Смекни!
smekni.com

Основні категорії та принципи державної політики в галузі охорони праці (стр. 1 из 3)

Навчальна дисципліна Охорона праці

РЕФЕРАТ

на тему:

ОСНОВНІ КАТЕГОРІЇ ТА ПРИНЦИПИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ПРАЦІ


План

ВСТУП

1. Основні категорії та принципи державної політики в галузі охорони праці

2. Характеристика Закону України «Про охорону праці»

ВИСНОВОК

Список використаних джерел

ВСТУП

Предмет „Основи охорони праці” це комплексна соціально–технічна дисципліна. Вона містить у собі такі основні відгалуження: санітарія та гігієна праці, техніка безпека, законодавство у сфері охорони праці.

Адже, трудова діяльність є найважливішою формою взаємодії людини з навколишнім середовищем, яка реалізується у планомірному процесі праці.

Праця – це заздалегідь осмислений процес свідомої діяльності людини з урахуванням її досвіду, матеріальних і духовних потреб. У праці виявляються основні п’ять поведінкових мотивів: вигода, безпека, зручність, задоволеність і нівелювання в трудовому колективі.

Отже ця лекція є дуже актуальною, для працівників, які виконують свої функціональні обов’язки, щодо фізіологічних та психологічних умов праці. Зазначені аспекти лекції в подальшому повинні формувати почуття дбайливого ставлення до свого життя і здоров’я як найвищої соціальної цінності.


1. ОСНОВНІ КАТЕГОРІЇ ТА ПРИНЦИПИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Головним завданням вивчення курсу «Охорона праці» є формування в майбутніх працівників юристів знань і навичок з безпеки праці, відповідального ставлення до збереження життя і здоров’я особистого та працюючого поруч.

Основні терміни і поняття у сфері охорони праці викладені в ДСТУ 2293-93 «Охорона праці. Терміни та визначення», а також статтею 1 Закону України «Про охорону праці». Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. Головною метою охорони праці є створення безпечних умов праці, умов безпечної експлуатації заходів і засобів зменшення або повна нейтралізація шкідливих і небезпечних факторів на організм людини і, як наслідок, зниження травматизму на роботі та професійних захворювань.

До основних понять і визначень загальних питань безпеки праці можна віднести:

Умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища і виробничого процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини під час її професійної діяльності.

Вплив умов праці відбивається не тільки на фізичному, але також на психологічному і моральному стані юриста. Стресові ситуації, пікові навантаження, поранення і загибель людей, силових прийомів приводять до появи у багатьох працівників стійких порушень робочого настрою, змін характеру, поведінки, появи шкідливих звичок (алкоголь, паління, наркотики), а при нагромадженні негативних емоцій можуть приводити до суїциду.

Умови праці впливають на працездатність юриста.

Працездатність – здатність людини до праці, яка визначається рівнем його фізичних і психофізіологічних можливостей, а також станом здоров’я і професійною підготовкою.

Психічні порушення, пов’язані з екстремальними умовами праці можуть тривати від одного тижня до тридцяти років. У 10% працівників, що мають психічні порушення, згодом стан погіршується, у 20% – симптоми залишаються незмінними, у 40% симптоми залишаються у стертій формі й у 30% ознаки розладів за цей період цілком зникають. Нервово емоційні та нервові посттравматичні навантаження змушують до 50% працівників ОВС залишати службу в критичному стресовому стані. Світова статистика свідчить що підрозділи поліції, які брали участь в інциденті з масовими жертвами через 3-5 років залишать близько 20% особового складу у зв’язку з порушенням психологічної адаптації, а при застосуванні зброї на ураження – протягом п’яти років залишать службу 70%. Тільки 4% працівників міліції можуть ефективно виконувати свої професійні обов'язки в обстановці масових жертв і руйнувань.

Безпека – відсутність неприпустимого ризику, що пов’язаний з можливістю несення ушкодження.

Цілком безпечних і нешкідливих виробництв не існує. Реальні виробничі умови характеризуються наявністю деяких небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Завдання системи охорони праці – звести до мінімуму ймовірність ураження чи захворювання працюючого з одночасним забезпеченням якомога більш комфортних умов при максимальній продуктивності праці, а також формування у працівників, у тому числі й ОВС, знань і навичок, які сприяють гарантуванню безпеки праці, охороні власного життя і здоров'я, життя і здоров'я підлеглих і людей, що перебувають поруч.

Безпека праці – стан умов праці, при яких вплив на працюючого небезпечних і шкідливих виробничих факторів виключено або дія шкідливих виробничих факторів не перевищує гранично допустимих рівнів.

Небезпечний фактор фактор, вплив якого на людину, яка працює у визначених умовах приведе до травми чи до іншому раптового, різкого погіршенню здоров'я.

Шкідливий фактор – фактор, вплив якого на працюючого людину у визначених умовах приведе до захворювання чи зниження працездатності.

Комфортні умови – це умови, при яких спостерігається максимальна продуктивність і працездатність, не виявляються негативні відчуття на робочому місці.

Санітарія та гігієна праці – це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають виникненню чи зменшують вплив на працюючих шкідливих виробничих факторів. Основними питаннями вивчення цього розділу є: соціальне значення небезпечних і шкідливих виробничих факторів; фізична природа шкідливого фактора; одиниці виміру; дія цих факторів на людину (у тому числі професійні захворювання); гігієнічне і технічне нормування; захист впливом на джерело; захист на шляхах поширення; засоби індивідуального і колективного захисту; медико-профілактичні заходи; виміри і контроль, розрахунки умов середовища та їх аналіз.

Техніка безпеки – це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають впливу на працюючих небезпечних виробничих факторів. Основними питаннями вивчення даного розділу є: соціальне значення небезпечного фактора; фізична природа і фізичні характеристики небезпечних факторів; вплив на людину небезпечних факторів та їх нормування; технічні методи гарантування безпеки; засоби індивідуального і колективного захисту; організаційні методи; обпік і аналіз травматизму; управління охороною праці.

Законодавство з охорони праці являє собою частину трудового законодавства.

Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах:

пріоритету життя і здоров'я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності підприємства, повної відповідальності власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці (робота пожежників, охорона вибухонебезпечних об’єктів, хімічні виробництва, в шахтах тощо;

комплексного розв'язання завдань охорони праці на основі національних програм з цих питань та з урахуванням інших напрямів економічної і соціальної політики, досягнень в галузі науки і техніки та охорони навколишнього середовища;

соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань;

встановлення єдиних нормативів з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;

використання економічних методів управління охороною праці, проведення політики пільгового оподаткування, що сприяє створенню безпечних і нешкідливих умов праці, участі держави у фінансуванні заходів щодо охорони праці. Охорона праці щільно пов'язана з економічною сферою. Створення безпечних і здорових умов праці сприяє підвищенню її продуктивності і зниженню собівартості продукції. Підвищення продуктивності відбувається за рахунок регулярного виходу на роботу, зниження стомлюваності працюючих протягом робочо­го часу, його раціонального використання. Собівартість робіт збільшується при збільшенні витрат на компенсацію втрат робочого часу у зв'язку з тимчасовою чи постійною непрацездатністю, санаторним і амбулаторним лікуванням, на оплату інвалідності, а також при зниженні витрат на оплату пільг за роботу в несприятливих умовах.

Наприклад, за статистикою, в середньому на одного загиблого внаслідок пожежі припадають 25-30 постраждалих від опіків, витрати на лікування яких складають близько 2% від повної суми збитків, завданих пожежею. У 2000 р. в Україні виплати, що відшкодовують збитки, завдані життю і здоров'ю постраждалого від нещасних випадків під час проведення будь-яких робіт населення, склали близько 700 млн грн.

У Законі "Про охорону праці" вперше в історії України економічні заходи управління охороною праці піднесені до рангу державної політики. Цим Законом у суспільстві затверджуються принципово нові взаємини, що базуються на економічному механізмі управління умовами праці, у першу чергу – на принципі формуванні у власника (роботодавця) економічної зацікавленості у здійсненні заходів, спрямованих на поліпшення умов праці.

Основними економічними методами управління охороною праці є:

– фінансування сфери охорони праці;

– диференційовані тарифи на соціальне страхування залежно від рівня виробничого травматизму, ступеня шкідливості умов праці, ступеня ризикованості виробничих процесів для життя і здоров'я працівників;

– економічне стимулювання.

здійснення навчання населення, професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці;

забезпечення координації діяльності державних органів, установ, організацій та об'єднань громадян, що вирішують різні проблеми охорони здоров'я, гігієни та безпеки праці, а також співробітництва і проведення консультацій між власниками та працівниками (їх представниками), між усіма соціальними групами при прийнятті рішень з охорони праці на місцевому та державному рівнях;