Смекни!
smekni.com

Ухилення від сплати податків Аналіз та оцінка оперативної системи (стр. 4 из 7)

Висока заборгованість по іноземним кредитам, одержаним під гарантію уряду. На сьогодні вона перевищує 800 млн. дол. США. Ситуація потребує діючого контролю у банківській сфері. Всім зрозуміло, що без допомоги банкірів маніпулювати мільйонами неможливо. Перевіркою в Житомирській області банку "Україна" встановлено, що біля 70 % виданих комерційними структурами кредитів на загальну суму 13,3 млн. грн. є або простроченими і безнадійними. Майже два млн. грн. підприємці вкрали через утворені працівниками банку комерційні фірми. Біля мільйона доларів викрадено посадовими особами комерційного "Донвуглбанку". А це з кредиту, виданого Україні Міжнародним банком реконструкції і розвитку.

За даними Генеральної прокуратури комерційними банками надано кредитів майже на 11 млрд. грн. З них прострочені вже 3,5 млрд. грн. Кредиторська заборгованість досягла 133 млрд. грн. Цьому сприяють різні зловживання. Наприклад, по розпорядженню першого замісника Голови Сумської облдержадміністрації товариству "Сумизернопром" і фонду підтримки агропромислового комплексу виявлено 6,4 млрд. грн. для авансування сільгоспробіт. Гроші ж використані на придбання дорогих автомобілів, кредитування комерційних структур і інші потреби не передбачені договором.

У більшості регіонів України сформувались стійкі злочинні групи, які професійно займаються незаконним переводом в готівку грошових коштів, нажитих злочинним шляхом.

За ці та інші злочини у першому півріччі 1999 р.(утворення фіктивних фірм) засуджено лише дві особи, за протидії законному підприємництву - один, за приховування валютної виручки - 15, за незаконне виготовлення і використання акцизних марок - 25, за ухилення від сплати податків засуджено до позбавлення волі - 27 злочинців, а в 12 областях - жодного, а у Києві за такий злочин позбавлений волі з конфіскацією майна всього один чоловік.[6]

6. Практичні рекомендації органам податкової міліції по визнанню недійсними угод, укладених реально існуючими підприємствами з фіктивними фірмами

Головне Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації України на основі вивчення та аналізу досвіду роботи Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації і прокуратури м. Києва, а також інших областей країни , в часності Чернівецької щодо визнання недійсними угод укладених реально існуючими підприємствами з фіктивними фірмами та скасування їх державної реєстрації у арбітражному суді, розроблено практичні рекомендації про координацію роботи щодо протидії "тіньовому" обігу коштів та їх залученню до бюджету.

Для цього рекомендується провести наступний комплекс заходів:

1. Для порушення кримінальної справи витребувати з органу державної реєстрації установчі документи суб'єкту псевдопідприємницької діяльності, вивчити їх, провести опитування керівників підприємств, які перераховували на його рахунки кошти за нібито виконані роботи, надані послуги чи поставлені товари.

2. Зібрані матеріали перевірок суб'єктів підприємницької діяльності за фактами реєстрації установчих документів на недійсні паспорти та інші фіктивні документи передавати до прокуратури, яка при наявності складу злочину порушує кримінальну справу за ч. 1 ст. 194 Кримінального кодексу України.

3.Порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 194 КК України дає підстави провести необхідні експертизи та зробити висновок, що на відповідних первинних документах наявні підписи невстановлених осіб, а не осіб відповідальних за дозвіл і здійснення господарської операції і складання первинного документу.

4. Зібрані по кримінальній справі документи лягають в основу для наступних позовів до арбітражного суду про визнання недійсними угод, під прикриттям яких здійснювалось незаконне конвертування, зокрема, та визнання що суперечить чинному законодавству діяльність фіктивного підприємства взагалі.

5. Визнання недійсними угод укладених фіктивною фірмою дає підстави податковому органу визначити в актах перевірок суб'єктів підприємництва, що мали з нею стосунки, безпідставність віднесення відповідних проплат до складу валових витрат та зменшення податкових зобов'язань щодо податку на додану вартість, а також нарахувати податки, збори, інші обов'язкові платежі належні до сплати в бюджет та до державних цільових фондів.

В процесі протидії незаконному конвертуванню коштів та притягнення до оподаткування "тіньових" оборотів, податковим органам необхідно керуватися Положенням про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку ( Затверджено наказом Мінфіну України від 24.05.95 року ¹ 88, зареєстровано Мінюстом України 05.06.95 року ¹ 168/704).

У відповідності до п.2.4 цього положення не мають юридичної сили і доказовості первинні документи, на яких немає підписів осіб, які відповідальні за дозвіл і здійснення господарської операції, а також складання первинного документу.[7]

В роботі слід керуватись Цивільним кодексом України, Законом України "Про державну податкову службу в Україні", Законом України "Про підприємства в Україні", Законом України "Про об'єднання громадян", Інструкцією про порядок обліку платників податків,

затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.98 року. ¹ 80, іншими нормативними документами.

Для підготовки позовних заяв про визнання угод недійсними, необхідно провести комплекс заходів по збору наступних документів:

1. Завірені органами податкової служби

установчий договір;

протокол засідань засновників підприємства, установи та організації;

статут;

свідоцтво про державну реєстрацію.

2. Довідку про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій (оригінал або завірену копію).

3. Довідку податкової інспекції про взяття на облік підприємства.

4. Довідку з дозвільної системи про надання дозволу на виготовлення печатки та штампів.

5. Довідку з паспортного столу про втрату паспортів (якщо цей випадок має місце).

6. Пояснення власників паспортів, по яких зареєстровано підприємство.

7. Картки з банківських установ із зразками підписів, відбитком печатки та інформацію про рух коштів.

8. Довідку про отримання ліцензій, оригінал або завірену копію ліцензії.

9. Скласти акт про знаходження чи не знаходження за юридичною та фактичною адресами.

Крім того, по легальному підприємству, яке має стосунки з фіктивними фірмами, необхідно зібрати крім вищезазначених документів, завірені особисто керівниками підприємства та скріплені печаткою платіжні та розрахункові документи, зокрема:

розрахунки - фактури;

платіжні доручення;

накладні на отримання та відвантаження товару;

акти виконаних робіт;

контракти, угоди, додатки до них.

При необхідності, у залежності від обставин, можуть бути зібрані інші документи (акти зустрічних перевірок, пояснення тощо)

Законом України "Про державну податкову службу в Україні " від 04.12.90 року. ¹ 509-ХІІ зі змінами та доповненнями передбачено, що органи державної податкової служби подають до судів та арбітражних судів позови про визнання угод недійсними і стягнення на користь держави коштів, одержаних підприємствами, установами, організаціями та громадянами за такими угодами. В зв'язку з цим позовні заяви подаються до арбітражного суду з питань:[8]

1. Про визнання угоди недійсною, як такої, що не відповідає вимогам ст. 48. Цивільного кодексу України.

У даному випадку кожна з сторін зобов'язана повернути другій стороні все одержане за угодою. Органи державної податкової служби у свою чергу керуються п. 11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" і при визнанні угод недійсними стягують на користь держави кошти в частині заборгованості фіктивним фірмам за такими угодами.

2. Про визнання угоди недійсною, укладеною з метою, яка суперечить інтересам держави і суспільства (відповідно до ст. 49 Цивільного кодексу України).

При наявності умислу з обох сторін на користь держави стягується все одержане ними за угодою.

На практиці головним доказом умислу обох сторін є наступне:

угоди, акти прийому-здачі робіт, послуг, накладні, розрахунки-фактури та інші первинні документи, оформлені до державної реєстрації фіктивного підприємства. Крім того, у реально існуючого суб'єкта господарювання фінансові операції проведені по бухгалтерському обліку також до реєстрації фіктивного суб'єкта підприємницької діяльності, отримані по виконанні зазначених угод доходи не відображені в податкових деклараціях і розрахунках та по них не сплачені податки.

Коли за укладеними угодами фактично товари не отримувались, роботи та послуги не виконувались, хоча документи про нібито отримані товари та нібито виконані роботи і послуги складались, фактично гроші (матеріальні цінності) за ці товари (роботи, послуги) отримані по нібито виконаних зазначених угодах, доходи не відображені в податкових деклараціях і розрахунках, та по них не сплачені податки тощо.

При поданні позовної заяви до арбітражного суду про визнання угоди недійсною з двостороннім умислом необхідно зазначити матеріальні збитки, завдані державі діяльністю обох сторін.

При наявності умислу лише з однієї сторони, все одержане нею за угодою повинно бути повернуте другій стороні, а одержане останньою стягується на користь держави. Головним доказом, що підтверджує умисел однієї з сторін, є відсутність спеціальних дозволів чи ліцензій, обов'язковість яких передбачена вимогами чинного законодавства, а також відсутність реєстрації як платника податку на додану вартість в органах податкової служби.