Смекни!
smekni.com

Поняття ризику (стр. 1 из 4)

1. Поняття про ризик

Небезпека в будь-якій сфері діяльності має кількісну характеристику і залежність від багатьох чинників, що змінюються в часі. Один з найбільш характерних проявів небезпеки є ризик. Ризик дії чи бездії в тій чи іншій формі присутній в 90 відсотків причин аварій та травм на виробництві.

В вересні 1990 р. в м.Кельні відбувся Перший Всесвітній конгрес безпеки життєдіяльності. Він проходив під гаслом "Життя в. безпеці". Спеціалісти з різних країн світу в своїх повідомленнях та доповідях частіше, всього оперували таким поняттям як "ризик".

В спілкуванні між людьми також часто можна почути такий вислів як, "ризик - благородна справа", "боягузи не ризикують" і т.ін.

В Психологічному довіднику слово "ризик" трактується як "дія направлена на привабливу мету, досягнення якої має елементи небезпеки, загрозу втрати, невдачі". "Голковий довідник англійської сучасної мови розкриває поняття "ризик" як "можливість чи ймовірність виникнення небезпеки, втрати нещасного випадку".

Згідно ДЕСТ 12.0.002-80 "ССБП. Терміни та визначення" терміну "небезпечний виробничий чинник" відповідає "виробничий ризик" ( англійський ) і "професійний ризик" (французький ).

В російському довіднику С.Ожегова ризик пояснюється як "можлива небезпека" або як "вчинок в надії на щасливий вихід". Така трактовка дає можливість розцінювати "ризик" як вчинок, який здійснюється в умовах невизначеності.

Невизначеність може мати дві категорії:

Людина ризикує, щоб досягти бажаної мети.

Людина ризикує, щоб уникнути фізичної небезпеки.

В процесі діяльності незалежно від складності задач, які вимагають вирішення можна виділити декілька загальних рис:

кожна задача, що вимагає вирішення, мас набір альтернатив, з яких особа, що приймає рішення, повинна зробити обгрунтований вибір - прийняти той чи інший варіант дій;

кожний варіанті дій має відповідні наслідки дня особи, яка приймає рішення;

кожний наслідок має для особи, що приймає рішення, відповідну цінність чи користь.

При прийнятті рішень, пов'язаних з ризиком, поряд з об'єктивними умовами обставин важливе значення мають суб'єктивні чинники, які визначаються рисами тієї особи, яка йде на ризик. Індивідуальними рисами особи, яка приймає рішення є особисті характеристики людини, її творчі здібності.

Таким чином, ризик може виступати в різних якостях :

Ризик, як небезпечна умова (можливі зовнішні небезпеки середовища);

Ризик, як вчинок (небезпечна дія людини як елемента ергатичної системи);

Прикладом може бути робота монтажника - висотника. Маючи всі засоби захисту ця діяльність відноситься до категорії небезпечних робіт тому, що її виконання носить елементи ризику. Це буде ризик як небезпечна умова.

Прикладом ризику як вчинку може бути те, ще монтажних навмисно порушує правила безпеки, працює без монтажного поясу, страховки в надії, що все минеться.

Існує визначення, що небезпеки - це обставини несприятливого характеру, які можуть виникати, а ризик - статистична ймовірність їх виникнення.

Найбільш загальним визначенням є таке:

Ризик - це кількісна оцінка небезпеки. Формально ризик - це частота.

Приклад І. Визначити ризик ( К" ) загибелі людини на виробництві за 1 рік, коли відомо, що щорічно гине п=14 тис. чоловік, а чисельність працюючих складає приблизно N=13 млн. чоловік.

Ризик визначається як відношення тих чи інших небажаних наслідків за одиницю часу до можливого числа подій.

Об'єктивна оцінка небезпеки і ступеню ризику при виконанні відповідних робіт, вияв схильності до ризикових способів поведінки має надзвичайно важливе значення для забезпечення безпеки життєдіяльності.

Таким чином, поняття про ризик включає в себе комбінацію двох компонентів : наслідки небажаних подій до частоти виникнення цих подій.

Ризик пов'язаний з небезпекою стає індивідуальним регулятором поведінки в момент небезпеки, т.б ризик буває індивідуальний і соціальний.

Індивідуальний ризик-це відповідна небезпека для окремого індивіда.

Соціальний ризик - це залежність між частотою по й і числом уражених при цьому людей. Це ризик для групи людей.

Суспільство сприймає ризик і небезпеку суто індивідуально, суб'єктивно. Люди дуже по різному сприймають події які трапляються рідко / але супроводжуються великою кількістю жертв. Щоденно на виробництві гине 40...50 людей, а в цілому від різноманітних небезпек втрачають життя сотні людей. Однак ці дані менше вражають людину чим тоді коли вона почує, що в одній аварії одночасно загинуло 15...20 чоловік.

В структурі предметної діяльності ризик може виконувати різноманітні психологічні функції.

Ризик може бути метою діяльності людини. Це такий ризик коли людина хоче самоутвердитися, створити про себе бажану думку, показати, що вона не боїться фізичної небезпеки. Ризик може виступати в ролі мотиву. Це буває а тих випадках коли без особливої необхідності людина вибирає небезпечні способи діяльності. Ризикує заради ризику, щоб отримати гострі відчуття, ризикує щоб отримати радість.

Існують різні прояви ризикових дій : навмисні і ненавмисні , мотивовані і немотивовані, реальні і уявні.

Деякі психологи вважають, що з тій чи іншій мірі потреба до ризику є у кожної людини. Вона може бути природною чи розвинутою в процесі діяльності. Навіть робиться спроба пояснити це з фізіологічної точки зору. Є думка про те, що в організмі людини є особливий фізіологічний апарат, який формує емоції задоволення і страждання. Цей апарат має дві системи, які породжують позитивні емоції:

Система підвищення задоволення.

Система мінімізації страждання.

Коли виникають небезпечні ситуації вважається, що власне друга система є джерелом позитивних емоцій ( покалічили трохи, могло б бути гірше ). Психологи вважають, що коли система довший час була бездіяльною, тоді у людини виникає потреба до небезпеки, що дасть вихід енергії,яка накопичилася в другій системі і викличе у неї позитивні емоції, якусь насолоду за рахунок лоскотання нервів.

Аналізуючи численні визначення поняття ризику в його трактовці, виділяють два принципово різних підходи в його розумінні: європейський і американський.

Європейський підхід акцентує в ризику чинник фізичної небезпеки, коли фізичне неблагополуччя розглядається як структурний центр ситуації ризику. В цьому випадку ризик-це приваблюючий спосіб виконання роботи з наявністю фізичної небезпеки. Цей підхід використовують при вивченні питань безпеки праці.

Американський підхід полягає в тому, що ризик розцінюється як азартний процес прийняття рішення, коли людина вибирає трудно доступний шлях для досягнення мети, замість більш надійного, гарантованого та безпечного, але без тих переваг, які має ризиковий варіант.

Цей підхід використовують для вивчення поведінки людини,яка знаходиться в ситуації невизначеності, коли існують різні шанси на успіх чи невдачу, де успіх чи невдача залежать від випадку чи альтернативного вибору.

Американський підхід більш далекий ніж європейський від проблем безпеки праці. Він має важливе значення для визначення поведінки людини в умовах небезпеки.

Обидва підходи в трактовці ризику страждають односторонністю : в першому не враховується момент досягнення мети, в другому - момент небезпеки. Тільки єдність цих підходів може зробити ризик особливим видом поведінки. Необхідно враховувати те, що метою будь-якої діяльності може бути не тільки факт отримання бажаних результатів, але і те. щоб досягання цих результатів здійснювалось без шкоди для здоров'я та життя людини.

В небезпечних ситуаціях дуже важливою якістю людини є стратегія її поведінки. Поведінка людини в цих умовах має більше значення ніж здатність людини до самозбереження, яка проявляється в умовах безпосередньої фізичної небезпеки.Ризикова поведінка вважається виправданою, коли вона направлена на досягнення суспільно значимої мети. У всіх інших випадках поняття ризику розглядається як невиправдане. Невиправданий ризик дотримується погребами ефективного плану, бажанням отримати насолоду від переживання небезпеки, бажанням задовольнити самолюбство і т. ін. Характерною рисою осіб, схильних до невиправданого ризику, є неадекватна самооцінка своїх здібностей і, як наслідок, перебільшення своїх можливостей.Підходи у визначенні ризику не розглядають цілу категорію поступків які прийнято називати героїчними. У цих поступках людина заради досягнення благородної мети навмисне жертвує своїм життям, здоров'ям. В таких випадках не можна говорити про те, що мета діяльності не досягнута тому, що реалізувався факт фізичної небезпеки. У цьому випадку подія досягнення мети повинна пов'язуватися з подією уникнення при цьому фізичної небезпеки.


2. Концепція прийнятного (допустимого ) ризику

безпека виробництво ризикова поведінка

Традиційно техніка безпеки базується на концепції,щоб будь-якою ціною не допустити жодної аварії чи катастрофи. Хоча така концепція гуманна, але як показує практика, вона не відповідає законам техносфери, досягти її неможливо тому, що в діючих системах нульового ризику не буває.

Говорячи про ризик, слід розділяти ризик, та такий, що пов'язаний з виробничою обстановкою "системний ризик" і ризик, пов'язаний із станом організму "особистий ризик".

Статистика свідчіть про те, що число нещасних випадків і ступінь їх тяжкості різний для відповідних галузей промисловості та виробництв. Очевидно, що робота на одних підприємствах не безпечніша ніж на інших.

Системний ризик-це ступінь небезпеки виробничої системи, це міра схильності системи до виникнення небезпечних ситуацій. Системний ризик - це властивість системи. Елементами системи є; машини, інструменти, сировина, люди і ін. Вихід з ладу чи неправильне функціонування одного елемента системи може мати вплив і ускладнювати інші елементи.