Смекни!
smekni.com

Здоров'я людини і довкілля (стр. 2 из 2)

Тягар розумової праці під час навчання збільшується ще більше внаслідок того, що проходить на тлі статичної напруги, пов'язаної з необхідністю тривалий час зберігати певну позу.

Повноцінний відпочинок, як вказував ще класик вітчизняної фізіології І.М. Сєченов, полягає не в неробстві, а в зміні діяльності. «Працюєш сидячи – відпочивай стоячи", - писав він. Тому розумова робота, навчання обов'язково повинні чергуватися з руховою активністю. Фізкультхвилинки, проведені на уроці в мить, коли спостерігаються ознаки збудливої фази стомлення, дозволяють значно віддалити настання вираженої втоми, зробити працю повноцінною і ефективною.

2.3 Професія і здоров'я

Нормальне задоволення роботою більше сприяє довголіттю, чим фізична будова, спосіб живлення, некуріння і довголіття батьків. М. Бернет. Спосіб життя багато в чому залежить від професії, яку придбала людина.

Кожен з нас від природи і виховання володіє комплексом індивідуальних (біологічних і соціальних) характеристик, які потрібно враховувати при виборі професії. Ці характеристики: здібності, прагнення, інтереси, - кожен повинен знати або хоч би задуматися про них. Бо якщо немає гармонії (відповідності) між властивостями особи, характером діяльності і навколишніми умовами життя, то рано чи пізно це негативно позначиться на функціях організму і на якості роботи.

Професії першого типа виділяються на основі стосунків «людина-природа». Сюди відносять тваринників, бджолярів, лісоводів, агрономів, геологів і багато інших. Другий тип об'єднує професії пов'язані із стосунками «чоловік - техніка». До цієї групи відносять професії слюсарюючи, швалі, інженера і так далі. Малярі, художники-оформлювачі, живописці – «людина – художній образ».

Яку б професію ви не вибрали, для досягнення успіху необхідно навчитися працювати. Головне джерело задоволення від роботи – це сама робота. При цьому поважно знати не лише те, що віддає їй чоловік, але і те, що вона дає людині. Коли робота захоплює, захоплює, доставляє насолоду, тоді не відчувається втоми.

Проте існують і малоцікаві виробництва, де людина не випробовує емоційного підйому від роботи через її специфіку. Але і в таких умовах працьовитість, організованість допомагають людині в його праці. Звичайно, багато що тут залежить не стільки від самого працівника, скільки від організації праці в цілому на виробництві.

Ваш настрій, а отже, і душевне благополуччя, здорова психіка залежать не лише від вас. Поважно, щоб ваші зусилля були справедливо оцінені, щоб конфлікти, спори вирішувалися чесно. Кожен може і повинен вибрати професію до душі і по плечу.

3. Сім'я і здоров'я

Сім'я – мала група людей, заснована на браку або кровній спорідненості. Члени сім'ї зв'язані спільністю побуту, взаємною допомогою і моральною відповідальністю. Сучасна сім'я полягає, як правило, з подружжя і дітей. Тому говорять, що сім'я є морально-правовий союз чоловіка і жінки.

Родинний устрій впливає на здоров'я людей. Родинне життя визначає здоров'я членів як прямо, так і побічно. Відомо, що щасливі в браку живуть довше, хворіють на рідше. Смертність вдів завжди вища, ніж заміжніх жінок. Обстановка в сім'ї, характер взаємовідношення її членів значною мірою визначають народжуваність, позначаються під кінець вагітності, впливають на різні показники здоров'я. Прагнення жінки мати дитяти залежить від умов життя, але ця залежність опосередкована стосунками між подружжям. За задовільних житлових умов і матеріальної забезпеченості, але напружених внутрішньродинних стосунках між подружжям, зростає число абортів у жінок.

Режим, розпорядок дня членів сім'ї – один з показників способу життя. У сім'ях, де несприятливий психоемоційний клімат, діти частіше хворіють на виразку шлунку, хронічний гастрит. Порушення режиму відпочинку, сну, живлення в сім'ї приводить до розвитку у більшості членів сім'ї ряду захворювань: серцево-судинних, нервово-психічних, порушень обміну.

Сім'я впливає на становлення характеру, на духовне здоров'я її членів.

Взагалі, в місті члени сім'ї мало спілкуються один з одним, частенько збираються лише за вечерею, але і в ці недовгі години контакти членів сім'ї пригнічені переглядом телепередач. У великих міських сім'ях при спільному мешканні в одній квартирі 2-х або 3-х поколінь контакти членів сім'ї незрідка бувають утруднені із-за високої психоемоційної напруженості. Всі ці і ряд інших умов надають істотний вплив на стійкість сім'ї, а отже, несприятливо впливають на здоров'я населення вцілому.

У суспільстві назріла гостра проблема зміцнення сім'ї, вирішення якої багато в чому визначається культурою вступаючих в брак, зокрема, розумінням ролі сім'ї як чинника здоров'я всіх її членів.

Висновки

Хвора людина страждає не тільки фізично. Ламаючи здоров’я людини, недуга “попутно” зміню і її соціальне становище, уявлення про себе; взаємовідносини з оточенням. Що здоров’я – найбільше багатство людини, ми починаємо розуміти тільки вже шукаючи кращого лікаря і дорогих ліків з етикеткою – made in. Західна медицина розвивається шляхом деталі вужчої спеціалізації розчленовуючи цілу людину на органи і системи. Однак цей природний процес наукового пізнання з часом обертається до нас своєю слабкістю у практичному плані. Спроби ізольованого втручання лікаря вузької спеціальності в організм без урахування складних зв’язків та здатності організму хворого до саморегулювання часом дають небачені побічні ефекти. Особливо, вдаються до інтенсивної лікарської терапії та хірургічних втручань.

Зовсім інший підхід до лікування у східній медицині. Вона розглядає людський організм, як складну саморегульовану систему, яка перебуває у динамічній рівновазі з навколишнім середовищем. Терапія у східній медицині існує з сивої давнини, ще з кам’яного віку. Її застосували для лікування не тільки людей, але й тварин. Протягом тисячоліть складалися її традиції, прийоми, тонкощі.


Література

1. Белецкая В.И., Громова З.П., Егорова Т.И. Школьная гигиена. – М.: Просвещение, 1983. -160 с.

2. Журнал “Здоров’я” 2000 р.

3. Зильман С.Л., Зильман В.Л., Шевченко С.Н. Гігієнічне виховання учнів. – К.: Рад школа., 1988. - 124 с.