Смекни!
smekni.com

І світова війна (стр. 3 из 11)

У державах Антанти агітація за війну не була такою відкритою, як у Німеч­чині. Але вона також мала місце. Так, в Англії в основу мілітаристської пропа­ганди було покладено проповідь колоніальної експансії. У 60—90-х роках XIX ст. з програмою активної колоніальної політики британського імперіалізму виступив історик Д.Фруд. У своїх працях він обстоював тезу про тотальне підпорядкування державної політичної програми завданням колоніальної екс­пансії, а також закликав до переділу світу і завоювання найбагатших територій у європейських держав.

У Франції широко розповсюджувалася різноманітна мілітаристська літера­тура. Шовіністична пропаганда велася під виглядом помсти за програну війну 1870—1871 рр. Найширшого розмаху вона набула після обрання президентом Франції Р.Пуанкаре, котрий надавав великого значення ідеологічній підготовці до війни.

Політичні партії і правлячі кола Росії також закликали розпочати війну буцімто задля захисту «братів-слов'ян» та об'єднання всіх слов'янських народів під зверхністю Російської імперії. У пресі розгорнулася пропаганда великодер­жавного панславізму, що мав глибокі традиції в російському суспільстві.

Таким чином, правляча еліта всіх європейських держав грала на національ­них почуттях і традиціях народів, використовувала їх патріотизм для стиму­лювання гонки озброєнь і таким чином готувалася розпочати війну для досяг­нення своїх загарбницьких цілей.

Розробляючи план війни, німецький генеральний штаб насамперед дбав про те, щоб уникнути одночасного ведення її на двох фронтах — проти Росії і проти Франції.

У серпні 1892р. начальник німецького генерального штабу генерал фон Шліффен, призначений на цю посаду у 1891 р., дійшов висновку, що у війні на два фронти спершу варто домогтися швидкої перемоги над Францією. Це стратегічне рішення було покладено в основу нового плану війни, згідно з яким Німеччина в 1914р. розгорнула свої сили. В меморандумі Шліффена проявилась доктрина «бліцкригу».

Німеччина розраховувала вести війну проти Росії не одна, а спільно із своїм союзником —Австро-Угорщиною. Німецький генеральний штаб також покладав надію на союз з Румунією, яка у 1883 р. підписала відповідну таємну конвенцію з Австро-Угорщиною.

Генералітет Німеччини, розроблюючи план війни на Північному морі, вихо­див з того, що сильніший англійський флот буде вести ближню блокаду німець­кого узбережжя. Це дасть змогу німецькому флоту, ведучи «малу війну», посла­бити сили ворога, а потім знищити його в генеральній битві. На відміну від плану на суші, де з самого початку пропонувалося вести рішучий наступ проти Франції, військово-морському флоту надавалась пасивна роль. Однією з причин обережності німецького морського командування було побоювання можливої загрози з боку російського Балтійського флоту, який у разі ослаб­лення німецького флоту в боротьбі з англійськими військово-морськими сила­ми міг перейти до активних наступальних дій.

Австро-Угорщина ще з часу укладання союзного договору з Німеччиною в 1879 р. своїми ворогами вважала Росію, Сербію і Чорногорію. Згідно з остаточ­ним варіантом плану, на Австро-Угорщину покладалось основне завдання боротьби проти Росії. У відповідності з планом сухопутні сили Австро-Угор­щини у складі 1.100 батальйонів (до 1,5млн.чол.) розподілялися натри великі групи, що створювало загрозу розгрому їх по частинах.

Стратегічний задум Відня проти Росії полягав у тому, щоб частиною сил наступати на північ, а потім повернути на схід і спільно з правим крилом австро-угорського угруповання розбити зосереджені у Проскурові (нині Хмель­ницький) російські війська. Це б дало змогу відкинути основні сили росіян до Чорного моря або до Києва. При цьому у Відні розраховували на наступ німців із Східної Пруссії.

Росія, як і інші європейські держави, почала розробляти план війни ще з кінця XIX ст. Мобілізаційний розклад 1890р. передбачав два варіанти дій, які зумовлювались географічним фактором. Очевидно, в цей час Росія покладала надії, що головний удар кайзерівська вояччина спрямує проти Франції. В такому випадку вона планувала вести військові операції, спрямовані головним чином проти Австро-Угорщини.

Проте в 1900р. було розроблено новий план, згідно з яким всі російські військові сили на випадок війни об'єднувалися у дві групи: Північний фронт проти Німеччини, Південний — проти Австро-Угорщини. Цей план був ціка­вий тим, що в ньому вперше пропонувалося створення проміжної інстанції управління військами на території воєнних дій — командування фронтами. На Чорноморський флот покладалася блокада Босфору, а в разі необхідності він мав бути готовим до активних бойових дій.

Французький план війни, який ще з 1872р. неодноразово зазнавав змін, на перший погляд хоч і був проникнутий наступальним духом, але насправді носив пасивно-вичікувальний характер. Зокрема, він передбачав взаємодії з англійським флотом. 10 лютого 1913р. між Англією і Францією було підписано морську угоду, згідно з якою головний тягар бойових операцій на Середземно­му морі був покладений на французький флот. Участь Англії у можливій війні проти Німеччини повністю визначилася вже з 1904 р., коли між Англією і Францією було підписано договір. Тривалий час Англія не мала чіткого плану дій сухопутної армії, оскільки її обмежені сили не могли мати вирішального значення у війні на материку. Основним завданням англійських морських сил на Середземному морі був захист своїх комунікацій, а також допомога союзникам у боротьбі з флотом Троїстого союзу.

Імперіалістичні уряди та політичні партії прикривали грабіжницький харак­тер війни. Вони заявляли, що ведуть війну задля щастя власного народу й вічного миру для майбутніх поколінь. Таку позицію підтримувала їх церква. Активно пропагувався мілітаризм, розпалювався шовінізм. Для цього широко використовували пресу і кіно.

Світова війна була імперіалістичною, загарбницькою, несправедливою з обох боків. Вона поставила під загрозу долю багатьох держав і народів.

Франко-прусська війна 1870 1871 рр. корінним образом змінила розставляння сил в Європі. На її політичній карті з'явилася Німецька імперія, що об'єднала невеликі німецькі держави, зосередивши значний промисловий потенціал. Очолив її перший канцлер Про. фон Бісмарк, людина з величезною силою волі і нерозбірливий в способах досягнення мети. Німецька імперія виявила себе як мілітаристську, агресивну державу. Окупація Німеччиною Ельзасу і Лотарингії, важкі для Франції умови світу в майбутньому неодмінно вносили в порядок денний нову війну з Францією, яка обов'язково спробує взяти реванш. Економічний підйом Німеччини і початок колоніальної експансії загострили англо-німецькі протиріччя і Подужали напруженість в Європі. Постійна загроза нової війни в Європі вела до мілітаризму, роздування шовіністичної пропаганди.Основною метою зовнішньополітичного курсу Німеччини

стало створення військово-політичної коаліції європейських держав, направленої проти Франції. Правлячі кола в Берліні могли спиратися на Австро-Угорщину, яка після франко-прусської війни пішла на зближення з Німеччиною, в деякій мірі Італію, яка стала суперниця Франції в Середземному морі. З метою залучення в коаліцію Росії, потенційного союзника Франції, була висунена ідея загальної боротьби з міжнародним робочим рушенням.

Значну тріщину дав Союз трьох імператорів у час близькосхідний кризи 1875-1878 рр.

В 1875 р. прийшло до повстання у Герцеговині і Боснії. Причиною невдоволення був фінансовий утиск з боку турків. Економічна криза примушувала Порту стягати безоглядно податки, а державці доходів допускалися усяких надуживань. Через те чоловіче населення вхопилося за зброю і почало війну з турками, а жінки, старі люди й діти з усяким скарбом утікали за границю до Австрії або Чорногорії. Турки, якими провадив султанський син Мухтар-паша, не змогли придуши­ти повстання на самім початку, і сили повстанців зросли за до­помогою добровільних із Сербії і Чорногорії.

За ініціативою австро-угорського міністра закордонних справ Андраші Австрія, Росія і Пруссія виступили перед Пор­тою з нотою, в якій вимагали заспокоєння християнського на­селення. До цієї акції приєдналися також Франція й Італія, нарешті, й Англія, що не бажала поширення російських впливів на Балканах. У відповідь на ноту великий візир Мах-муд-паша заявив від імені Порти готовність дати християнинам рівні права з магометанами, скасувати аренду податків, подбати про поліпшення гос­подарського становища насе­лення та ін. Султанський едикт обіцяв амністію по­встанцям та емігрантам, ска­сування десятини на один рік й інших податків на два роки. Проте повстанці не хотіли скласти зброю і вимагали, щоб ці уступки гарантували європейські держави. Але між окремими урядами не бу­ло згоди щодо напряму політики, і їх інтервенція за­лишилася без практичних наслідків. Боротьба пошири­лася наново. Широку рево­люційну пропаганду вела «Омладіна» («Молодь»), това­риство, що мало на меті об'єднання сербських земель.

У травні з'їхалися у Берліні представники союзу трьох імператорів — Бісмарк, Андраші і Горчаков, — і вирішили вислати до Порти т. зв. меморандум, з погрозою, що коли Туреччина не заведе по­рядку, то вони самі вживуть «успішних засобів». Цієї ноти не хотіла вже підписати Англія, що бачила явне змагання Росії до війни.

Виступ великодержав викликав у Туреччині грізну ре­акцію. Юрба, підбурена духовенством, почала нападати на християн, а врешті на вулиці вбито німецького і французького консулів. Причиною всього лиха вважали самого султана, що прихильно ставився до європейців. У травні 1876 р. його детронізували й убили, хоч офіціальна реляція донесла, що він сам відібрав собі життя.(№3,с.206) Новий султан Мурад V, людина нер­вово хвора, утримався тільки три місяці, а опісля престол дістав його брат Абдул-Хамід II (1876—1909). Тим часом проти Туреччини виступили болгари, а також Сербія і Чорногорія. Болгарське повстання турки відразу придушили, і турецькі охотники, «башибузуки», жорстокими способами приборкува­ли болгарські села, так що по цілому світі пішли вісті про ці знущання. Не краще пішло й сербам, хоча у їх війську було