багато людей . Післядекількох послідовних переглядівверсій, Лінус присвоївчерговій версії номер 0.95, щоби цим самим відобразити свої враження про те , що скоро імовірна уже "офіційна" версія. Це було в березні 1992 р. Приблизно через півтора роки - в грудні 1993 версія ядра все щебулаLinux 0.99.pl14 – наближаючись до 1.0. А на даний момент версія ядра - 1.2.

Сьогодніі Linux – це повноцінна ОС сімейства UNIX, готова працювати з X Windows, TCP/IP, Emacs, UUCP, mail і USENET. Практичновсі найголовніші програмніпакетибули поставлені і на Linux, для Linuxтепердоступні і комерційніпакети . Все більшерізного обладнанняпідтримується по порівнянню зпочатковим ядром. Багато людей тестували Linux на 486-му і встановили, що він досить схожий зробочимистанціями SunMicrosystems і DigitalEquipmentCorporation.

2. Системні характеристики

Linux – це повна багатозадачна великокористувацька операційна система ( так само як і інші версії UNIX). Linuxдостатньо добре поєднуються з рядом стандартів на рівні початкових текстів, включаючи IEEE POSIX.1, System V и BSD. Він створювався маючи на увазі таку поєднаність .

Другі специфічні внутрішні особливості Linux включають контроль роботи по стандарту POSIX ( він використовується оболонками , такими як csh і bash), підтримку національних і стандартних клавіатур динамічно загружувані драйверами клавіатур.

Linuxпідтримує різні типифайлових систем для зберігання даних . Реалізована такожфайлова система MS-DOS, яка допомагає прямо звертатися до файлів MS-DOS на жорсткому диску . Підтримується такожфайлова система ISO 9660 CD-ROM для роботиз дисками CD-ROM.

Ядро Linux зразу створенезрахунком спеціальнозахищеного режима для процесорів Intel 80386 і 80486 . Для збільшення об’єма доступної пам’яті Linuxcтворює також розбивання диска на сторінки : це означає що на диску може бути виділено до 256 Мбайт " місця для свопінга" (swapspace). Коли системі треба більше фізичноїпам’яті , то вона за допомогою свопінга виводить неактивні сторінки на диск. Цепозволяєвиконувати більш об’ємніпрограми і обслуговувати одночасно більше користувачів . Але свопінг не виключає збільшення фізичноїпам’яті , оскільки він знижує швидкодію , збільшуючи час доступа.

Ядро такожпідтримуєуніверсальний “ пул ” пам’яті для користувальних програм і дискового кєша. При цьому для кєша можевикористовуватися вся пам’ять, і навпаки , кєш зменшується при роботі великих програм .Цепозволяєвиконуваним файлам займати менше місця на диску , особливо тим , які багаторазово використовують бібліотечні функції.

3. Настройте свій BIOS

BIOS ( BasicInput/OutputSystem) - Базова Система Вводу/Виводу використовуються для загрузки комп’ютера . В дійсності , вона використовується для пошуку механізму , на якому розміщена операційна система і для її запуску. Вона такожвикористовується для початкового настроюваннясистеми .

Поява технології plug'n'play і її широкє розповсюджування означає , що всі сучасні BIOS можуть ініціалізувати ці прилади але все ж вам треба попросити їх зробити це . Якщо ваша Windows 9x ініціалізує ці устройства замість BIOS, це прийдеться змінити для роботи під Linux.

Зміна установок вашогоBIOSзвичайно проводиться натисканням клавіші DELпід час загрузки комп’ютера . Прикро , але є багато різних різновидів BIOS, і кожна з них пропонує свою технологію , так що треба вияснити , яка примінюється на вашому PC. Коли ви ввійшли в BIOS, нам потрібна опція яка називається PNPOSinstalled ( або Plug'n'PlayOSinstalled) . Установіть цю опцію в No: BIOS після цього ініціалізує всі устройства plug'n'play і це поможе Linux розпізнати деякі устройства на вашій машині , з якими він сам не міг справитися .

Якщо ваш BIOS позволяє загружатися з CDROM і ви хочете виповнити стандартну установку Linux-Mandrake ( без використання Lnx4Win) , то ви можете також установити ваш BIOS на загрузку з CDROM для пошуку жорсткого диска .

4. Створення загрузочної дискети

Якщо ваш BIOS не уміє загружатися з CDROM, то вам прийдеться створювати загрузочну дискету: CDROM містить всі необхідні для цього файли . Вам також прийдеться створити загрузочний диск, якщо вихочете використовувати SystemCommander.

Образи загрузки находяться в каталозіimages на CDROM. Вам в першу чергу будуть необхідні два файла: cdrom.img і txt_boot.img. Перший з них потрібен для графічної установки. Якщо графічна установка вам не підходить , то треба проводити установку в текстовому режимі , для чого треба використати файл txt_boot.img. Потім , якщовищеце не зробили , вставте (чисту!) дискету в дане устройство і натиснітьWrite. Теперь у вас є загрузочна дискета для установки дистрибутива Linux-Mandrake.

5. Що не підтримується

Деякі видиобладнання в даний час все ще не підтримуються Linux, може тому що , підтримка щезнаходится на експериментальній стадії, тому, щоніхто не створив драйвера для даного устройства, або через те що , було рішено, що їх не можна підтримувати , часто по досить важливій причині . Наприклад :

Winmodem, які вони б не були : вони не можутьпідтримуватися , і , ніколи не зможуть . Різниця між"реальным" модемом і winmodem складається в тому , що winmodemне може працювати самостійно: йому потрібен спеціальний драйвер . З нормальним модемом можна співпрацювати відправляючи йому серії команд, що не можна робити з winmodem.Якщо у вас модем для PCI, це є дужевисокий риск, що він один із...

USB устройства: підтримка USB все щеекспериментальна . Тим не менше , якщо у вас це є , то підтримка USBвідкомпільована модульв різних ядрах Linux-Mandrake, так що можете попробувати . Але робіть це не на свій страх і риск .

6. Модеми

Як ми вже відмічали, winmodems не підтримаються . Якщо у вас PCI модем, то досить імовірно, що це він і є . Якщо у вас нормальний модем, ( це є, внутрішній модем), Linux буде працюватиз ним без всяких проблем. Едине , що вам треба знати , це до якого порту він підключений . Эквівалентом COM1 в Linuxє /dev/ttyS0, эквівалентомCOM2є /dev/ttyS1, і так далі . Якщо ваш модем підключений доCOM2, то ви наберіть наступну команду: $ ln -s /dev/ttyS1 /dev/modem і все !

Щоби упевнитися в правильніій роботі модема, просто запустіть программу під назвоюminicom в режимі консолі . Спочатку програма відправить на модем що ініціює послідовність . Якщо ваш модем працює, то він відповість OK. Наберіть Ctrl-A x для виходу з minicom.

7. Диски і розділи

Більшість користувачів ніколинавіть не користувались програмою для DOSfdisk, і ніколи не перерозподіляли розділи на диску . Тим же і з вас, хто користувався цією програмою , краще все забути , просто деякийпогляд на перерозподіл розділів вона пропонує сама .

8. Настройка принтера

При друку зLinux, вам треба дві речі : перше , вимаєте вказати характер доступа до принтера ( локальний чивіддалений ); по-друге , ви повинні настроїтифільтр друку , який залежить відмоделі принтера. Для настройки принтера виповинні , звичайно , відповісти Так.

9. Боротьба з проблемами системи

9.1 Проблеми загрузки засобів інсталяції

Пробуючи , перший раз загрузитизасоби інсталяції, ви можете зустріти безліч проблем.