Смекни!
smekni.com

Ухилення від сплати податків Аналіз та оцінка оперативної системи (стр. 3 из 7)

Перш за все - це грунтовно поставлена робота по оперативному обслуговуванню об’єктів.

Основними її складовими частинами є:

· правильне орієнтування негласних співробітників на виявлення фактів протизаконної діяльності;

· використання таких методів ОРД як особистий пошук, оперативна установка;

· проведення заходів по вивченню документів бухгалтерського характеру;

· аналіз документів, угод, накладних, рахунків про проведені господарчі операції

· налагодження взаємодії з органами внутрішніх справ, наприклад, з представниками дозвільної системи, служби по боротьбі з економічною злочинністю.

При заведенні справ оперативного обліку, проводити різні оперативно-розшукові заходи відповідно до Закону по ОРД.

Ефективними заходами будуть зустрічні перевірки, негласне спостереження, виявлення рахунків в банках, одержання інформації від інших контролюючих органів.

Питання законодавчого характеру

· Врегулювати у достатньо повній мірі питання про відповідальність посадових осіб, які своїми діями, пов’язаними з використанням фіктивних і посередницьких структур наносять державі і суспільству шкоду у вигляді як несплати податків так і розкраданні державного майна.

3.Ухилення від сплати податків за допомогою

благодійних фондів.

Розглядаючи це питання особливо треба зробити наголос на ролі різних благодійних фондів, які контролюються міцними політичними силами: впливовими політиками. Наприклад, Фонд підтримки культури і мистецтва, який очолює Леонід Кравчук. Він був утворений напередодні президентських виборів - як "запасний аеродром" на випадок програшу. Фонд був звільнений від податків Президентом. З тих пір основною діяльністю Фонду Кравчука було розміщення підакцизних товарів. Для цього, Фонд акредитувався на митниці, після чого допомагав різним комерційним структурам (також через підставних осіб екс-президента) звільняти підакциз від сплати податків.

По цьому, як свідчать дані Генеральної Прокуратури, Л. Кравчук заробив великі гроші. Так, якщо ціна спирту складає біля двох гривень за литр, то після необхідних зборів вона виростає до 8-10 грн. Різниця між другою і першою ціною осідає на рахунках різних фондів і фірм.

В 1995 р. Л. Кучма вимушений був міняти ці фонди митних пільг.

Оперативно-розшукові заходи які повинні проводитись при викритті протизаконної діяльності, пов’язаної з ухиленням від сплати податків різних фондів, повинні бути комплексними, при широкій взаємодії з такими органами як:

· органи внутрішніх справ;

· прокуратура;

· митні органи.

Основна увага, це всеоохоплююче документування дій працівників даних фондів і фірм, поєднання гласних і негласних заходів.

При проведенні гласних заходів необхідно аналізувати документи, які регулюють діяльність фондів. Перш за все, це ті які відображають мету діяльності фондів, яка діяльність дозволена, статут фонду.

Іншим напрямком є аналіз угод фонду з іншими господарчими організаціями, проведення зустрічних перевірок, рух коштів по банківських рахунках, відображення операцій на митниці.

До заходів негласного характеру відноситься весь їх комплекс, передбачений Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність": іншими нормативними актами, в тому числі відомчими, тобто Державної податкової адміністрації України.

Але я вважаю, що тут особлива увага повинна приділятись роботі з негласним апаратом, проведенню широкомасштабного візуального спостереження і оперативно-технічних заходів. І, мабуть, головне при цьому виявлення руху товарно-матеріальних цінностей, їх реалізації, осіб, що мають відношення до реалізації.

У зв’язку з цим треба зробити наголос на важливості проведення такого методу ОРД як контрольна закупка.

Одним із характерних моментів розкриття даного виду злочинів, може бути шлях, коли розкриття їх іде у зворотному порядку, тобто розслідування починається не з виявлення незаконної діяльності, а наприклад, з реалізації товарів, у тому числі підакцизних.

4. Ухилення від сплати податків шляхом використання вексельних розрахунків при поєднанні корисливих інтересів державних посадових осіб з інтересами представників тіньового бізнесу.

В останній час набуло розповсюдження зростання інтересів посадових осіб державних органів з інтересами тіньової економіки. Причому в останній час, - це нерідко пов’язано з використанням векселів. Для того, щоб одержати уявлення як це проходить реально можна розглянути наступний приклад.

Перевіряючи ПП "Некст" яке було зареєстровано в 1997 році державною адміністрацією Радянського района м.Чернівці було встановлено, що 01.12.1998 р. фінансове управління Чернівецької обласної держадміністрації уклало договір з ПП "Некст" згідно якого останнє зобов’язується погасити заборгованість перед ВАТ "Чернівцігаз" за спожитий бюджетними установами та організаціями області природний газ на суму 10 500,0 тис. гривень.

Пізніше, 20.12.98 р. укладається ще один договір, за яким це ж фінансове управління доручає ПП "Некст", а останнє бере на себе обов’язки про постачання природного газу для установ, організацій, що фінансуються з місцевих бюджетів на суму 150000 тис. гривень.

Але фактично замість цього ПП "Некст” передає фінансовому управлінню Чернівецької облдержадміністрації три простих, нічим не забезпечених векселі на суму 25 млн. 500 тис. гривень.

Ці векселі фінансове управління передає ВАТ "Чернівцігаз", яке в свою чергу розрахувалось ними з іншими підприємствами.

Таким чином бюджет розрахувався зі своїми кредиторами нічим не забезпеченими і не підтвердженими векселями.

За таких обставин у Чернівецької облдержадміністрації фактично виникає неіснуюча заборгованість перед фіктивним підприємством "Некст".

Для погашення даної заборгованості, тобто за спожитий газ, фінансове управління Чернівецької облдержадміністрації одержує від Мінфіну України казначейські векселі на суму 20 млн. 407,2 тис. гривень.

Ці векселі керівництвом Чернівецької облдержадміністрації передаються для погашення неіснуючої заборгованості ПП "Некст". Таким чином, в результаті фінансової операції, власником державних казначейських векселів стала фірма ПП "Некст".

Але тепер для отримання кінцевої мети даній фірмі ці векселі треба ж якось і до того ж швидко використати.

"Ділки" від ПП "Некст" для фінансових махінацій із застосуванням державних казначейських векселів обирають об’єктом лікеро-горілчані заводи Чернівецької області.

Слід відзначити, що не володіючи інформацією про фінансово-господарський стан підприємств даної галузі, наявність заборгованості її перед бюджетом, реальні обсяги виробництва, "тіньовикам" досить складно розмістити такий об’єм векселів ( 20407,2 тис. грн.) без рекомендації та сторонньої допомоги. Ця допомога була отримана "тіньовиками" від Чернівецької облдержадміністрації, яка складає зведені реєстри кредиторської заборгованості та недоїмок до державного бюджету лікеро-горілчаних підприємств. У даних реєстрах зазначені платники податків, суми недоїмки по податкам до держбюджету та номінальна сума казначейських векселів.

При цьому підприємством-кредитором в реєстрах зазначається ПП "Некст".

В реєстр, як платники податків внесені підприємства Донецької області: ЗАТ "Чернівецький лікеро-горілчаний завод" та ЗАТ "Новоселецький лікеро-горілчаний завод".

Згідно актів прийому-передачі векселів, ПП "Некст" передає підприємствам, які є боржниками перед бюджетом, казначейські векселі на погашення ПДВ та акцизного збору, крім цього підприємствам надаються довідки на право володіння казначейськими векселями (виписка із реєстру казначейських векселів) засвідчені підприємством "Некст".

У подальшому підприємства-боржники погашають заборгованість перед бюджетом казначейськими векселями. За даних обставин бюджет не отримує реальних коштів від погашення заборгованості підприємствами-виробниками, тобто був здійснений "паперовий" взаємозалік.

В результаті вищеназваної фінансової операції лікеро-горілчані заводи стають боржниками ПП "Некст" і зобов’язані відвантажувати свою продукцію на загальну суму 20407,2 тис. грн. і знову стають боржниками перед бюджетом по сплаті ПДВ (3401,2 тис. грн.) та акцизного збору.

Отримавши практично безкоштовно продукцію ПП "Некст" реалізувало її по демпінговим цінам 1,80-2,00 грн. за пляшку, в той час як середня ціна горілчаної продукції підприємств-виробників на початок 1999 р. дорівнювала 2,80-3,00 грн. за пляшку місткістю 0,5 л.

Таким чином, в результаті шахрайських дій, представників влади отримані казначейські векселі були використані не за призначенням. Держбюджету було завдано збитків близько 8,5 млн. грн.

Оперативно-розшукові заходи по виявленню даних злочинів:

Оперативно-розшукові заходи при попередженні і розкритті злочинів, пов’язаних з незаконним використанням державних векселів залежать від того на якому стані виявлені порушення.

Але перш за все, це одержання інформації яка представляє оперативний інтерес в ході оперативного обслуговування об’єктів і конкретних галузей. Така інформація у значній мірі залежить від правильної розстановки негласного апарату.

5.Оперативно-розшукові заходи по викриттю

злочинної діяльності, пов’язаної з ухиленням від сплати податків у фінансовій і банківській системах за допомогою посередницьких і фіктивних структур