Смекни!
smekni.com

Створення редагування та підготовка до друку текстових документів Опис створення документу поч (стр. 1 из 2)

Лабораторна робота № 8

Тема:

Створення, редагування, форматування і друкування текстових документів.

Мета:

Уміти підготувати програму-редактор до роботи і створювати найпростіший текстовий документ.

План

1. Ознайомлення з вікном програми і основним меню.

2. Налаштовування редактора. Діалогові вікна.

3. Введення тексту.

5. Збереження документа на диску.

6. Виправлення помилок і вихід з редактора.

7. Форматування титульної сторінки лабораторної роботи.

8. Створення ділового листа за допомогою майстра листів.

Теоретичні відомості

Текстовий редактор Wordможна запустити декількома способами: за допомогою ярлика програми чи документа, офісної панелі, пункта Програми головного меню.

Розгляньте основне меню програми Командами Файл Відкрити відкривають існуючий документ, а Файл Новий — створюють новий. Відкриється вікно текстового редактора, що міститиме вікно документа з назвою, наприклад Документі.

Вікно програми складається з:

· рядка, в якому є назви програми і документа та кнопки керування вікном програми;

· рядка основного меню з кнопками керування вікном документа;

· панелей інструментів і лінійки, якщо вони ввімкнені;

· робочого поля документа зі смугами прокручування і кнопками задання вигляду документа (у лівому нижньому куті);

· рядка статусу, що містить деякі відомості про поточну сторінку документа.

Налаштування редактора. Наявність у робочому полі І подібного (текстового) курсора дає змогу вводити текст. Однак часто перед першим сеансом користувач готує середовище до роботи. За допомогою команд основного меню або кнопок панелей інструментів.

Він може задати потрібні параметри (режими) функціонування програми. Найчастіше виконують такі підготовчі дії:

· вмикають панелі інструментів і лінійку (ВИГЛЯД);

· задають параметри сторінки: її розмір і поля (Файл Параметри сторінки);

· вибирають вигляд документа (Вигляд);

· задають розмір абзацного відступу;

· задають назву шрифту, розмір символів, спосіб вирівнювання тексту тощо;

· вмикають чи вимикають засоби автоматичного перевіряння правопису;

· присвоюють паролі документу, якщо його треба захистити.

Цей текстовий документ містить текст, таблицю і діаграму.

Перш за все варто ввімкнути лінійку, а також увімкнути потрібні і вимкнути зайві панелі інструментів. Увімкнути чи вимкнути панелі інструментів можна за допомогою команди Панелі Інструментів з пункту основного меню ВИГЛЯД. Найчастіше користуються такими панелями: Стандартна, Форматування, Рисування. Підсвічена (натисне на) кнопка на панелі чи в меню відповідає увімкненому режиму, а сіра (не на тиснена) — вимкненому.

Є декілька способів відображення документа на екрані звичайний, електронний, розмічений, структурований, головний документ. Для введення тексту задають звичайний.

Зручним для перегляду документа є електронний вигляд — документ побачите таким, яким він буде на Web-сторінці. Для перегляду заголовків великого документа (звіт, книжка тощо) призначені режими Структура і Головний документ.

Лінійку вмикають (команда Лінійка), щоб простежити за горизонтальними і вертикальними розмірами робочого поля сторінки, задати відступ тексту від лівого краю поля (нижній лівий трикутник), відступ від правого краю (нижній правий трикутник), абзацний відступ у першому рядку (верхній трикутник), позиції і види табуляції (до лівого краю, до правого краю, до центру, відносно десяткової крапки) тощо. Відступи у поточному абзаці чи вибраному тексті регулюють, перетягуючи на лінійці трикутники і символи табуляції мишею. Інші параметри функціо­нування програми задають на закладках діалогового вікна команди Параметри, що є .у пункті Сервіс.

Елементами діалогового вікна є закладки, текстові поля, кнопки, поля-списки, поля-лічильники, вимикачі, радіо кнопки тощо. Розглянемо правила роботи користувача з діалоговими вікнами (вони для Windows- програм однакові).

Щоб розгорнути закладку, на її назві треба клацнути мишею. Не натискайте внизу на кнопку ОК (чи готові), доки не переглянете усі потрібні закладки, бо завчасно закриєте діалогове вікно.

У текстове поле вводять текст. Для цього треба клацнути у ньому, щоб з'явився подібний курсор.

Якщо праворуч від поля список є кнопка Щ, то клацнувши на ній, отримаємо список назв чи дій, з якого можна вибрати потрібну. Якщо у полі лічильника є число, а поруч дві кнопки-штовхачі Щ, то клацаючи над ними, можна збільшити або зменшити значення цього числа.

Параметр (режим) може бути або заданий (увімкнений) або не заданий (вимкнений). Параметри згруповані на закладках за призначенням і бувають незалежні та залежні.

Для ввімкнення чи вимкнення параметра треба клацнути у полі його вимикача (прямокутник П, це незалежний параметр) чи радіо кнопки (кружечок ,залежний параметр).

Незалежні параметри з деякої групи можуть бути задані одночасно. Ввімкнений режим буде позначений пташкою у прямокутнику. Серед залежних режимів увімкненим може бути тільки один. Він зображається чорним кружечком у колі.

Якщо деякі параметри та режими треба задати не лише для поточного, але й для документів, які створюватимуться у майбутньому, то потрібно натиснути на кнопку За замовчуванням (якщо є така кнопка).

Відмовитися від щойно зроблених змін у діалоговому вікні можна натиснувши на кнопку ВІДМІНИТИ.

Задавши чи перевіривши значення параметрів, закрийте діалогове вікно. Лише після закриття діалогового вікна можна продовжити роботу.

Увімкнувши панелі інструментів та лінійку (якщо вони були вимкнені), задавши та перевіривши значення параметрів, можна вводити текст. Нагадаємо основні правила введення текстів, які були описані у першій практичній роботі:

не натискайте на клавішу вводу для переходу на новий рядок.

Не натискайте на клавішу пропуск для створення абзацних відступів і центрування тексту;

Не натискайте на клавішу Backspace, щоб перемістити курсор до позиції з помилкою;

· щоб отримати велику букву, натисніть на клавішу Shift;

· стежте, щоб не була на тиснена клавіша CapsLock, інакше усі букви будуть великими;

Пам'ятайте, що наступний абзац (після натискання на клавішу вводу) успадковує вигляд (інакше кажуть: стиль) попереднього.

Розглянемо найважливіші дії, які можна виконати над текстовим документом. За допомогою команд з пункту Файл чи кнопок стандартної панелі інструментів, що їх дублюють, можна:

· створити новий (Створити новий, Ctrl+N),

· відкрити старий (Відкрити, Ctrl+O),

· зберегти на диску (Зберегти),

· зберегти з новою назвою (Зберегти як...) ,

· закрити (Закрити),

· друкувати (Друкувати, Ctrl+P),

· задати параметри сторінки (Параметри СТОРІНКИ) тощо.

Щоб надрукувати документ, потрібно виконати команду Друкувати з меню Файл, або натиснути на комбінацію Ctrl+Pабо на кнопку з зображенням принтера на стандартній панелі. У діалоговому вікні Друк слід задати тип принтера, обсяг матеріалу: одна сторінка, всі сторінки, сторінки з заданими номерами, лише виокремлений фрагмент, кількість копій, якість друку, додаткові параметри у разі потреби.

Закінчити роботу з редактором можна або засобами пунктів меню Файл Вийти, або закривши усі вікна (Alt+F4). Під час зберігання файлу стежте, щоб файл був збережений не в будь-якій папці, а в папці, призначеній для даного документа. Для цього під час виконання команди Зберегти ЯК... потрібно відкрити список Папка і вибрати у ньому потрібну папку на заданому диску.

Хід роботи

1. Запустіть текстовий редактор і розгляньте його меню.

Запуск рекомендується виконати за допомогою ярлика програми з буквою Wчи офісної панелі. Перепишіть у звіт по чотири команди з меню Файл, Редагувати і Вигляд.

2. Увімкніть панелі інструментів Стандартну та Форматування і лінійку. Задайте вигляд документа Розмітка сторінки. Якщо уже все задано, то перейдіть до пункту 3.

ВИГЛЯД Панелі інструментів. Натисніть кнопку з назвою потрібної панелі. Вигляд Лінійка. Вигляд Ф Розмітка сторінки.

3. Задайте параметри сторінки.

Файл Параметри сторінки. На першій закладці Поля задайте усі чотири поля сторінки по 3 см. Розгорніть другу закладку Розміри паперу, клацнувши на назві, і переконайтеся, що формат сторінки є А4, а орієнтація Книжкова (вертикальна). Закрийте діалогове вікно Параметри сторінки, натиснувши на ОК.

4 Змініть шрифт та його розмір (наприклад, задайте TimesNewRomanCur, 14). Скористайтеся відповідними кнопками на панелі інструментів.

5. Переконайтеся, що вигляд шрифту нормальний, і задайте спосіб вирівнювання тексту — з обох боків. Кнопки жирний (Ж), курсив (К), підкреслений (Ч) шрифт не на тиснені.

6. Перевірити, чи задані сантиметри як одиниці вимірювання на лінійці. Сервіс Ф Параметри. На закладці Загальні задайте одиниці вимірювання -

сантиметри. Перейдіть на закладку Правопис.

7. Перевірте, чи задано параметри: Автоматично перевіряти орфографію і Пропонувати автоматично правильне слово?

На закладці Правопис задайте ці (перший і третій) режим. Перейдіть на закладку Вигляд.

8. Задайте режим показувати границі області тексту.

9. Виберіть мову для перевірки правопису — українську чи російську. Сервіс Мова Виберіть мову у списку — українська ОК.

10. Задайте режим автоматичного перенесення слів.

Сервіс Мова о Розташування переносів Автоматичне розташування переносів ОК.

11. Задайте відступ першого рядка абзацу 1 см.

Пересуньте верхній трикутник на лінійці праворуч на 1 см.

12. Дайте назву даному документу — ваше прізвище.

Файл.Сохранить как... Клацніть у діалоговому вікні Ім'я файлу і введіть текст: Прізвище! (своє прізвище). У полі Папка відшукайте і виберіть особисту папку. Якщо треба, особисту папку можна тут же створити за допомогою третьої кнопки панелі інструментів Закрийте вікно, натиснувши на кнопку Зберегти. У якій папці буде збережено документ? Яке його ім'я?