Смекни!
smekni.com

Перспективи України в галузі автоматизації та робототехніки (стр. 1 из 4)

Реферат

на тему:

Перспективи України в галузі автоматизації та робототехніки


Зміст

Вступ

Частина 1

Сучасний стан галузі автоматизації та робототехніки в Україні

Частина 2

Шляхи підвищення конкурентоздатності галузі

Висновок

Вступ

Головною відмінною рисою сучасності є небачений розвиток науки та техніки. Місце країни в сучасному світі визначається не стільки надлишком робочих рук та сировини, скільки якістю людського капіталу, рівнем освіти та практичного використання знань, інноваційною активністю економіки. Стратегічною моделлю та локомотивом зростання економіки більшості розвинених країн стала розробка новітніх технологій, виробництво на їх основі високотехнологічних товарів та послуг та вихід з ними на світові ринки. Розмір світового ринку “мирних” технологій, наукоємних товарів та послуг становить більш як 2 трлн.дол.США.

Автоматизація та робототехніка є одним із пріоритетних напрямків розвитку промисловості в усіх розвинених країнах. Дана галузь є важливою також і в міжнародних програмах розвитку науково-технічного потенціалу. Наприклад, програма “Евріка”, що була заснована в 1980 році для подолання відставання Європи від США у високотехнологічних галузях (у програмі беруть участь 24 європейські країни), одним із дев’яти пріоритетних напрямків досліджень визначає автоматизацію та робототехніку. Дані факти свідчать про те, що для України розширення її сегменту на ринку засобів автоматизації, збереження та підвищення їх конкурентоздатності мають стати одним із найважливіших напрямів державної політики.

Дане дослідження має виявити, в якому стані перебуває галузь автоматизації та робототехніки України на даний момент, на яких ринках присутня її продукція, чи є можливості розширення ринкової частки українських підприємств, якими є перспективи галузі. Слід виявити конкурентні переваги продукції українських підприємств, а також фактори, що перешкоджають її успішному конкуруванню із світовими аналогами. Необхідно з’ясувати можливості підвищення конкурентоздатності української продукції та необхідні для цього умови.

У першому розділі даної роботи ми проаналізуємо діяльність двох українських підприємств – виробників засобів автоматизації. Буде розглянуто переваги та недоліки їхньої продукції, діяльність підприємств на закордонних ринках.

У другому розділі ми спробуємо виявити типові проблеми, з якими стикаються підприємства галузі, та розглянемо можливі шляхи розв’язання проблем галузі. Слід, по-перше, оцінити державну політику щодо галузі, по-друге – пояснити рівень зацікавленості в ній приватних інвесторів та кредиторів. На основі зроблених висновків слід запропонувати заходи щодо розвитку галузі, підвищення її конкурентоспроможності.

Частина 1

Сучасний стан галузі автоматизації та робототехніки в Україні

Спробуємо дослідити діяльність двох українських підприємств, що виготовляють засоби автоматизації та робототехніки – заводу «Кристал» та об’єднання “AMICO”.

Науково-виробниче об’єднання “AMICO” (AdvancedMeasuringInstrumentsCo., Ltd) є учасником “Державної програми стимулювання експорту продукції, в тому числі високотехнологічних виробництв”, затвердженої Постанової КМУ від 26 жовтня 2001 року (пункт 10.4.13.19. “Впровадження технології та мережі систем обліку та контролю розподілу рідких енергоносіїв). За власністю воно є на сто відсотків українським і виробляє засоби автоматизації на основі винаходів вітчизняних вчених.

Ґрунтуючись на методі так званої імпульсної поліметрії (автор – доктор технічних наук Жуков Ю.Д., він же – керівник AMICO), фірма розробила, виготовила і впровадила низку систем автоматизованого дистанційного контролю рідких та сипучих субстанцій, серія яких дістала загальну назву САДКО. Сфера застосування – нафтобази, АЗС, елеватори, газонаповнювальні станції (ГНС), морські та річкові судна та ін. Однією з конкурентнихперевагсистемСАДКОєїїякість: великаточністьвимірів, дуженезначнийрівеньінструментальноїпохибки, можливістьодночасногоконтролюрізнихсуттєвихпараметрів. Зарубіжні аналоги на кожний параметр використовують окремий давач (до речі, ціна такого монометричного давача більша за ціну вітчизняного поліметричного давача, який знімає та передає інформацію про декілька параметрів одночасно). Наприклад, система САДКО-ЕЛЕВ здатна контролювати в режимі реального часу рівень, температуру, вологість та масу зерна, що зберігається у силосах елеваторів. Такий контроль дозволяє ефективно запобігти втратам при зберіганні зерна, оператор на пульті управління може вчасно помітити, скажімо, збільшення температури зерна в чітко вказаному приладом місці і вжити негайних запобіжних заходів. Зайве нагадувати, яке важливе значення має застосування саме такого обладнання в умовах, коли реформоване сільське господарство України дає великі врожаї і запобігання втратам при зберіганні зерна є чи не найважливішим чинником для його ефективного продажу, зокрема за кордон. Водночас, автоматичні системи САДКО-ЕЛЕВ набувають значних переваг на ринках країн-експортерів зернових культур. Значно ширшим може бути ринок збуту для систем САДКО-Ойл, які застосовуються на нафтопереробних заводах, нафтосховищах, АЗС та ГНС, де особливе значення має не тільки можливість оперативного контролю над наявністю пального у резервуарах, але й автоматичне запобігання перегріву, переливу, неконтрольованому витіканню вогненебезпечної рідини.

Розглянемо більш детально переваги систем САДКО на прикладі суднобудування, як експортоорієнтованої галузі, яка наразі поступово виходить із кризи.

При експлуатації річкових, а особливо - морських суден особливе

значення має контроль над станом рідини (палива, мастила, питної води, баластної води, тощо) в різних резервуарах, які використовуються на судні, а також контроль рівномірного завантаження трюмів та рівня вертикальної стійкості судна. Зазвичай на судна встановлювалися зарубіжні системи такого контролю, але з появою вітчизняного аналогу виникла потреба порівняти ці системи, щоб дійти висновку про конкурентоздатність системи українського виробництва. Після вивчення необхідних документів , ми звели основні дані до таблиці 1 (див. нижче).

Таблиця 1

№п/п Найменування

характеристик

САДКО

(AMICO,

Україна)

SAAB Tank

Radar

(Швеція)

Level Datic

SF Control

(Фінляндія)

VIMEX

A/S

(Норвегія)

1 Розрізнювальна здібність (макс. точність) 0,5 мм 1 мм 5 мм 5 мм
2 Інструментальна похибка (системна) 3 мм 3 мм Без метрол. Атестації Без метрол. атестації
3 Діапазон вимірювань 0-12 м 0-40 м 0-12 м 0,6-50 м
4 Максимальна відстань від ЦПУ (центрального пульту управління)

1000 м

400 м

2000 м

Необмежена

5 Максимальна кількість давачів 120 100 80 Необмежена
6 Діапазон робочих температур давачів (ºС) -30+60 -40+80 -40+50 -50+80
7 Індикація рівня підтоварної води Стандартнафункція Додаткове обладнання Відсутня Відсутня
8 Вартість обладнання ($) на 28 резервуарів

42000 –

49000

464800 –

495600

55000 70000
9 Вартість без монтажа і наладки (на 1 рез., $)

1500 –

1750

16600 –

17700

2000 2500
10 Вартість з монтажем і наладкою (на 28 рез., $)

50000 –

57000

600000 –

650000

78400 98000
11 Вартість на 1 резервуар без трансп. витрат ($)

1780 –

2035

21500 –

23000

2800 3500

Таким чином, навіть не досить детальне порівняння доводить переваги систем САДКО відносно усіх наведених аналогів. За інформацією фахівців, наразі найбільш розповсюдженими та доступними є суднові давачі рівня, баласта та осадок виробництва Фінляндії - SFControl, у таблиці наведено їхню вартість без вартості кабельних трас та програмного забезпечення, які об’єднали б ці давачі у систему. Тож, якщо врахувати додаткові витрати для впровадження фінської системи, переваги української системи виглядають ще переконливіше.

Перейдемо до порівняння вітчизняних та зарубіжних машин газової та плазмової різки, в яких експлуатуються системи числового програмного управління. За приклад візьмемо машину “Кристал ППлКП” виробництва ВАТ “Завод “Кристал”.

Таблиця 2

№п/п Технічні та економічніхарактеристики Кристал ППлКП(завод “Кристал”, Україна) SUPRA REX(ESAB-HANCOCK) OMNIMAT(“Messer Griesheim”)
1 Ширина зони різання 2500 - 3200 мм 2500 мм 2500 мм
2 Довжина зони різання 10 000 мм 3000 мм 3000 мм
3 Споживана потужність 2000 ВА 2000 ВА Немає даних
4 Температурний режим (ºС) +5+40 +5+45 Немає даних
5 Кількість плазмовий різаків: газовий 11 11 11
6 Товщина листа, що розрізається: - при плазмовому різанні- при газовому різанні до 60 ммдо 100 мм до 50 ммдо 130 мм до 80 ммдо 150 мм
7 Пробивка отворів в листі: - при плазмовому різанні- при газовому різанні 5 – 28 мм5 – 50 мм 4 – 25 мм5 – 75 мм 4 – 25 мм5 – 100 мм
8 Геометрична точність при викреслюванні 0,35 мм 0,30 мм 0,30 мм
9 Максимальна споживана потужність джерела струму 100 кВА 40 кВА 50 кВА
10 Загальна ціна машини, DM 132400 573250 544700
11 Ціна машини “Кристал” з імпортним джерелом струму 154900 х Х

З наведеної таблиці видно, що суто технологічні параметри газо-плазмових різальних машин вітчизняного та зарубіжного виробництва не надто відрізняються, але цін машини “Кристал” учетверо менша за іноземні аналоги.