Смекни!
smekni.com

Системи технічного документообігу (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти Украйни

Національний університет “Львівська політехніка”

Системи технічного документообігу

реферат

з курсу “Основи проектування систем штучного інтелекту”

Виконав

студент гр. ____
_______________

Прийняв

ассистент каф. САП
Керницький А.Б.

Львів 2001
Програмні засоби для систем, що забезпечують документообіг у проектних і конструкторських бюро, технічних відділах мають, власну специфіку, що відрізняє їх від офісних систем документообігу. У першу чергу це набагато більша розмаїтість форматів оброблюваних документів, значну частину яких складають графічні документи - креслення, схеми, плани і т.д. Ще однією особливістю є стабільний щорічний ріст місткості ринку таких систем, причому експерти вважають, що така позитивна тенденція збережеться. Додатковою позитивною рисою програмного забезпечення автоматизації документообігу з погляду програмістського співтовариства є те, що його необхідно, для ефективного використання, настроювати на умови конкретного замовника. Це дає роботу багатьом фірмам-постачальникам програмного забезпечення. Так з'являється ланцюг "розроблник (чи його правонаступник) - постачальник - споживач" в якому немає місця для піратського способу поширення програм, тому що постачальник зобов'язаний бути в тісному контакті зі споживачем, настроюючи програмне забезпечення, що поставляється. Для умов нашої країни це важливо. Багато фірм могли б одержати стабільний доход, візьмися вони за розробку і продаж систем інженерного документообігу

Відомо, що практично всі організації, що працюють з інженерною інформацією в нашій країні, використовують як апаратні засоби персональні комп'ютери на Intel-сумісних процесорах. Основною операційною системою для них до останнього часу була MS-DOS, а середовищем розробки - AutoCAD. Утім, це вірно не тільки для нас. Однак тиск графічних операційних середовищ на ринок істотно зріс, тому для усіх, хто зв'язаний з обробкою інженерною інформацією, устала проблема вибору: "Що робити - перейти в OS/2, UNIX чи Windows?" Ще раніш про це задумалися розробники програмного забезпечення. Їхній вердикт одностайний: "Звичайно, Windows". Візьмемо в якості "флюгера" Autodesk і подивимося, куди дує вітер змін. Судячи з тому, що 13-а верси AutoCAD явно тяжіє до Windows, а не до DOS, фірма Autodesk, видимо, остаточно вирішила, що майбутнє AutoCAD належить Windows. Тому в огляд увійшли розробки фірм ACS Telecom, AutoMate, Cyco, Rasterex, Synergis і Softdesk, орієнтовані на роботу в Windows.

Прийнявши це як факт, варто сказати, що першою й основною характеристикою доброї Windows - орієнтованої програми інженерного документообігу (далі для стислості будемо використовувати абревіатуру TDM - technical document management) є те, яким образом; ця програма оперує безліччю документів, над якими ви одночасно працюєте в Windows. Креслення, коментарі, бази даних, текстові документи, довідки, таблиці і довідники можуть бути частиною вашого проекту. Оскільки Windows має численні можливості для створення, збереження, видалення, переміщення і перейменування файлів, TDM може легко заплутатися або переповнитися, якщо ви захочете контролювати всі наявні дані про проект. Кожна з розглянутих програм надає різний ступінь контролю за файловою системою Windows, так що вам належить співвідносити свої потреби з їх можливостями. Не менш важлива сумісність програми зі стандартними методологіями інтерфейсу Windows. Програми дуже розрізняються по ступені відповідності стилю роботи і стилю выполнени документації стандартному для Windows-додатків. Усі розглянуті в цій статті програми керують системою файлів Windows, адекватно використовують клавіатуру, мишу і наявні піктограми ("іконки"), програми екранної підказки, переглядають широкий спектр файлів різних форматів і інтегрують TDM зі стандартними програмними продуктами Windows. Однак усі ці програми занадто сильно орієнтуються на НИС падаючі меню, що містять клавіатурні скорочення дл командного доступу.

Крім того, не так-то просто зв'язати документи, створені в текстовому редакторі, з базами данных TDM більшості розглянутих програм. Практично в них в усіх є системи екранних підказок, і тем при спробі працювати з програмами без попереднього вивчення документації, з вами може відбутися конфуз.

AutoEDMS 3.0 (ACS Telecom)

AutoEDMS має простий інтерфейс, так що цей продукт може відразу ж після придбання допомогти вам у рішенні ваших проблем. Інструкція, що поставляється разом з програмою, містить необхідну інформацію щоб почати працювати з програмою. Дві сторінки документації подають інформацію про зміст титульних блоків і загальну інформацію, таку як дані проекту, адреси і т.п. Крім того, при бажанні ви можете переключитися на списковый перегляд Query. Більш того, ви можете відразу ж створити свій власний бланк, що містить піктограми, полю даних, картинки, і т.д. При створенні бланка за допомогою Formbuilder ви одночасно створюєте базу даних. Formbuilder простий засіб, що дозволяє вам розробити свій власний інтерфейс.

Системний адміністратор AutoEDMS може використовувати мову ACL для створення і настроювання власних програм і програм, створених ACS Telecom чи сторонніми розробниками. Крім того, ACL має додаткову можливість доступу до DDE і до утиліти AutoEDMS ELC (Embedding and Linking Control), що дозволяє створювати власні функції. Найбільш вражаючими можливостями є: робота з будь-якою мовою, що використовує таблицю кодування ASCII, з великою кількістю баз даних, генерація запитів до баз даних, система захисту файлів і гарна система перегляду файлів всіх основних продуктів Windows. AutoEDMS також дозволяє додавати голосові повідомлення до файлу і друкувати файли без інсталяції відповідної їм програми.

Редагувати будь-який файл у базі даних відносно просто, за умови підключення відповідної цьому файлу програми до засобів запуску AutoEDMS.

AutoEDMS підтримує стандарти ISO 9000, DOD, FDA і NRC AM-WorkFlow. Також передбачений автоматизований вхід у систему, що, якщо додатково реалізувати можливості контролю за процесом обробки файлів будь-якою програмою за допомогою ELC, може зробити AutoEDMS базовим компонентом у Windows. Деякі програми Windows не підтримують DDE. Функція AutoEDMS ELC замінює використання DDE для контролю роботи з файлами і, у результаті, забезпечує найкращий захист при контролі будь-яких дій з файлами в Windows. Того ж ефекту можна досягти при створенні макросів і зв'язків DDE з іншими продуктами, але інсталяція кожної програми на робочій станції зажадає створення цих зв'язків вручну. AutoEDMS же робить це автоматично.

Для того щоб працювати з коментарями в AutoEDMS треба використовувати створені сторонніми розроблювачами програми. Однак за допомогою ACL коментарі вносяться у файл креслення AutoCAD, при цьому вони автоматично виділяються, а малюнки можуть обновлятися з достатнім ступенем безпеки. Серед усіх розглянутих систем AutoEDMS єдина, що не має інтегрованого модуля коментарів, але придбання модулів RxHighlight чи ViewBase, що входять до складу інших продуктів, задовольнить будь-як нестатки. Звичайно, це означає, що ви станете залежати від циклів роботи декількох розроблювачів - тобто при відновленні версії вам буде потрібно перевірити, чи будуть сумісні коментарі, зроблені попередньої версією програми.

Як тільки у вас є бланк (екранна форма) AutoEDMS, пристосований для ваших нестатків, усі можливості програми стають вам легко доступні, логічно організовані і сумісні зі стандартами Windows. У більшості випадків AutoEDMS випереджає своїх конкурентів по своїй інтеграції із середовищем Windows і GUI (графічним інтерфейсом користувача). Технічно AutoEDMS працює не з AutoCAD, але AutoEDMS контролює роботу файлів AutoCAD через ELC, так що для керування файлами не потрібні дії усередині АutосаD'а. Уместнее буде сказати, що AutoEDMS працює "під" AutoCAD. Незважаючи на це, якщо ви хочете доповнити команди AutoCAD, що відносяться до керування документами, такими, як знайти чи файл зробити XREF (зовнішнє посилання) чи уставити файл як блок, ви можете створити зв'язок через ELC.

У програмі є кілька різних видів захисту, починаючи від обмеження доступу користувачів до визначених робочих місць, до захисту проектів і зовнішніх програм через систему паролів. AutoEDMS використовує модуль(DLL) Btrieve. Використання Btrieve забезпечує роботу по технології клієнт-сервер у будь-якій мережі, що підтримує Btrieve, з можливістю доступу засобами глобальної мережі до файлів на віддаленому сервері. AutoEDMS динамічно відслідковує карту відповідності логічних і фізичних імен мережевих пристроїв, так что файли приєднуються до дійсного імені каталогу, до якого вони відносяться, а не до логічного імені. Нарешті, AutoEDMS поставляетс із компілятором екранної підказки, що дозволяє створювати файли підказки.

Cadmandu 3.0 (AutoMate)

Інтерфейс користувача Cadmandu простий і дуже добре скомпонований. У ньому безліч зв'язаних форм, що показують вам шлях до потрібних областей програми.

CadmanView - засіб перегляду креслень, легко доступне з основного вікна. Воно виконано у відповідності з усіма стандартами Windows і є могутнім інструментом. Всі основні компоненти інтерфейсу користувача Cadmandu мають незалежний розмір і розташування на екрані Windows, що відрізняє його від інших розглянутих продуктів. Послідовно проведена політика простоти для користувача, що відрізняє попередні версії, була застосована і при розробці інтерфейсу Windows, що дозволило досягти ще більш зручного і красивого дизайну.

AutoMate (у минулому Baratek Inc.) набагато далі пішла від попередньої версії своєї програми, орієнтованої на DOS, ніж будь-яка інша фірма, продукти якої тут розглянуті. Продукт виразно покращився, і інтеграція з інтерфейсом Windows дуже вдала. Хоча інтерфейс користувача занадто залежить від випадаючих меню з командами, що вимагають визначеного часу для освоєння, але це не така вже нездоланний проблема.

Cadmandu передбачає практично всі можливості, що маються в інших продуктів за винятком Work In Progress (WIP). Філософією AutoMate є постулат, що WIP настільки варіюється в різних компаній, що адаптація є кращим способом надання цієї можливості. Відзначимо, що Cadmandu у даний час працює тільки з однією базою даних. Швидше за все до інтерфейсу до різних баз даних у розроблювачів просто не дійшли руки, і існуючий склад речей - проста спадщина від версії для DOS. Недостача типів полів баз даних походить від того, що AutoMate припускає використання свого продукту для спеціалізованих задач. Можливості формировани запитів до бази даних обмежені в порівнянні з іншими продуктами. Важливо помітити, однак, що AutoMate планує підтримувати структури SQL. CadmanView і модуль створення коментарів можуть працювати з дуже різноманітними форматами файлів, надаючи велику гнучкість і нічим не ограничива розробку бази даних користувача.