Смекни!
smekni.com

І світова війна (стр. 11 из 11)

Уряди Англії і Франції перешкодили скликанню Стокгольмської конференції. Німецький маневр був зірваний.

Тим часом серед німецької буржуазії посилювалася течія на користь найшвидшого закінчення війни компромісом. Прихильники «світу по угоді» посилилися, До них примикали тепер крім соціал-демократів прогресисти (ліберали, що стояли лівіше націонал-ліберальній партії) і велика частина католицького центра.

19 липня 1917 р. ці три партії провели в рейхстагу резолюцію про необхідність світу по обопільній угоді і без анексії.(№1,с.476) Не треба думати, що всі прихильники цієї резолюції дійсно відмовлялися від захоплень. Більшість їх, і передусім канцлер Бетман-Гольвег, мали намір здійснити їх в завуальованій формі, під виглядом створення «автономних» держав з маріонетковими режимами, очолюваними ставлениками німецького імперіалізму. Те була спроба врятувати німецький імперіалізм.

Права меншина рейхстагу, що складалася з консерваторів і націонал лібералів, за якими стояло верховне командування і які спиралися на юнкерство і важку індустрію, зустріла, однак, резолюцію в багнети. Незважаючи на люті протести, їм не вдалося перешкодити прийняттю резолюції рейхстагом. Але за декілька днів до остаточного голосування крайні імперіалісти добилися від кейзера відставки Бетман-Гольвега. Новий канцлер, Міхаеліс, був слухняною маріонеткою Людендорфа.

З боку урядів Англії, Франції і США резолюція рейхстагу не зустріла співчутливого відгуку.

Колишній радник німецького посольства в Парижі фон дер Ланкен пропонував Бріану (в той момент що не займав поста в уряді) зустрітися в Швейцарії для секретних переговорів: Але французький уряд дав вказівку Бріану утриматися від зустрічі з Ланкеном.

У серпні 1917 р. Ватікан вустами самого папи запропонував своє посередництво для укладення миру. Папа діяв в інтересах австро-німецького блоку. Він не хотів загибелі династії Габсбургів, здавна пов'язаної з церквою нерозривними нитками. Однак держави Антанти не слухали заклику Ватікану.

Восени 1917 р. між Англією, США і Францією було досягнуто

угода про розмежування їх діяльності в справі «допомоги» Росії. США брали на себе реорганізацію російських залізниць, Англія морський транспорт, Франція армию. Незабаром угода була видозмінена: «допомога» Мурманської дорозі відходила до Англії, а західним і південно-західним дорогам до Франції. Ця змова імперіалістів Антанти передбачала не тільки широке втручання у внутрішні справи Росії, але і початок її розділу на сфери впливу. 9 жовтня 1917 р. посли Англії, Франції і Італії відвідали Керенського і вручили йому колективну ноту. Три уряди вимагали відновлення боєздатності армії і розправи з революцією. Керенский і радий був би виконати вимоги союзників, але він був вже зовсім безпорадний.

Тим часом внутрішнє положення в Росії ставало все більш напруженим. Криза наростала. 7 листопада (25 жовтня) 1917 р. здійснилася Велика Жовтнева соціалістична революція. Імперіалістичний Тимчасовий уряд був скинений повсталим народом. Утворився Радянський соціалістичний уряд. Росія стала на шлях виходу з імперіалістичної війни.

Хід війни в 1918 р. був визначений революцією 1917 р. в Росії, встановленням там радянської влади, початком громадянської війни і іноземної інтервенції.

Після укладення Брестського миру з Радянською Росією Німеччина змогла зосередити великі сили для вирішального наступу на Західному фронті. Загальний наступ почалося 21 березня, і до літа німецькі війська знов підійшли до Марні. Але в липні англо-французькі війська організували контрнаступ: ініціатива повністю перейшла до Антанти. Положення Німеччини і її союзників стало безнадійним.

Після наступу Антанти в Салониках в деморалізованій болгарській армії почалося повстання, і 29 вересня Болгарія уклала перемир'я. 30 жовтня капітулювала Туреччина. Австро-Угорська імперія розвалювалася під тиском національно-визвольних рухів: були створені незалежні Чехословакія і Австрія. 3 листопада 1918 р. представники габсбургської династії підписали умови перемир'я.

3 листопада в Німеччині почалася революція. Була скинута монархія. 11 листопада 1918 р. в Комп'внськом лісі представники Антанти і німецького генералітету подписали перемир'я на 36 днів. Головними умовами договору були: евакуація німецьких військ з Бельгії, Франції, Люксембурга, Ельзаса і Лотарінгиї протягом 15 днів; відмова від Брест-Литовського договору, передача всього озброєння переможцям, повернення на батьківщину полонених. Перша світова війна закінчилася.

Використана література:

  1. Емец В.А, Игнатьев А.В. «История внешней политики России.» – М.: Междунар. отношения,1997
  2. «История первой мировой войны1914 – 1918.» под редакци­ей Ростунова И.И. –Т.2. – М.,1975
  3. Крип’якевич І. “Всесвітня історія.” – Київ: ”Либідь” - 1995
  4. Дебидур А. «Дипломатическая история Европы 1814-1878.» - Ростов-на-Дону: «Феникс»-1995
  5. Похлёбкин В.В. «Внешняя политика в именах, датах, фактах.» – М.: Междунар. Отношения. -1995
  6. Сидоров А.Л. «Финансовое положение России в годы первой мировой войны.» – М.,1960 – ч.1
  7. "Первая мировая война. 1914 - 1918" (сборник научных статей) Редакционная коллегия: Сидоров (отв. ред.) и др. - Москва: "Наука" 1975
  8. "Воспоминания" Сазонов С.Д. – Москва: "Международные от­ношения" 1991
  9. Нотович Ф.І. ”Протиріччя напередодні першої світової війни.”-М.,1991.
  10. “История дипломатии.” – изд.2 – т.3 –Москва,1965

1 Бьюкенен Дж. Мемуари дипломата. - 2-й вип..-ст.170-171

2 Розділ Азіатської Терції.- ст..134

1 Міністр фінансів США