Смекни!
smekni.com

Зміни в нервовій серцево-судинній дихальній травній сечовій системах системі крові кістков

РЕФЕРАТ

на тему:

“Зміни в нервовій, серцево-судинній, дихальній, травній, сечовій системах, системі крові, кістковій тканині і зв’язковому апараті, в ендокринних залозах вагітної жінки


Усі зміни, які відбуваються в організмі жінки, у зв'язку з вагітністю, є фізіологічними. Ці зміни сприяють правильному розвитку плода без шкоди для організму самої вагітної жінки. Більше того, вагітність сприяє розвиткові організму жінки.

Нервова система.

У корі головного мозку спостерігаються періодичні коливання інтенсивності нейродинамічних процесів.

У перші місяці вагітності і наприкінці її збудливість кори головного мозку знижується. Зниження збудливості досягає найвищого ступеня на момент настання пологів. У цей період різко зростає збудливість підкіркових відділів, спинного мозку і рецепторів вагітної матки.

Зазначені змін сприяють виникненню пологів. Протягом вагітності збудливість спинного мозку і рецепторів матки знижена, що зумовлює інертність матки і сприяє правильному перебігу вагітності.

Під час вагітності спостерігаються зміни в тонусі вегетативної нервової системи, у зв'язку з чим нерідко виникають різні розлади: зміна смаку і нюху, нудота, підвищене виділення слини, блювання, запор, запаморочення.

Серцево-судинна система

Серцево-судинна система виконує при вагітності напружену роботу, бо з'являється нове плацентарне коло кровообігу і різко збільшується судинна стінка матки. Серце здорової вагітної поступово пристосовується до нових умов.

Стінки капілярів стають більш проникними для води, солей і дрібнодисперсних білків сироватка крові. Збільшення проникності капілярів полегшує обмін речовин між кров'ю і тканинами вагітної.

Артеріальний тиск під час усієї вагітності, як правило, буває нормальним. У ранні строки вагітності відмічається нестійкість артеріального тиску, а в останні місяці – схильність до деякого підвищення його. Частота пульсу при вагітності не змінюється.

У повторно вагітних іноді спостерігається розширення вен на нижніх кінцівках, у зв'язку з застоєм крові в органах малого тазу можуть виникнути геромобдальні вузли.

Дихальний апарат

Під час вагітності діяльність легень посилюється в зв'язку з збільшенням потреби в кисні. Незважаючи на те, що наприкінці вагітності матка підтісняє діафрагму вгору, дихальна поверхня легень не зменшується внаслідок розширення грудної клітки. Наприкінці вагітності відмічається деяке прискорене дихання.

Травний апарат

У багатьох жінок в перші 2-3 місяці вагітності спостерігається нудота, нерідко – блювота, особливо вранці. Змінюються смакові і нюхові відчуття. Усі ці явища звичайно зникають наприкінці ІІІ або на IV місяці вагітності.

У міру зростання вагітної матки відбувається зміщення кишок вгору і в боки.

Печінка бере участь у регуляції всіх видів обміну речовин і знешкоджує токсичні продукти проміжного обміну. Під час вагітності печінка функціонує з великим навантаженням. Крім того вона знешкоджує продукти обміну плода, які надходять в організм матері.

Сечова система

Нирки під час вагітності функціонують з великим напруженням, тому що вони виводять з організму продукти обміну самої жінки і зростаючого внутрішньоутробного плода. В останні місяці вагітності в сечі можуть з’явитися сліди білка.

У перші місяці вагітності деякі жінки відмічають часті позиви до сечовипускання в зв'язку з тим, що матка натискує на сечовий міхур.

У наступні місяці вагітності сечовий міхур розтягується, зміщується вгору, сечівник витягується і випрямляється. Наприкінці вагітності головка плода притискається до входу в малий таз, у зв'язку з цим може вникнути тиснення на сечовий міхур і почастішання позивів до сечовипускання.

Система крові

При вагітності загальна кількість крові збільшується на 15-205. Збільшення маси крові відбувається переважно за рахунок плазми. При вагітності посилюється функція кровотворних органів, що веде до збільшення кількості еритроцитів і лейкоцитів; при правильному харчуванні зростає кількість гемоглобіну. У вагітних збільшується ШОЕ.

Зв’язків апарат

Зв’язки матки довшають і потовщуються. Особливо значно гіпертрофуються круглі і крижово маткові зв’язки, що сприяє вдержуванню матки в правильному положенні під час родів. Круглі зв’язки матки промацуються через черевні стінки у вигляді тяжів.

Якщо плацента розміщується на передній стінці, то круглі зв’язки йдуть паралельно або розходяться донизу. Коли плацента прикріплена до задньої стінки матки, круглі зв’язки йдуть вниз у збіжному напрямі.

Ендокринна система

З самого початку вагітності в яєчнику розвивається нова залоза внутрішньої секреції – жовте тіло вагітності.

В яєчнику протягом усієї вагітності фолікули не дозрівають і овуляція не відбувається. Жовте тіло в другій половині вагітності зазнає зворотного розвитку і функції його виконує плацента.

Плацента є активним новим органом внутрішньої секреції. В плаценті утворюються і скупчуються гонадотропні і естрогенні гормони, а також прочестерен, гормон росту та ін.

Гіпофіз. Передня частка гіпофізу під час вагітності збільшується внаслідок розмноження і гіпертрофії клітин, які виробляють гормони.

У передній частині утворюються гормони, які стримують функцію молочних залоз щитовидної залози, кари надниркових залоз.

У задній частці виробляється окситоцин, який посилює скоротливу діяльність матки наприкінці вагітності та під час родів.

Щитовидна залоза в перші місяці вагітності функціонує посилено. У другій половині активність її знижується.

Прищитовидні залози функціонують з великим напруженням. Іноді при вагітності спостерігається схильність до судорог та спазм, зумовлена зменшенням кількості солей кальцію в організмі.

Надниркові залози збільшуються внаслідок потовщення коркового шару.

Система опорних органів

Під час вагітності відбуваються серозне просочування і розпушування суглобних зв’язок, симфізарного хряща і алювіальних оболонок лобкового симфізу та крижово-клубового зчленування. Ці зміни найбільшою мірою виражені в лобковому симфізі.

Внаслідок змін, які поглиблюються, лобкові гілки розходяться в боки на 0,5-0,6 см. Більше розходження (1-2 см) вважають патологічним, особливо при виникненні больових відчуттів.

Завдяки фізіологічним змінам у суглобах таза трохи збільшується прямий розмір входу в таз, що сприяє перебігові пологів. Під час вагітності розширюється грудна клітка, реберні дуги трохи піднімаються, нижній кінець грудини віддаляється від хребта. Змінюється постава вагітної. В міру росту матки і збільшення живота хребет випрямляється, плечі й потилиця відхилюються назад, вигин спини в ділянці хребта посилюється.