Смекни!
smekni.com

Пакет Coreldraw (стр. 3 из 7)

Якщо яка-небудь опція меню неконтрастна — це означає, що доступ до неї в даний момент неможливий.

У нижній частині меню міститься список з чотирьох файлів, що відкривалися останніми.

Нагадаємо ще раз, якщо опція меню закінчується троеточием (...) — це означає, що вона має своє діалогове чи вікно roll-up вікно.

Меню Edit (Виправлення)

Це меню відповідає за зміни, дублювання, копіювання, видалення, розмноження, а також повторна чи дія скасування попереднього. Подібно всім програмам підтримуючим функцію OLE , у меню Edit містяться елементи роботи з Clipboard (буфер обміну), через який здійснюється обмін інформацією з іншими додатками.

Команда Clone з'явилася в DRAW 4.0. Вона дублює об'єкти, зберігаючи при цьому динамічний зв'язок з оригіналом: міняється оригінал — міняється копія.

На приведеному зображенні команди Paste і Paste Special доступні. Це означає, що в Clipboard є об'єкт, до якого їх можна застосувати.

Меню View (Вид)

Меню View є переробленим меню Display колишньої версії. Воно відповідає за усе, що відбувається з екраном. Його опції дозволяють контролювати стан інтерфейсу.

Виділений на малюнку новий елемент зі своїм допоміжним меню, забезпечує керування імпортованою растровою графікою. Користувачу надається вибір між поліпшеним зображенням і швидкістю роботи машини.

Гаряча клавіша Ctrl+W дозволяє вам змінювати стан екрана (корисна при роботі зі складними і накладаючихся другом на друга об'єктами).

Меню Layout (Макет)

Здійснює контроль за такими фундаментальними параметрами як розмір сторінки і нумерація сторінок. Тут зібрані опції Grid (сітка), Guidelines (допоміжні лінії) і Page (сторінка) -установок, а також Roll-up вікна для Layers (рівні) і Styles (стилі).

Останніх три елементи активізують координатну сітку, покажчики й об'єкти, згідно установок.

Меню Arrange (Упорядкувати)

Виконує впорядкування, розташування, вирівнювання, збір, роз'єднання і з'єднання об'єктів. Командами Group, Combine чи Weld можна об'єднати два об'єкти. Більш оригінальним способом цю процедуру виконують нові команди Intersection і Trim.

Директиви по переносі об'єктів на передній план, чи ж навпаки — на задній, і деякі інші зібрані в підменю опції Order.

Запам'ятаєте, що гарячим клавішам Ctrl+C і Ctrl+V з версії 4.0 більше не відповідають командам Combine і Convert to Curves. Відтепер вони виконують команди зв'язані з Clipboard: Copy і Paste, відповідно. Для Combine і Convert to Curves передбачені комбінації Ctri+L і Ctrl+Q.

Меню Effects (Ефекти)

Містить команди, що виконують спецеффекти DRAW — змішати, огорнути, нахилити, витягнути, додати об'єкту об'ємне зображення. Також це меню було доповнено новими командами — Contour і PowerLine , Lens і PowerClip . Відзначимо, що більшість гарячих клавіш підібрані нелогічно.

Меню Text(Техт)

Підтримує операції форматування і редагування тексту. Більшість кнопок керування зібране в Text roll-up вікні, але часом буває легше працювати з діалоговими вікнами. Опція Text to Path і її roll-up вікно є найбільше часто використовуваними зі спецеффектів DRAW.


3. Робота з пакетом Corel Draw.

a) Робота з об'єктами.

Існує чотири методи для розташування об'єкта у файлі DRAW: створити новий об'єкт, імпортувати частину готових зображень, вставити об'єкт з іншої програми за допомогою Clipboard, чи з бібліотеки Symbols у режимі on-line. Незалежно від походження, усі ці об'єкти поводяться однаково, підкоряючи законам DRAW.

Закони DRAW:

• об'єкт можна виділити за допомогою мишки,

• об'єкт можна вільно переміщати по сторінці,

• розмір, орієнтацію і формат об'єкта можна легко змінити,

• об'єкт повинний мати контур, товщину і колір якого можна змінити,

• якщо ви малюєте замкнутий об'єкт, ви можете задати для нього готову модель кольору,

• ви можете роз'єднати об'єкти.

Тільки один тип об'єкта є виключенням, це растрові картинки, імпортування в DRAW. До растрових зображень не можна застосувати інструменти Заливання, Контурна лінія, їх не можна розєднати. Їх можна розгорнути, змінити їхній розмір і форму. Все інше підкоряється правилам CorelDRAW.

Створення, переміщення і зміна об'єктів

Якщо ви працювали з Windows, ви вже знаєте як створювати об'єкти. Ви вже можете створювати в DRAW еліпси і кола. Простий метод натискання кнопки мишки і буксирування — це усе, що потрібно. Створити лінії і криві Безье небагато складніше, і ця техніка розглядається в наступних двох главах.

Щоб почати роботу з об'єктами, вам потрібно знати як виконується одинарне натискання кнопки миші і подвійне натискання кнопки мишки. Натискання кнопки мишки один раз виділяє об'єкт на чи сторінці колір з палітри квітів. Подвійне швидке натискання виділяє файли в різних діалогових вікнах (Open, Import, Save, Export і т.д.). Виділений об'єкт завжди оточений маленькими чорними покажчиками по периметрі.

Метод натискання і буксирування є самим зручної. З його допомогою виконуються наступні дії:

• переміщення виділеного об'єкта, заповненого чи кольором затіненого: натисніть кнопку в будь-якім місці усередині об'єкта і переміщайте його;

• переміщення незаповненого об'єкта — натисніть кнопку в будь-якім місці контуру об'єкта і переміщайте його;

• поворот об'єкта: виділите його, клацніть мишкою на об'єкті ще раз, потім натисніть ліву кнопку мишки і тягніть, як би сватившись за одну зі стрілок.

Існують дві інші зручні команди для переміщення об'єктів. Це

Move control (керування рухом) у меню Effects/ Transform. Вона дозволяє

пересувати об'єкти з точністю до 0.1 крапки. І натискання клавіші Ctrl при

переміщенні об'єкта: об'єкт може переміщатися тільки нагору, вниз і в

сторони.

Ви можливо вже зустрілися з цим — DRAW не може сприйняти об'єкт, поки він не виділений. Якщо об'єкти прості і їх небагато — виділяти їхній просто. Якщо робочий простір переповнений, задача ускладнюється. Про виділення об'єктів у таких випадках ви довідаєтеся небагато пізніше.

Імпортування об'єктів

DRAW приймає майже усі файли, що ви їй указуєте. DRAW може сприйняти текстові файли, електронні таблиці, зображення з програм, що малюють, векторну графіку (і свою), і навіть зображення з конкуруючих програм. Ключовою вимогою DRAW є: дати спочатку вказівка типу чи файлу дозволити DRAW самої установити тип файлу. При неправильній указівці типу файлу виникне повідомлення про помилку і DRAW запропонує вам неї виправити.

Діалогове вікно File/Import, призначене для імпортування. Подібно більшості програм, DRAW очікує визначений формат, щоб позначити розширення імені файлу. Вам слід випливати прийнятим стандартам при створенні своїх файлів. Пропонуємо вам спробувати імпортувати один з файлів з директорії зображень (clip art).

Використання заповнення і контурів (Fills і Outlines)

Однієї з перших операцій є використання заповнення і контурів виділеного об'єкта. Колірна палітра розташована на екрані. Для Outline і Fill мається багато діалогових вікон і roll-ups. Але виконання основних функцій легко і доступно.

Створимо коло і заповнимо його блакитним кольором:

1. Використовуйте інструмент Ellipce для створення кола. Щоб намалювати правильне коло, утримуйте натиснутої клавішу Ctrl при буксируванні мишкою.

2. Знайдіть блакитний колір на колірній палітрі, розташованої в нижній частині екрана і натисніть ліву кнопку мишки.

3. Щоб контур кола став блакитним, скористайтеся правою кнопкою мишки.

Любою об'єкт може бути обведений контуром, але тільки закритий об'єкт може бути заповнений. Закритим є такий об'єкт, що має безупинний контур, наприклад, як чи коло прямокутник.

Довідатися більше про квіти і відтінки колірної палітри можна в роботі з діалоговими вікнами і roll-ups в інструментах Outline і Fill.

Виділення безлічі об'єктів

DRAW дозволяє виділяти одночасно тисячі об'єктів, і робити операції групирования, переміщення, повторення, чи видалення загальне редагування заповнення і\чи контурів.

Коли об'єкти знаходяться в безпосередній близькості і ясно визначені, ви можете обрисувати "рамку" навколо них, щоб виділити об'єкти. Якщо необхідно виділити визначений об'єкт серед інших, не підметів виділенню, можна використовувати клавішу Shift у такому порядку:

1. Виділити перший об'єкт.

2. Натиснути клавішу Shift.

3. Клацнути мишкою на іншому об'єкті. Тепер обидва об'єкти виділені.

4. Продовжуючи утримувати Shift, ви можете виділити стільки об'єктів, скільки хочете, клацаючи мишкою на них. Поки клавіша Shift у натиснутому стані, виділені об'єкти такими і залишаються. Якщо ви клацніть мишкою на виділеному об'єкті при натиснутій клавіші Shift, об'єкт перестає бути виділеним.

Зауваження до використання такої техніки: якщо об'єкт не має внутрішнього заповнення, необхідно клацнути мишкою на його контурі, щоб виділити об'єкт.

Коли ви вибрали бажані об'єкти, згрупуйте їх разом. Розгрупувати їх пізніше легко, легше чим виділяти їхній після зняття з них виділення (покажчиків).

Якщо об'єкт цілком поглинений великим об'єктом (часто не бачимо із-за нього), більш зручним буде використання режиму Wireframe (каркасне зображення), коли показані тільки контури об'єкта. (Ви можете переключити Edit Wireframe у меню View). Набагато легше виділити окремі фрагменти об'єкта, коли він показаний у режимі Wireframe. При роботі в цьому режимі вам легко виділити об'єкти, розташовані зверху інших, щигликом мишки на будь-якій частині контуру об'єкта.

Якщо ви хочете виділити всі об'єкти на вашому малюнку, варто звернутися до команди Select All у меню Edit.

Об'єднання безлічі об'єктів в один

Існують три команди, що збирають різноманітні об'єкти і поєднують їх разом. Ви працюєте з всіма об'єктами відразу. Ці три команди — Group (групувати), Combine (комбінувати), Weld (зварювати) розташовані в меню Arrange.

Щоб виділити більше одного об'єкта — натисніть кнопку мишки й обрисуйте рамку навколо бажаних об'єктів, чи виділити один — утримуйте натиснутої клавішу Shift під час виділення інших.