Смекни!
smekni.com

Модель покрокового навчання писемного мовлення за психолінгвістичною моделлю висловлювання (стр. 5 из 7)

What makes a professional photographer different from an amateur?

personal feeling of accomplishment in capturing significant moment on film

great photographers - Margaret Bourke-White, Diana Arbus.

different kinds of photography: art photography; sophysticated magazine photography; advertizing and commercial photography

special problems of photography: technical knowledge; expenses of camera, film, processing, enlargement, etc.

special experiments in photography; photographing for yearbook, for newspaper, home games for school bulletin board.

Прикладом схематичного формату може бути така схема:

heartbeat wind

classical

in me waves


rock

instruments

jazz

music

rhythm

trumpet
piano
Who invented jazz music?

New Orleans
story idea

Серед прийомів, призначених для полегшення процесу генерування ідей виділяються i такі як " observing" та «charting».

Перший з них призначений для систематизації ідей, отрима­них у результаті спостереження і втілюється у таблиці. Даний прийом застосовується, як правило, при здійсненні опису примі­щення, предмета тощо. При цьому таблиця, яка створюється, міс­тить три колонки. В першу включаються елемент об'єкту опису, в другу - його вигляд та розташування у просторі, а в третю - асоціації, пов"язанi з ним, його можливе застосування, а також ідеї, які можна застосувати для написання твору / Ackley 1986, І5-І6/.

Подана нижче таблиця може бути прикладом прийому "observing":

What can be seen Appearance/ Location Possible Writing Ideas
telephone white, push-buttons, on the top of the desk · calls my mother makes concerning her design work
calendar on wall above desk; photo of different city each month · markings, scribblings, crossouts on calendar -a shorthand account of her life
pencil/ pen holders plastic, to one side of the desk · made from colourful food jars - Mom’s thriftiness, inventive use of objects

Прийом «charting» призначений для генерування їдей, пов"язаних з темою твору, яка обирається самим мовцем. Даний прийом допомогає зконцентрувати увагу на певних аспектах життє­вого досвіду. Він також передбачає створення таблиці, яка також складається з трьох колонок: сфера життєвого досвіту; його окремі моменти, випадки, враження, можливі ідеї, які можуть викори­стовуватись у ПМ.

Наприклад:

Area of experience Specific instance Writing idea
Childhood memories · vacations · informal trip · planned family adventures
Family · being an only child · family reunion picnic · benefits/ drawbacks · Greek/ Scottish heritage
Friends · Peter · Sonya · character sketch? · opposites attract?
Satisfying personal experiences · speech during campaign · stormy night at beach · being in spotlight · being alone
Challenging, humorous or infuriating experiences · fire in woods behind house · giving myself haircut · race against flames · my ‘new look’
Assigned reading, classwork · inventors, geniuses, American heroes · Franklin, Tesla, Martin Luther King, Jr.
Personal reading · articles on Tesla’s life · biography of M.L. King Jr. · ahead of his time · accidents of time and place
Television, radio, tapes Docudrama on TV · Is it ethical to present fiction as fact?

Всі вказані прийоми носять проективний характер /термін Р.П.Мільруда/, оскільки на відміну від прийомів, спрямованих на затренування певних мовних явищ, вони призначені для творчого вирішення поставленого завдання. Крім того, вони у тій чи іншій мірi спрямовані на подолання мовцем психологічних проб­лем, які виникають на початку ПМ та актуалізують знання, спо­стереження, пов"язанi з темою висловлювання.

5. Відбір та опрацювання найважливіших та найперспективніших ідей (Developing and connecting ideas according to the speech type or their combination chosen).

Специфіка процесу опрацювання генерованих ідей знаходиться у залежності від того, який прийом генерування ідей або їх поєднання обрав мовець. Даний крок може містити системати­зацію ідей за певними критеріями, з"ясування їхніх взаємозв"язкiв /причинно-наслідкових та каузальних, темпоральних чи просторових/, поширення та доповнення iдей на основі асоціаціацій, що виникли /асоціацій за контрастом, суміжністю, подібністю та ін/, а також їх відбір. Розглянемо докладніше шляхи опрацювання ідей, отриманих завдяки різним прийомам, се­ред яких «playing with data».

Цей прийом призначений для виявлення або створення взаємо-зв'язків між окремими ідеями з метою вирішення мовленнєвого завдання. Його сутність полягає в тому, що мовець організує та реорганізує ідеї у різних послідовностях з метою здійснен­ня певних висновків про їх взаємозалежність / Ellis 1985, 179/.

Прийом «playing with data» грунтується на роботі асоціативного мислення, наприклад:

Ідеї:

Їх організація/ реорганізація

2. Розташування від більш важливих до менш важливих понять у їх співвідношенні з темою твору

/Див. Додаток б/.

Вибір перспективних ідей, в свою чергу, залежить від інте­ресів мовця, його схильностей та поставленої ним мети. Передумовою подальшої роботи над твором є всебічне дослідження та розвиток цих ідей.

4. Дослідження та розвиток перспективних ідей.

Сутність процесу дослідження генерованих ідей, які, на думку мовця, є перспективними, полягає у виявленні базової інформації про них, їх реальних та потенційних взаємозв'яз­ків між собою та іншими ідеями, які їх ілюструють, розвивають, доводять, ряд методистів виділяє, відповідно, такі прийоми, як «exploring subjects» (Ackley 1985, 35-37), що сприя­ють підвищенню ефективності такого дослідження.

Прийом «exploring subjects» передбачає створення чотирьох, основних видів табдиць, у яких об'єкт дослідження розглядається за допомогою чотирьох типів питань. При цьому, перша з двох колонок таких таблиць включає питання до нього ("інформаційні", "особисті", "творчі", "аналітичні" /пер.наш Н.Щ/ (Ackley 1985, 17-20)), а друга - відповіді на них, з яких утворюються нові ідеї для майбутнього твору. Наведемо прикла­ди цих чотирьох типів таблиць.

Прийом «FRIEDS» названий так, оскільки являє собою абревіатуру з слів «facts» /факти/, «reasons» /причини, аргументи/, «incidents» /випадки/, «examples» /прик­лади/ та «decisions» /рішення/. Він також втілюється у таблиці. Перераховані складові його назви включаються послідовно у першу колонку таблиці, а друга її колонка містить необхід­ний матеріал, що висвітлює у даних аспектах об"єкт досліджен­ня. Цей прийом доцільно поєднувати з визначеним вище прийомом " charting", за рахунок чого до таблиці додається се­редня колонка, подібно до таблиць останнього. Наприклад:

/Див. Додаток 7/.

Дослідження ідей за допомогою застосування вказаних прийо­мів за своєю психологічною природою має багато спільного з прийомами «observing» та «charting». Проте розумова діяльність мовця зорієнтована в цьому випадку на реалізацію конкретних завдань, які випливають з вимог прийомів «exploring subjects» та «FRIEDs».

Саме на даному етапі роботи над письмовим твором доціль­но використовувати додаткову тематичну літературу з метою по­шуку та отримання екстралінгвістичної інформації. Крім того, аналіз змістовної сторони інформаційних джерел може передба­чати виявлення мовцем

підтексту, модальності, причинності та інших категорій /Мерзлікіна 1997, 149/.

Результатом застосування прийомів дослідження та розвит­ку ідей є значно розширений тематичний "банк ідей", які без­посередньо пов"язанi з темою твору і висвітлюють її різні аспекти. Проте обмеженість обсягу студентського твору зумов­лює здійснення вибору лише певного аспекту теми, який за даних умов може бути розкритий. Іншими словами такий вибір може характеризуватись як звуження теми твору.

5. Формування основної ідеї.

Основна ідея е смисловим центром твору, а, отже, пов'я­зана з його логіко-структурною організацією i, відповідно в певній мірі. залежить від форми ПМ, яку обрав мовець, основною ідеєю твору можуть бути висновки «міркування», констата­ція особливості, одиничності об"єкту "опису" або вияв­лення його належності до певного класу об"єктів тощо. Основ­на ідея, звичайно, виступає у вигляді судження, загального положення, яке ілюструється, розвивається та обгрунтовується іншими ідеями. Тому ефективним прийомом для створення основ­ної ідеї твору е «playing with data» (Ellis І985, І978), сутність якого полягає у виявленні або створен­ні взаємозв"язків між окремими ідеями / Див. Додаток 6/. Застосування цього прийому до наявного "банку ідей", пов'я­заних з конкретизованою темою твору, може розкрити неочікувану перспективу смислової організації висловлювання, виявити потенційно цікаві взаємозв'язки. За рахунок аналізу, абстрагування від незначних елементів, комбінування окремих ідей мовець може не тільки окреслити основну ідею, а й в певній мірі уявити канву твору, його сюжетну лінію.


б. Організація ідей у відповідності з логіко-структурною специфікою КМФ

Здійснення кроку організації ідей, акумульованих завдя­ки прийомам «exploring subjects» та «FRIEDs» і відіб­раних у процесі конкретизації теми твору, тісне пов'язанє з плануванням письмового висловлювання і завершує етап підготов­ки до ПМ. Загальною метою операцій, що входять до складу да­ного кроку, е з"ясування мовцем шляхів організації ідей у відповідності з логічною та структурною специфікою обраної форми ПМ.

Логічна організація змiсту майбутнього твору передбачає, в першу чергу, систематизацію ідей за критеріями, які відо­бражають їхній взаємозв'язок зі специфічними смисловими еле­ментами конкретної КМФ. Як вже зазначалось, серед таких смислових елементів виділяються:

І/ в "описі" - локалізація об'єкта у просторі й часі i відображення його взаємозв"язкiв з іншими об"єктами; ха­рактеристика його ознак та властивостей; висновки про його специфічність у групі подібних об"єктів чи навпаки, належність до певного їх класу;