Смекни!
smekni.com

Практична стоматологія (стр. 1 из 4)

Практична стоматологія

Профілактична робота.

Легше попередити хворобу, ніж її вилікувати. Тому великого значення в своїй стоматологічній практиці надаю профілактиці стоматологічних захворювань. Профілактичні засоби спрямовані на попередження і ліквідацію причин стоматологічних захворювань. Тому:

1) навчаю пацієнтів правильному догляду за порожниною рота шляхом індивідуальних бесід

2) даю рекомендації по раціональному харчуванню (фрукти, овочі, розділене харчування)

3) доводжу первинну профілактику: призначаю полокання порожнини рота розчином фториду натрію в концентрації 0,2 %, що збільшити час контакту фтору з поверхнею зуба, використовую фторлак методом аплікацій, втираю дифлуена гель, 3% водний розчин ремоденту

4) проводжу вторинну профілактику: санацію порожнини роти

5) призначаю ремінералізуючу терапію (електрофорес з 10% розчином глюконату кальцію, 2,5% розчином гліцерофосфату кальцію) використовую елементи загальної профілактики (назначаю кальціум, вітафтор)

6) назначаю полівітаміни (дуовіт, ревіт, мультітабс), особливо рекомендую вживати свіжоприготовані натуральні фруктові соки.

Лікувальна робота.

В щоденній практиці найчастіше зустрічаються такі захворювання, як карієс, пульпіт, періодонтит, клиновидний дефект, патологічне стирання зубів, гіперестезія емалі.

Клиновидний дефект- зустрічається частіше у людей середнього та похилого віку. Лікування проводжу, як місцеве, так і загальне. Місцево наношу фторлак, втираю дифлуена гель, при глибоких порожнинах формую порожнину і пломбую фотополімерними матеріалами. Призначаю електрофорез з 2,5% розчином гліцерофосфату кальцію та 2% розчином фториду натрію №10 по 10 хв. Призначаю полівітаміни, рекомендую підібрати м'яку зубну щітку та зубні пасти, які містять фтор.

Гіпоплазія емалі- пломбую лише ті порожнини, в яких виник каріозний процес. Для пломбування використовую композитні матеріали.

Ерозія зубів- ураження зубних тканин невиясненої етіології. Важлива роль в патогенезі відводиться ендокринним порушенням, психосоматичним факторам. Може бути наслідком негативного впливу відбілюючих паст та неправильно підібраних зубних щіток.

Карієс - багатофакторне захворювання, одне з най поширеніших захворювань твердих тканин зубів. Тому завжди стараюсь виявити і усунути причину виникнення карієсу. А активна медимекантозна профілактика його ефективна не лише в дитячому, а й в будь-якому віці, тому назначаю загальне медикаментозне лікування пацієнтам з множинним пораженням зубів, особливо з обтяжною спадковістю. Звертаю увагу на соматичний статус пацієнта, лікування хронічних захворювань внутрішніх органів і систем (тому таких пацієнтів лікую разом з терапевтом, ендокринологом, гематологом, т. ін.), рекомендую раціональне харчування, загальнозміцнюючу терапію.

Гострий початковий карієс(діаметр небільше 3 мм) – проводжу ремінералізуючу терапію засобами, основними компонентами в яких є кальцій, фтор: 0,2 % розчин фториду натрію для ротових ванночок, 75% фториста паста для втирання. Використовую фторлак. Плівка фторлаку тривалий час утримується на поверхні зубів, що забезпечує пролонговану дію іонів фтору не емаль та дентин зуба. Покриваю фторлаком зуби 1 раз в тиждень - 1 місяць, в рік -3 курси. Крім цього 2 рази в місяць втираю дифлуена гель по 5-10 хв, як зубну пасту.

При хронічному початковому карієсі застосовую методику зішліфовування пігментованих поверхонь з наступною флюоризацією.

При лікуванні поверхневого і середнього карієсу механічну обробку проводжу за Блеком, дотримуючись принципу біологічної доцільності і механічної раціональності. При лікуванні і підготовці порожнини до препарування особливого значення надаю якісній препаровці порожнини зуба. Гостроперебігаючий глибокий карієс лікую в один або два сеанси. При глибокому карієсі можу деколи атипово відпрепарувати каріозну порожнину, залишаючи при цьому незначний шар пораженого, але щільного пігментованого дентину. В таких випадках обов’язково накладаю одонтотропні та біологічні пасти. Одонтотропні пасти стимулюють утворення вторинного дентину з боку пульпарної камери і викликають ремінералізацію в області склепіння пульпарної камери ( цинк-евгенолова паста, кальміцин, дайкл).

Біологічні пасти не подразнюють пульпи, містять антибіотики, сульфаніламіди. Але я їх використовую рідко, бо тривала дія антибіотиків і стероїдів пригнічує діяльність пульпи. При глибокому карієсі не використовую спирт, промиваю порожнину перекисом водню. Висушую і накладаю одонтотропну пасту, прокладкою заповнюю порожнину до емалево-дентинної межі, щільно і рівномірно покриваючи дно, залишаючи вільною лише емаль, яку протравлюю. Кінцевим етапом є відновлення анатомічної форми зуба пломбою. Я працюю з сучасними пломбувальними матеріалами. Із композитів хімічного затвердження - це альфа-дент, крісталайн, дегуфіл; із фотополімерів - філтек, Z-250, Р-60, А-110, валюкс-плюс, сілюкс-плюс (компанія "ЗМ"), геркулайт, продіджі (фірма „Кеrr”).

У своїй роботі користуюсь такою класифікацією карієсу:

Класифікація карієсу зубів.

І. Клінічна.

1. Початковий (гострий, хронічний)

2. Поверхневий (гострий, хронічний)

3. Середній (гострий, хронічний)

4. Глибокий (гострий, хронічний)

ІІ. По локалізації.

1. Фігурний

2. Контактний (апроксимальний)

3. Пришийковий

4. Циркулярний

ІІІ. По протіканню.

1. Гострий карієс

2. Хронічний карієс

3. Цвітучий карієс

4. Рецидивуючий карієс (вторинний)

IV. По інтенсивності пораження.

1. Одиночні пораження.

2. Множинні пораження.

V. Анатомічна класифікація.

1. Карієс емалі

2. Карієс дентину

3. Карієс цементу

4. Одонтоплазія

VІ. По наявності ускладнень.

1. Простий

2. Ускладнений

Нові композитні матеріали та фотополімери є високоякісними, мають гарний естетичний вигляд, але мають і свої недоліки: потребують протравлення емалі кислотою, що небайдуже для зуба, не до кінця вивчений вплив гелій-неонового світла на тканини зуба, на пацієнта і лікаря. Не так швидко, як композити хімічного затвердіння, але і фотополімери з часом змінюються в кольорі. За те по міцності вони багато випереджують композити хімічного затвердіння. Гама кольорів, пластичність маси, міцність, дозволяють відновлювати пломбами такі порожнини зубів, які раніше годились тільки під протезування.

Пульпіт - це запалення пульпи зуба, яке виникає в результаті інфікування пульпи зуба мікроорганізмами, що проникають через дентинні канальці.

Причини виникнення:

- травма зуба

- опік пульпи при препаровці

- погрішності при лікуванні карієсу

- нераціональне використання антисептиків

- гематологічний фактор

I. Гострий пульпіт

- гіперемія пульпи

- обмежений серозний пульпіт

- гнійний пульпіт

- травматичний пульпіт

II.Хронічний пульпіт

- фіброзний

- гіпертрофічний

- конкрементозний

III. Пульпіт, ускладнений періодонтитом

Лікування пульпітів:

Біологічний метод лікування пульпітів дає змогу зберегти пульпу, його використовую, лише коли є показання:

1. Гіперемія пульпи

2. Гострий початковий пульпіт (обмежений серозний)

3. Травматичний пульпіт (враховую вік пацієнта до 25-30 років, давність процесу не більше двох діб, реактивність організму, шляхи поширення інфекції, відсутність перкусії).

Лікування пульпіту біологічним методом проводжу в два сеанси. При цьому методі треба обов’язково дотримуватися правил асептики та антисептики.

Після препаровки каріозну порожнину промиваю фурациліном, мікроцидом, фіз. розчином, накладаю біологічну пасту. Якщо через 1-2 дні скарг немає– пломбую зуб.

Для підвищення опірності організму назначаю:

1. Хлористий Са 10% - по 1 ст.л. 3 р. в день

2. Вітаміни

3. Антигістамінні

4. 2-3 процедури УВЧ.

Лікування пульпітів в більшості випадків проводжу під знеболенням використовуючи при цьому провідникову, піднадкістичну або інтраканальну анестезію. Користуючись такими анестетиками:

ультракаїн

убістезін

убістезін форте

Інші форми пульпітів лікую методом вітальної екстирпації. Велике значення надаю повноцінному пломбуванню кореневих каналів. Лікування пульпітів в 95% випадків закінчую в перше відвідування, інші – в два. В перше відвідування проводжу екстирпацію пульпи, пломбування кореневих каналів, відновлення зуба пломбою. Зовсім малу частину 5% зубів з запаленням пульпи лікую методом девітальної екстирпації. Методом ампутації пульпи практично не користуюсь, тому що за даними літератури останніх років, і з свого власного досвіду можу сказати, що цей метод – малоефективний і через кілька років розвиваються запальні процеси в періодонті. Цей метод більше підходить для лікування пульпітів дітей, що при пломбуванні кореневих каналів не пошкодити зону росту. Позитивні віддалені результати при лікуванні пульпітів методом екстирпації пульпи залежить від правильної механічної обробки кореневих каналів, медикаментозної обробки та повноцінного пломбування кореневих каналів. Для пломбування кореневих каналів використовую такі пасти:

ендометазон

керр

ендоформ

цинк-евгенольну пасту т.ін.

Без сумніву можу сказати, що жувальні зуби і зуби, які підлягають протезуванню, найкраще пломбувати формалінвмісними пастами. Вони мають іімпрегнуючі властивості, добре закривають мікроканали, захищаючи періодонт від вторинної інфекції. Кореневі канали різців, ікол, премолярів пломбую пастами, які з часом не змінюють колір коронки зуба (ендометазон, керр).

При використанні будь-якого пломбувального матеріалу для верхніх кореневих каналів дуже важливо довести пломбувальний матеріал до рівня верхівки кореня. Краще незначно пере пломбувати канал, тому що недопломбовані канали рано чи пізно в майбутньому дають будь-яку форму хронічного запалення періодонту. Основним методом контролю якості пломбування кореневих каналів є рентгендіагностика. Використовую його дуже широко, у більшості випадків свою роботу контролюю.