Смекни!
smekni.com

Інформаційне забезпечення управлінської діяльності 2 (стр. 1 из 10)

Міністерство освіти та науки України

Український державний університет харчових технологій

кафедра менеджменту

Курсовий проект

з оперативного менеджменту

на тему:

Інформаційне забезпечення управлінської діяльності

Виконав: студент групи ЕіМ 5–2

Буряк М.В.

Керівник: старший викладач

Дармастук О.В.

Київ 2000


Зміст

Вступ 3

1 Інформація як невід’ємна частина управлінської діяльності 4

1.1 Природа інформації, види економічної інформації 4

1.2Управлінська інформація і закономірності її руху.10

1.3 Особливість обмінуписьмовою інформацією. 13

1.4Збори та наради як форма обміну управлінською інформацією 13

1.5 Характеристика окремих типів управлінських інформаційних систем 14

2Інформація та інформаційне забезпечення — сучасні погляди та тенденції18

2.1 Тенденції розвитку сучасних корпоративних інформаційних систем 18

2.1.1Технологія побудови систем з підходом "униз"19

2.1.2Залучення до розробки майбутніх користувачів20

2.2 Інформаційна логістика та менеджмент потоку робіт 22

2.2.1Основи менеджменту потоку робіт22

2.2.2Виробнича основа23

2.2.3Зміст менеджменту потоку робіт 24

2.2.4 Цілі менеджменту потоку робіт 25

2.2.5Організація і застосування комп’ютеризованої інформаційної логістики25

2.3 Інформація в діяльності менеджера з маркетингу XXI століття 29

2.3.1 Зміст і сутність маркетингу 30

2.3.2 Маркетингова інформаційна система 31

2.3.3 Система внутрішньої інформації 31

2.3.4Система маркетингової розвідки32

2.3.5 Система маркетингових досліджень 32

2.3.6Аналітична маркетингова система33

2.4 Організація та розвиток центрів телефонного зв’язку з клієнтом 34

2.4.1Центри телефонного зв'язку як інструмент обслуговування клієнта34

2.4.2Мета і структура центрів телефонного зв'язку35

2.4.3Уточнення концепції центрів телефонного зв'язку38

3 Інформаційне забезпечення управлінської діяльності на ККЗ “Росинка” 40

3.1 Організація управління на даному підприємстві 40

3.2 Інформаційна забезпеченість управлінців ККЗ “Росинка” 43

Висновки 44

Список використаної літератури 45


Вступ

У сучасних умовах світового соціально-економічного розвитку, особливо важливою областю стало інформаційне забезпечення процесу управління, що складається в зборі і обробці інформації, необхідної для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Перед керуючим органом звичайно ставляться задачі одержання інформації, її обробки, а також генерування і передачі нової похідної інформації у виді керуючих впливів. Такі впливи здійснюються в оперативному і стратегічному аспектах і ґрунтуються на раніше отриманих даних, від вірогідності і повноти яких багато в чому залежить успішне рішення багатьох задач управління.

Не можна не відзначити, що будь-які прийняті рішення вимагають обробки великих масивів інформації; компетентність керівника залежить не стільки від минулого досвіду, скільки від володіння достатньою кількістю інформації про швидко мінливу ситуацію й уміння нею скористатися.

Це необхідно знати і розуміти майбутнім керівникам. Від цього залежить не тільки доля конкретної особистості чи підприємства, але і, бути може, доля України в цілому, її роль на міжнародній арені. Для мене, як для майбутнього менеджера, інформаційне забезпечення менеджменту грає дуже важливу роль. Оскільки, наші дні диктують гостру необхідність упевнено почувати себе на ногах у суспільстві, де значення інформації для всіх сфер громадського життя постійно збільшується. Не викликає сумніву той факт, що ключем до успіху в нашому суспільстві буде уміння чітко орієнтуватися у величезному океані інформації й уміння ефективно скористатися цією інформацією. Саме тому дана тема здається мені дуже сучасною, актуальною і цікавою для розгляду.

1 Інформація як невід’ємна частина управлінської діяльності

1.1 Природа інформації, види економічної інформації

Явища реального світу і процеси, що відбуваються у суспільному виробництві, об'єктивно відображаються за допомогою інформації, потоки якої реально існують поряд з потоками робочої сили, матеріалів і знарядь праці. Подібно речовині і енергії, інформацію можна створити, обробляти, зберігати, передавати, використовувати.

Інформація (англ. Information) означає тлумачення, повідомлення, роз'яснення, викладання.

В теорії управління до інформації відносять такі сигнали (відомості, повідомлення), які несуть знання, зменшують не­визначеність. Якщо повідомлення або його частина для дано­го одержувача не є інформацією, то воно називається шумом. Повідомлення перетворюється в шум, якщо передається тому, хто про це знає (пізнавальний шум), або якщо в таких відомостях немає потреби (кібернетичний шум). В еконо­мічній літературі використовують також поняття "метаінформація", під яким розуміють інформацію, похідну від тієї, яку одержують безпосередньо.

Інформацію у формі повідомлень, відомостей не можна віднести ні до матерії, ні до свідомості. Вона властива як живій, так і неживій природі. Якісна різноманітність об'єк­тивного світу зумовлює якісну багатозначність інформації. На відміну від неживої природи, яка може бути тільки джерелом інформації, жива природа, крім того, сприймає і переробляє її. Людина, як істота соціальна, одержує, збирає, зберігає, свідомо переробляє і використовує інформацію у своїй ціле­спрямованій діяльності. На практиці всі технологічні, орга­нізаційні, економічні і соціальні процеси породжуються, супроводжуються і спрямовуються інформаційними проце­сами, які відображають різні взаємовідносини між об'єктами живого світу і становлять суть та форми зв'язку між управ­лінськими системами.

Інформацію в сфері менеджменту часто образно порів­нюють з нервовою системою, що забезпечує функціонування живого організму. Завдяки обміну інформацією між системою, якою управляють, інформацію про стан заданих параметрів, виробляє-команда управління і знову передає її до системи, якою управляють, для виконання (прямий зв'язок). Надход­ження інформації про результати управління прийнято називати зворотним зв'язком.

До інформації належать усі види відомостей, повідомлень (усні, письмові, графічні тощо) і знань, потрібних для реалі­зації функцій менеджменту.

Будь-яка за змістом інформація існує у формі різних її матеріальних носіїв (у вигляді електричних імпульсів, усної мови, магнітного запису, показів лічильників, письмових документів, перфокарт і т. ін.) Для управління найбільше значення має інформація, зафіксована на постійних носіях, перш за все у вигляді різних паперових документів, магнітних стрічок, барабанів, перфокарт і перфострічок.

Інформацію передають організовано (формально) і стихій­но (неформально). Так, періодичні звіти за визначеною формою становлять організований зворотний зв'язок, а стихійне поширення чуток — неформальні канали зв'язку між людьми.

Теорія інформації, основи якої були сформовані К. Шеноном, застосовується для визначення швидкості, з якою можна передавати інформацію по каналах зв'язку. На швидкість передачі інформації впливають джерело сигналу (дискретний або безперервний сигнал), характеристики каналу зв'язку (його пропускна здатність) і шуму.

Практика свідчить, що в сучасних умовах ефективність управління значною мірою залежить від інформаційного забезпечення, від повноти інформації.

Підвищення вимог до організації служби інформації в системі менеджменту викликане високим динамізмом сучасного виробництва, частковою зміною параметрів основ­них факторів виробництва і вимог до одержуваної продукції (послуг). Тільки систематизована інформація дає змогу менеджеру визначати ефективність організаційно-економіч­них, агротехнічних, соціальних та екологічних заходів і залежно від умов, що складаються, змінювати намічену програму. Чим краще інформований менеджер, тим оператив­ніші, вищі за своєю якістю його рішення.

Для того, щоб прийняти правильне рішення, необхідно мати певну кількість інформації. Проте обсяг інформації не може визначатися тільки кількістю документів, сторінок, показників. Можна збирати і обробляти величезні масиви відомостей, які або будуть не потрібні для прийняття рішень, або їх не можна буде засвоїти і використати. Інколи короткі документи можуть бути більш змістовними, ніж великі доповіді й довідки.

Теорія інформації оперує такими поняттями, як сигнали, кількість інформації і процеси її перетворення, оцінка надій­ності і швидкості передачі інформації, можливість найбільш зручного її запису (кодування) тощо.

Під сигналом розуміють форму перетворення і передачі інформації за допомогою букви, цифри, звуку, імпульсу тощо. За допомогою сигналів можна передати і одержати певне повідомлення, яке становить сукупність значень, що характе­ризують певні явища, події, процеси.

Ступінь зменшення невизначеності в результаті передачі повідомлення називається кількістю інформації. Економічна інформація фіксується і обробляється у формі знаків (байтів), а при обробці даних на ЕОМ — у формі машинних операцій — бітів. При кібернетичній оцінці кількості інформації враховують кількість знаків, що використовується у повідом­леннях, а також загальну кількість знаків (алфавіт), яку взагалі можна використати в аналогічних повідомленнях.

Управлінське рішення супроводжується вибором однієї з двох можливостей, результатом якої є відповідні "так" або "ні". Однозначна відповідь з двох можливих є одиницею інформації. В теорії інформації вона відома під назвою двій­частої інформації (біт).

Для опису кількісних характеристик економічної інформа­ції використовують реквізит і економічний показник, як еле­ментарні одиниці інформації або ж оцінюють об'єм інформа­ції кількістю знаків (букв і цифр). Реквізит — елементарна одиниця економічного повідомлення, при подальшому ділен­ні якої втрачається смислове значення. При поєднанні рекві­зиту з іншими аналогічними елементами створюється більш складна інформаційна сукупність, зокрема, економічний показник.