Смекни!
smekni.com

Однорангова операційна система Windows 95 98

ОДНОРАНГОВА ОПЕРАЦIЙНА СИСТЕМА

WINDOWS 95/98.

Операційні системи Windows 95 i Windows 98 включають в себе необхідне програмне забезпечення для установки невеликої комп’ютерної мережі, в якій може бути організований спільний доступ до файлів та принтерів. Вам необхідно встановити в кожний Windows-комп’ютер мережевий адаптер (мережеву карту). Якщо організована шинна топологія, то комп’ютери треба з’єднати коаксіальним кабелем через Т-конектори і на кінцях шини встановити термінатори. Якщо використовується зіркоподібна топологія мережі, або мережа Fast Ethernet, то потрібно встановити ще концентратор (HUB) і кожен комп’ютер з’єднати з HUBом відрізком кабелю “вита пара”.

Дальше Вам необхідно заставити кожен комп’ютер “побачити мережу”, а також надати можливість спільного використання файлів і принтерів того, чи іншого комп’ютера (чи всіх комп’ютерів) мережі. Все це потребує витратити по декілька хвилин часу для кожного комп’ютера.

Настройка комп'ютера для роботи в мережі.

При виключеному комп’ютерi встановіть мережеві карти в слоти на материнських платах комп’ютерів згідно з супроводжуючою документацією. З’єднайте відповідним кабелем комп’ютери між собою, або з HUBом. Після включення комп’ютера Windows автоматично розпізнає Вашу мережеву карту та встановить необхідне програмне забезпечення. Якщо мережева карта автоматично не розпізнається, настройку необхідно виконати вручну, використовуючи супроводжуючу документацію та спеціальні програми-драйвери, які поставляються виробниками разом з мережевими картами (як правило на дискетах).

Ці операції необхідно виконати для кожного комп’ютера.

Слiд зауважити, що для настройки необхiдно мати або на CD-диску, або на жорсткому диску дистрибутив операцiйної системи Windows-95/98.

Після установки мережевих карт встановлюємо протокол NetBEUI (або той протокол, який необхiдно).

· Правою кнопкою “миші” клікнути на Сетевое окружение

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “Свойства”

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “Добавить”

· Виділити “Протокол” і лівою кнопкою “миші” клікнути на “Добавить”

· В списку виробників клікнути на “Microsoft”

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “NetBEUI”та “ОК”

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “ОК” внизу діалогового вікна “Сеть

На робочому столі кожного комп’ютера появиться іконка (ярлик) “Сетевое окружение”. Для того, щоб дані настройки вступили в силу, система запропонує перезавантажити комп’ютер.

Визначення імен компютерів та робочої групи.

(ця процедура виконується для кожного комп’ютера).

· Правою кнопкою “миші” клікнути на Сетевое окружение

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “Свойства”

· Лівою кнопкою “миші” клікнути на “Компютер”

· Дати ім’я комп’ютеру. Це ім’я інші користувачі (абоненти мережі) будуть бачити при перегляді “Сетевого окружения”. Імена комп’ютерам давайте такі, які легко можна зрозуміти, і які якимось чином пов’язані з тим чи іншим абонентом.

· Присвойте ім’я Вашій робочій групі. Ім’я може бути будь-яке.

Слiд пам’ятати!

· Персоналiзацiя (Logging on): Будьте уважнi пiсля включення комп’ютера при входi в систему. Якщо для Вашого iменi не був присвоєний пароль, то натиснiть клавiшу Enter. Якщо Ви клiкнете лiвою кнопкою “мишi” на Cancel або натиснете клавiшу Esc, то не зможете нiчого побачити в “Сетевом окружении” при його переглядi, тобто мережа для Вас буде недоступною.

· Для використання документiв з iнших комп’ютерiв: Вiдкрийте “Сетевое окружение” щоб “побачити” iншi комп’ютери Вашої робочої групи. Лiвою кнопкою мишi клiкнiть на назвi комп’ютера, що зберiгає потрiбний Вам файл (документ). Здiйснiть пошук файла на видiленому комп’ютерi.

· Робочi групи (Workgroups): Для змiни назви робочої групи правою кнопкою “мишi” клiкнiть на “Сетевое окружение”, лiвою кнопкою “мишi” на – “Свойства” та “Комп’ютер”. У вiдповiдному рядку помiняйте назву робочої групи.

· Iм’я комп’ютера: Для змiни назви комп’ютера правою кнопкою “мишi” клiкнiть на “Сетевое окружение”, лiвою кнопкою “мишi” на – “Свойства” та “Комп’ютер”. У вiдповiдному рядку помiняйте назву комп’ютера.