Смекни!
smekni.com

Вивчення роботи пакета програм Microsoft Internet Explorer

Реферат

Вивчення роботи пакета програм Microsoft Internet Explorer

Призначення програми Internet Explorer та її можливості.

Для роботи в Iнтернеті необхідно мати простий і зрозумілий інструмент, який дозволив би використовувати всі можливості мережі. Одним з таких інструментів є пакет програм Internet Explorer(MIE), розроблений фірмою Microsoft . Зараз вже продається версія 5.0 цього пакету. Ми розглянемо, як працювати з версією 3.0, оскільки вона максимально інтегрована в Windows 95 і є на даний час найрозповсюдженішою. Вміючи працювати з нею, без проблем можна самостійно освоїти і новіші версії.

Основним сервісом в Iнтернеті останнім часом стала Всесвітня павутина (WWW), тому головною програмою пакета Internet Explorer є програма перегляду Web-сторінок. Отже, Internet Explorer - провідник Iнтернета, що підтримує можливості, закладені розробниками Web-сторінок.

Оскільки Iнтернет - це не лише Всесвітня павутина, то в комплект Internet Explorer входить також програма для роботи з електронною поштою Internet Mail, яка підтримує стандартні поштові протоколи Iнтернета. Крім того, надана можливість роботи з новинами за допомогою програми Internet News.

Також у комплект Internet Explorer включено програму Microsoft NetMeeting, яка реалізує додаткові можливості, надані мережею Iнтернет. Зокрема, Microsoft NetMeeting дозволяє встановлювати голосовий зв'язок і обмін різноманітними даними через Iнтернет, а також дає можливість користуватися пристроєм, що об'єднує телефон і великий набір засобів обміну даними. Можна розмовляти зі своїм співрозмовником і використовувати спільну дошку для малювання, що дозволить створювати колективні малюнки. Також є можливість під'єднати до розмови інших абонентів і організувати телеконференцію. Крім того, можна сумісно використовувати різні додатки, наприклад, удвох працювати над текстом в редакторі Word.

В повний комплект Internet Explorer входить також програма ActiveMovie, яка здатна демонструвати відеофільми, відтворювати звуки, тобто реалізовувати можливості мультимедіа в Iнтернеті.

Робоче вікно програми Internet Explorer.

Після запуску програми на екрані з'явиться вікно провідника Internet Explorer. Розглянемо назви і призначення елементів робочого вікна програми.

Заголовок вікна - стандартний заголовок Windows, в якому, крім назви програми, відображається ще й назва активної Web-сторінки. В правій частині заголовку вікна розміщені кнопки, призначені для стандартних дій з вікнами в операційній системі Windows.

Під заголовком розміщено меню. За його допомогою можна вибрати будь-яку команду Internet Explorer. Основні пункти меню : Файл, Правка, Вид, Переход, Избранное, Помощь.

Нижче меню знаходиться панель інструментів. На цій панелі зображені піктограми, які позначають різні дії, зокрема: Назад, Вперед, Стоп, Обновить, Основная, Поиск, Избранное, Печать, Шрифт, Почта.

Рядок під панеллю інструментів - це поле для вводу адреси сторінки, на яку потрібно перейти.

Детальніше із командами меню і піктограмами панелі інструментів як третьої так і четвертої версіями MIE можна ознайомитися на практичних заняттях.

Основні принципи роботи з програмою Internet Explorer.

Одним з основних понять при роботі з Internet Explorer є поняття Web-сторінки. Під сторінкою слід розуміти документ, який містить в собі, крім тексту, ще й графічні зображення, звукові фрагменти і відеоматеріал. Крім того, Web-сторінка може містити також посилання на інші сторінки і поштові скриньки. Щоб дізнатися, чи є фрагмент документу посиланням, слід підвести вказівник миші до цього фрагменту. Це може бути і текст, і графічне зображення. Вказівник миші, знаходячись над посиланням, повинен змінити свою форму на стилізоване зображення руки, а в рядку стану з'явиться адреса переходу, що відповідає даному посиланню.

Робота програми починається із завантаження на комп'ютер користувача домашньої сторінки. За замовчуванням цією сторінкою є сторінка привітання фірми Microsoft.

В процесі роботи можна переривати процес завантаження Web-сторінки на комп'ютер користувача. Для цього слід натиснути кнопку Стоп(Stop). Якщо натиснути кнопку Обновить(Refresh), то активна сторінка буде наново прочитана з мережі.

Для відображення інших Web-сторінок потрібно або ввести в поле адреси нову адресу, або вказівником миші вибрати посилання, яке зацікавило вас, і клацнути на ньому мишею. Після того, як вказано адресу, відбувається пошук Web-сторінки в мережі Iнтернет і її завантаження. Можна зберегти цю сторінку на своєму комп'ютері для подальшого використання за допомогою команди меню Файл->Сохранить как файл(File->Save As File).

Таким чином, робота з програмою - це переміщення по нескінченній павутині посилань на різноманітні Web-сторінки в Iнтернеті. Для полегшення такого переміщення використовують кнопки Назад(Back) і Вперед(Forward). Для переходу на початкову сторінку користуються кнопкою Основная(Home). Дуже корисною є здатність програми Internet Explorer запам'ятовувати введені з клавіатури адреси в поле Адрес(Address). Скористайтеся кнопкою, на якій зображено вказівник "вниз", розміщеною з правого боку поля вводу адреси, щоб вибрати потрібну адресу.

Під час сеансу роботи з Internet Explorer можна повторно викликати вже відвідані сторінки за допомогою кнопок Назад(Back) і Вперед(Forward).

Зміна кодування кириличних символів.

Для роботи зі сторінками, де використовуються національні алфавіти, часом необхідно вказати відповідне кодування. Internet Explorer автоматично визначає, яке кодування використовує дана сторінка, якщо в ній вставлено інформацію про кодування, але не всі розробники Web-сторінок вставляють в них інформацію про кодування, або ж іноді автовизначення спрацьовує невірно, і тоді на екрані написана "абракадабра". Розглянемо дії, які слід виконати для того, щоб самостійно змінити кодування.

· Клацніть мишкою на символі в правому нижньому кутку робочого вікна Internet Explorer. Цей символ зображує багато прапорців на фоні земної кулі. З'явиться список доступних способів кодування. Поточне кодування відмічене кружечком біля його назви.

· Виберіть варіант Кириллица (КОі8-R)(Сyrillic KOI8-R) для випадку кириличного кодування.

Якщо після зміни кодування проблема відображення кириличних букв не зникла, то слід спробувати встановити інший варіант відображення букв кирилиці, наприклад, Кириллица (Windows-1251).

Зауваження. В MIE 4.0 є ще один шлях зміни кодування сторінки - через пункт меню Вид->Шрифт->Кириллица(КОі8-R).


Література.

1. Глинський Я.М. Практикум з інформатики.- Львів: Підприємство Деол, 1998.- 168 с.

2. Коцюбинский А.О., Грошев С.В. Современный самоучитель работы в сети Интернет. - М.: Триумф, 1997.- 400 с.

3. Миллер М. Использование Windows 98: Пер. с англ.- К.; М.; СПб.: Издат. дом "Вильямс", 1998.- 336 с.

4. Проект програми курсу "Основи інформатики та обчислювальної техніки" для загальноосвітньої школи (автори: Жалдак М.і., Морзе М.В., Науменко Г.Г.). Електронний варіант.

5. Homepage с помощью бортовых средств.// Chip, №5-6, 1996, с. 70-73.

6. Internet для "чайников". К.: Диалектика, 1996.- 288 с.

7. Журнал "Компютер + Программы", 1998-2000 р.р.

8. Журнал "Чип", 1996-2000 р.р.

9. Газета "Про", 1998-2000 р.р.