Смекни!
smekni.com

Професійні хвороби (стр. 1 из 4)

ПЛАН

1. Професійні хвороби-характеристика

2. Професійні захворювання, обумовленні дією фізичних факторів.

3. Нещасний випадок на виробництві: розслідування, оформлення наслідки.

1. Професійні хвороби - характеристика

Професійні хвороби виникають в результаті дії на організм несприятливих факторів виробничого середовища. Клінічні прояви часто не мають специфічних симптомів, і лише відомості про умовах праці хворої дозволяють встановити приналежність виявленої патології до категорії професійних хвороб. Лише деякі з них характеризуються особливим симптомокомплексом, обумовленим своєрідними рентгенологічними, функціональними, гематологічними і біохімічними змінами.

Загальноприйнятої класифікації професійних хвороб не існує. Найбільше визнання одержала класифікація за етіологічним принципом. Виходячи з цього, виділено п'ять груп професійних захворювань:

1) що викликаються дією хімічних факторів (гострі і хронічні інтоксикації, а також їх наслідки, протікаючі з ізольованою або поєднаною поразкою різних органів і систем);

2) що викликаються дією пилу (пневмокониозы-силікоз, силікатози, металлоконіози, пневмоконіози електрозварників газорізальників, шліфувальників і т. д.);

3) що викликаються дією фізичних факторів: вібраційна хвороба; захворювання, пов'язані з дією контактного ультразвука - вегетативний поліневрит; зниження слуху по типу кохлеарного невриту - шумова хвороба; захворювання, пов'язані з дією електромагнітних випромінювань і розсіяного лазерного випромінювання; променева хвороба; захворювання, пов'язані з зміною атмосферного тиску -декомпресіонна хвороба, гостра гіпоксія; захворювання, що виникають при несприятливих метеорологічних умовах -перегрів, судорожна хвороба, облітеруючий ендартеріїт, вегетатівно-сенситівний поліневрит;

4) що викликаються перенапруженням: захворювання периферичних нервів і

Мязів - неврити, радікулополіневріти, , шийно-плечові плексити, вогетоміофаоцити, міофасцити; захворювання опорно-рухового апарату - хронічні тендовагініти, стенозірующие лігаментіти, бурсити, еріконділіт плеча, деформуючі артроз; коордінаторниє неврози - писальний спазм, інші форми функціональних дискінезій; захворювання голосового апарату - фонастенія і органу зору - астенопія і міопія;

5) що викликаються дією біологічних факторів: інфекційні і паразитарні - туберкульоз, бруцельоз, сап, сибірська язва, дисбактеріоз, кандидамікоз шкіри і слизистих оболонок, вісцелярний кандидоз і ін.

Поза цією етіологічною систематикою знаходяться професійні алергічні захворювання (кон'юнктивіт, захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхіальна астма, дерматит, екзема) і онкологічні захворювання (пухлини шкіри, сечового міхура, печінки, рак верхніх дихальних шляхів).

Розрізняють також гострі і хронічні професійні захворювання. Гостре професійне захворювання (інтоксикація) виникає раптово, після одноразової дії щодо високих концентрацій хімічних речовин, що містяться в повітрі робочої зони, а також рівнів і доз інших несприятливих факторів. Хронічне професійне захворювання виникає в результаті тривалого систематичної дії на організм несприятливих факторів.

Для правильної діагностики професійного захворювання особливо важливо ретельне вивчення санітарно-гігієнічних умов праці, анамнезу хворого, його "професійного маршруту", що включає всі види робіт, що виконувалися їм з початку трудової діяльності. Деякі професійні хвороби, наприклад силікоз, берілліоз, асбестоз, папілома сечового міхура, можуть виявлятися через багато років після припинення контакту з виробничими незгодами. Достовірність діагнозу забезпечується ретельною диференціацією спостережуваною хвороби з аналогічними по клінічній симптоматиці захворюваннями непрофесійної етіології. Певною підмогою в підтвердженні діагнозу служить виявлення в біологічних середовищах хімічного речовини, що викликала захворювання. У ряду випадків лише динамічне спостереження за хворим в перебіг тривалого терміну дає можливість остаточно вирішити питання про зв'язок захворювання з професією. Основним документом, який використовується при визначенні приналежності даного захворювання до числа професійних, є "Список професійних захворювань" з інструкцією по його застосуванню, затверджений МЗ України.

До числа найважливіших профілактичних заходів щодо охороні праці і профілактиці професійних хвороб відносяться попередні (під час вступу на роботу) і періодичні огляди трудящих, піддаються дії шкідливих і несприятливих умов праці.

2. ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ОБУМОВЛЕНІ ДІЄЮ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ.

Вібраційна хвороба обумовлена тривалим (не менше 3-5 років) дією вібрації в умовах виробництва. Вібрації ділять на локальні (від ручних інструментів) і загальні (від верстатів, устаткування, рухомих машин).

Дія вібрації зустрічається в багатьох професіях. Патогенез: хронічна мікротравматизація периферичних вегетативних утворень, періваськупярних сплетень з подальшим порушенням кровопостачання, мікроциркуляції, біохімізму і трофіки тканин.

Клінічна картина характеризується поєднанням, чутливих і трофічних розладів. Найхарактерніші клінічні синдроми: ангіоспастичний (синдром Рейно), вегетосенсорной поліневропатії. Захворювання розвивається поволі, через 5-15 років від початку роботи, пов'язаної з вібрацією, при продовженні роботи захворювання наростає, після припинення наголошується повільне (3-10 років), іноді неповне одужання. Умовно виділяють 3 ступені хвороби: початкові прояви (I ступінь), помірно виражені (II ступінь) і виражені (III ступінь) прояви. Характерні скарги: болі, парестезії, мерзлякуватість кінцівок, напади побіління або синюшності пальців рук при охолоджуванні, зниження сили в руках. При наростанні захворювання приєднуються головний біль, стомлюваність, порушення сну. При дії загальної вібрації переважають скарги на біль і парестезії в ногах, поясниці, головний біль, запаморочення. Об'єктивні ознаки захворювання: гіпотермія, гіпергідроз і набряклість кистей, ціаноз або блідість пальців, напади "білих" пальців, виникаючі при охолоджуванні, рідше під час роботи. Судинні порушення виявляються в гіпотермії кистей і стоп, спазмі або атонії капілярів нігтьового ложа, зниженні артеріального притоки крові до кисті. Можуть бути кардіалгії. Обов'язковим є підвищення порогів вібраційної, больовий, температурної, рідкий за тактільної чутливості. Порушення чутливості має поліневрістичний характер. У міру наростання захворювання виявляється сегментарна гипалгезія, гипалгезія на ногах. Наголошується хворобливість м'язів кінцівок, ущільнення або в'ялість окремих ділянок. На рентгенограмах кістей часто виявляються гроновидні прояснення, дрібні острівці ущільнення або остеопороз. При тривалій (15-25 років) дії загальної вібрації часто виявляються дегенеративно-дистрофічні зміни поперекового відділу хребта, ускладнені форми поперекового остеохондрозу. Характеристика основних синдромів вібраційної хвороби. Периферичний ангиодістонічеській синдром (I ступінь); скарги на біль і парестезії в руках, мерзлякуватість пальців. Нерізко вираженні гіпотермія, ціаноз і гіпергідроз кістей, спазми і атонія капілярів нігтьового ложа, помірне підвищення порогів вібраційної і больової чутливості, зниження шкірної температури кистей, сповільнене відновлення її після холодової проби. Сила, витривалість м'язів не змінені. Периферичний ангіоспастичний синдром (синдром Рейно) (I, II ступінь) є патогномонічним для дії вібрації. Турбують напади побіління пальців, парестезії. У міру наростання захворювання побіління розповсюджується на пальці обох рук.

Клінічна картина поза нападами побіління пальців близька до ангиодістонічеському синдрому. Переважає капілляроспазм. Синдром вегетосенсорной поліневропатії (II ступені) характеризується дифузними болями і парестезіями в руках, рідше ногах, зниженням больової чутливості по поліневрістичному типу. Вібраційна, температурна, тактільна чутливість понижена. Понижена сила і витривалість м'язів. У міру наростання захворювання вегетососудність і чутливі розлади виявляються і на ногах. Частішають і подовжуються по часу напади побіління пальців. Розвиваються дистрофічні порушення в м'язах рук, плечового поясу (міопатоз). Сповільнюється швидкість проведення збудження по рухових волокнам ліктьового нерва. Нерідко виявляються астенія, вазомоторний головний біль. Вібраційна хвороба III ступеню зустрічається рідко, ведучим при цьому є синдром сенсомоторної поліневропатії. Звично він поєднується з генералізованними вегетососудними і трофічними порушеннями, вираженої церебрастенією. Вібраційну хворобу слід диференціювати від синдрому Рейно іншої етіології, сирінгомієлії, поліневропатії (алкогольних, системи. . Лікування. Тимчасове або постійне припинення контакту з вібрацією. Ефективне поєднання медикаментозного, фізіотерапевтичного і рефлекторного лікування. Показані гангліоблокатори - галідор, бупатол, судинорозширювальні засоби - препарати нікотинової кислоти, симпатолітіки, препарати, поліпшуючі трофіку і систему мікроциркуляції: АТФ, фосфаден, компламін, трентал, курантіл, ін'єкції вітамінів групи В, ін'єкції гумізоля. Ефективні камерні гальванічні ванни з емульсією нафталанськой нафти, електрофорез новокаїну, папаїна або гепаріна на кисті, діатермія, УВЧ або УФО на область шийних симпатичних вузлів, динамічні струми, ультразвук з гідрокортизоном, масаж, ЛФК. Показана гіпербарична оксигенація. Широко використовують курортні чинники: мінеральні води (радонові, сірководневі, йодобромні, азотні термальні), лікувальні грязі.

Працездатність хворих на вібраційну хворобу I ступеню тривало залишається підлягаючою зберіганню; рекомендується профілактичне лікування 1 разів на рік з тимчасовим перекладом (на I -2 міс) на роботу без дії вібрації. Хворих вібраційною хворобою II і особливо III ступені необхідно переводити на роботу без вібрації, охолоджування і перенапруження рук; їм призначають повторні курси лікування. При II ступені хворі залишаються працездатними в широкому крузі професій. При III ступені професійна і загальна працездатність хворих стійко понижена. Профілактика полягає в застосуванні так званих вібробезпечних інструментів, дотримання оптимальних режимів праці. Під час змінних перерв рекомендується самомассаж і обігрів рук (теплові ванни). Показані курси профілактичного лікування (1-2 рази на рік).