Смекни!
smekni.com

Охорона праці (стр. 1 из 4)

Деякі питання по курсу “Охорона праці

1. Визначення і склад курсу

Охорона праці (ОП) - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних засобів і заходів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Курс складається з 4 частин:

1) Загальні положення ОП.

Включає основні положення законодавства з ОП, організацію ОП на підприємстві, загальні визначення, методику розслідування нещасних випадків та ін. положення.

2) Виробнича безпека.

Це система технічних і організаційних заходів і засобів, які запобігають дії на людину небезпечних виробничих факторів (ті, що можуть викликати травми, пошкодження організму, каліцтва і навіть летальний результат).

3) Виробнича санітарія.

Це комплекс організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, що запобігають або зменшують ступінь впливу на людину шкідливих виробничих факторів, які можуть призвести до професійних захворювань або зменшити працездатність.

Професійні захворювання – це захворювання, які виникають у людини під дією шкідливих виробничих факторів.

4) Пожежна безпека

Це комплекс технічних та організаційних заходів і засобів, що забезпечують такий стан об'єкта, за якого із встановленою вірогідністю 90-95% виключається можливість виникнення і розвитку пожеж чи вибухів.

2 Задачі і мета курсу

Задачі курсу:

Ознайомлення з чинним законодавством по організації ОП на підприємстві, з аналізом небезпечних і шкідливих факторів, а також з методами і засобами по нормалізації умов праці.

Нормалізація умов праці – це приведення умов праці у відповідність до вимог нормативних документів.

Мета курсу:

Навчити майбутніх фахівців самостійно виявляти явні і приховані потенційні небезпеки і шкідливі фактори окремого виробничого устаткування і всього технологічного процесу, а також розробляти необхідні профілактичні заходи відповідно до діючої нормативно-технічної документації.

3. Напрямки підготовки фахівців

Моральний напрямок– полягає у тому, що майбутній фахівець має бути підготовлений у плані моральної відповідальності за стан ОП на своїй ділянці роботи.

Теоретичний напрямок полягає в тому, щоб майбутній фахівець міг проаналізувати і комплексно оцінити всі параметри, що характеризують умови праці, прийняти відповідні рішення, розробити і застосувати необхідні профілактичні міри.

Практичний напрямок полягає в тому, що майбутній фахівець повинний знати і вміти застосовувати у своїй практичній діяльності нормативні матеріали з ОП, якими необхідно користуватись у конкретних умовах виробництва, а також брати активну участь у проектуванні захисних засобів і розробці нормативної документації з ОП для умов відповідного підприємства.

4. Охорона праці в Україні

Стан ОП у державі хар-ся кількістю нещасних випадків, що виникають на виробництві. Україна стоїть на перших місцях.

В Україні щороку виникає 20000 загального травматизму і близько 1000 випадків з летальним наслідком.

Задачі щодо ОП в Україні:

1) Провести комплексне обстеження робочих місць і скласти карти умов праці робочого місця чи професії.

2) Нормалізувати умови праці на робочих місцях, а там, де це неможливо чи недоцільно, робити доплату за шкідливі та тяжкі умови праці (доп.= до 24% від з/пл.).

3) Максимальнознизитикількістьробочихмісцьзважкимита фізичнимироботами.

Тема1.ПравовіпитанняОП

1Положенняз ОП,записанівКонституціїУкраїни

ВУкраїніпередбаченеконституційнеправопрацівників наохоронупраці. У Конституції України (28.06.96р.) записані основні положення щодо ОП працівників. Всього 7 статей: 3, 16, 24, 43, 45, 46, 49:

o Людина, її життя і здоров'я...вважаються в Україні вищою соціальною цінністю (ст.3).

o Забезпечення екологічної безпеки і підтримка екологічної рівноваги...є обов'язком держави (ст.16).

o Кожен працюючий має право на належні безпечні і здорові умови праці (ст.43).

o Кожен працюючий має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, установленням скороченого робочого дня для окремих професій і виробництв, скорочення тривалості роботи в нічний час (ст.45).

o громадяни мають право на соціальний захист у випадку повної, часткової чи тимчасової втрати працездатності (ст.46).

o Кожен маєправонаохоронуздоров'я,медичнудопомогуімедичнестрахування(ст.49).

o Рівністьправжінкиічоловіказабезпечуєтьсяспеціальнимизаходамищодо ОП здоров'яжінок, забезпеченням пенсійних пільг.(ст.24).

2Загальніположенняз ОП у законіУкраїни"Проохоронупраці"

2.1ЗаконУкраїни"Проохоронупраці"вперше бувприйнятий14жовтня1992року,переглянутийідоповнений21листопада2002року.Новий закон містить 9 розділів і 44 статті.

2.2 Закон визначає основні положення по реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні безпечні їх здоров'ю умови праці. Закон регулює, за участю відповідних органів державної влади, взаємовідносини між роботодавцем і працюючим з питань безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, а також установлює єдиний порядок ОП в Україні.

2.3 Чинність закону поширюється на всіх юридичних і фізичних осіб, які у відповідності з законодавством використовують найману працю, і на усіх працюючих.

2.4 Законодавство про ОП включає наступні документи:

· Закон України "про ОП";

· кодекс Законів "про працю України" (КЗпроП),

· Закон України "про загально-обов’язкове державне, соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що обумовили втрату працездатності", а також прийняті відповідно до них нормативно-правові акти.

2.5 Державна політика щодо ОП визначається Верховною радою України відповідно до Конституції України і спрямована на створення належних безпечних умов праці, на запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням, і базується на наступних принципах:

o Пріоритет життя і здоров'я працівників, повна відповідальність роботодавця за створення належних безпечних і здорових умов праці.

o Підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення технічного контролю за станом виробництва, технологій і продукції, а також сприяння підприємствам в створенні безпечних і нешкідливих умов праці.

o Комплексне вирішення задач ОП на основі загальнодержавних галузевих і регіональних програм щодо ОП.

o Соціальний захист працівників і повне відшкодування збитків особам, що потерпіли від нещасних випадків і профзахворювань.

o Встановлення єдиних вимог щодо ОП для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів діяльності.

3Гарантіяправгромадянпо ОП

3.1Під час укладання трудовогодоговоругромадянинповиннийбутипроінформованийвласником:

o Проумовипрацінапідприємствіійогоробочомумісці;

o Пронебезпечні ішкідливі чинники іїхнійвпливназдоров'я;

o Проправанапільгиікомпенсаціїприроботі ушкідливихумовах.

3.2Правапрацівників по ОП підчасроботинапідприємстві:

Умовипрацінаробочихмісцях,безпекатехнологічнихпроцесівівиробничогоустаткування,стан ЗКЗ та ЗІЗповиннівідповідативимогамнормативнихдокументів з ОП.

ЗКЗ-засоби коллективногозахисту,які забезпечують роботу 2-мібільше працівникам.

ЗІЗ-засоби індивідуальногозахисту,які забезпечують роботу одного працівника (спецодяг,спецвзуття,захиснірукавички).

Працівник має правовідмовитисявіддорученоїроботи,якщостворюєтьсяситуація,небезпечнадляжиттяіздоров'яйогосамого,оточуючих чинавколишньогосередовища;заперіодпростоювцьомувипадкузберігаєтьсясереднійзаробітокпрацівника.

Працівникмаєправорозірватитрудовийдоговірзавласнимбажанням,якщовласникневиконуєположеньзаконодавстваз ОП.

Працівникам,яким за станомздоров'янеобхідненаданнябільшлегкоїроботи,власникповинен надатитакуроботу.

Усіпрацівники підлягаютьобов'язковомустрахуваннювласником.

3.3Працівники,зайнятінароботахзважкимиішкідливимиумовамипрацімаютьправо:

Безкоштовнозабезпечуватисялікувально-профілактичнимхарчуванням,чимолоком , рівноціннимипродуктамиігазованою підсоленою водою.

Наскороченнятривалостіробочогочасу,додаткову оплачувану відпустку,пільговупенсію,оплатупрацівпідвищеномурозмірі(доплатадо24%).

Нароботахзішкідливимиінебезпечнимиумовамиіроботах,зв'язанихззабрудненням, несприятливимитемпературнимиумовами,працівникамбезкоштовновидаєтьсяспецодяг,спецвзуттяйінші ЗІЗ,атакожмиючіізнешкоджуючізасоби.

3.4 Відшкодування шкоди потерпілим

Власник зобов'язаний відшкодувати працівникам збиток, заподіяний їх здоров'ю при виконанні їхніх обов'язків у виді загубленного заробітку, а також сплатити потерпілому чи його родині одноразову допомогу. Розмір цієї допомоги встановлюється колективним договором.