Смекни!
smekni.com

Порівняльна характеристика сміттєспалювальних заводів (стр. 2 из 2)

- промивка лужним розчином вапна для зменшення кількості діоксинів;

- застосування активованого вугілля для адсорбції важких металів;

- встановлення рукавних фільтрів для вловлювання пилу;

- скрубер

Завдяки цим заходам показники викидів заводу мають бути доведені до Європейських нормативів. Отже мешканцям прилеглих районів стане легше дихати, хоча проблема захоронення шлаків і високотоксичної золи залишиться відкритою. Більше того, додавання до ТПВ вапняних розчинів та активованого вугілля суттєво збільшить об’єми утворюваних шлаків. У відповідь на питання щодо оптимізації роботи галузі, необхідно сортувати та вторинної переробки ТПВ. Сортуванням сміття потрібно займатися не на заводі, де для цього немає фізичної можливості, а у місцях його утворення – у подвір’ях житлових будинків. Основними важелями в питанні роздільного збирання відходів є екологічна освіта населення та соціальну рекламу в поєднанні із державною підтримкою та ініціативою жеків. Київський сміттєспалювальний завод "Енергія" терміново потребує модернізації. Все його обладнання вже застаріло. А фільтри, які очищають повітря після спалення сміття, - геть зношені. Інвесторів завод уже має. Проте вони все не можуть розпочати реконструкцію. Оскільки міська влада не дає згоди на це. Тож нині завод працює на половину своєї потужності. Застаріле обладнання та зношені системи очистки. Столичний сміттєспалювальний завод "Енергія" - на порозі закриття. Його роботою незадоволені усі: місцеве населення нарікає на сморід, перевізників сміття не влаштовує ціна послуг. А от саме керівництво заводу скаржиться на нестачу сміття. Мовляв, якщо так буде й надалі - доведеться скорочувати працівників. Вихід бачать лише один - реконструкція. До мерії щодня, як на роботу. Інвестор Руслан Трач три місяці поспіль оббиває пороги на Хрещатику, 36 - просить дозволу на реконструкцію заводу. Обіцяє удосконалити "Енергію" за два роки. При цьому на час модернізації завод працюватиме у звичному режимі. А от після змін вироблятиме енергії на третину більше. Зникне і вже звичний сморід. У мерії тим часом зволікають. Від реконструкції заводу не відмовляються. Проте і згоду на неї не дають. Натомість розробляють плани на будівництво нових сміттєспалювальних заводів. Їх хочуть звести на правому березі Києва - у Святошинському, Голосіївському або ж Оболонському районах. У такий спосіб столичні депутати сподіваються зменшити витрати газу - нестачу вироблятимуть нові заводи. До Євро-2012 - встигнути все. За три роки столична влада планує звести два нові та реконструювати старий сміттєспалювальний завод. Проте коштів на це не має. До будівництва залучатиме інвесторів. Але це все - тільки плани.

Характеристика Дніпропетровського сміттєспалювального заводу

Дніпропетровськ не можна визнати комфортним для проживання, якщо городяни в ньому не почувають себе в екологічній безпеці.

В міській зоні Дніпропетровська розташовані потужні промислові підприємства, тож проблема збору та утилізації промислових і побутових відходів стоїть на одному з перших місць. Значною мірою розв‘язував це питання сміттєспалювальний завод, який до 1997 року мав дотації з міського бюджету. З економічної точки зору це було не вигідно і міська рада прийшла до висновку, що економічно-фінансові показники підприємства можна оздоровити, передавши його приватному власнику.

Нововведення

За рішенням сесії міської ради завод було передано в оренду приватній структурі – товариству з обмеженою відповідальністю ”Екологія”. Його керівництво відразу розробило реальну програму оздоровлення підприємства. Приватний власник відразу ж залучив до співпраці проектний інститут. В результаті у м. Підгороднє було створено полігон для переробки твердих побутових відходів. Площа створеного полігона складає 25,5 га, строк експлуатації, з врахуванням потужностей передбаченого проектом переробного комплексу, - до 18 – 20 років. Основне завдання ТОВ “Екологія” – збір, транспортування, сортування і захоронення твердих побутових відходів, які утворюються в Дніпропетровську, Новомосковську та Підгородньому.

Переробка і сортування відходів у самих містах не проводиться. Технологічну схему переробки твердих побутових відходів ТОВ“ Екологія” розробило на основі експериментальних даних. Технологія передбачає вторинну переробку цінних компонентів, вилучених із сміття: картону, текстилю, чорних і кольорових металів, скла і різних видів пластика. В ході переробки відходи складуються, ущільнюються та ізолюються. Розроблена технологія дозволяє утилізувати до трьох мільйонів кубометрів твердих відходів на рік. При цьому полігон спроектований із врахуванням вимог по екології: тут обладнано відведення талих і дощових вод, є спостережні свердловини для контролю рівня фільтрату, обладнано протифільтраційний екран понад одного метра – що повністю відповідає вимогам санітарної та екологічної безпеки. В наявності, на випадок самозаймання відходів, є обладнання для гасіння пожеж. У роботі використовується прес-пакетирувальник для паперу, який дозволяє пресувати та пакетирувати вибрані з відходів папір і картон.

Технологія захоронення твердих побутових відходів на полігоні дозволяє в перспективі обслуговувати і інші населені пункти.

Результати

В 2000 році послугами “Екології” користувалися понад 800 підприємств та організацій, які заключили договори на вивіз та захоронення твердих побутових відходів. Підприємство має власних 32 машини-сміттєвози, що дозволяє щомісяця вивозити на полігон 36 тисяч кубометрів сміття. Власними силами “Екологія” випускає основне обладнання – сміттєві контейнери високої якості. Вони естетично оформлені. З 1998 вироблено та продано замовникам понад 500 контейнерів різних типів, в тому числі і за індивідуальними замовленнями.

Підприємство щороку впроваджує новий вид послуг для населення:

1999 р.- приймає відпрацьовані шини всіх видів і типів з подальшою переробкою та утилізацією.

2000 р. - обслуговує підприємства і організації, які доставляють відходи своїм транспортом. Серед замовників – районні житлово-експлуатаційні управління, підприємства, організації всіх форм власності.

2001 р. - обслуговує приватний сектор. Для цього придбали спеціально обладнані два автомобілі для вивезення сміття від домоволодінь.

2001 р., березень - вивезення твердих побутових відходів у разових целофанових пакетах. Вартість послуги, включаючи пакет, складає дві гривні. Оплата – поквартальна. Договір можна заключити на вивезення не менше одного пакету в тиждень, включаючи святкові і вихідні дні. До речі, вартість послуги в усі дні однакова.

Зовсім недавно до вивезення сміття з приватного сектора міська влада залучила альтернативне “Екології” підприємство – “Дніпрокомунтранс”. Вони поділити зони обслуговування, працюючи в районах, які територіально до них ближчі. Залучення приватної ініціативи до збору, вивезення, сортування, переробки і утилізації сміття дозволило міській владі вирішити низку проблем:

· зробити міську зону екологічно безпечнішою;

· вирішити проблему утилізації побутових відходів;

· поліпшити санітарно-епідеміологічну ситуацію в місті;

· мати полігон для захоронення промислових і побутових відходів;

· розвинути мережу збору та заготівлі вторинних ресурсів.

Вже упорядковано смуги відведень автомобільних доріг загальнодержавного значення - 4,194 тисячі метрів квадратних (або 90%), вивезено 420,2 кубічних метрів сміття. Його вивозять на полігон ТОВ «Екологія Україна» і на сміттєспалювальний завод (Краснопілля).


Висновки

Опрацювавши реферат на тему: «Порівняльна характеристика сміттєспалювальних заводів», ми дійшли висновку, що Україні дійсно не вистачає потужних сміттєспалювальних заводів, які були б безпечні для навколишнього середовища. Порівнявши два сміттєспалювальних заводи: Київський сміттєспалювальних завод «Енергія» і Дніпропетровський завод «Екологія» ми дійшли висновку, що Київський сміттєспалювальний набагато потужніший і це єдиний сміттєспалювальний завод в Україні, який постійно працює і переробляє відходи. Сміттєспалювальний завод на сьогоднішній день потребує заміни старого обладнання.

«Енергія» викидає в атмосферу 4 тис. 188 тонн на рік шкідливих речовин. Це значно менше, ніж будь-яка теплова електростанція, яка працює в Україні, і менше, ніж дозволені гранично допустимі нормативи. Крім того, коли власником заводу «Енергія» стала АК «Київенерго», відразу ж почалася модернізація підприємства. Почали з найважливішого — придбання нових фільтрів для очищення димових газів від попелу та пилу. Раніше на виході цей показник становив 300мг/куб. м., тепер же — 50мг/куб. м., тобто викиди зменшилися в шість разів. (Для порівняння — в Європі нормою вважається 10— 20мг/куб. м. — Авт.) Сума, запланована на реконструкцію, становить понад 50 мільйонів гривень. Це дуже великі гроші, тому повне закінчення робіт запланували на 2008-2009 рік.


Список використаної літератури

1. www.day.kiev.ua/135580/

2. “Економіка регіонів (областей) України” Л.Г.Чернюк, Д.В.Клиновий; Цул.2002р.

3. В.Г. Атаманюк, Л.Г. Ширшев, Н.И. Акимов Гражданская оборона. М: Шкідливі викиди,1986.

4. Маклюк Юлія «Экология» 17 октября 2007