Смекни!
smekni.com

Створення ГІС для лісової промисловості (стр. 1 из 4)

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни “ГІС і бази даних”

на тему:

“Створення ГІС для лісової промисловості”


Розумне використання, збереження і відновлення лісів у сучасному урбанизированном світі стає усе більш складної і, у той же час, що не терпить зволікання, задачею. Плани, рішення по заощадженню і раціональному використанню лісових ресурсів і зв'язаному з ними бізнесу часто суперечливі і приймаються в обстановці зіткнення інтересів і з високим ступенем невизначеності. Програмне забезпечення ARC/INFO, світовий лідер у географічних інформаційних системах (ГІС), дає можливість людям, що займаються лісовим господарством, легко інтегрувати і використовувати наявні джерела табличної і картографічної інформації для підвищення якості прийнятих рішень.

Більшість складностей по керуванню лісовими ресурсами на базовому рівні в дійсності є інформаційною проблемою. Використовуючи інтегровану ГІС ARC/INFO, Ви одержите гарантію того, що потреби всіх облич, зв'язаних з лісовим господарством, будуть задоволені за рахунок загального і поділюваного доступу до об'єктивної інформації. ARC/INFO дає лісникам могутній засіб для того, щоб показати застосування принципів стабільного розвитку й інтегрованого керування лісами. Лісівництво було однієї з перших галузей, що застосували ГІС, але аж ніяк не відразу керуючі дійсно усвідомили ту інтегруючу роль, що грають ГІС у створенні планів, узгодженні графіків, прийнятті важливих рішень по використанню ресурсів. Результатом з'явилося масове застосування технології ГІС у цілому, і програмних продуктів ESRI, особливо, у рішенні багатьох поточних і стратегічних задач галузі.

Скільки разів Ви хотіли, щоб у Вас була система, що надійно стежить за лісівницькими зобов'язаннями і дозволяє легко обновляти лісові кадастри? Скільки разів за останній рік переглядалися і перероблялися Ваші плани освоєння? Чи можете Ви собі представити, що Ви задаєте лісову ділянку і швидко одержуєте зведення про обсяги деревини, розподілі видів, що супроводжують продуктах, можливих наслідках для природного середовища і природних місцеперебувань? Чи неправда було б зручно мати можливість поширювати планову інформацію з всій організації регулярно і з мінімальними зусиллями?

За допомогою інтегрованої ГІС ARC/INFO перераховане вище - уже не проблеми, які треба переборювати, а нові можливості керуючого лісовим господарством, що володіє потрібними засобами і даними. Наприклад, ARC/INFO звільнить більше часу професіоналам для аналізу альтернативних сценаріїв і концентрації на рішенні найбільш складних проблем, що дійсно вимагають їхньої професійної майстерності.

ГІС ARC/INFO ідеально підходить для керування лісовим господарством

Програмне забезпечення ARC/INFO є могутнім набором програмних засобів для створення і редагування географічних баз даних, для цілей просторового аналізу, пошуку, представлення і керування даними. Ці засоби можуть використовуватися для підтримки різноманітних функцій керування лісовими ресурсами, таких як: розробка довгострокової стратегії постачань деревини, п'ятилітні прогнози запасів, вибір системи лісозаготівлі, розрахунок будівництва доріг з мінімальними витратами, проведення візуального ландшафтного аналізу з накладенням ділянок, рішення споровши щодо границь власності, установлення границь природних місцеперебувань, моделювання сценаріїв поширення лісових пожеж, здійснення тактичного планування по придушенню пожеж і багато чого іншого.

Деякі з особливих властивостей ARC/INFO, що роблять це програмне забезпечення лідером ГІС у рішенні задач лісівницької галузі, полягають у наступному:

* Могутня і гнучка модель даних

- Інтегроване керування табличними і географічними даними

- Векторна топологія (крапка, лінія і полігон) і растрові моделі даних

* Інтеграція даних

- Інтеграція багатьох середовищ (наприклад, растрових і векторних зображень)

- Підтримка стандартних форматів зображень і цифрове відображення

- Взаємозв'язок із системами супутникової прив'язки (GPS)

- Можливості обміну даними більш ніж у 30 стандартних форматах

* Автоматичне картирование, складання звітів і аналіз

- Відображення стандартних карт і складання таблиць

- Тематичні карти, запити і види аналізу

* Інтеграція баз даних і постачання стандартами у всій організації

- Прямий доступ до баз даних у середовищі ГІС

- Підтримка багатьох стандартних промислових реляционних баз даних і мережних функцій

- Функції надійної безпеки баз даних

- Можливості керування бібліотекою карт

* Комплексний просторовий аналіз і можливості запиту

- Перекриття крапка-, лінія-, полігон-полігон, зв'язки сусідства і близькості

- Моделювання по регулярній сітці з застосуванням розширень ARC/INFO

- Аналіз лінійних мереж. Аналіз лінійних мереж.

Де ГІС використовується в лісівництві ?

Багато лісівницьких організацій відкрили для себе дійсну цінність програмного забезпечення ARC/INFO в області удосконалювання прийняття рішень і повсякденної діяльності. В міру росту потреб у природних ресурсах, стає настійно необхідним, щоб плани керування природними ресурсами були більш зрозумілими, більш динамічними, доступними для громадськості, і враховували багато цінностей, зв'язані з лісом, землею і суспільством. Програмне забезпечення ARC/INFO керує дуже великими географічними базами даних у суцільному безрозривному режимі. Могутнє середовище даних дозволяє інтегрувати широке різноманіття прикладних задач, що відповідає сучасним вимогам планування лісового господарства. З появою програмного забезпечення ArcView, родинного програмному продукту ARC/INFO, що створено для відображення даних і запиту баз даних ARC/INFO, об'єднані географічні дані стали легкодоступні для всіх усередині компанії, округу, району, штату, чи провінції навіть держави.

Планування стратегічного керування

Планування керування лісами включає складання прогнозів того, як буде буде виглядати ліс у результаті тих чи інших способів керування. Можливість даного аналізу є вирішальної практично для всіх сторін прогнозу керування, особливо в області довгострокових оцінок продукції деревини і природних місцеперебувань. Прогнозування включає застосування стратегії керування - звичайно у виді моделі - до лісовим ГІС-кадастрам і проектування результату дії стратегії на ліс і інші зв'язані земельні об'єкти в майбутньому. Це означає, що інформаційні системи лісового господарства повинні не тільки описувати поточне стан лісу, але і вміти працювати з динамікою освоєння лісів і змінами великих ландшафтних областей, як на короткому, так і на довгому відрізку часу.

Програмне забезпечення ARC/INFO може відігравати ключову роль у рішенні цієї прикладної задачі. ARC/INFO запам'ятовує як географічну, так і чисельну структуру лісів і, за допомогою Макромови ARC AML, зв'язує просторову базу даних з моделями планування, надаючи повний контроль користувачу через графічний інтерфейс. Тому кінцевий користувач може без праці переглядати бази даних, установлювати параметри моделі, спостерігати за результатами. ARC/INFO дає ефективну можливість додавати важливі параметри, як тимчасові, так і просторові, у процесі планування керування. У рамках кадастру і моделі Ви можете спостерігати, як може виглядати ліс у майбутньому через 5, 10, 25 чи 100 років.

Планування керування - ділянки для лісозаготівель

Топологически структурована база даних програмного забезпечення ARC/INFO подає важливу інформацію для просторового моделювання лісів. Просторові моделі лісів використовують як абсолютні, так і відносні географічні прив'язки лісових масивів у проектуванні і перевірці стратегій лісозаготівель як частини процесу планування лісового господарства. Тому що враховується розміщення окремих лісонасаджень, можна створювати графіків лісозаготівель і майбутні ділянки, що легко перетворити в карти. Одночасно з цим відносна географічна прив'язка дає можливість врахувати економічні і природно-природні особливості.

Планування підходів до лісу і доріг

Планування дорожньої мережі в лісі істотно позначається на надійності оцінок можливих річних обсягів лісозаготівлі. Головними елементами успішного створення плану підходів служать: облік місця розташування, час будівництва, будівельні стандарти дорожньої мережі. Однак, проектування й оцінка альтернативних варіантів дорожньої мережі без застосування ГІС стають важкою справою через обмеженість непросторових баз даних.

Прикладні засоби ARC/INFO дають можливість планувальникам лісозаготівель у динамічному режимі задавати терміни доступу і витрати на транспортування деревини в наявній кадастровій базі даних для різних варіантів прокладки доріг. У з'єднанні з іншими характеристиками лісонасаджень, такими як видовий склад і обсяги ділової деревини, стає можливим аналіз вигідності проекту мережі доріг з погляду вартості заготовленої деревини.

Інші прикладні задачі, розв'язувані користувачами ARC/INFO при плануванні підходів до лісу і доріг, включають:

* Аналіз стійкості поверхні і схилів із застосуванням ARC/INFO TIN

* Розрахунки виїмок і насипів

* Аналіз видимості

* Розрахунки уравнивания і нівелювання

* Дослідження коридорів руху

* Оцінки впливу на природне середовище

* Інтеграція даних зйомок із застосуванням ARC/INFO COGO

* Аналіз стоимостей і потоків із застосуванням ARC/INFO NETWORK

* Графічне відображення витрат на створення доріг на основі характеристик рельєфу, схилів і поверхонь. Графічне відображення витрат на створення доріг на основі характеристик рельєфу, схилів і поверхонь.

Дистанційне зондування й оцінка первинних ресурсів лісів

Лісники вже давно оцінили потенційну значимість цифрової інформації дистанційного зондування для відновлення лісових кадастрів. Проте, щоб практично використовувати це коштовне джерело інформації, дані супутникових зображень повинні одержати географічну прив'язку, повинні бути відкоректовані з урахуванням рельєфу і зв'язані з такою технологічною інфраструктурою як ГІС.