Смекни!
smekni.com

Пакет Coreldraw (стр. 6 из 7)

Оскільки поняття path (траєкторія) має 178 різних значень у комп'ютерному сленгу, дамо для неї своє визначення стосовно до DRAW.

• Траєкторія — це лінія, що з'єднує початкову крапку з кінцевої. Приміром, кожна сторона квадрата — це траєкторія, еліпс має єдину траєкторію, а лінія, намальована від руки, може мати безліч траєкторій.

• Траєкторія задається початковою і кінцевою крапками, що називаються вузлами. У квадрата — чотири вузли, в еліпса — всього один. Любою об'єкт Draw має ці два базових елементи — вузли і траєкторії. Draw забезпечує користувачу постійний доступ до цих елементів для їхнього редагування і зміни форми.

Коли ви працюєте з інструментом Олівець, автоматично створюються лінії і криві. При залученні інших трьох інструментів — Еліпс, Прямокутник, Текст, — Draw працює з ними згідно внутрішніх установок. Наприклад, Еліпс має єдиний безупинний контур, у прямокутника завжди чотири сторони, а текст має спеціальні атрибути, що задаються (розмір, шрифт, стиль...). У тому випадку, якщо ви звертаєтеся до команди Convert to Curves (перевести в криві), — з будь-якого елемента знімаються програмні установки, і ви, разом з Draw, можете працювати з ними як із кривими. Після цього можна додати прямокутнику п'яту сторону, розбити коло на розрізнені форми, і робити усе, що завгодно із символами тексту.

Створення кривих і ліній

Для створення кривої можна використовувати інструмент Олівець, і зробити об'єкт готовим до редагування. Любою чи вузол траєкторія можуть бути змінені. Але перш, ніж це робити, пройдіться по вузлах і зверніть увагу на рядок стану. Ви заметете, що не усі вузли однакові. У рядку стану ви побачите позначення або smooth (вузол плавного переходу), або cusp (вузол зламу). Коли малювали криву, Draw на свій розсуд установлювала тип вузла.

Draw використовує вузол плавного переходу, коли траєкторії плавно переходять одна в іншу, а вузол зламу — при різкому повороті лінії. Коли виділений вузол зламу, видно, як різко крива змінює свій напрямок. Наша крива також містить і пряму ділянку (між четвертим і п'ятим вузлами). Оскільки Draw помітила, що ця ділянка близька до прямої, вона його таким і задала.

До речі, малювати прямі лінії можна набагато простіше. Перехід від однієї крапки до іншої (без утримання клацнувши мишкою) малює пряму лінію. Тут існує відмінність у техніку роботи з мишкою: ви виконуєте не подвійного короткочасного щиглика мишкою, а два щиглики мишкою (із затримкою), один за іншим. Щоб намалювати ланцюжок прямих ліній, випливає:

• клацнути мишкою, щоб задати початкову крапку,

• пересунути мишку,

• клацнути мишкою, щоб задати кінцеву крапку,

• клацнути мишкою в тім же місці ще раз, щоб позначити нову початкову крапку,

• пересунути мишку, клацнути мишкою, щоб позначити нову кінцеву крапку і т.д.

Діалогове вікно Outline Pen

Використовується найчастіше, тому що до процедури редагування ширини й інших параметрів контурної лінії приходиться звертатися набагато частіше, ніж до зміни кольору. Та й у саме діалогове вікно Outline Color ви можете потрапити прямо звідси.

Базові установки ширини контурної лінії набудовані на товщину .2; 2; 8; 16 і 24 points. На жаль змінити величину предустановок неможливо, щоб задати яку-небудь іншу ширину необхідно звертатися в roll-up чи діалогове вікно. Roll-up більш гнучко у виконанні цієї функції, але можливості установки в ньому обмежені фіксованою величиною зміни параметра, що залежить від використовуваної розмірної одиниці. Діалогове вікно Outline Pen, навпроти, здійснює більш тотальний контроль за контурною лінією.

Нижче описані можливості діалогового вікна Outline Pen.

Ширина контуру

Поле Width (ширина) дозволяє встановлювати товщину контурної лінії в межах 1 point — 4 дюйми. Величина параметра задається або вказівними стрільцями (поруч з полем уведення), або з клавіатури, для цього потрібно попередньо установити курсор у поле введення. Швидше всього зміна параметра виконується через F12 і введення з клавіатури. Після цього натисніть ОК.

Стрілки

Два полючи Arrows забезпечують доступ до декількох десяток видів стрілець. Ліве нулі призначено для стрілки на початку лінії, праве — наприкінці. Помнете, що якщо лінія намальована праворуч ліворуч, ці полючи міняються своїми функціями. Якщо ви помилилися в установленні стрілок на краях лінії, розкрийте кожне з полів Options і виберіть Swap (поміняти місцями).

Якщо вас не влаштовує жодне з зображень стрілок, що пропонує DRAW, ви можете створити власні за допомогою Arrowhead Editor. Потрапити в-це вікно можна через поле Options / Edit. Стрілка, зроблена з базової шляхом редагування: вона подовжена і трохи звужена (клацнувши мишкою в одному з полів Arrows, виберіть початковий тип і перейдіть у вікно редагування).

г) Заливання в Corel Draw.

Структура інструмента Fill

Для того, щоб працювати з кольором необхідно знати два відправних моменти: будь-який колір, чи відтінок візерунок, поміщені усередину об'єкта, сприймається як заливання;

виділений об'єкт повинний мати закритий контур, щоб він міг сприйняти заповнення.

Можливості DRAW у плані розфарбовування об'єктів практично необмежені як у глибину, так і в ширину. Є шість діалогових вікон, що у деяких випадках мають до трьох піддіалогових рівнів. Дамо деякі необхідні пояснення по цій карті: цифрами від 1 до 7 позначені шість діалогових вікон і roll-up-вікно. Fill roll-up-вікно, у свою чергу, також дає доступ до п'яти із шести діалоговим вікнам. Цифри над roll-up-вікном показують цей взаємозв'язок.

Крім того можливості DRAW по колірному заливанню розділені на чотири категорії.

Однотонне заливання (Uniform Fill) забезпечує заливання обраного об'єкта єдиним чи кольором відтінком.

Потокове заливання (Fountain Fill) забезпечує створення колірного переходу. DRAW пропонує чотири типи потокового заливання: лінійна, радіальна, по конусі і по квадраті.

Візерунки (Patterns) забезпечує заливання об'єкта повторюваним чи візерунком малюнком. DRAW пропонує три кольорових типи візерунків: двоколірний (two color pattern), повнокольоровий (full-color pattern) і текстурний (PostScript texture).

Текстурне заливання (Texture Fill) забезпечує можливість використовувати художні здібності растрового зображення. Цей елемент, уперше з'явився у версії Corel Draw4.0

Застосування заливань

Нижній ряд піктограм у функціональному меню Fill призначений для швидкого заливання обраного об'єкта сірим тоном. Піктограма Х дозволяє зняти будь-як заливання з об'єкта. Чотири піктограми, після чисто білої і чисто чорної дають сіре тло з щільністю чорного кольору 10%, 30%, 50% і 70% відповідно.

Roll-up вікно Fill підтримує доступ до однотонних заливань (діалогове вікно Uniform Fill), потоковим заливанням (діалогове вікно Fountain Fill), двох- і повнокольоровим візерункам (діалогове вікно Two-Color Pattern і Full-Color Pattern) і текстурним заливанням (діалогове вікно Texture Fill). Для того, щоб потрапити в потрібне місце, — виберіть відповідну піктограму і клацніть мишкою на кнопці Edit. Перед вами відкриється діалогове вікно з всіма атрибутами.

Також як і roll-up вікно Pen, roll-up вікно Fill зручно при багаторазовому звертанні до елементів редагування заливань. При менш напруженій роботі з квітами ви можете скористатися гарячими клавішами (Shift+Fll для діалогова вікна Uniform Fill, F11 для Fountain Fill).

Uniform Fills

Основна задача цього діалогова вікна полягає в наданні допомоги на вибір конкретного кольору, чи відтінку сірого тону для повного заливання обраного об'єкта. Воно пропонує шістьох різних промислових стандартних способів завдання кольору, поряд з можливістю використовувати піктограму кольору користувача, що містить специфічні суміші чи квітів їхні імена. Не менш важливо те, що можна встановлювати щільність чорного кольору в сірих тонах з точністю до 1%, а отже встановлювати лінії, для пристроїв висновку з високою здатністю, що дозволяє.

У діалоговому вікні Uniform Fill представлена одна зі стандартних конфігурацій установки кольору (кольори задаються на моделі CMYK). Практично будь-який колір,— це процентна суміш основних квітів: синій (cyan), червоний (magenta), жовтий (yellow), чорний (black). Більш докладно про модель CMYK і інших мова йтиме нижче.

Якщо ж, згідно інструкцій, використовувати тип кольору PANTONE 284 (один з 700 що задаються PANTONE Matching System),— переключитеся в іншу систему квітів. Для цього відкрийте вікна, що розвертаються, Show і виберіть PANTONE Spot Colors. Позначте вікно Show Color Names (показати назва квітів), уведіть 284 у поле search for (пошук), і ваше діалогове вікно буде виглядати, як на мал. 8.2.

Також колір можна задати через: процентну установку Red/Green/Blue (Червоний/Зелений/Синій); колесо Hue/Saturation/Brightness Колір/Насиченість/Яскравість);

список 2000 квітів Tru Match, глава 26 розповість про різні системи установки квітів.

Потокове заливання (Fountain Fill)

Говорячи мовою засобів масової інформації, потокове заливання — це інструмент, що відтворює фантастичні ефекти в середовищі DRAW.

Також відома як градієнтна заливання, потокове заливання забезпечує плавний перехід кольору. Класичним прикладом такого ефекту служить злиття неба і води на обрії. Одержавши установку, DRAW починає заливання на одній стороні об'єкта одним кольором і плавно переходить в інший колір у міру наближення до протилежної сторони. Для виконання такого завдання DRAW необхідно вказати граничні кольори, ступінь плавності переходу і місце початку переходу.