Смекни!
smekni.com

Пакет Coreldraw (стр. 5 из 7)

Текст усередині об'єкта

Це властивість не зовсім відповідає функції Paste Inside, при якій ви попросту заповнюєте рамку будь-якої форми і розміру текстом. Замість цього ви можете застосувати існуючу форму до текстового параграфа. Наприклад, ми могли б установити текстовий блок усередині еліпса , але DRAW цілком запозичила можливості функції Envelope. Якщо ви хочете розташувати текст, допустимо, усередині кола — ви створюєте контур (рамку) тексту, створюєте коло, а потім даєте вказівку, що контур повинний виглядати як коло. Таким чином, два кроки замість одного, однак можливості "окутування" об'єктів компенсують ці незручності.

Кроки. Шанувальники NBA (національна баскетбольна асоціація в США) розуміють "кроки" як рух без м'яча, для шанувальників же Corel Draw "кроки" — це перехідні блоки від одного кольору до іншого. Раніш ця можливість була доступна лише на глобальному рівні — для всіх потоків файлу, чи ж на Post Script принтерах за допомогою набору піддіалогових керуючих вікон. Поле steps у діалоговому вікні Fountain Fill дозволяє вам установити необхідна кількість кроків для кожного потоку, ґрунтуючись на здатності принтера, що дозволяє, чи вимогах дизайну.

Типові (пропоновані) потоки. Діалогове вікно Fountain Fill надає у ваше розпорядження вікно з уже розробленими потоками (з назвами типу: Ozone Cloud, Pink Neon, Siren...), які можна просто перенести на об'єкт. Більш того, кнопка Save може занести створений вами потік у нагромаджувач для наступного використання.

Envelopes. Нова версія Corel Draw дала функції "Обволікання" можливість створювати оболонку на базі існуючих форм, а також керованих вручну рамок текстових параграфів. Додатково надається набір типових контурів для швидкого застосування до об'єктів.

Blending (перехід). Опція Blend наповнилася двома цікавими інструментами. Нова кнопка Loop поліпшила колишні можливості Blend по провороту перехідних об'єктів, дозволяючи самостійно встановлювати траєкторію переходу по колу від початкового об'єкта до кінцевого. Дуга кола при цьому визначається ступенем обертання. Ще одним поліпшенням Blend стала поява команд Split і Fuse. Split може ефективно перевести одну взаімопереходячу групу об'єктів у двох взаємозалежних, де елементів поділу стає перехідною проміжною крапкою. Fuse попросту поєднує двох груп в одну — протилежна функція.

Extrusions (видавлювання). Поряд з багатьма іншими функціями, кілька програмних елементів беруть участь у створенні швидкого видавлювання. Ви можете установити крапку сходу стосовно центра об'єкта, на додаток крапки 0.0 на лінійці. Зміна не велика, але це маленьке доповнення відкидає необхідність, що набридає, прокручувати сторінку в пошуках крапки сходу.

Contours (контури). Це доповнення в Corel Draw було оцінено деякими і зігнороване більшістю, включаючи автора. Але ті, хто користається цією функцією, знають, як витягти з її користь.

Cloning (операція розмноження). Ви знайомі з копіюванням, дублюванням, вставкою об'єктів, а також з можливістю переміщення елемента на передній план, залишаючи оригінал за. У Corel Draw є ще один спосіб копіювання об'єкта — cloning (розмноження). Розмноження — це щось більше, ніж просте копіювання. Отриманий цим шляхом об'єкт пам'ятає свій оригінал (майстер копію), якщо міняється оригінал — те ж відбувається з дублікатом.

Поліпшена команда Undo. У Corel Draw ваші можливості в плані зміни рішення розширені завдяки багатоступінчастому рівню команди Undo. Спираючи на чотири базових рівні, ви можете доповнювати (розширювати) цю команду власними підрівнями в межах відведеного під неї обсягу пам'яті.

Добір усередині групи об'єктів. Для редагування конкретного елемента групи вам не потрібно дробити групу, щоб добратися до потрібного об'єкта. Для цього вам необхідно клацнути мишкою на об'єкті, утримуючи натиснутої клавішу Ctrl — довкола нього виникне керуючий контур , що говорить про те, що він є частиною групи. Ви можете робити з обраним об'єктом усе, що завгодно — перемістити, змінити чи розмір форму, поміняти заливання, повернути, чи відредагувати (якщо це текст), але його неможливо видалити. Цей маленький нюанс був визнаний одним із кращих нововведень версії Corel Draw 4.0.

Welding (об'єднання). Поряд з функціями групування і сполучення (накладення), ви можете застосувати функцію об'єднання двох об'єктів. На відміну від команди Combine, Weld забирає індивідуальні контурні лінії об'єктів і представляє їхній у виді одного елемента. Це демонструє збереження індивідуальних контурних ліній після виконання команди Combine, і загальний контур об'єкта, отриманий після виконання директиви Weld. Результуюча контурна лінія приймає параметри контуру, що були на об'єкті, обраному останнім.

Панель інструментів, що переміщається. Як згадувалося , панель інструментів може бути відділена від свого звичного місця і перенесена в будь-яку частину екрана, навіть за межі вікна DRAW.

Палітра квітів. З меню Display ви можете вибрати один з чотирьох типів колірної палітри екрана. Починаючи з Corel Draw 4.0 об'єднала всі палітри в діалогове вікно Uniform Fill. Хоча тепер не так просто змінювати палітру, як це було раніш, але діалог з машиною полегшав.

Lens (лінзи)

Це одне з кращих нововведень Corel Draw за усіх часи. Одна з найцікавіших іграшок CorelDRAW, — це не виходить, що лінза марна чи не придатна для професійної роботи. У вмілих руках художника це коштовний інструмент. Лінза може працювати як збільшувач, або як фільтр, — це залежить від типу лінзи.

По такому ж принципі працює Lens Roll-up: об'єкт на передньому плані дає ефект лінзи щодо того об'єкта, що розташований під ним. Об'єкт на передньому плані працює як збільшувальне скло з двократним ступенем збільшення (ступінь збільшення можна задавати в поле Amount (кількість)).

PowerClip (фігурне відсікання)

Цей інструмент працює за принципом накладення одного об'єкта на іншій. У принципі, результат аналогічний виконанню команди Combine (об'єднати) при створенні маски і накладенні її на об'єкт. Але користатися інструментом PowerClip набагато простіше, а його можливості виходять далеко за межі простого накладення маски.

PostScript Import. CorelDraw у стані робити більше, ніж просто встановлювати EPS-зображення на екрані, а потім його роздруковувати. Зараз вона може інтерпретувати інструкції PostScript, тим самим, надаючи можливість редагувати зображення. Але не покладайтеся на це цілком. Якщо програма має EPS-файл, але при цьому відсутній рідний вихідний файл, — Corel Draw може це не переварити.

Неждана допомога. Якщо небагато затримати курсор на одному з інструментів, то під курсором з'явиться його назва.

Специфічний формат файлів у Corel. Усі прикладні програми Corel Draw можуть робити обмін інформацією через метафайл нового формату, відомий як Corel Presentation Exchange чи СMX.

Поліпшений каталог художніх кліпів. Corel відмовилася від колишньої малоінформативної системи побудови каталогу, де посилання на зміст здійснювалася через піктограми. У новій версії використаний старий добрий метод — словесний опис категорій.

Нове керування Roll-ups. Починаючи з версії Corel Draw 5.0 знову змінила спосіб керування Roll-up. Діалогове вікно на проводить установку roll-ups, що визначає початковий стан Draw при запуску.

Збереження і відкриття файлів (Saving & Opening)

Збереження вашої роботи в DRAW є важливою задачею. Ключем до ефективного збереження буде чітко організована структура директорій. DRAW пам'ятає ті директорії, що ви вибрали для збереження файлів. При роботі з вікном файлів у DRAW витрачається менше зусиль, якщо зберігати файли в одній директорії.

Гаряча клавіша для збереження — Ctri+S.

Маштабування

Найбільше легко змінити масштаб об'єкта натисканням клавіші F4. Ця гаряча клавіша діє на всі об'єкти вашого зображення і забезпечує найбільше збільшення, що дозволяє бачити всі об'єкти.

Якщо ви хочете збільшити частину зображення, потрібно клацнути мишкою на меню інструмента Zoom (масштаб) і вибрати четверту піктограму (піктограму з маленькими чорними квадратами навколо об'єктів), чи використовувати комбінацію клавіш Shift+F2. Якщо ви хочете збільшити зображення визначеної групи об'єктів ( як виділених, так і немає), натисніть кнопку мишки на інструменті Zoom, а потім на піктограмі з плюсом, що з'явиться в меню. Тепер рамка, що ви малюєте на сторінці, буде зоною маштабування і DRAW автоматично прорахує збільшення.

Елементи розміщення (Arranging Elements)

При виділенні двох чи більш об'єктів стає доступної команда Arrange/Align. З її допомогою можна точно вирівняти виділені об'єкти по їхніх вершинах, нижнім чи краям сторонам.

Команда Align (вирівнювати) може застосовуватися навіть до єдиного об'єкта. Коли виділяється один об'єкт, ця команда може вирівняти його щодо сторінки. Нижнє зображення показує використання двох установок одночасно: вертикального і горизонтального вирівнювання.

У меню Arrange також знаходяться команди Те Front (Перемістити на передній план), Те Back (Перемістити на задній план), Forward One (Перемістити на один об'єкт уперед), Reverse Order (Зворотний порядок).

Використання Undo (скасування)

У діалоговому вікні Special/Preferences/General ви можете установити число рівнів запам'ятовування для Undo. Припустимо, ви робите такі операції з навкруги:

1) змінили колір;

2) пересунули на 2 дюйми убік;

3) зробили його ширше;

4) видалили.

Ви можете скасувати кожне з цих дій, починаючи із самого останнього, і рухаючи назад у часі. Будь-яка дія називається рівнем, і за замовчуванням число рівнів для Undo дорівнює чотирьом. Якщо на вашому комп'ютері досить пам'яті, ви вже не раз згадували, що крива— квінтесенція усього, що створює DRAW. Навіть прямокутники й еліпси — це завуальовані криві. Більш того — пряма лінія сприймається Draw як крива. Висновок із усього сказаних простий — Draw трактує усі векторно створені об'єкти однаково. Всі об'єкти, побудовані на основі векторної графіки, мають зовнішній контур, що визначає їхню форму. Якщо це закритий контур — він може бути залитий кольором. Є два елементи, що задають будь-яийк контур — траєкторія і вузол.