Смекни!
smekni.com

Ухилення від сплати податків Аналіз та оцінка оперативної системи (стр. 2 из 7)

За даними аналізу звітності виробництво спирту етилового за 10 місяців 1997 року становить 19,2 млн. дол., з них реалізовано на експорт без сплати акцизного збору 4,4 млн. дол.

За повідомленням митних органів за цей період встановлено 511 випадків, коли спирт та алкогольні напої, відвантажені на експорт у кількості 1305,5 тис.дол., не перетнули митний кордон України.

Державними податковими адміністраціями за цей час виявлено 60 випадків порушень у реалізації спирту підприємствами-виробниками, пов'язаних з заниженням (приховуванням) акцизного збору на суму 37,1 млн. грн. За порушення вимог законодавства щодо сплати акцизного збору до суб'єктів підприємницької діяльності застосовано фінансових санкцій на суму 12,9 млн. грн.

Аналіз результатів роботи, проведеної Державною податковою адміністрацією України з виявлення шляхів надходження в Україну немаркованих алкогольних напоїв, дозволяє зробити висновок, що наявність пільги при відвантаженні спирту на експорт без сплати акцизного збору дає можливість окремим суб'єктам підприємницької діяльності отримувати невраховані обсяги спирту етилового для виробництва алкогольних напоїв на незареєстрованих виробничих потужностях та уникати сплати належних податків і платежів.

Аналіз реалізації спирту етилового, який використовується вітчизняними підприємствами для виробництва підакцизних товарів, свідчить про непоодинокі випадки його використання не за призначенням.

Як свідчить проведений аналіз досвіду країн Західної Європи і Росії, видеопіратство за своїми прибутками досягає доходів, що прирівнюються до доходів від продажу зброї і розповсюдження наркотиків. З однієї відеокасети, що записана і продана, отримується 100 % прибутку. Але піратський відеобізнес залишається практично непокараним.

Внаслідок великої прибутковості "піратського" бізнесу сформувалися стійкі злочинні угруповання, які поділили сфери впливу. Разом з тим, зазначена галузь не існує відокремлено, вона супроводжується скоєнням інших тяжких злочинів. У зв'язку з цим організовану частину "піратства" Економічна і Соціальна Рада ООН віднесла до одного з видів організованої злочинності.

За даними Міністерства культури України правами на прокат і розповсюдження кіновідеофільмів у кількості біля 2 млн. примірників на території України володіють 29 суб'єктів. Одночасно, за даними органів податкових адміністрацій права на тиражування, продаж і прокат касет мають біля 194 підприємств різних форм власності, які, у свою чергу, через пункти обміну і продажу, кіоски, палатки, магазини реалізують відеопродукцію населенню.

Зрозуміло, що комерційні структури звітують органам податкової адміністрації про мінімальні обсяги виробленої і реалізованої продукції з метою несплати податків, у першу чергу акцизного збору.

Про значні обсяги "тіньового" ринку відеопродукції свідчать результати операції "Відео", яка проводилася УІШ ДПА м. Києва з перевірки сплати податку на додану вартість, а також акцизного збору при реалізації відеокасет. Під час проведення операції було перевірено 175 суб'єктів підприємницкої діяльності, що займаються тиражуванням, прокатом та розповсюдженням відеофільмів. У ході перевірки було виявлено 138 порушень чинного законодавства щодо розповсюдження та прокату фільмів. Знайдено 6 складів, де зберігалися відео та аудіо касети без сплати акцизного збору на загальну суму 343 650 грн. Враховуючи, що середня ціна відеокасети 4,5 грн. – обіг з реалізації вказаної продукції складає 2,7 млн. грн. на місяць (за рік – 32,4 млн. грн.). Разом з тим, через офіційну звітність підприємств-розповсюджувачів проходить загальна сума біля 150 тис.грн., що складає 5-6 % від фактичної суми обігу.

Відеокасети збираються у "підпільних" цехах та реалізуються за готівку фірмам, що тиражують і продають відеофільми. Таким чином, підприємство (цех) має можливість ухилятися від сплати ПДВ і акцизного збору. За оперативними даними, щомісячний обсяг випуску контрафактних касет по Києву становить понад 225 тис. шт. на загальну суму 562 тис. грн., яка ніяк не оподатковується.

Проведений аналіз дає можливість стверджувати, що в Україні обсяги реалізації тільки відеокасет "піратського" походження нараховують більше 50 млн. доларів США і складають 90-95% від загальних обсягів вироблення і реалізації відеопродукції.

У галузі музичного бізнесу в Україні діють 30 великих фірм і біля 100 малих, які займаються, в основному, тиражуванням і розповсюдженням "піратських" аудіокасет.

За рік розповсюджується близько 60 млн. штук аудіокасет за середньою ціною дві гривні. "Піратство" складає в Україні за українським репертуаром – 30%, російським – 95%, музичними записами інших країн – 98%. У середньому воно складає 80%.

Таким чином, тільки по аудіокасетах, від виробництва і реалізації яких не отримуються податки, прибутки "тіньової" економіки складають в Україні 51,1 млн. дол. США.

Крім цього, на музичному ринку України за рік реалізується біля 8 млн. шт. компакт-дисків. Середня ціна "піратського" компакт-диска складає 7,5 грн. У цій сфері діяльності прибутки нараховують близько 54 млн. доларів США.

На основі проведеного аналізу можна зробити висновок, що на музичному ринку України існує "тіньовий" оборот, який дорівнює 105 млн. доларів США.

Що стосується реалізації і розповсюдження програм для ПЕОМ, за даними корпорації "Майкрософт", яка виробляє біля 80 % світового програмного забезпечення, 35 % "Майкрософт" – продукту, який використовується у США, – викрадені копії. В Росії доля "піратських" копій досягає 97 %, в Україні – 96 % (приблизні збитки корпорації за минулий рік -15 млн. доларів США).

На підставі проведеного аналізу з великою вірогідністю можна стверджувати, що в Україні реалізується "піратських" програм для ПЕОМ на суму 50 млн. дол. США, відеопродукції – 50 млн. дол. США, книжкової продукції – біля 15 млн. дол. США.

Таким чином обсяг, "тіньового" ринку аудіо-відеопродукції, програмного забезпечення для ПЕОМ та книжкової продукції за мінімальними підзрахунками складає 220 млн. доларів США.

Великі платники податків і оподаткування фізичних осіб

У даний час в Україні зареєстровано та працює понад 630 тис. юридичних осіб, що здійснюють різного роду підприємницьку діяльність, отримують прибутки, з яких сплачують податки та обов'язкові платежі до державного та місцевих бюджетів. Як свідчить аналіз формування Зведеного бюджету України, значна питома вага надходжень податків припадає на великих платників податків, яких в Україні понад 700, що у відсотковому відношенні складає біля 60% загального обсягу податкових надходжень.

Вивчення та аналіз актів документальних перевірок, порушених кримінальних справ, наявної оперативної інформації показує, що поруч зі значними перераховуваннями грошових коштів у вигляді належних податків та обов'язкових платежів підприємства з метою ухилення від сплати податків у повному обсязі шляхом фінансових махінацій приховують об'єкти оподаткування. Внаслідок цього державний бюджет не отримує значні надходження, що негативно впливає на економіку країни.[5]

2. Ухилення від сплати податків за допомогою посередницьких структур в атомній енергетиці.

Я пропоную розглянути дане питання на реальних суб’єктів, що ухилялися від сплати до бюджету податків та інших обов’язкових платежів.

Перш за все треба зупинитись на системі "Енергоатом". Тут тільки нецільове використання коштів, неоправдані фінансові витрати скали 2 млн. грн. Тільки на утримання дирекції "Енергоатома" за 1998-1999 роки сума витрат перевершила оціночну вартість в 190 разів і склала 1,4 млрд. грн.

Посадові особи компанії при розрахунках за поставлене ядерне паливо нараховували за "послуги" комерційні структури - посередникам винагороду і комісійні на 110,2 млн. грн., або більше 30 % вартості поставленого на платній основі палива. За послуги по вивозу відпрацьованого ядерного палива з атомних станцій України комерційним структурам посередникам, виплачено винагороду на загальну суму 36,1 млн. доларів США - 23,4 % загальної вартості послуг по вивозу палива. Але в той же час, "Енергоатом" не погасив заборгованості одержане компенсаційне паливо на суму 20 млн. грн. На протязі 1998-1999 року підприємству зі 100 %-вим іноземним капіталом "Бринкфорд конс. Україна Лімітед" при відсутності кредитної заборгованості передані прості та переводні внески на загальну суму 480 млн. грн.

В контролюючих органах працюють 120 тис. осіб : 8,5 тис. прокурорів і слідчих.

У даному контексті слід, хоч би коротко розглянути справи, пов’язані з використанням фіктивних і посередницьких фірм на ринку нафтопродуктів. Так на приватну фірму "Отіс" (м. Херсон) оформлена 761 операція на купівлю-продаж нафтопродуктів на загальну суму 76 млн. грн. Фірма виявилась фіктивною, податки не платила. Такі ж операції у Херсоні провели фіктивні фірми "Жако", "Бел", "Нел", "Атоменергопостач" і інші.

Тільки по одній господарчій операції Луганського ТОО "Контур" з фіктивним ТОО "Комплекс" м. Києва держава недоодержала більше 300 тис. грн. податку на добавлену вартість.

Для викорінення даних злочинів потрібно викориистовувати слідуючі заходи оперативно-розшукового : слідчого характеру треба проводити для боротьби із зловживанням посадових і інших осіб у цих напрямках економіки.